Herkes hayatta 1 defa yapılıyor edebiyatına sığınarak, herşeyi yaptırmak istiyor. Sanki damat çuvallarla parayı hazırladı seni bekliyor harcamak için. De ki para yok borçla yapılıyor. Sen zannediyor musun o kadar borçla yapılan düğünden sonra evinde mutlu huzurlu oturabileceksin. İmkansız! Gelelim 'İşte neymiş efendim ben güzelim bedava mı gideyim.' Arkadaş mal mı alıyoruz? Sen de belki çok iyi, çok yakışıklı bir adama gideceksin, Mutlu olacaksın. He bir de aile eşrafı ve arkadaşlar; eğer benim yaptığım düğüne göre ya da evimdeki eşyalara göre benimle arkadaşlık dostluk yapacaksa zaten yapmasın. Paran bittiğinde yüzüne bakmaz. Yani dost değildir seni sövüşlemek için yakınında duruyordur. Özellikle insanlar böyle düşündüğü sürece erkekler de evlenmekten kaçıp bekar gezmeyi mantıklı buluyorlar. Bu kadar sorumluluk neden diye? Bunları yazarken şunu da belirteyim maddi durumum ve gelirim oldukça iyi , bazı şeylerden kaçmak adına değil ama genel değerlendirme adına bu şekilde fikir beyan ettim.
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bunun kuşakla ilgisi yok. Ulkenin ekonomisinden kaynaklaniyor. Eskiden 10 bine tum ev dizilirdi. Yine 5-10 bin liraya dugun yapılırdı. Düğüne harcanan 5-10 bin lirada altinlarla, takilan paralarla hayli hayli çıkarılırdı acısı. Ya eskiden takilan altinlarla, paralarla tum borclar ödenir üstüne para artardı. Simdi dugunun biraz gereksiz gibi gorulmesinin sebebi bu açığın kapanmamasi. Gunumuzde masraf yapiliyor dugun yapılıyor ama millet ceyrek bile alip takamiyor. Sıkıntı burda başlıyor. Eskiden yapilan masrafla, takilan altinlar/paralar açığı kapatıyordu. Ama simdi onca masrafa kapanmıyor ulkenin durumundan dolayi. Bugun dugun olsa gidip ceyrek bile alip takamam dogruya dogru. Gider para takarim. E para da ne işine yarayacak gelinle damadin. Simdi herkes cogunlukla para takiyor. Mesela 3-4 sene once evlenen ciftler bu donemde altinin yukselmesiyle zengin oldular mesela. O takilan altinlar, bilezikler köşeyi döndürdü millete. Gunumuzde evet belki gereksiz açık kapanmiyor cunku. Ama eskiden mobilyalarin, dugun salonlarinin vs pahali olmadigi takilarin pahali olmadigi zaman bence bir zarari yoktu dugunun. Hatta artisi bile oluyordu yukarda dedigim gibi. Yani eskiden alfigimiz maasla disardan aldigimiz hizmetin arasinda uçurum yoktu. Simdi bu ucurum olunca insana gereksiz masraf geliyor. Cunku gunumuzde mesela 3 sene önce bana bilezik takana ben bugun onun dugununde ayni gramda bilezik alip takamiyorum. Zorlarsam gram altin zorlamayayim dersem para. Bu gunumuzle ilgili bir sey. Yoksa dugunler o kadar gereksiz degil bence. Yani simdi degil ama birkac sene once olsa altinlar gelsin diye tekrar tekrar düğün yaparim. Cunku benim o organizasyona harcadigimla, takılan takilarla beraber cebime giren parayla baya kârımız vardı.
Gösterişli bir düğün isterim, öyle kuru kuruya evlenmem. Bir kez evleniyorum sonuçta benim gibi hatunu bulmuş tabi ki masraf yapacak niye beleşe gideyim değersiz olayım ki kuzum. :D
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
47
Cevap
23
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Y kuşağı olarak ben de gereksiz olduğunu düşünüyorum. Haklı ve mantıklı bir düşünce. Sadece masraf açısından da değil; düğün hazırlıkları çok stresli bir süreç ayrıca. Birileri göbek atacak diye o strese, sıkıntıya girmeye gerek yok. Zaten evlilik ilk etapta başlı başına bir stres; yeni bir hayat, aile evinden ayrılmak, bilinmezlik... Bu yeni adım öncesi düğün derdi ile kendini ekstra yormaya ve sıkıntıya sokmaya hiç gerek yok. Nasılsa sen kendine göre en mükemmel düğünü bile yapsan, birileri mutlaka bir kusur bulacaktır, arkadan bir şeyleri eleştirecektir. Milletin ağzına dedikodu malzemesi olmak için o kadar masraf da yapamam, kendimi de strese sokup üzemem. Keşke büyüklerimiz de böyle düşünse ve düğün istemeyen gençler sırf ailelerin 'ama bir kere oluyor kaç kere evleneceksin, elalem arkamızdan düğün bile yapmadılar der ayıp' gibi düşünce ve sözlerinden dolayı düğün yapmaya mecbur kalmasalar.
Malesef günümüz şartları düğünün manevi hissiyatını, neden yapıldığını, nasıl özel hissettirdiğini anlamayı engelliyor ve şartlar gereği masraf oluyor ve şöyle birşey de var günümüzde düğünler gösterişten ibaret oluyo. (malesef)
Bende gereksiz ve büyük bir israf olarak görüyorum insanlari orada kıytırık bi pastayla besleyecegime ac insanlari doyururum cok daha hayirli ya da o parayla gezerim cok daha mantıklı. Ayrica ne demis Peygamberimiz “Evlenmenin en hayırlısı, en kolay ve külfetsiz olandır.”
Kısmen haklılar çünkü ya çok iyi bir açık hava düğünü yapacaksın ya da insanları ambar gibi kapalı alana doluşturup eziyet etmeyeceksin Pandemide bu işin tuzu biberi oldu
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ben gereksiz olduğunu düşünüyorum... Samimi olmadığım tüm akrabalarım yılan gibi süzülecekler düğünde... İlla düğün olacaksa da böyle sade, sadece sevdiklerimin olduğu bir düğün isterdim.
O kadar haklılar ki. Düğün geline de damada da gidenede herkese eziyet ve gereksiz pahalı salonlar
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Z kuşağı degilim ama bence de gereksiz 50 ile 200 bin TL arasında harcama yapıyorsun onu kaç sene ödemeye çalışıyorsun onun yerine sevdiğimle sevenimle istediğimiz yere gider istediğimizi yaparız ( bu arada yaşım 32)
Akrabaların gelip de yüzyıllık dedikodu malzemesi çıkarması yerine arkadaşlarımla kutlama yapmayı tercih ederim. Ama öyle bir şey olsa tüm sülalenin yüz karası ilan edilirim
Z kuşağı için ne gerekli ki zaten? 😂 O boş bu boş, onlara göre yaşarsak gerçek üstü bir dünyada yaşamamız gerekir. Yaşlandıkça farklı görüşleri olabilir bence.
Sonuna kadar yaaa. Saçmalığın daniskası bence düğün falan.. Kıy nikahı gitsin. Abi düğün ne yaaa. Su bile altın parasına gelmiş. İnsanlar evlenmekten korkar hale geldi. Düğüne vereceğin para ile ev döşenir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Haklı sayılırlar, onun yerine balayını daha canli kutlasalar daha iyi olur ama düğünde kadınlar ve genç kızlar kalça oynatacaksa düğünde güzel olur
Bence de öyle hatta geçen anneme bunun hakkında bişeylerden söz ediyordum ve resmen beni azarladı hatta kınadı 😒 Yani o kadar masrafa girmek, stres yaşamak saçmalık bence , üstelik ben düğünümde erik dalı oynayarak mutlu olacağımı sanmıyorum.
Ya şöyle açıklayayım iki üç çeyrek iki kağıt para için onca masrafa girmek aşırı gereksiz geliyor bence. Tabi ailelerin 10 kere mi evleneceksin baskısıda cabası. Evlenme gitsin..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Z kuşagıyla alakası tok herkes böyle düşünüyor şu an
Kuşak farketmez ekonomi çöktüğü ve artık insanlar ömür boyu çalışıp borç içinde yüzmemek için olabildiğince sağlıklı maddi hesaplar yapmak zorunda kalıyorlar bişeylerden vazgeçmek zorunda kaşıyorlar.
Evet bence kesinlikle boş masraf nikah yap küçük bir eğlence bitti gitti işte, çok paraya gerek yok
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Mantıksız doğru ama şu an z kuşağı daha çok düğün telaşesinde kim yapmış bu araştırmayı 😂😂bir kaç tanıdığım var böyle maşallah biz düğün evlilik görmemişiz her şey kusursuz 😁