Computex 2022 fuarının açılışı henüz gerçekleşti ve AMD'nin yeni teknolojilerinin yanı sıra, Ryzen 7000 serisi işlemcilere dair bilgilere de yer verildi.Ryzen 7000 serisi işlemciler bu özellikleri hedefliyor:
16'ya kadar Zen 4 mimarili çekirdek ve 32 izlek (Threads)
Tek izleği hedefleyen uygulamalarda %15'in üzerinde performans artışı
6nm IOD ile yeni bir TSMC 5nm işlem düğüm (Node)
Yeni mimari Zen 4 CPU çekirdeği
Çift kanallı DDR5 bellekler için destek
LGA1718 soketli AM5 platformuna destek
105-120W TDP (Üst sınır aralığı ~170W)
CPU'ya özel 28 PCIe yolu
AMD, Ryzen 7 5800X 3D işlemcisiyle birlikte AM4 platformunu sonlandırmadan önce son gövde gösterisini yapmıştı ve AM5 platformuna yepyeni bir enerjiyle giriş yapıyor. Açıkçası Intel, epey köşeye sıkışmış durumda.
Sizin oyunlarda tercihiniz hangi işlemciden yana peki? AMD mi, Intel mi?
AMD
Intel
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
AMD'den 5nm Ryzen 7000 serisi işlemci hamlesi! Oyunlarda tercihin AMD'den mi, Intel'den mi yana?
Hali hazırda amd kullanıyorum. Yazın 5950x serisine geçeceğim. Kelepire gelecek 😃Artık intel benim için mazi. Son nesil işlemcileri 5800 serisini alt etsin. Ddr5 gelmese yeni amd işlemcilere yine iyi olur. Bu haliyle bile ezer geçer. Eskiden amd işlemciyi kullanmayanlar artık amd safında.
DDR5'i bir kenara koy, AMD ilk 3D tabanlı işlemciyi çıkardı (Ryzen 7 5800X3D) ve DDR4 olmasına rağmen DDR5 Intel işlemcileri oyunlarda tokatladı. 7000 serisiyle her türlü Intel'i sollayacaktır. Çok çekirdekte zaten iyiydiler, tek çekirdekte de öne geçtiler.
Ryzen 9 5900X kullanıyorum ben de ve DDR4 Intel tarafında böyle 12 çekirdekli bir işlemci yok. Intel senede 3 nesil işlemci çıkartıyor, AMD 1 tane çıkartıyor ve neredeyse 2 yıl aralıksız satış rekoru kırıyor.
AMD, 5000 serisinde olduğu gibi 7000 serisinde de hem çoklu çekirdekte hem de tekli çekirdekte Intel'i tokatlacaktır.
AMD nanometre konusunda daha iyi.
Çekirdek konusunda daha iyi.
Tek çekirdek 5000 seri ile liderliği aldı.
Render ve diğer çoklu çekirdeklerde açı kara önde.