Paran varsa her zaman alınır kafasındayım modası geçtikten sonra anlamı yok. Lakin cevremde tanıdıklarım tavana kadar çeyiz yapmış maksat nedir tam olarak aydınlatır mısınız? :-)
Ortada evlilik yokken çeyiz yapmak mantıklı mıdır?
Şu an yaşadığımız dönemde böyle bir şeye gerek yok. Çeyiz diye bir sözcüğün anlamı bile kalmadı. Birikim yapmak, ev, araba ve düzenli gelir sahibi olmak için çabalamak önemli olan artık. Ev hanımı olmak yerine tüm kadınların çalışması gerektiğine inanıyorum. Evleneceği zaman da eşiyle ortak bir şekilde kendisi eşyalarını almalı diye düşünüyorum.
Kesinlikle mantıksız olduğunu düşünüyorum ben 22 yaşındayım ve okuyorum. Evde iki baza bir sandık benim çeyizim. Bir şeyi bile ben seçmedim, nasip olur da evlenir miyim onu bile bilmiyorum ama bir ev dolusu çeyizim var... Zaten evlenmeye karar veren insan etrafına bakar eder 4-5 haftada bile istediği şekilde evini döşer. O yüzden yıllar öncesinden yapmaya hiç gerek yok modası geçiyor zaten. ben de hayır diye dağıtırım çeyizimi gibi hissediyorum 😂
Şöyleki çeyiz demek el emeği göz nuru işlerdi çoğunlukla ve sana özel olurdu Hem her eşyanın en iyisini en kullanışlısını ve uygununu bir anda temin etmeye çalışmak ciddi stres ve ekonomik güç gerektirir ve bir araya getirmek çok çok zor Eşimin çeyizlerini taşımak iki kamyonet ve bir gün sürmüşti biz hala onun çeyizlerini kullanıyoruz neticede evlilik zamanı ekonomik imkanlar iyi ya da kötü olabilir
Gelenek haline gelmiş Ama kazançları bir kenarda yatırıma dönüştürüp, zamana gelince almak daha mantıklı olur bence. Eski zamanda eşya modası sürekli değişmezdi ama günümüzde sürekli değişiyor. O yüzden kesinleştikten sonra alınması daha mantıklı
Bizim zamanımızda ve ben de dahil olmak üzere. Bizler çeyizi ilkokul sonrasında yapmaya başlardık. Çünkü o zaman moda değişmezdi. Çeyizi olmayan, yapmayan kızları kınarlardı. Beyaz eşyalar sonradan da alınabilinirdi. Ama geri kalan el işleri olsun, tülbent, kazak, halı vb. gibi önceden yapardık. Bizler için el işi çok önemliydi. Bunlardan da önemlisi herkesin bir anda alacak alım gücü, maddi imkanı yoktu. Millet pazar harçlığından biriktirdiği para ile çeyizini tamamlardı.
Nevresim vs gibi modası geçse de önemsiz şeyleri aldık. Ama yemek takımı falan almadık haliyle. Bir anda hepsi alınırsa maddi olarak zorlar ama bi sorun var benim evlenme niyetim yok😂 aldıklarımızı evlenmeden de alabilir miyim diye yol yapıyorum anneme🙄
Çünkü evlenme zamanı geldiğinde herşey çok masraflı olduğu için kişi elinde parası varken herşeyini almaya çalışıyor bence bunda saçma olacak bir durum yok gayet mantıklı tencere tavanin modası geçmez havlunun pijamanin da geçmez ha patik vs bence gereksiz ama işte annelerimiz adettir diye örüyor ya da alıyor.
maksat saçmalık valla. gelenek görenekmiş eskiden okey avm yokmuş evlenince havlusu tenceresi hazır olsun diye aileler hazırlıyormuş önceden falan da. şimdi ne gerek var dediğin gibi zaten modası geçiyor. çok hoşuna giderse haıtra olsun diye birkaç model bir şeyler örülüp saklanabilir ama evlenince beraber alırsınız her şeyi gerek yok bence de çeyize
Modası geçmeyecek şeyler bence son dakikaya bırakılmadan önceden alınabilir. Çünkü son dakikada herşey birikiyor ve masraflar çok büyüyor. Nevresim takımıdır, battaniyedir vs türü şeyler genelde standart, bence önceden alınıp koyulabilir.
Saçma buluyorum çünkü her şey her ay değişiyor yenileri çıkıyor. Bu ay başkasını beğenirken diğer ay yeni çıkanda göz kalıyor. Evlilik olunca almak daha mantıklı
Aniden bişey olursa toparlaması zor olur diye. Dünyanın hali belli olmaz. Bakarsın 3 günde evleniverirsin, hazırlığın olmaz. Para da kar etmez o vakit.
Ayrıca bence çeyiz yerine para biriktirmek en güzeli mesela çeyiz hesabı adı altında kesin evleneceksen zamanı geldiğinde istediğin her şeyi güncel modellerden alabilirsin mantıklısı da budur.
Evlilik düşüncesi varsa, çeyiz yapmaya başlanabilir. Hem son anda sıkışmamış olursunuz ve uzun zaman olduğu için rahat rahat beğendiğiniz ürünlerden, çeşitli bir çeyiz yapılabilir.
Paranın çok olması lazım 😄 öyle hemen düğün de alırım diyorsan. Şöyle ki ufaktan bende o kafadaydım şimdi çeyiz alışverişi yapıyorum biraz biraz her şey bu kadar pahalıyken düğün olacağı zaman baya zorlanırım diye kenara koyuyorum. Yeni bir ev döşemek çok zor ve pahalı.
Vallaha abla ben 17 yaşındayım. Anneme dün sordum ne yapiyon dedim. Gelinimin Çeyizini yapiyom diyo yani ne zaman evleneceğimi ALLAH bilir ama tahmini 24-25 annem şimdiden yapiyo sen düşün yani