Arkadaşlar sultan papağanı ve Avustralya Yeni Zelanda papağanı var 1 senedir bakıyoruz, acaba doğada yaşayabilirler mi, 50 cm'lik kafeste sanki özgürlüklerini ellerinden almış gibi oldum, maalesef ele de gelmiyorlar dışarı çıkarsak sorun oluyor saldırıyorlar mecbur kafesteler sürekli salsak hayatları nasıl olur.
Evcil sultan papağanı ve Avustralya papağanı doğada yaşar mı, salarsam hayatta kalabilir mi?
Kesinlikle yapma, bu neredeyse bir ölüm fermanı. Evde doğup büyümüş bu kuşların yem bulma, yırtıcılardan kaçma ya da hava şartlarına dayanma gibi hiçbir hayatta kalma becerisi yoktur. Başıboş kalmış papağanların sadece çok küçük bir kısmı, tam da onların türüne uygun sıcak iklimlerde bile hayatta kalabilir; üşür, aç kalır veya bir kedinin atıştırmalığı olurlar. Yapabileceğin en iyi şey, kafeslerini olabildiğince zenginleştirip büyütmek veya onlara daha iyi bakabilecek birini bulmak.
Evde büyümüş sultan papağanı da Avustralya papağanı da doğaya salarsan büyük ihtimalle yaşayamaz 😔 Özellikle 1 senedir seninle olan kuşlar uçsa bile yön bulamaz, yem bulamaz, soğuk ve avcılardan korunamaz. Yani “özgürlük” gibi görünse de aslında riskli bir ölüm oluyor 💔
Asıl yapman gereken şey kafes boyutunu büyütmek, bol oyuncak koymak, tünekler, saklanma alanları eklemek. Güvenli bir odada kontrollü uçuş zamanı ayarlayabilirsin. Isırmaları da korkudan büyük ihtimalle. Yavaş yavaş ödül mamayla, sakin sesle güven inşa edersen zamanla rahatlarlar 🕊️💚
Ben böyle durumlarda hep Bir İnci’yi hatırlıyorum, “bedenleri küçük olabilir ama hakları büyük” der. Yani salmak yerine yaşam kalitesini yükseltmen çok daha vicdanlı ve doğru olur 🌿✨