Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gamer konusunda 525 cevap paylaştı. Sudoku nedir?

Öncelikle selam.
Sudoku benim için bir sayısal mantık oyunudur. 3x3, 4x4, 6x6 9x9 16x16 vb. türevleri olan 9x9 için örneklendirecek olursam 9 satır, 9 sütun ve 9 satırdan oluşan, rakamların dizilimini aynı sütunda, aynı satırda ve aynı grupta aynı rakam olmamak koşulunu sağlaman gereken bulmacadır. Bunu bir çok kişi X; yani satır Y; yani sütun Z; yani grup olarak kodlar.Sudoku nereden geldi?
Küçükken bulmacalara olan merakımla beraber 2000li yıllarda Türkiye’ye de gelmiş olan bulmaca modelidir. Net bir kaynak olmamasına rağmen bir İskandinav ülkesinden çıkan sudoku, Japonya’ya ulaşıp şu an mevcut olan ismini almıştır. Yani şu an sudoku dememizin sebebi aslında Japonlardır. İlk geldiğinde gazetelerin yanında dergi olarak ücretsiz şekilde dağıtıldığı bile oldu.
Sudoku ile nasıl tanıştım?
O zamanlar küçüktüm ama rakamlarla oynamayı sevdiğim için ben de merak saldım. Gazetede tüm sudoku bulmacalar benim gözetimim altındaydı. :)
Bu soruyu adminimiz bana ulaştırdığında ise Sudoku mu? Maksimum karakter sınırı yoktur umarım diye içimden geçirmiştim. Birkaç faydasına değinip nasıl oynanır, incelikleri ve taktikleri nelerdir sana bahsetmek isterim.Sudokunun faydaları nelerdir?
- Analiz ve çözüm yeteneğini geliştirir.
- Zihin içerisindeki formüle yeteneğini geliştirir.
- Dikkat ve konsantrasyon seviyesinin gelişimine yardımcı olur.
- Sayısal mantık açısından çözümleme becerisi gelişiminde faydası olur.
- Zihnin yorgun düşmesini önler, diri tutar.
- Çözümlemek için her seferinde tekrardan farklı çözümleme gerektiği için öğrenilen değil, refleks olarak geliştirilen bir egzersiz türevi gibi düşünülebilir.
Sudoku nasıl oynanır?

Sudoku girişte belirttiğim üzere satır, sütun ve grupların aynı rakamı tekrar etmemesi üzerine kurulu bir oyundur. O yüzden bunu analiz edip gerekli yerleştirmeleri yapmamız gerekir. Görselleri numaralandırıp hangi görselde nasıl bir hamle yaptım aktarmaya çalışayım.
Ana taktik: Yazılabilecek değerleri keşfedip, küçük şekilde kutucuklara işlemek.
Görsel 1; Bu bulmacaya 8. satırdan başladım. Çünkü en fazla rakam kalabalığının olduğu yer beni çözüme o kadar hızlı yaklaştıracaktır. Her zaman kalabalık taraftan başlamakta fayda vardır. 8. satırda bulunan 5 ve 6. gruba yazılabilecek rakamları satır ve sütunda bulunup bulunmamasına göre değerlendirdim. 1 ve 3 rakamından başka hiçbir şey yazamadığımı gördüm. Devamında ise o iki kutucuğa 1 ve 3 yazdığım için son kutucuğa 9'dan başka hiçbir rakam gelemeyeceğini gördüm ve direkt 9'u kesin olarak işledim.
Görsel 2; 7,8 ve 9. satırdaki kutucuklara gelebilecek tüm rakamları analiz edip küçük şekilde yazdım. Sonrasında sarı olarak belirttiğim 7. satırın 1. sütundaki kutucuğa 2 den başka bir şey yazamadığımız için 2 rakamını oraya işledim. Yan kutucukta ise 2 ve 9 yazılabildiği için 2'yi mecburi kullandığımız için sadece 9'u yazmak zorunda kaldık. Aynı şekilde 9. satırda 2 ve 7, 3 ve 7 yazılabilecek satırlara mecburi olarak 2'yi kullandığımız için birine 7, diğerine ise 7'yi kullandığımız için 3'ü yazmak zorunda kaldık.
Görsel 3; En sol grubu bitirdiğimize göre sağdaki gruplarda da ilerleme kaydedebiliriz hesabıyla oraya da yazılabilecek potansiyel rakamları işledim. Burada mantığımızı kullanmak zorundayız biraz. Sarı ile işaretlediğim kutucuklara 1 ve 3 kesin olarak işleneceği için açık mavi ile işaretlediğim kutucuğa 5 rakamını yazmak mecburi oldu. Oraya 5'i yazdığımızda ise sağ tarafta bulunan mor renkli kutucuklardaki 5'ler iptal olmuş oldu. Birisinde sadece 8 kalmış oldu ve onu da mecburi kodladık. Diğerinde de 5 ve 8'i kullandığımız için sadece 2 kullanmak zorunda kaldık.
Görsel 4; En altta bulunan 3 grup ile işimiz şu anlık bitti diye düşünüp yavaş yavaş yukarıya kaymaya başladım. Hala yerleştirilmemiş 1,3 ve 5,6 ikili grubu kaldı. Onlar sonradan oturur diyerek devam ettim. Sol orta gruba gittiğimde ise sarı ile belirttiğim kutucuğa sadece 4 yazılabileceğini gördüm. Bununla beraber 4,5 olana sadece 5, 4,9 olana sadece 9, 5,8 olana ise 5 kullandığım için 8, sol üst kutucuğa ise sadece 7 yazılabilir olmuş oldu. Bu grubu da kolaylıkla bitirdik.
Görsel 5; İnce ince işlemeye devam ediyoruz. :D Orta gruba yönelip yine sarı ile belirttiğim yere sadece 5 rakamını yazabileceğimizi gördüm. sonrasında ise gruptaki geri kalanları işledim. 3 ve 6 da sadece yazılabilecekler listesinde olduğu için 3,4 olan kutucuğa sadece 4 kalmış oldu. 2,5 olana ise sadece 2 kalmış oldu.
Görsel 6; Sağ ortanca gruba geçtik. Yine sütun, satır ve gruba bakarak yazılabilecekleri işledim. Direkt mecburiler belirdi. Sonrasında ise sarı ile belirttiğim 3 ve 5 mecburi yazdığımız için aşağıda bıraktığımız mavi olan 1,3 ve 5,6 da hangi sırada olduğu belirmiş oldu.
Görsel 7; Artık sadece 1 ve 9 arasında hangi rakamın kullanılmadığı konusu kaldı ve saniyeler içerisinde yerleştirmemi tamamladım. Doğru ve başarılı çözmüş oldum.
Görsel 8; Sistemimi doğrulamak amaçlı kasıtlı bir yerdeki rakamı değiştirdim. Yanlış olsaydı aynı böyle kırmızı şekilde hata verecekti. O yüzden çözümlememizin doğruluğunu kısa yoldan analiz ettim.Sudoku ipuçları neler?
Sudoku bulmacada aslında bir çok teknik vardır. Çoğu birbirinden türemiş tekniklerdir. Basite indirgeyerek aktarmak isterim. Orta ve ileri seviye bulmaca çözümlerinde tıkanıldığında mutlaka kullanılması gereken tekniklerdir. Hatırladığım kadarıyla aktaracağım.
1- X-Wing Tekniği

Bu teknik aslında en basit tekniktir. Az önce çözümleme yaparken bir adımda kullandım ve mantıksal bakarsak gibi bir yorumda bulundum. Yeşil ile belirtilen noktalar görselde 5 olarak ayarladım. Aynı rakam, bilinmeyen karelerde ortak rakam olarak bir kare şekili oluşturuyorsa bu teknik uygulanır. Karenin uzamsal olarak yani sarı ile boyadığım hiçbir kareye 5 rakamı koyulamaz. Tekniğin oluşması için kare şeklinde bilinmeyen bir örüntü gerekiyor görseli incelerseniz daha net kavrarsınız.
2- Y-Wing Tekniği

Bu teknik biraz ileri seviyede karşımıza çıkabilir. 1,3,5 rakamlarından oluşmuş sıralı ikililer görüyoruz. Pembe yeşil pembe şeklinde boyadım. 1,3, 1,5 , 3,5 rakamlarından oluşan bir örüntü. Burada kendi yorumladığım şeklinde babayı seçmek gerekiyor. Yani yeşil olanı. Bunu ise sıralı ikililerin grup satır ve sütunlarına göre belirliyoruz. Yani 1,5 3,5 aynı grupta, 1,3 ile ise aynı sütunda yer aldığı için ortak baba olmuş oluyor. Bunu göz önünde bulundurarak diğer 2 evladın birbirini kestiği noktaları işaretliyoruz. Solda 3 tane mavi işaretlediğim yer 3,5'in 1,3 ile kesiştiği tek yer. Sağdaki iki mavi kutu ise 1,3ün 3,5 ile kesiştiği tek yer. Tabii ki kesişim grup mantığıyla bakıyoruz. Bu mavi bölümlere ikisinde bulunan ortak rakam asla yazılamaz. Yani mavi kısımlara 3 yazma ihtimali varsa onu silebiliriz. :)
3- XYZ-Wing Tekniği

Yine Y-Wing tekniğine benzer olan ileri seviye bir teknik. Yani orta seviye bulmacada çıkması biraz zordur. Aslında mantıken hepsi birbirinden türemiş teknikler. Diğerinden farkı ise bir karede ihtimal olarak 3 farklı rakam olma ihtimali olması. Diğer iki karede ise bu karedeki 3 rakamdan oluşmuş en az 1 ortağı olan sıralı ikili oluşması gerekiyor. Bu teknikte de yine 3 rakamlı karemizin diğer karelerle ortak yani baba seçiyoruz. Yani daha detay vereyim. Mavi kutucuktaki 3,5,8 imiz, pembe olan 3,8 ile aynı satırda, diğer pembişimiz 5,8 ile aynı grupta. Böyle bir görsel oluşuyorsa bu teknik uygulanabilir. Kesiştikleri nokta yani 3,8 ile 5,8 karesinin kesiştikleri nokta 3,8 satırının 5,8 grubuyla kesiştiği nokta olmuş oluyor ve buraya ortak rakam olan 8'i asla yazamıyoruz.
4- Biraz abartalım işi; Gökdelen tekniği

Bu da yine X-wing tekniğinden türemiş bir teknik aslında. Ortak en az yazılabilecek bir rakam olması gerekiyor ve 2 tanesi aynı satırda 2 tanesi farklı satırda bulunması gerekiyor. Yani sarılara bakacak olursak bir yamuk şeklinde olması gerekiyor. Üst tarafı ise gökdelenlerin yan çatısı olarak bakabilirsiniz. 5 rakamını kullandım yine. 2'li kutular aynı hizada olmak koşuluyla mavi ile belirttiğim yerlere 5 rakamı asla gelemez. Mantığını anlatmak isterdim ama çatının kesişimi olarak bakarsak daha iyi kavraman mümkün. 5,9 yazan sağ üst kutucuk ile 5,7 yazan sol üst kutucuğun birbirine olan satırlarının grup olarak kesiştiği noktalara 5 rakamını yazamıyoruz.
5- Hadi son olsun yoksa sığmayacak; Fışfış (fish) tekniği;

Bu aslında Türkiye'de popüler. Basit olsun diye hep aynı kapıdan götürüyorlar. Sarı ile belirttiğim yerlere ortak rakam geliyorsa hepsi birbirine paralel ise kesiştikleri tüm noktalara oradaki ortak rakam yazılamaz kuralı. Yani daha net açıklayayım. Sarı ile belirttiğim yerlerde ortak 5 rakamı varsa 3,5,6,7 de olabilir bunlar tabi ama ortağa bakıyoruz. Mavi ile belirttiğim kesişim noktalarına 5 rakamı asla yazılamaz.
74 Yorumla- +1 yıl
Şahane valla süper olmuş, eline sağlık <3
u +1 yıl@KürkMantoluHayri <3 <3 Teşekkürler
- +1 yıl
Merhaba 🌸
Görüş Fırsatı'nın kazananı sen oldun! 🥳 50 TL değerinde Amazon Hediye Çeki için lütfen bizimle iletişime geç.
Sevgiler. 🙏🏻
u +1 yıl@KızlarSoruyor Teşekkür ederim :)
En İyi Cevaplar
+1 yılSudoku Nasıl Oynanır?
Sudoku nasıl oynanır sorusu cevabı şöyle her ayrılan kare bölümünde 9 küçük kare vardır bu 9 küçük kare 1'den 9'a kadar içeren rakamlar olmalı ve her rakam tek sefer yazılmalıdır. Fakat yanda altta üstte olan vs. 9 lu diğer karelerde önemli. Mesela en kenarları örnek verelim.
https://www.youtube.com/embed/QaiagnOvqQ8
Bu görseli göstereyim.
Soldaki karelere bakın en sola ve ortaya 8 yazılmış fakat soldan altta ki kareye bakınca bu 9lu karemizin sağına tek seçenek kalıyor o da 8 rakamı. Satır gibi düşünün yan veya dik olarakta 9 küçük kare baz alınarak tüm rakamlar farklı olmalı.
Devam edelim. Sağ tarafta ki 9lu karelere bakalım 3 leri gördünüz sanırım demi? Üstte ki sol kutucuktayken altta ki sağ kutucukta bu da bize tek seçenek bırakıyor ortada ki kutucuğa 3 yazılmalı. Aynı yerden orta yan olarak devam ederek Sol orta da ki 3 altta, sağda ki orta daki 3 ise ortada burada tek seçenek kalıyor ortada ki orta karemizin üst küçük kutucuğuna 3 yazacağız.
Böyle göstermeden anlatınca karışık olur video atsam daha iyi olacak.
https://www.google.com.tr/search?q=sudoku+oyna&sxsrf=ALeKk00J1yfv5jEXqJddOx57hjVXbsl_1w:1627791070461&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjeqJek-o7yAhXqhv0HHftWDf0Q_AUoAXoECAEQAw#imgrc=pcuNlM5lrhlJIM22 Yorumla- +1 yıl
çok güzel bilgiler vermişsin :)
- +1 yıl
Teşekkür ederim :)
+1 yılSudoku nedir?
Sudoku; mantık kullanarak oynanan sayı yerleştirme bulmacasıdır. Gazetelerin de bulmaca köşesinde yer alan zeka oyunudur.
Bilhassa matematiği sevmeyenlerin, matematikle arası iyi olmayanların oynaması gereken bir oyundur kanımca 😊
Zira sudoku kişiye matematiği sevdirir, zekayı geliştirir.
Ne demişler;"işleyen demir pas tutmaz"
Sudoku oyununun çeşitleri vardır.Klasik sudoku sayılardan oluşur. En bilinen sudoku oyununa, bulmacasına klasik sudoku oyunu diyoruz. Bu oyunu daha çok bulmaca köşelerinde görüyoruz ve sudoku oyununun en basitidir klasik sudoku 🌸
Klasik sudoku 9×9 boyutlarda kutulardan oluşan toplamda 81 kareden yer alan başlangıç için zevkli ve eğlenceli bir sayı yerleştirme, sayı bulma oyunudur. Her satıra, her sütuna 3×3 karede 1'den 9'a kadar sayılar bir kez yerleştirilir..
Şekilde de görüldüğü gibi 3×3 lük karelere 1'den 9'a kadar sayılar bir kez yerleştiriliyor.
Sudokunun Tarihçesi
Oyun 1984 yılında ilk kez Japonya'da oynanmıştır.
Japon dilinde ''suuji wa dokishin ni kagiru'' sözcüklerinin kısaltmasıdır sudoku..
Önceleri sadece Japonya ile sınırlıyken şimdi ise tüm dünya ülkelerine ulaşmış bir zeka oyunudur.Sudoku oyununu kim icat etmiştir?
Bu oyun 1984 yılında Japon Maki Kaji tarafından icat edilmiştir..

Japon Maki Kaji 😊 Sudoku neden önemli bir oyundur?
Entelektüel bir oyun olan sudoku;çocuklarda ve yetişkinlerde zeka gelişimine önemli bir katkıda bulunuyor çünkü ve matematiği sevdiriyor 😊 Bir bakıma matematiğe karşı önyargılarımızı yıkıyor. Bulmaca sahibi bazı rakamları bulmacaya yerleştirdiği için bulmayı çözen kişiye ise sadece rakamları boş kutucuklara yerleştirmek kalıyor 🤗
Sudoku kaç yaş oyunudur?
Üç yaşından büyük, sekiz yaşından küçük çocuklar için tavsiye edilen sudoku oyunu da vardır.
Sekiz yaşından sonra 6×6 sudoku versiyonu düşüncel gelişimleri çok büyük katkılar sağlayacaktır..
Popüler bir oyun olan sudoku oyunun faydaları çoktur.
Zeka gelişimine, düşünme becerisine, pratik olmaya katkı sağlar.
Çocuklar için sudoku 🌸 Sudoku oyunu nasıl oynanır?
Japon zeka oyunlarından birisi olan sudoku bulmaca 9 satır ve 9 sütün olmak üzere toplamda 81 kareden oluşmaktadır.
81 kare ise kendi içinde 9 kutucuktan oluşur, bu 9 kutucuğa 3×3 denir.81 kareden oluşan bu 9 kutucuğa sayılar yerleştirilmelidir. Bulmaca sahibi bazı sayıları kutucuklara koymuştur ve bulmacayı çözen kutucuklarda yer almayan sayıları kendisi bulup yerleştirmelidir.
Şekilde görüldüğü üzere örnek teşkil etmesi için görsel olarak paylaştım 😊 Sudoku kaç dakika içinde oynamalı?
Sudoku oyununun zorluk derecesine göre 5 dakika ile 30 dakika arasında oynanan bir oyundur, bulmacadır ve bu oyun oynadıkça pratik yapılır, bu oyunu sürekli oynayan kişi hızlanır, hızlı düşünür.
Sudoku oyununun faydaları nelerdir?
- Hafızayı güçlendirir ve unutmadığı azaltır.
- Zihni dinlendirir, strese iyi gelir, sakinleştirir. Antidepresan etkisi vardır 😊
- Süre tutarak oynanan bir oyun olduğu için kişinin performansını artırmasını sağlar ve kişi kendisiyle yarışır böylelikle
- Matematiğe karşı önyargımızı yıkar ve bizi sayılarla barıştırır 😊
- Dikkat dağınıklığı yaşayanların bilhassa oynaması gereken bir oyundur, dikkat dağınıklığına iyi gelir, konsantrasyonu artırır.
Görüldüğü üzere sudoku oyununun faydaları saymakla bitmiyor 😊
Sudoku oyununun çeşitleri
Klasik Sudoku, Bölgesel Sudoku, Ardışık Sudoku, Ardışıksız Sudoku, Tek çift Sudoku, Multi Sudoku, Büyük küçük Sudoku, 3D (Kübik Sudoku), Köşegen Sudoku, Toplamlı Sudoku, Zincir Sudoku, Oklu Sudoku, Kale Sudoku, Salyangoz 🐌 Sudoku, Termometre Sudoku, Antiknight Sudoku, Kropki Sudoku, Toroidal Sudoku olmak üzere çeşitleri vardır 🌸😊Ne güzel bu oyunu babanla oynayıp babacığına eşlik etmek istiyorsun 🌸🦋💖İşin mantığı çok kolay aslında, pratik yaparak bu oyunda kendini aşabilirsin. İlk olarak Klasik Sudokudan başlamalısın.. Boynuz kulağı geçer emin ol 😊Keyifli oyunlar diliyorum 🌷
42 Yorumla- +1 yıl
Huhuwww şahane olmuş şahane <3
- +1 yıl
@KürkMantoluHayri Teşekkür ederim 🌺💖
+1 yılGazetelerde sık sık karşımıza çıkan sudoku, hangi yaşta olursanız olun oynayabileceğiniz, oldukça eğlenceli ve çok da zor olmayan bir oyundur. Babanızla, sudokuyu daha da eğlenerek oynayabilirsiniz. "Sudoku nedir, sudoku nasıl oynanır?" bahsetmek istiyorum. İlk başta zorlansanız bile, zamanla pratik yaptıkça, daha kolay çözebileceksiniz ve eğleneceksiniz.
Sudoku Nedir?

Sudoku Sudoku, akıl ve mantık yürütmeye dayalı, Japonya'da çıkmış bir bulmacadır. Anlamı, sayıların tek olmasıdır, sayıları bir karede yalnızca bir kez kullanabilirsiniz yani. Nasıl oynayacağınız konusunda bundan daha detaylı bahsetmek istiyorum.
Sudoku Nasıl Oynanır?

Sudoku, basitçe rakamları karelere yerleştirerek oynanır. Sudoku çözmek için ihtiyacınız olan kurşun kalem ve silgidir, tükenmez kalem silinmediği için sudokuyu çözmenizi zorlaştırır. Sudokunun birçok çeşidi bulunmaktadır; klasik sudoku, zincir sudoku, ardışık sudoku... En yaygın sudoku biçimi, 81 kareden oluşan, kurallı biçimde rakamları yerleştirdiğiniz klasik sudokudur. Klasik sudokuda, rakamları tekrar etmeyecek biçimde 9 kareye yerleştirmelisiniz. Sudokunun boyutlarına göre çeşitleri ve genel olarak kuralları nelerdir anlatacağım.
4x4 Sudoku

4x4 sudoku Bu sudokuda 1'den 4'e kadar olan rakamlar kullanılır, 16 kare vardır.
6x6 Sudoku

6x6 sudoku 1'den 6'ya kadar olan rakamlar kullanılır, 36 kare vardır. Rakamlar bu karelere yerleştirilir.
9x9 Sudoku

9x9 sudoku En yaygın sudokudur, gazetelerden ve dergilerden genellikle 9x9 sudoku çıkar. 81 kare vardır, 1'den 9'a kadar olan rakamlar kullanılır.
Sudokunun Kuralları Nelerdir?

Sudokunun 3 temel kuralı vardır:
- Rakamları tekrar etmeyecek biçimde ve tüm rakamları kullanarak, karelere yerleştirmelisiniz.
- Her sütunda, tüm rakamları kullanmalısınız ve kutu içerisine yazdığınız rakamlar tekrar etmemeli.
- Her bölgede de tüm rakamları yazmalısınız ve yine tekrar etmemeli, sadece bir kez kullanmalısınız.
Sudoku Çözmenin Faydaları Nelerdir?

Sudoku çözmek stres atmanızı, bulmaca çözmede gelişmenizi ve daha mutlu hissetmenizi sağlar. Büyüklerimizi de, pratik yapmak için gazetelerdeki sudokuları çözerken görürüz. Siz de babanıza eşlik ederek eğlenebilirsiniz. Başta sudoku çözmek zor ve karmaşık görünse de, çözdükçe daha kolay ve eğlenceli gelecektir. Sudokunun birçok faydası vardır, ben de birkaçına örnek vereceğim.
- Konsantrasyonunuzu geliştirir.
- Hafızanız güçlenir.
- Stresiniz azalır.
- Gelişiminizi gördükçe daha mutlu hissedersiniz.
- Matematik becerilerinizi arttırır...
Sudokudan teorik olarak bahsettim, pratik yaptıkça daha iyi yerleşecektir zihninizde. Kolay gelsin, iyi eğlenceler!
41 Yorumla- +1 yıl
döktürmüşsün resmen <3
+1 yılMerhabalar. Sudoku en sevdiğim zeka oyunlarındandır. Kabul ediyorum başta oynaması biraz zordur. Ancak oynarken çözmeye başladığınızda oyundan büyük zevk alıyorsunuz. Öncelikle sudoku oyununa yeni başladıysanız basit olanları çözmeye çalışmakla işe başlayabilirsiniz.
Kitapevlerine sudoku bulmaca kitapçıkları satılıyor. Onlardan edinerek sudoku çözme işine koyulabilirsiniz. Basitten zora doğru sıralanmış yüzlerce bulmaca örnekleri oluyor. Çok cüzii bir miktarla bu kitabı edinebilirsiniz. Unutmayın ne kadar pratik yaparsanız oyuna alışmanız o kadar kısa sürer.
Sudoku çözme işine gelirsek görsel örnekle anlatmak isterim.
Resimdeki görsel 9’lu sudoku örneği. Sudoku Nasıl Oynanır?
- Basit şekliyle anlatmam gerekirse soldan sağa, yukardan aşağı 1’den 9’a kadar rakamlar sıralanır. 9x9 ve 3x3 şeklinde kareler bulunur.
- Yatay ve dikey olarak her rakamdan bir tane olması gerekir, iki tane aynı sayı olamaması gerekir.
- Aynı zamanda 3x3 karesinde de rakamlar birbiriyle tutarlı olmalı, 1’den 9’a kadar sıralanmalıdır. Bu kutuların içindeki sayılar, yine 1’den 9’a kadardır. Aynı sayıdan iki tane olamaz.
- İp ucu olarak verilen sayılardan yola çıkılarak boşlukları rakamlarla doldurmayı hedefleyen bir oyundurdur. Hangi sayıların hangi kutucuğa gelmesi gerektiğini hesaplamak bazen güç olabiliyor. İki rakam arasında kalırsan kenarıya küçük not düşmeni öneririm. Çünkü o çözme isteğiyle akıldan çıkabiliyor.
- Sudokuna biraz olasılık oyunu diyebiliriz. Sayı tahminlerinizden yola çıkılarak oyunu bitirip sonlandırabilirsiniz. Yine Sudoku oynayarak pratik zeka sahibi olup, olayları daha pratik halde çözmenize yardımcı olabilirsiniz. Zihninizi sürekli canlı tutmanızı sağlar. İleri yaşlarda sudoku çözmek alzeimer olmanızı engeller. Araştırmalara göre sürekli bulmaca çözen kişilerde alzeimer’ın daha az görüldüğü gözlemlenmiştir.

Sizin için görseldeki örneği çözümledim. Umarım basit ve anlaşılır şekilde anlatabilmişimdir.
Keyifli oyunlar. Sevgiler.52 Yorumla- +1 yıl
Eline sağlık, şahane olmuş resmen :)
- +1 yıl
@KürkMantoluHayri teşekkür ederim ☺️
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
8Cevap
+1 yılMerhabalar ^^Sudoku nedir?

Sudoku, aslında gazete arkalarındaki bulmaca eklerine eklenen, bulmaca severlerin keyifle çözdüğü karşımıza sıkça çıkan bir zeka oyunudur. Hangi yaştan olursak olalım keyifle oynayabileceğimiz, oldukça da eğlenceli sayılabilir, harf doldurmalı bulmacanın montonluğunu üzerinden de atmış bir oyundur ayrıca. Benim sudokuyla tanışmam, çok küçük yaşta bana alınan pilli tetris atarisinin Sudoku oyunu da barındırmasıydı, çok keyifle uzun yıllar oynadım. Temel olarak da 3x3, 4x4, 6x6, 9x9 sayılarındaki karelerden oluşan tam bir zeka oyunudur.Peki Sudoku nasıl oynanır?
Oynanış olarak da verilen grafik üzerinde standart olarak yerleştirilmiş 9x9 zemin üzerine her satırda ve her sütunda 3x3 boyutunda mini kare bulunan ve 1’den 9’a dek rakamlarla birer kez doldurarak tüm kare grafiğini doldurmamız istenir.
Aslen bir Japon zeka oyunu olan sudoku suuji wa dokushin ni kagiru (sayılar tek olmalı) kelimelerinin birleşiminden "sudoku" tabirini almıştır. Yani zaten rakam yerleştirme şeklinde anlaşılabilecek bir oyundur kendileri.Peki sudoku kuralları var mıdır?Tüm sudoku çeşitleri için de geçerli olacak 3 temel kural vardır :
- Her satırda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa kullanılmalıdır.
- Her sütunda tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar sadece birer defa kullanılmalıdır.
- Her bölgedeki tüm rakamlar bulunmalı ve bu rakamlar yine sadece birer defa kullanılmalıdır.
Temel itibariyle 9x9 kareden yani 81 bölmeden oluşsa da kendi içinde de 50 civarında farklı çeşiti vardır sudokunun.
Hadi gelin en yaygın çeşitlerine bakalım şimdi sudokunun ^^4x4 Sudoku
Bu sudokumuz boyutuna göre 4’er karelik 4 bölgedeki 16 kareden oluşur ve 1’den 4’e kadar olan rakamlar üç temel kurala göre yerleştirilir.
6x6 Sudoku
Bu sudokunda 6’şar karelik 6 bölgedeki 36 kareden oluşan sudokunda 1’den 6’ya kadar olan rakamlar kullanılır ve sıraladığım üç temel kurala göre tamamlanır.
9x9 sudoku
9’ar karelik 9 bölgedeki 81 adet kareden oluşur bu sudokumuz ve 1’den 9’a kadar olan rakamlar yine üç temel kuralımıza göre yerleştirilerek tamamlanır.
Sorunuzun detayında ise '' ipuçlarından '' bahsetmişsiniz.
Sudokunda ipuçları var mıdır peki?
Sudoku çözümünde bilhassa Japonya'da kullanılan onlarca çözüm yolundan ve ipuçlarından bahsediliyor ama ben en çok işinize yarayabilecek ve sade olanları eklemeye çalışacağım :
1- Eleme taktiği : Diyelim ki A hücresine hangi rakam geleceğini düşünüyoruz. Aynı satırda da bulunan 1,2,3,4,5 ve 9 olamaz. 7 ve 8 de, A ile aynı 3x3'lük yakın olan karemizde bulunduğundan, olabilecek tek sayımız tabi ki 6'dır.
2- Yerleştirme taktiği : Rakamın olası birkaç hücreden hangisine yerleşeceğini belirlemeye yarar aslında. Mesela sağdaki 3x3'lük karede bir rakam diyelim ki 2 olacak. O zaman üst satırlarda zaten 2 rakamı bulunduğuna, sayımızın yeri alt satırda, yani G karesindedir.
3- Kısıtlama yöntemi : Bazen sudokuda cidden kafamız karışabilir. Bu kural imdadımıza yetişecektir. Bazı durumlarda bir rakamın birden fazla yere geleceğini görürüz. Diyelim ki soldaki kutuda A-B'ye 1 yahut 6 olması gerekiyor hesabımıza göre. O zaman 6 rakamı, soldaki kutuda bulunan B karesine yerleştirilemez. Sonucunda da 6 A karesine, 1 ise B karesine gelmelidir.
Peki Sudokunun Yararları Nelerdir?
Sudoku, zihnimizi mantıksal olarak tam kapasite çalıştırıp, olasılıklarla tam bir konsantrasyon istediği için kesinlikle zihin açan, zinde tutan bir oyundur. Düzenli oynandığında, tıpkı satranç gibi zihin dolaşımına da etkisinden dolayı bakış açımızdan mantık kullanmaya, problem çözme pratikliğinden kolay ve hızlı çözüm üretmeye değin birçok faydası vardır. Kısaca sudoku faydaları ise :
Unutkanlığı azaltır ve kuvvetli bir hafıza sağlar.
Zekayı geliştirir.
Konsantrasyonu arttırır ve odağı güçlendirir.
Yaratıcılığı ve farklı açıdan bakabilmeyi sağlar.
Sudokuda kendi kendimize yarışabilir, kendi rekolarımızı egale edebiliriz eğlenerek.
Sudoku bir mantık oyunudur ve evvela Matematiğe faydası vardır.
Gün içerisinde pratik çözümler üretilbilmemizi sağlar.
En güzel boş vakit doldurma aktivitelerindendir.
Yerinde sayan değil, ilerleyen bir zekaya sahip olmamızı sağlar.
Elbette ileri yaş zihin hastalıklarının önüne geçer.
Bahsettiğim üzere çocukluğumdan beri keyifle oynadığım harika bir oyundur, siz de hem kendiniz hem de çocuklarınız, yiğenleriniz, büyüklerinizle oynamak için sudokuya bir şans verin ^^10 Yorumla
7 ayNe güzel düşünmüşsünüz! 😊 Sudoku aslında mantığa dayalı bir sayı yerleştirme bulmacası. Her satırda, sütunda ve 3×3 kutuda 1’den 9’a kadar tüm rakamlar yalnızca bir kez yer almalı.
Başlarken kolay seviyelerden başlayabilirsiniz — örneğin Ozerlyn. com’da seviye seçip oynayabilirsiniz.
🎯 İpuçları:
Önce tek olasılığı olan hücreleri doldurun (“naked single”).
Aynı rakamın satır/sütunlarda nerelere gelemeyeceğini gözlemleyin.
Sabırlı olun, tahmin yapmadan ilerlemeye çalışın.
Babanızla birlikte çözmek hem keyifli hem de beyin için harika bir egzersiz olur. ❤️00 YorumlaSudoku uygulaması var telefonda. Pratik için güzel. Kolaydan başlayıp ilerleyebilirsin. Takıldığın yerde ipucu da kullanabiliyorsun, ipucunu verirken hamlenin mantığını de anlatıyor, öğreticidir.
00 YorumlaSoldan ve sagdan yukardan aşagıdan tek rakam olmalı mesella 6 7 8 9 1 tekrar altı rakamı koyamasın. Alt tarafada yanlarınada hiza boyu
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılyukarıdan aşağı sağa sola birde siyah kareler içinde aynı sayıyı bir kez kullanıp 1 9 bütün sayıları doldurmaya çalışıyorsun.
00 Yorumla
+1 yılSudoku cok severim❤ Ama buradan anlatamam YouTube'tan bakabilirsin, sesli daha iyi olacaktir
10 YorumlaBeyin icin harika bir bulmaca bagimlilik yapabilir çok çözmeyin:)
00 Yorumlaıpucu yok sadece 3 kare sonrasını dusunsen yeterlı
00 Yorumla
+1 yılGel sana öğretim
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri