♝ g4
♜ f8
♞ c4
♞ e4
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

g4 diye düşünüyorum çünkü biz fili oraya çektiğimizde büyük ihtimal vezir oltaya düşecek. Vezir gelsin biz de onu atla yiyelim. . d Sanırım bu tür sorularda hep bir taşı feda etmemiz gerekiyor.
Sanırım güzel bir tuzağa düştün. :D Aslında, bulunduğumuz konumda rakip at tarafından çatal yemiş olmamız (iki kalemizin de tehdit altında bulunuyor olması) her şeyi değiştiriyor. Eğer en doğru hamleyi yapmazsak, bir kaleyi; bir ata değişmiş olacağız. Bu durumda kötü bir konumda kalmış oluruz. (Çünkü at, genel manada kaleden daha kalitesiz bir taştır.) Fil g4 hamlesi, normal şartlarda, veziri ve hemen arkasında bulunan kaleyi tuzağa düşürmemize olanak tanıyabilirdi. Ancak bu konumda rakip vezir b5'e gelebilir, böyle bir durumda da değişimlerden sonra durum; berabere konumuna döner. Sonuç olarak vezirler ve birer kale değişmiş olacak. (Değişimden kastım, bir taşı yemek veya bir taş tarafından yenmektir.)
At c4 geldikten sonra, bir sonraki hamlede vezir b2 ile mat istemiş oluyoruz. Yani eğer, rakip boş bir hamle yaparsa, beyaz şah; vezir b2 ile şah mat olmuş olurdu. Beyaz için mat olmamak adına yapılabilecek en iyi hamle, vezir ile c4'de bulunan atımızı değişmektir. Bu durumda vezir gibi değerli bir taşı, atla değiştiği için beyazlar büyük bir farkla kayıp konuma geçmiş olurdu.
Evet, şah herhangi bir taş tarafından yenemez. Bunun nedeni, şahların; rakip taşların kontrol ettiği karelere gidemiyor olmasından ya da rakip tarafın koruduğu taşları yiyemiyor olmasından kaynaklanır. Şah en fazla sıkıştırılıp, mat edilebilir. Ya da eğer yapacak bir hamlesi kalmamışsa, pat olur.
Arkasından mat geliyor. Fil g4 hamlesi de vezir-kale açmaz için iyi hamle ve oyunu dengede tutar. Ama at e4 devamında 2 hamlede matla sonuçlanır.
Gerçekten güzel gördün. At c4 hamlesi, şahı sıkıştırması hasebiyle oldukça ciddi bir hamledir. Hasım şah d2'den kaçamaz. At c4 hamlesinden sonra, eğer rakip boş bir hamlede ya da b3 gibi yanlış bir hamlede bulunursa, 2 veya 3 hamlede mat kaçınılmaz olurdu. Halbuki, ilk bakış beyaz üstün gibi geliyor; öyle değil mi?
Cevap
3Cevap
Kardeşim bilirdi bunu büyük ihtimalle 1900 elosu var ben pek bilmiyorum tabi
2 kalede tehlikede muhtemelen f8 yapardım
Tmam farkt ettim g4 onu diyorsun. tablo biraz karışık anlamıyorum pek :D
G4..
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?