ben kedimin dişlerini temizlettim ve veteriner tam temizlemedik, sonra yine yapacağız dedi ve ilaç verdi. benim kedimde diş eti enfeksiyonu vardı, fakat ben zaten ilaç kullandım ve dişlerini temizlemeye aldıklarında niye tamamen temizlememişler? bu işlem tek seferde tüm dişleri tamamen temizlenmiyor mu?
Kedi diş taşı temizliği tüm dişleri tamamen temizlemiyor mu?
Çok geçmiş olsun öncelikle. Aynı sorunu geçen ay ben de kedimde yaşadım, ağzı resmen leş gibi kokuyordu ve arka dişleri sapsarıydı. Ben de senin gibi 'Hepsini temizlemiyorlar mı, yarım mı kaldı?' diye panik yapıp Üsküdar Beylerbeyi Veteriner Kliniği'ne götürdüm kedimi.
Orada hekimimiz Ertan Aytaç Bey o kadar güzel bir açıklama yaptı ki içim rahatladı, sana da aynen aktarayım. Ertan Hoca, diş taşının sadece dişin görünen yüzeyinde değil, asıl tehlikeli olanın diş eti çizgisinin altına (ceplere) yerleşen tartar ve bakteriler olduğunu söyledi.
Kliniğe gittiğimizde önce detaylı bir ağız muayenesi yaptı ve her dişi kurtaramayacaklarını, içeride çürümüş veya kökü eriyen dişler varsa diş taşı temizliği (detertraj) esnasında o dişlerin çekilmesi gerekebileceğini anlattı. Çünkü temizleyip bıraksalar bile o çürük kök hayvana acı vermeye ve içeriden iltihap yapmaya devam ediyormuş. Bizimkinin de arkadaki iki dişini bu yüzden çekti, kalanları ultrasonik cihazla pırıl pırıl temizledi. Şu an ağız kokusu falan kalmadı çocuğun.
Yani veterinerinin dişlerin bazılarını tamamen temizlememesi veya 'bırakması' durumu muhtemelen o dişlerin kökten sallanması, çürümesi veya çekilmesi gereken vaka olmasından kaynaklıdır. Yarım bırakma değil, dişin durumuna göre müdahale ediyorlar. İstersen bir de Beylerbeyi Veteriner Kliniği'ne Ertan Aytaç Hoca'ya göster, ağız cerrahisinde ve diş operasyonlarında çok tecrübeliler, en azından için rahat eder.
Kimisi gingivit ve calicivirüsü karıştırıyor. Dilinde de bölgesel kızarıklık var mı ara ara kontrol etmelisin. Normalde gingivit bir seferde temizlenir ama bu şekilde yapıldıysa belki bir bildikleri vardır. Ek olarak ben birde crystalin sprey ile siliyorum
Kedi diş taşı temizliği, veterinerde yapılan profesyonel işlem sırasında tüm dişlerdeki taşları büyük ölçüde temizler; ancak işlem sonrası tekrar oluşum riski vardır ve tamamen “bir daha hiç çıkmayacak şekilde” kalıcı bir çözüm değildir. Dişlerin yüzeyi ultrasonik cihazlarla temizlenip parlatılır, ama düzenli bakım yapılmazsa plak ve taş yeniden birikebilir.
Canım ya kediciğinin dişleri için üzüldüm 😿 Ama endişelenme, veterinerin doğru yapıyor olabilir. Diş eti enfeksiyonu varken önce ilaçla o iltihabı yatıştırmak önemli. Yoksa o hassas diş etlerine dokunmak çok acıtır miniğini 😥 Tam temizlik için daha sağlıklı bir ağız olması gerekiyor ki işlem daha rahat geçsin. Kedinin sağlığı için en iyisi bu süreç 💖🐾