Hayvanları çok seviyorum ve bir arkadaşımın olmasını istiyorum evimde. Köpek istiyordum fakat seslerden binadakiler rahatsız olacak o yüzden eve kedi almak istiyorum. Fakat her ay aşı falan yaptırmak, veterinere götürmek gerekir mi? Bu bilgileri almak istiyorum..kedi almak istiyorum
Kedi almak istiyorum. Kedi bakımı yaparken çok zorlanır mıyım?
hayır, arkadaşımın 5 kedisi var hepsi sokaktan hiçbirinde de aşı yok. Ama kist aşısı falan yaptırabilirsin çünkü insan mutlaka yutuyor tüylerini. Öte yandan bizim de bir iran kedimiz var pet shop'tan almıştık tüm aşıları tam ama çok hassas hemen hastalanıyor. Sana tavsiyem eğer kedi alacaksan ve özel bir cins aramıyorsan, sokaktan al. Hem bir hayat kurtarmış olursun hem de daha dayanıklı bir hayvan olur.
Yalnız lütfen şuna dikkat: Eğer eve çok uğramıyorsan, eve hayvan alma. Çünkü kedi de köpek de sosyal hayvanlar ve onlarla vakit geçirmeni isterler, yapmazsan bunalıma girerler, küserler. Eğer çalışıyorsan ve akşamları da dışarı çıkmayı seviyorsan lütfen hayvanı eve hapsetme. Yok ben illa alıcam diyorsan iki tane birden al, arkadaş olsunlar oyun oynamalarını izlemek de çok rahatlatıyor insanı.
Bakımı hiç zor değil, çünkü tuvaletini sağa sola yapmıyor kumuna yapıyor, evcimendir, zamanının çoğunu kendini temizlemekle geçirir ve saat başı kendini sevdirir:) Ben yatağıma da alıyorum her yere girmesine izin veriyorum hiç bir sıkıntı da olmuyor hatta erken uyandırıyor insanı (mama ver diye:)). İran kedisi gibi uzun tüylü kedilerin bakımı biraz daha zor, daha sık taraman lazım ve eğer bakamayıp sokağa bırakırsan kesin ölürler. Bu sorumluluğu almadan önce iyice düşün, kedi tüyüne alerjin var mı baktır.
Şimdii eğer bir kedi alacaksan senin aylık masrafların,
2-Kuru mama (royal canin iyidir kilosu 15TL, ucuzlarından alma böbrek hastalığı yapar)
3-Ara sıra yaş mama da ver sevindir yavrucağı:) Fancy feast konserve iyidir, kutusu 5 TL. Sürekli verme, bu her gün kebap yemek gibi bişey olur.
Tabii bu kumu koymak için sıradan bir leğen de alabilirsin ya da pet shop'larda satılan şık şeylerden de alabilirsin yalnız o biraz tuzlu:) bunun dışında bir kedi tarağı ve tırmalama tablası (hasır kaplı bir şey işte) de olsa iyi olur mobilyaları tırmalarlar çünkü. tırmalama sorunu olursa kedi otu suyunu o tablaya sürüyosun, o zaman çıldırıyolar orayı tırmalamak için. Ama mobilyalara dadanırlarsa işin zor.
Neyse çok yazmışım, eğer aklına takılan bir şey varsa çekinme. Ve alırken iyi karar ver, evlatlık çocuk alıyormuşsun gibi düşün. Deneyeyim bırakayım diye düşünme lütfen.
Çok düşündüm acaba heves mi bende mi diye fakat kesinlikle değil. Öyle bir aşk var ki şu kedilere karşı içimde yolda görüyorum insanların eziyetlerini bir kaç gun kendime gelemiyorum. Annemi en son ikna ettiğimde mutluluktan aglamıştım.
Astımım var bu biraz rahatsız ediyor fakat bu yuzden onlardan vazgeçemem
en önemli şeyi unuttum:) kısırlaştırman gerekecektir. İlk başta üremek onların da hakkı diyorsun elbette ama 1-)bunu insanlar gibi zevk için yapmıyorlar, 3-5 ayda bir ve hormonal ve 2-)bir seferde 6-7 yavru doğacak. Bunlara bakabilecek misin? Üstelik çiftleştirmek için başka bir kediye ihtiyaç var ve o sıralar dışarıya çıkmayı çok istiyolar, inletiyolar apartmanı, ben şahsen hayvana acıdığım için kısırlaştırdım halinden çok memnun artık. Bunun masrafını bir sor veterinerden.
Benim de vardi bir kedim tam 14 sene baktim kollarimda son nefesini verdi
o oldukten sonra aileden biri olmus kadar cok uzuldum alisinca insan birakamiyor
Arkadasim kedi almak senin icin sadece bir heves ise sakin alma hayvanciga da yazik
kediler normalde 14-16 yasar kediyi aldigin gun sorumlugun baslar o gunden itibaren kedinin her turlu sorumlulugunu yerine getirmen lazim
kediyi birakip bi yerlere gidemezsin bakamayacagini anladigin zaman disari atarsan evde hazira alismis bir kedi sokakta yasayamaz cok buyuk sorumluluk ister buna hazir misin
eger hazirsan sana kedi labilecgin kisiler ile irtibat saglarim
Öncelikle kedi sahiplenmeden önce kendimize sormamak gereken sorular var. Onları da şöyle sıralayabilirim.
Evde çocuk var mı? Çocuk ile aldığım kedi cinsi anlaşabilecek mi?
Evde başka evcil hayvanım var mı ve yeni gelen hayvan ile anlaşabilirler mi?
Kedime zaman ayırabilecek miyim, dışarı çıkarabilecek miyim?
Evde ben olmadığım zamanlar kedime kim bakacak, tek mi kalacak?
Gerektiği zaman kedimin ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyim? (Veteriner, mama vs. ekonomik ihtiyaçlar)
Bu sorular kendimize sormamız gereken sorular. Kedi sahiplenmek kolay ama bakmak zordur. Onlar da bizim gibi duyguları olan canlılardır. Eğer zoru gördüğümüz zaman onları bırakacaksak, asla sahiplenmeye yeltenmemek gerekir çünkü onları manevi olarak çok yaralarız. Şimdi asıl konumuza gelelim.
"Kedi almak istiyorum" diyenlere bakımı zor mu?
eve kedi almak
Öncelikle kedi beslemek sorumluluk isteyen bir şey. O yüzden zamanın olması ve ilgilenecek olman önemli. Bakımını yaparken bazen zorlanacağın zamanlar olabilir. Örneğin tırnaklarını keserken vs. başlarda alışana kadar zorlanabilirsin çünkü çok hareketliler ve her şeyi anlıyorlar. :) Bazen veteriner işlemleri masraflı olabiliyor. Onun yanı sıra sürekli mamasını vs. karşılaman gerekiyor. Hiç beklemediğin bir an da masrafın olabilir, hazırlıklı olmalısın. Kediler bazen çok tüy döküyorlar ve ayrıca çok tırmalıyorlar. Eğer bunları sevmiyorsan hiç girişme derim.
Bunların yanı sıra sana ve yaşadığı ortama alıştığı zaman hiçte zor değil. Bakmak istedikten sonra kolayca bakabilirsin çünkü gerçekten kediler akıllı hayvanlar. Ayrıca senden ve kedi besleyecekler kişilerden ricam, beslemeden önce kedilere dair hiç bilginiz yoksa kesinlikle besleyen biriyle bakımı, ihtiyaçları ve olası konular hakkında bilgi almanız. Bilmediğiniz bir konuda ihtimaller ile hareket etmeniz doğru olmaz çünkü onlar her şeye karşı duyarlılar.
Evcil bir kedi al. Kedilerin disarida gezen türleride vardir ve bunlari gezdirmek zor.
Kedinin senede bir veya iki kez asisini yaptirman gerek veterinerde ve bu ucuz degil.
Diger türlü cirmalayacak bir kedi agaci al. Sonra ev yemegi verme fazla ,kediler icin özel yemek var.
Kediye bol süt verme! Kedilerin sütü cok sevdigi ve bunu sürekli ictikleri yalnis bir bilgi. Normal su icir. Tuvalete alismis bir kedi al .Sonra eve kedi tuvaleti koyunca oraya kendiliginden giriyorlar zaten.
Kediler cok güzel ve kendilerini temiz tutan hayvanlardir.Ben tavsiye ederim. Onlarla oynayabilirsin ama süreli mesgul etmene gerek yok,gayet kendi hallerindede yasayabiliyorlar :).
Kedilerin yeni bir ortama alismalari bir kac ay alabilir bunuda düsün ve kediyi köpek gibi sevebilecegini sanma.Hayvani sIkma ona yavas ve dikkatlice yaklas.Sana alisinca kendiliginden gelip kucagina yatacaktir zaten :). Hep sicak yerleri arar buhayvanlar. Sinek sorununda olmaz kediler bayilirlar sinek kovalamaya :)
O bütün hayvanlar için gerekli bişi, veterinerle falan konuşmalısın.
Onun dışında kedi bakmak güzel. Kakasını yapıcak diye dışarı çıkarma derdin falan yok. Eğer şanslıysan, kendine çok yalaka bir tane bulursun hiç yalnız hissettirmez kendini. Ama bazıları çok yüzsüz, seni yönetmeye çalışıyo.
Kediyi yetiştirirken güzel yetiştir yani.
Bebekten al büyük alma.
Ama bebek alcam diye de annesinden koparma. Sahipsiz falan bul ne bilim.
öncelikle ortalama 10-14 sene seninle yaşayacak bir canlıdan söz ediyorsun unutma.Sana tavsiyem barınaktan veya yuva arayan kedilerden sahiplen.hem ilk aşılarını olmuş olur hemde kısırlaştırıldığından çiftleşme seramonileri yapmaz. sadece parazit tedavileri ve yıllık aşısıyla uğraşırsın. tuvaleti kuma yaptığı için rahattır.Alıştırabilirsen klozeti de kullanır. bakımı kolaydır.
kedi oldukça kolaydır. bahçede bakmıyacaksan her ay aşısı diye birşey yok. yılda 1 kere oluyor onuda veteriner gelipte yapabilir. köpek gibi tuvalet ve dolaştırılma sorunu yok. kumunu koy yapsın. mama olarak kuru mama ver. hem daha sağlıklı olur, hem daha az kokar, hemde senin için daha kolay olur. tek sorun istesende istemesende biraz tüy dökülür. bakımla bu oldukça azaltılabiliyor ama asla sıfır olmaz. tüy konusunda sıkıntın varsa hiç bulaşma hayvanada eziyet etme. köpekle kıyaslanamayacak kadar kolaydır. yıkamazsın, dolaştırmazsın, gürültü yapmaz. tek istediği sevgi, yumuşturulmak, mıncırılmak : )
ablamın kızına bir köpek aldılar.insan gibi akıllı ve çok güzel heves bitip işyerine gönderdiler.küçük karanlık bir kulubeye. ona bakmanın yemek vermekten ibaret olduğunu sandılar ve bir gün dışarı çıkartmak istediklerinde köpek kaçtı.yakalayamadık attığı heradımda inan sanki bize küfür ediyordu.nolur iyi düşün bakamıyacaksan alma lütfen
Önceden bir köpeğimiz vardı diğer köpekler parçaladı malesef öldü. Hayvanları gerçekten çok seviyorum. Evde 2 balık 4 kaplumbaga,2 de muhabbet kuşum var ama onları sevemiyorum. Yani heves falan değil. Hevesleri bitince sokaga atmaları cok vahşice asla öyle bir şey yapamam.
köpek evde beslenecek gibi değil, her gün gezdirmen lazım. Tuvalet eğitimi vermek zor. Kendini temizleyemiyor. Köpekler harika hayvanlar ama bahçen yoksa hiç girme o işe bence.
İlk aldığında veterinere götürdüğünde ilk aşılarını yapar.Her ay mı bilmiyorum benim veterinerim belli periyotlarda aşılarını yapıyor kediciklerimin.Kediler çok iyi arkadaştırlar ve mukaddes hayvanlardır.Umarım aldığın kedi ömürlük arkadaşın olur
Her ay aşısı yok. Yavru alacaksan ki tavsiye etmem. 15 günde bir aşıları falan var. Büyüyene kadar imanını gevretir. En mantıklısı 6-7 ay arası alman. Aşılarını belediyeye ait merkezlerde yaptırabilirsin. Daha ucuza gelir.
ıyy o ne pis hayvandır öyle ya, ne yapacaksın sen o hayvanı ,sen boş ver kediyi köpek al köpek bak mutlaka köpek al bırak şu nankör hayvanı komşuları hiç dert etme zaten köpek asil hayvan her ortama uyum sağlar..
Ayyy o ne biçim bir şey öyle çook korkunç ve iğrençç (linke tıklayınca karşıma şeytan çıkmış gibi oldum gözleri çok korkunç öldürecek gibi bakıyor) Vallaha rüyama girer kabusum olur bu benim..
kediler pis değildir.Peygamberimiz kediler pis değildir o sizin etrafınızda pek çok gezinendir buyurmuştur.Mukaddes hayvanlardır.Peygamberinde çok sevdiği bir kedisi varmış.Birgün sabah namazına gitmek için kakltığında kedisini yeleğinin üzerinde uyuyor bulur onu rahatsız etmemek için hırkasını keser hırkayı öyle giyerek namaza gider.Asla nankör değillerdir.
kediler konusunda hala fikrim değişmedi! ona kalırsa ashab-ı keyf (7 sahabe) inde köpeği varmış bence olayı dine bağlamadan hayvanları sevelim veya sevmeyelim!.. ben korktuğum için nefret ediyorum korkmasam belki sevebilirdim..ama işte dediğim gibi belkii..
benm beş tane kedim var. aslında bir taneydi yavruladı. şimdiye kadar aşı yaptırmadım da. ama dişi kedi alırsan mutlaka kısırlaştır onun dışında zorluğu yok
Anneme ögren dedim yapmam gereken şeyleri abarttı da abarttı ayrı odası olucak, ayda 250 tl masraf ediceksin. ögrenciyim başa çıkamam çünkü bunlarla.. erkek istiyorum fakat tüyü falan kist yapıyormuş onu sorunu nasıl halledebilirm.
annen abartmış evet. benim kedim benim yediğim yemeği yiyor. tuvalet yada banyoya kum koy tuvaletine alışsın. tüy dökme zamanı oluyor o zaman fazla yaklaşma yada ilaç alabilirsin bi veterine sor onu
yalnız erkek alacaksan dikkat, ergin erkek kediler kendi bölgelerini belirlemek için sağa sola idrar püskürtürler. Eğer hayvan kısırlaştırılmışsa bunun kokusunu almazsın, sonuçta testosteron üretmiyor çünkü. Ama kısır değilse fecii.
Benim teyzem veteriner dedi ki " Cinse göre değişir " Yani , mesela teyzemin kedisi Scotish Fold. Yok ağrısı oluyor , yok hasta oluyor , yok mantar oluyor falan onun cinsi zor. O yüzden Scotish Fold alma derim.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bilgin olmayabilir ancak internet denen bir teknolojiyle karşı karşıyasın.
Benimde bilgim yoktu şu siteden birçok şeyi öğrendim.
En İyi Cevaplar