Mardin'in merkez liyim bugun kendimize kurt desekte mardin merkezi ve cevresi 1071 de malazgirt savasiyla sultan alparslanla beraber anadoluya gelen oguz boyuna bagli artuklulardan olusur artuklu soyundan gelenler turktur. Arastirirsan sonucu bu cikar iran uzerinden gelinmistir bu bolgeye. Sonrasinda bu bolgelerin mardin urfa diyarbakir dogudan asil kurt ve araplarin gelmesiyle kurmanci olarak adlandirilip oyle kalmistir. Artuklu soyundan gelen mardinliler beyaz tenli sarisin ve kumraldir yesil goz rengine sahip olanlarda coktur. Cok yazdim ama yani bu yuzdende ailen istemiyosa olmasin bu dusunce icindelerse eger o kurt dedikleri insan agir basar altinda ezilirler kusura bakma Allah a emanet
170 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılMardin nufus itibariyle kurt ve Arap kokenli vatandaslarimizin nufusun buyuk kismini olusturdugu ilimizdir turk kokenliler ise osmanli doneminden iskan politikalari sonucunda kalma veya devlet memuru olarak gorev alan vatandaslarimizdan olusur
96 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederimm
- +1 yıl
rica ederim konuyla alakalı başka sorunuz varsa sorabilirsiniz
Soran+1 yılCok tesekkur ederim Allah razi olsun
- +1 yıl
amin cümlemizden hayırlı geceler
Soran+1 yılHayirli geceler sizede
- 1 yıl
Mardinliyim ve türküm Mardine gittigimizde insanlar bize dik dik bakıyorlar.
Mardinde en çok Kürt Arap Süryani/asuriler yasar. Ermine de vardir.
Türk olan vardir tabi ama nerdeyse yok denilecek kadar az. Olanlar da genelde dogu kültürüne göre yasiyorlar yani Kürt gibiler (sosyal yapi yasam tarzi kültür vs)310 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim sizin gibi on yargili konuşmadan bilgi verenlerin olmasi cok güzel
Soran+1 yılSanmıyorum onda öyle bir sorun cikmaz :) ama iste benim durumum kötü :/ ne yapicam bilmiyorum
Soran+1 yılFirsat bulup konusucam aynen. Ailem de durum sevmemek degil açıkcasi. Hatta en sevdigimiz aile dostumuz kürt. teyzem gibi sevdigim annnemin de en yakin arkadasidir. Ama mevzu kiz vermekse iste orda sorun oluyor demektir.
- +1 yıl
Inan seni çok iyi anliyorum. Insarlar irkçi derler ama öyle degil. Mesela ben Kürdüm ve her ne kadar Türk komsularimiz veya arkadaslarimizl iyi anlassak konu evlilik olunca sorun çikar çünkü aileler çoçuklarin kendi kültürlerine göre yasamasini isterler ki bu gayet dogal, tabi irkçilik yoksa.
Soran+1 yılGerçekten Sağol ya cevaplara cok canim sklmsti. Sen gibi dusunen de varmis Allah razı olsun. Aynen oyle iyiyiz ayrim yapilmaz bizde normalde komsuluk dostlik konusunda hatta evde alevi kürt vs. ayriminin konusu bile actirilmaz bizim evde. Insan olsun derler bizimkiler ama mevzu evlenmeye gelmeyecek tabi. Evlenme noktasnda degil mevzu yeni sayiliriz ama bunu ilerisi de var cikip cikipta is ilerleyince falan ayrilmak istemem sonuçta. Yolun basinda konusmak istiyorum. Üzülucez ama. durum bu
Soran+1 yılCok teşekkür ediyorum
Gizli Üye(30-35)+1 yılmerkezde arabca konusanlar var ama hepsi bayramigizi bizim gibi sevip atamiza sahip cikiyorlar.
73 Yorumla
Soran+1 yılBuna cok sevindim
- +1 yıl
ardadaşlar öncelikle bende mardinliyim arap olarak biliniyoruz gerçek kökenimiz araptır arapçamız hiç biri arap ülkesi ile eşleşmiyor ve konuşmamız türkçe ve osmanlıca karşımıdır bizim kökenimiz tamamen osmalıcandır ben araştırmalarım devam ediyor bu konuda ve burda bazı ardaşlar var doğuyu mardini hor görüyorlar bilmiş insanlar onlar görmüşler bilgedirler onlar midyata mardine gelen herkez mardini midyatı iyi bilir benim kökenim ne olursa osun ben bu topraklarda doğdum bu vatanın ekmeyini suyunu içiyorum ve asla ve asla vatanıma ihanet etmedim küçüklüten tam bir milliyetçi olarak yetiştirildim ben ve çok kişide var aynı dır ben kendimi türk benimsedim sonuçta türk vatandaşıyım ve burda yine bazı arkadaşlar var onlara ayrı yaerı teşekür ederim ırk ayrımı yapmadıkları için
- +1 yıl
Bende mardinliyim kökenim arap ama osmanlica konusuyoruz ama ben vatanim milletim bayragim icin ölürüm ben bu topraklar da yasiyorum ve kökenim beni enterese etmez ben türk oğlu türküm ve türk lükle gurur duyuyorum ben bu topraklarda yaşiyorsam bu vatanin ekmeyini suyunu iciyorsam türküm vatan sana canim feda
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
28Cevap
öncelikle ırkçılık çok kötü bir şey. şeytan dahi o toprak ben ateşim dediği için kovuldu. üzerinde durulması gereken aslında gelenek ve göreneklerdeki bozukluk. yani Mardin değil de x vilayeti diyelim. şimdi mardinliler çok alınmasın. ya da ilgili vilayette kötü gelenekler varsa ve bunlarda da inat ediyorsa insanlar ister istemez uzak durmakta fayda var. söyle söyleyeyim kardeşim gibi sevdiğim X Vilayetli bir arkadaşım da olsa karşılaştığım kişi eğer X Vilayetli ise büyük ihtimalle uzak dururum sonra da öncelikle onu tanımaya çalışırım ailesi dahil tanımak gerekir. evlenebilirsiniz de ama bakın annesi sizi feoal geleneklere sürükleyecek mi ya da ayrılmaya çalıştığınızda ya benimsin ya toprağın diyecek mi kuma getirecek mi? Kendi kardeşim olsa dikkat et derdim hatta söyleyeyim ev verirken bile kiracı seçerken bile ülkemizde bazı vilayetlereden uzak dururlar insanlar genelde kendi hemserilerini arar hatta en büyük kazıgı da kendi hemşerilerden bulurlar. önce kişiyi ve içinde bulunduğu değerleri gelenekleri aileyi tanımak lazım bu bizi olası hatalardan korur. bakın nerede halen kadın cinayetleri yaygın nerede kız çocukları daha fazla intihar ediyor ya da etti gibi gösteriliyor. sorunumuz ırkçılık değil sorunumuz insanı değerleri yerleştirmek olmalı Biz Türkler ırk ayrımı yapmadık tarihimizde mevcuttur. yoksa ortada ne yunan kalırdı ne Bulgar dinlerine bile müdahale etmedik ama başka uluslar bizim kadar hoş görülü değil. Mardin ;de gerçekten güzel bir kültüre sahip sevgi saygı dolu insanlar var ama nerde cehalet varsa orda sorun oluyor bizim savaşmamız gereken cehalet ve yanlış gelenekler artık medya ve iletişim ulaşım çok arttı bu zamanla daha da azalacak. ve insanlar artık başka ırklardan milletlerden insanlarla bile evlenecekler herkesin saygı ve sevgi dolu bir dünyada yaşaması dileğiyle..
31 YorumlaÖnce insan olması önemlidir. Mardin de her ırktan ve her dinden insan mevcuttur. Ama insanı insandır ve çok muntazamdırlar sevgilinin düşünceleri önemli. Ailene bunu benimsetmekte senin elinde. En faza kaçarsın çok seviyorsan bir tarafı üzeceksin ya aileni ya sevgilini.
23 Yorumla
Soran+1 yılKacmaya karsiyim ben. Kacamam. Zaten bu durumdan yeterince üzgünüm ne kadar zor bir durum olayi bilmeden birde verdikleri su tepkiler insani uzuyor acikcasi.. ikilemde kalmak cok zor inşallah kabullenir ailem dualariniza katin nolur
Soran+1 yılAminn
Bende mardinliyim ama bütün dogulular nereye gidersek orayı kirletiyoruz ailen haklı ve kürtler kadarda kötü bir ırk gelmedi yer yüzüne bu ırkçık deyil nerde kötü bişey varsa dogulular yapıyor birahane meyhane torbacık kaçakçılık karı kız satma mafya hep dogulular doguların en az oldugu yer artvin var mı olay yok çere çöp ata sokaga kül döker bunlar hep dogulu keşke dogulu olmasaydım ama malesef doguluyum ama türküm ırkım ne olursa olsun ve 7 ceddim gbi de ülkücüm mhp mardin kurcusuyuz dedem bu arada
200 YorumlaMardin'de türk asıllı hiçkimse yok. Arkadaşın biri arapların sarışın olduğunu söyleyerek saçmalamış bu arada. Bugüne kadar sarışın mardin arabı nerdeyse hiç görmedim. Sarı ve kızıl çıkanlarda kürdtür. Zaten genel olarak kumral bir millettir mardin halkı.
57 Yorumla- +1 yıl
Kardeşim konu baya olmuş ama Mardin de Artuklu İlçesi vardır araştırmanı tavsiye ederim Artuklu da Türkmen soylular yaşar zamanında çeşitli nedenlerden oraya göç etmişlerdir ama Mardinin Artuklu ilçesi dışında Türk kökenli yer yok
- +1 yıl
@EgeKaradeniz artuklu dediğin yerleşim yeri zaten son 15 yıldır piyasaya çıktı. Artukluda tanıdığım herkes kürd veya çingene. Bahsettiğin çingeneler olabilir ki çingenelerde aslen hiçbir yerli değiller, ama aynı zamanda her yerliler. Nerde yaşarlarsa biz oralıyız derler. Benim mardinliden kastım kçken olarak Mardinli olupta türk olan yok. Yani mardin'de doğan çok türk var. Babasıda orda doğmuştur. Belki dedeside. Ama 100 senelik bir geçmişi yoktur o insanın. Mardin'de aile geçmişi 100 seneyi aşan hiçbir türke rastlaman mümkün değildir. Ki islamdada bir yere kök salman için aradan 7 göbek geçmesi gerekir. Yoksa sen oralı değilsin. Yani mardin'de yaşayan her Mardinli türkün Mardinli olabilmesi için en az 100 seneye daha ihtiyacı var.
- +1 yıl
@EgeKaradeniz mardinde türk yokta türkmen var onlarda kürt kültüründe yetişiyor ama mardinde yaygındır kızıltepe dargeçit midyat nusaybin her yerde var kürtler daha çok ama
- +1 yıl
Artuklu Araplar, Türkmenler ve Süryaniler tarafından oluşur. Kürtler ve Çingenelerde kızıltepe, şırnak, nusaybin, batman gibi yerlerden Artukluya göç etmişlerdir. Bu arada Artuklu her zaman vardı sadece ismi Mardin Merkez olarak biliniyordu. Eskiden Artuklular yaşadığı için bu bölgede, isim değişikliliğine gittiler son 20 yıldır da artuklu olarak biliniyor. Sonuc olarak Artuklulu (Mardin merkezli) biri ya Arap ya Türkmen ya da Süryanidir. Son olarak Mardin araplarında da sarışın baya bir vardır başta ben olmak üzere tanıdığım bir çok arkadaşımı da örnek verebilirim.
- 1 yıl
İranda ırakta suriyede milyonlarca Türkmen yaşıyo Mardinde nasıl Türk olmaz karışmış hepsi birbirine melez toplum olmuş Turkmenler keldaniler asuriler pazar dili Kürtçeyi benimsemiştir Kürt olmuşlar ben kendim Vanlıyım Türküm dedelerimde Kürtçe olmadığı halde yeğenlerim vanlıyız Kürdüz diyo arkadaşına :)))
Mardin'de atanmış devlet memurları hariç kuzeyden güneye doğru yani merkezden sınıra doğru kürtten araba döner. Araplar sarışındır öyle kendilerini belli ederler
33 Yorumla
Soran+1 yılEvet sarışın :))) eger oyleyse sevinirim arap olmasina sorun cikartmazlar heralde
Doğu Anadolu Geçmişte Türkmen diyarıydı ve Ezici çoğunlukla Türkmenlerden oluşmaktaydı. Artuklularda Oğuz Türkmen beyliğidir. Ama ne yazık ki Kanuni Sultan Süleyman devrinden sonra gelen Kürtler yüzünden Türkmenler kendini Kürt sanıp sözde J**distanı kurmaya çalışıyor. Kürtlerin kendilerini 300 yıldır Anadolu’da sanmaları ne komiktir çünkü günümüz Kürtlerinin çoğu 1500-1600’lü yıllardan sonra gelmişlerdir. Doğu Anadolu’daki ezici Türkmen çoğunluğunun yok olmasının bir diğer sebebi göç ettirilmeleri ve göç etmeleridir. Çoğunluğu Alevi oldukları için İrana göç etmiştir. Bir kısmıda isyan çıkarmamaları için Devleti Aliyyei Osmaniyye tarafından batıya göç ettirilmişlerdir Yani anlattığım sebeplerden dolayı Doğu Anadolu yani geçmişteki Türkmen diyarı Kürtleşmiş ve Araplaşmıştır. Beyin yoksunu vatan haini Kürtler şimdi de Tek Tek Türkmenlerin feth ettiği Bizans kafirlerinden kılıç hakkıyla aldıkları ata mirasımızı bizden bölmeye ve olmayan ülkeyi kurmaya çalışıyorlar
93 Yorumla- +1 yıl
Bende yıllarca kürt olarak büyüdüm ve aşiretimizin adı celâli 13 milyon ya da 6 milyon olduğu söyleniyor her şey tarihe olan merakımdan başladı Türk olduğumu öğrenmeden önce bile Türk milliyetçisiydim ve ailemin kürt olması canımı sıkıyordu celâli isyanlarını ve kızılbaş şeyh celali araştırayım dedim ve alevi Türkmenmişiz biz şafiyiz galiba mezhep degiştirmişiz ve kürtleşmişiz babamın dedesi irandan gelmiş ve eski aile büyükleri yani büyük dedelerim moğol isimleri kullanıyorlar anne tarafımı hiç kürt olarak görmedim anne tarafımın gözleri çinlilerinkinden bile daha çekikti moğol istilasına yerleşen moğollardan olduğunu düşünüyorum ya da altay Türkü olabilir gobi çölününe ya da altaylara göre adapte olmuş gibi gözleri ve ırkçı bir insan olduğum için öğrendiğimde dünyanın en mutlu insanı ben oldum
- +1 yıl
Türklüğümden şüphem yok ama ırk testi yapıp ailemdeki herkese kanıtlayacam
Gizli Üye(30-35)+1 yılKürtle evlenip ne yapacan? düğününde hewallerle şemma mi oynamak istiyorsun? Kocan dünyanın en temiz insanı olsa dahi akrabalarının tecavüz uyuşturucu ticareti gasp ve terörden hüküm yemelerinden utanmayacak mısın? Bu kadar eşek sken hısımlarınla aile yemeğinde otururken o zavallı eşeklerin halini hiç mi düşünmeyeceksin?
125 Yorumla
Soran+1 yılOyle bir ailesi yokk. Iyi insanlar gasp teror falan cikmaz onlardan... cok şükür
- +1 yıl
Sen doğu insanına kurban ol yunan devşirmesi or#pu çocuğu sizin bulunduğunuz coğrafyada insanlık mı var sanıyorsun yunan artığı terbiyesiz
- +1 yıl
@SadeceBiri1100 kürtleri s1ktirtme
+1 yılben midyatliyim evet kürdüm ama arap ve süryani de var
13 Yorumla
Soran+1 yılTurk yok mu
- +1 yıl
yasayan turk var hatta uzun sure yasayan da olabılr ama koken olarak mardınlı turk yok
- +1 yıl
arkadas ben 22 yıldır mardınlıyım tum ılcelerını ve koylerını bılırım sosyolojık acıdan.. türk asıllı mardınlı yok sadce kürt arap ve suryanıler var..
Öncelikle merhaba Mardinlili Arapların Kökeninin Yarsını Türk Kökenli Bizim Köy Eskiden Arapça Bilmezmiş Bizim Köyün Büyükleri Suriye Irak'la Ticaret Yaptığı İçin Arapça Orda Öğrenip Köyümüze Yaymıştır
Ayrıca Kürtlerin Nüfusu Genelikle Yine Türk ve Ermenidir Kürtleşmiş Türklerin Tek Farkları Dilleri90 Yorumla
+1 yılAsker arkadaşım vardı Urfalı Türkmen'di. Ama Mardin'de var mıdır Türkmen nüfus bilemem.
60 Yorumla
+1 yılPKK-HDP ile alakası olan birisi kız kardeşim ile evlenmeye kalkarsa ona izin vermem. Gerekirse ölürüm öldürürüm. Yine izin vermem. Ailen de bu düşüncededir. Eğer evlenecegin kişinin akrabalari olsun kendisi olsun HDPKK ile alakasi yoksa evlenmeme ailen ses yapmazlar. İkna edebilirsin.
40 Yorumla
+1 yılMardinliyim ve Türküm yanlız bu soruyu sormandaki amaç?
126 Yorumla- +1 yıl
arkadas mardinde türk yok kendnı hıssetıgın ırka bısey dıyemem ama koken olarak mardınlı turk yok yanlıs bılgı verme.. ben mardinliyim
Soran+1 yılKötü ya da ırkçıliktan gibi bir niyet değil
- +1 yıl
Mardin Ömerliliyim kutüktelde böyle geçiyor fakat Türkmen im
- +1 yıl
kutukte ırkın mı yazıyor... ömerli arap ve kurtlerden olsuyor
- +1 yıl
l*n olum ırkımIMI bilmeyecem :)
- 1 yıl
@reddewil47 bende Vanlıyım Türküm mardinde niye olmasın ırakta 3 milyon Türk var
çoğunluğu kürt ve arap. türkte var ama çok az
35 Yorumla
Soran+1 yılKökeni mardin olup Türk olan var yani dimii
- +1 yıl
kokeni mardin olupta türk yok ama mardinde yasayan turkler tabiki var
Soran+1 yılHadii yaa
- +1 yıl
KÖKENİM MARDİNLİ TÜRKMEN OĞLU TÜRKMENİM MARDİNDE VARDIR TÜRKMENLER AMA ARAPLAŞMIŞ TÜRKMENLER MARDİNDE SADECE ARAP KÜRT SÜRANİ VAR DİYENLERE İTİMAT ETMEYİN.
Emin değilim ama Arap da çok olabilir orada
21 Yorumla
Soran+1 yılArap cok var midir
1 yılPazar dili Kürtçe olduğundan ve batı illerindeki insanlarımız herkese Kürt dediğinden Türkmenler iki dilli olmuş yeni nesil Kürtlüğü benimsemiştir. iran ve ırakta milyonlarca Türk yaşarken Mardinde Türk olmaması zaten imkansız hepimiz kardeşiz
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yıl19 yıldır Mardin'deyim Memur, Doktor, Öğretmen dışında hiçbir Türk'e rastlamadım.
31 YorumlaKürtlerle derdin ne senin Kürt olursa vermezlermiş ey Allahım vermesinler onlarda olmazsanız çok üzülürler Söyle ailene bencede vermesinler
40 YorumlaKürdu arabi var. Hepside kardeslerimiz
310 Yorumla
Soran+1 yılKardeşimiz elbette hepimiz Allah in kuluyuz
Soran+1 yılBilmiyorum. Ben hepimizin kardes olduguna inanıyorum icinde merhamet inanc sevgi olan herkesin irk ayrimi yapmaksizin. Sonuçta kimse ne olacagini secerek gelmiyor bu dünyaya. Ben karsi cikmiyorum ki. Bu tepkiler ne anlayamadim
Soran+1 yılAllah a şükür ben de öyle düşünüyorum tersini soylemedim ki
Soran+1 yılKusura bakma genelde can skcı yorumlar alınca sende kötü düşünüyorsun sandım. Pardon
Soran+1 yılTeşekkür ederim Allah razi olsun
+1 yılMARDİNDE TÜRKLER VARDIR AMA ARAPLAŞMIŞ TÜRKLER MARDİNDE YAŞAYAN IRAK TÜRKMENİYİM BENİM GİBİ BİR ÇOK ARAPLAŞMIŞ TÜRKLER BULUNMAKTADIR
72 Yorumla- +1 yıl
Kesinlikle katılıyorum bende mardinliyim ve aslımız Türk soyundan da olsa (taa artuklular dönemine) bazı bölgeye adapte şartlarından dolayı Arapça konuşuluyor köyümüzde yani asimile olduk
- 1 yıl
Kürtleşenler daha fazla
sen bir defa türk yazarken büyük harf kürt yazarken küçük harf kullanarak bile belli etmişsin nefretini
31 Yorumla
Soran+1 yılKlavyede cikana basıyorum Allah var yukarida o biliyor bisey diyemiyorum artik size
+1 yılBen arkadaşım var oda Mardinli Arap ama
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÇok mu önemli? Bu kadar önemliyse o işe başlama!
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılNe farkeder Türk kürt?
20 Yorumla
+1 yılVarimis sana denk gelmiyor
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen Los Angeles kürdüyüm mesela olur yaa :D
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılNapacan?
213 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılYokta :) ayrim yapiyo gibi geldi
Soran+1 yılMerak ettiginden mi soruyosun acaba tepkinden mi?
Cevap sahibi+1 yılIkiside
Cevap sahibi+1 yılBencede
- +1 yıl
Cevap sahibi+1 yılMidyatli degilim be :)) o taraflardanda orasi degil
Cevap sahibi+1 yılAy pardon :((
- +1 yıl
önemli değil insan olman yetiyor :) kafatasçılık veya aşiretçilik mi yapacaz :)
Cevap sahibi+1 yıl:)) bana diyosun sandim uykusuzluktan :D oyle gordum
Soran+1 yılHayir durumu izah ettim ayrim yapmıyorum sevdigim kisiyle alakali ben seviyorum ayrim yapmıyorum ama ailem karsi cikar.. tekrar söylüyorum ayrim yapmıyorum
Ne saçma bir soru bu ya.
21 Yorumla
Soran+1 yılYa durumu bilmeyen sacmaa der iste. Sana sacma gelebilir ama ortada cok onemli bir durum var. Bilmeden konuşmak bukadar basit iste
Ne. farkeder
11 Yorumla
Soran+1 yılEdiyor iste durumu bilmiyorsun
Gizli Üye(25-29)+1 yılSonuç nedir? Evlendin mi?
00 Yorumla
+1 yılsen insan mısın?
20 Yorumla
+1 yılKoken olarak yok
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılnaapcan doğuluyu
17 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıl@evetsendehaklısın Türk kökenli , ona değilsin diyene inat bizde batı ya göç eden kıroları inkar ederiz Faşoyuz ya ;)
Cevap sahibi+1 yılBu arada doğulular vasat terör konusunda ellerinde molotof hainlik diz boyu
Soran+1 yılOyle birisi degil hemde hic
Cevap sahibi+1 yılOkadar emin olma!
Soran+1 yılTamam canim. Ama sende büyük konusma gönul bu olabilir
Soran+1 yılYanlış anlama ama kötü niyetle söylemiyorum
11 aySon durum ne
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem