İsmailağa Cemaati ve Diyanet'e göre bilgisayar oyunları caiz değilmiş. Yaratıcı sıfatı geçtiği için. Siz ne düşünüyorsunuz konu hakkında?
Haber
Haber
Ne günah ne caiz felan filan insanlar zaten araştırınca görüyor diyanet açıklama yapsın yapmasın bu ve benzeri konularda insanların merak edip İslami yerlere sordukları sorularla karşılaşılıyor açıklama yapınca alay konusu olması gayet normal. İnsanlar eskisi gibi cahil cühela olsaydı peygamber efendimizden sonrada peygamberler gelirdi. Bilerek ve isteyerek yapıyoruz ne varsa yanlışlığını doğruluğunu isteyen Kuran ışığında isteyen Google amca vasıtası ile öğreniyor. Yani diyanete ihtiyacımız var ama arada bir pat diye açıklamalar yapması ister istemez gündem oluyor.
Bilgisayar oyunları Caiz değilse o zaman e spor klasmanını spor olarak desteklemesin gençlik ve spor bakanlığı. Kendileri uysun siyasetin ayağı desin diyanet işleri bakanlığımız bunu demişse kardeşim bu klasmanı kapatıyoruz desin.
Üzerine emek verilmiş, sonrasında da kimsenin hak'kına girmeyip, usulünce ticaretini yaparak emeğini satması vatandaşın, caizdir.
Bu benim lafım değil, Cübbeli Ahmet hocanın lafı.
Şu videodaki vatandaş az hocasını dinlesin, sanırım ben hocasını ondan çok dinliyorum ki durumdan haberdarı..
Öte yandan, vakti hunharca ve boşa geçirmek de caiz değildir. O konuda haklı ama ne kadar haklı?
Vatandaşın teknolojiye yatkınlığı, dil öğrenimine katkısı gibi enteresan be faydalı uzantıları olan teknolojiyi yorumlamak zordur. Hele hele, böyle teknolojiden bihaber birilerinin yorumlaması zor değil, anlamsız ve yanlıştır.
Kendilerini keşke komik durumlara düşürmeseler. Yerlerinde olsam deneyip görerek tecrübe eder ve öğrenirim. Çünkü hiç bilgisi olmadan birisi bir konu hakkında konuşunca konuştuğu etkisiz olduğu gibi, hâli hazırda bekleyen İslâm düşmanlarına da koz veriyorlar.
Şöyle bir ayrıntı gerekir: eğer oynadığınız oyun; sizi Allah'ı anmaktan alıkoyuyorsa, namaz kılmaktan alıkoyuyorsa, sizin sağlığınızı ve psikolojinizi olumsuz etkiliyorsa, zamanınızı çok alıyorsa, çevreniz ve aileniz ile olan ilişkinizi olumsuz etkiliyorsa caiz değildir.
Her türlü her şeyi kötü veya güzel gösterebilirler. İnsanın yorumuna bağlı ve ulaşmak istediği amaça. Caiz mi değil mi bilmiyorum. Abartı gibi geldi bana ama önce kendim araştırmam lazım.
Fotoğraf makinesi, YouTube, kameraları, resim (boyanmış, çekilmiş) yasak olmalı o zaman
Cevap
63Cevap
Bu konuda dini bilgim yeterli
Ayette açık bir uyarı var.
"Vaktini boşa harcama"
ve devam eden ayette cehennemdeki insanalra neden buradasınız diye soruldugunda
"biz vaktini boşa harcayanlarla beraber vaktimizi boşa harcadık" diye cevap verecekleri yazıyor.
bu anlamda boşa harcanan her zaman haramdır.
Bilgisayar oyunu ile vaktini boşa harcıyorsan eğer bu haramdır
Eğer kaynak doğruysa ve gerçekten böyle bir haramiyetten bahsedilmişse genelleme yapilmamıştır. Her oyun kötü değildir. Bunu herkes biliyor ki faydalı yararlı oyunlara kimse haram demez. Ancak insan ahlakini bozan oyunlar vs. bunlara haram demek yanlış olmaz. Yani bir şeyin haram olup olmaması içeriğiyle alakalı. Kendini çok kaptırıp eşinle çocuğunla ya da seni ibadetten alıkoyuyorsa ya da derslerine engel olup ailene karşı seni kötü bir kişi yapıyorsa elbette bu tip durumlara da haram demek yanlış olmaz. Ancak normal bir şekilde oynarsın ve oynadığın oyun ahlak dışı vs. unsurlar barındırmıyor, onunla çok uzun zaman geçirip asosyalleşmiyorsan neden haram olsun.
Yahu bir züktürüp gi, tsinler. iyicene pokunu çıkardı bu cemaatçiler. aslında bu cemaatlerin bri bir kapatılma zamanı geldi de geçiyor bile kafalarına göre fetva vermekten dolayı. kendleri paralrı cebe atıp her türlü pisliği yaparken sıkıntı yok ama oyun oynayanlara laf ediyorlar.
Çoğu meslek de yaratıcılık da işin içine giriyor, Bunlar da günah o zaman.
Mükemmel kafada insanlar, Allah bize değil inşallah öncelikle onlara akıl fikir verir.
Ne diyeyim, sözün bittiği yerdeyiz :)
Konuyu bir de diğer yönden alalım esasında yanlış açıklama yapmışlar. Gereksiz yere boşa geçirilen zaman caizdir. Boş boş vakit geçirmek, burası bile sayılabilir, müzik dinlemek, tv seyretmek. Canlı canlı mezara gömülelim.
Caiz olsa dahi kendi kararlarımdan ben sorumluyum. Haklılık payı var mantiken ama son söz benim yine de.
Diyanet bir gün kalkıp da ülkeyi kurtaranlara lanet okumanın, fakirliği övüp son model Mercedes'e binmenin, kız çocuklarının ona buna helaldir demesinin de caiz olmadığını söylese ya!
Kimsenin mikine takmadığı dünyanın en gereksiz kurumunun ne dediğinden bize ne? Diyanet işine baksın, gitsin Avrupa'da radikal islamcı teröristleri falan desteklesin. Bu rejimde asıl işi o
Hani dese ki, Bağımlı hale getiriyor, kötüye sürüklüyor, tembel bir nesil yetiştirilmesine yardımcı oluyor anlarım. Yaratıcı ne alaka? O sıfatı kullananlar düşünsün, bana ne.
Doğru caiz degil yaratıcı kelimesi sadece Allaha mahsustur bir şey söylerken ben bunu yarattım bir seyler yaratalım sen bu kelimeyi kullanamazsın asla ama kullanılıyor iste o da bilgisizlikten
diyanet diye bi kurum var onlarca insan maaş alıyor bunlar konuşacak tabi napsınlar sadece gidip atm den maaşını çeksin o zaman adamlar hiçbişiye karışmasınlar bunu mu istiyorsunuz
Provake ve yalan olduğunu sen de biliyorsun değil mi
:D :D bir güne bir gün bu dümbükler hıyanet işlerine bişi söylemişler mi beynini... düdüklü makarnaları
Bu konu müslümanları ilgilendiriyor..
Herkes üstüne alınmasın..
Müslümanlar da zaten buna uyuyor merak etmeyin..
#Vesselam
diyaneti asla takmam. devlete bağlı bir birim memurluğu olarak görüyorum onları. yüce güç ile kendi arama aracı koyucak da değilim
"Din, insanları en kolay şekilde kanalize etme yöntemidir."
Kimseye inanmıyorum, kendime bile.
Yine tam da ülkenin sorunlarına, sorularına hitap eden bir fetva olmuş.
Tam da gerekli yerlere odaklanılıyor 😆
Bu diyanete gore kendilerinden olmuyanlarin nefes almasi bile caiz degil Kitabin neresinde yaziyormus pc de oyun oynamak gunah diye
Milyar dolarlık sektör tabi, sevmemek için herkesin bir sebebi olacaktır ticareten ve/veya siyaseten.
İnsanlık artık başka bir boyutta evren geliştiriyor sanal alem Matrix içinde Matrix varediyoruz. Bu insanı ilah yapmaz
Diyanete güvenmiyorum ben 3 milyar dolarlık zırhlı araca binmek caizse her şey caizdir hoca
Dinlemek lazim diyorum. Boşa gecirilen zamanin caiz olmadigini biliyoruz.
Burada geçirdiğin zaman çok mu dolu?
Konuşsunlar istediği kadar onlar istedi diye oyun oynamayı bırakacak değiliz
Önce yolsuzluklara, hırsızlıklara, torpile, haksızlıklara fetva versinler.
Oyunlar benim dinim zaten o yüzden beni ilgilendirmiyor.
Diyanetin buaralar sesi cok mu cikmaya basladi acaba🙄
Ülke gündemini değiştirmek için Diyanetten daha iyi bir kurum yok.
Ben Zula'da her gün adam öldürerek cihat yapıyorum. Niye caiz değil ki?
daha çok saçmalasınlar daha da çoook
en son ellerinde ne kalacak göreceğiz
Diyanetin işi gücü kalmamış şimdi oyunlarada mı el atacaklar
Bence ondan degil de cok vakit kaybettirdiği icin gunah olabilir.
İlah sindiren diye bir irem var lolde ondan mı acaba
Yakında okumakta caizdir diyecek az kaldı 2022 ya da 2023 başinda
Diyanet üstüne vazife olmayan konulardan bir uzak dursun.
Yaw bir boş yapmayın laf etmediğiniz bir bilgisayar oyunları kalmıştı
Creative kelimesi olsaydı takılmazlardı😂 millet uzaya giderken biz daha bunları aşamadığımız için sürünüyoruz.
Tv de caiz degil. Ama masallahlari var hep tv deler. Bosversin gitsinler. Menfaatlerine gore dini uyguluyorlar
Atatürk konusunda fikirleri açık bir kuruma ve ona bağlı kurumlara ve açıklamaları ciddiye almıyorum.
Diyanet kadar boş bir kurum yok ya, kafalarına göre kuran'a güncelleme getiriyor. Bu arada oyunla ilgili söyledikleri sözler umrumda değil. * gitsinler ya din tüccarları
Ya he he sanki kendi cocuklari oynamiyor
Herseyde bi fikirileri var ama akillari yok
Ulkede o caiz bu degil bu haram
Onlar kendi hayatina baksin milyoner abilirimiz nasil olsa kafalari rahat
ne alakası var yahu oyun oynayınca yaratıcı olmuyoruz ki
bunların fikir belirtmeleri sorun değil, üstüne para alıyolar ya o zoruma gidiyo.
haklı.. sabahtan akşama kadar çocuklarımız tablet, pc , telefon başında kör oldular. tüm vakitlerini çöpe atıyorlar, saygı yok ilim yok üretme yok, iş yapma tecrübesi yok. diyanete kesinlikle katılıyorum
yasaklı olan herşeyi yapıyonuz zaten
ne yapmışım bir söylesene? gençlerimiz teknoloji bağımlısi olmuş, benim çocuğum olsa onu terbiye ederdim ama şimdiki ana babaların da kolayına kaçıyor ver telefonu sussun, emzik amaçlı kullanıyorlar
günah olduğunu söylemek ayrı istememek ayrı
günah tabi, çocuklar sabahtan akşama kadar oynuyorlar kendilerini geliştirme adına hiçbir şey yok, sağlık için kötü,
o zaman kötü dünyaya çocuk getirmekte günah, tembellik yapmakta günah
öyle bişi yok
dünya kötü değil siz rahata alışmışsınız her şey gayette güzel, eskiden insanların hangi şartlarda yaşadığını biliyor musun, tabi siz rahata alışmışsınız
hiç boş nasihatler verme halimiz ortada işte zaman ilerledi ve ayak uydurmak zorundasın
yaşım 22, neye ayak uyduracağım?
hee hee inandık
kafan mı güzel? niye yalan söyliyeyim
niye yaşını yanlış yazdın o zaman ayrıca ı kadar gençsen neyin eksik olmuş da nasihat veriyon
eskiden bile hayat daha kolaydı
kafama göre salladım sana mı soracağım, nasihat vermek için yaşlı mı olmak lazım? ei
bir şeyin eksik değil demek ki
hayatda zor değildi şimdi daha zor
işsizlikte artıyor fiyatlarda
pandemi var geçici bir şey, eksik şeylerim var ama çabalıyorum, git nenene dedene sor bakayım hayat eskiden nasılmış?
para bu kadar kötü değildi bir çikolata bile ne kadar olmuş artık bundan sonrası umrumda değil
çikolata yemek farz mı? vizyonun bu mu? oku geliştir kendini
neyden bahsettiğimi bile anlamıyorsun
neyse böyle devam et cahil
tamam chp iktidara gelsin her gün çikilota yeşin çen 😊
o varken zaten sıkıntı yoktu baştakinin lise diploması bile yok lan
herşeyi sahte adamın
heee hee, sıkıntı yokmuş aç bak bankaları hortumladılar kaç kişi intihar etti, bir gün de devüalsyon yaptı
@zAntiSosyall ya bırak bunları laf anlamaz
öfff ne anlarsan anla be başımıza ne geliyorsa senin gibiler yüzünden geliyor akp koyunu
ağlamayın 2028 kadar bu ülkeyi AKP yönetecek 😊😊😊😊😊
sonuna kadar AKP
Bana koymaz kimin yönettiği de sen çok ağlarsın
yok gayet de mutluyum
senin beynin yıkanmış lan
daha da sokacaz size merak etmeyin
onlar başka konularla ilgilensin..
her şeyi biliyorlar maşallah..
Pubg deki yeni güncelleme sonrası yukarı çıkınca adam vurunca arada bir iki tane kelime ediyor çok sinir oluyorum o sözlere hemen tevbe estağfurullah diyorum
Ne söyleydiği umrumda değil. Oyun oynamaya devamke
Hızlı bir şekilde bu sorudan sonra cennetten düştüğümü fark ettim pü abv
Arapça diliyle oyunu açıp diyanete gösterin o zaman. 😂😂 dini aldılar oynanaya 🤣🤣
YouTube içerik üreticileri ve Twitch de yayın açanlar kâfir o zaman 😀
Karışmadıkları bi orası kalmıştı zaten.
Çok da fifi. Oynamaya devam.
Şu diyaneti kapatsınlar ya.
Atatürkün açtığı kurumu mu kapatacan? Bunun ucu chp ye kadar gider
Içinde ki zihniyetlere baksana allasen ne diyon sen
Chp nin içindeki zihniyete bak
Mustafa kemal emriyle kurulmuş olsada içinde ki zihniyetler akp zihniyetli kişiler sen ne diyon yürü git ya chp diye diye öleceksiniz birgün
zihniyetiniz hiçbir zaman değişmeyecek, kendinizi tanrı olarak görmeyin artık 😃
Ya yürü git işine be
PuHAHAHHAHhahaj diye düşünüyorum.
Vakit kaybı bence bu oyunlar
Kuran'a sürekli güncelleme geliyo galiba 🤣
diyanet caiz değil herhalde neler çıkartıyorlar
Pudra şekeri çekmek caiz ama
Basliyim o zaman oyunlara
Ben konsol oyuncusuyum beni kapsamıyor 😂😂😂
saçma. dini fetvalara göre şekil almıyorum
Caiz olanları söylesinler bence
Diyanete uyan biri direkt cehennemlik bence