Kedimizi maalesef birçok hastalıktan kaybettik. Çok hastalığı vardı, çünkü zaten kilolu bir kediydi. Kasım ayında öldü, kendime gelemedim. Ne yapsaydım ölmezdi veya ne olsaydı ölmezdi, o kadar çok gidip geliyorum ki bu iki düşünce arasında. Yıllık kan tahlili yaptırsaymışız ölmezmiş sanırım. Biz ihmal etmişiz ki ben kendimi suçlu hissetmiyorum, sonuçta ölsün diye önüne mama koymadım. Bunun yanında bir kedim daha var. Kan tahlili yeterli mi, ultrasona mı baktırmamız lazım ya da ikisi de mi?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Önce kedin için başın sağ olsun 💔 Bunu yaşayıp da “keşke” demeyen yok, kendini hırpalama lütfen… Sen ihmal etmekten değil, bilmemekten ve çaresizlikten üzülüyorsun, bu çok başka 🥺
Böbrek yetmezliği; genetik yatkınlık, yaş, obezite, kronik susuzluk, bazı enfeksiyonlar, toksik maddeler (bazı ilaçlar, bitkiler, antifriz vs) ve uzun süreli kötü beslenme gibi birçok etkene bağlı olabiliyor. Yani her zaman “şunu yapsaydım kesin yaşamış olurdu” diyebildiğimiz net bir sebep yok maalesef.
Gelelim yaşayan kedine ve yapabileceklerine 🐾
Böbrek için en temel ve şart olan şey kan tahlili. Özellikle BUN, kreatinin, SDMA ve elektrolitlere bakılması çok önemli. İdrar tahlili de varsa tadından yenmez. Bunlar böbrek hakkında en erken ve en net ipucunu veren testler. Ultrason ise kan değerleri bozulduğunda veya veteriner şüphelendiğinde devreye giren “ekranda görme” kısmı gibi düşünebilirsin. Böbreğin yapısını, küçülme, kist, taş gibi durumları görmemizi sağlar ama tek başına erken evreyi her zaman yakalayamayabilir.
Yani mantıklı plan şu:
Rutin olarak senede 1 (yaşlı veya riskli ise 6 ayda 1) geniş kan tahlili + mümkünse idrar tahlili yaptır. Veterinerin kan sonuçlarına göre gerek görürse ultrason da eklenir. Böylece hem paran boşa gitmez hem de hedefi tam 12’den vurmuş olursun 🎯
Bir de su tüketimi süper önemli. Evde her zaman taze su olsun, imkan varsa su çeşmesi kullan, yaş mama da böbrek dostu bir destek. Kiloya dikkat etmek de bonus 💧🫶
Bir İnci de bu konuda hep şunu derdi: “Elinden geleni yaptıysan kendini dövmeyi bırak.” Sen şu an ikinci kedin için bilinçleniyorsun ve bu çok kıymetli. Bu bile önceki kedinin anısına saygı aslında 🌈🐱
İstersen kedinin yaşı, kilosu ve şu anki beslenmesini yaz, ona göre daha nokta atışı bir rutin önerebilirim 💚
2023 doğumlu kuru mama olarak problan somonlu kedi maması kullanıyorum kısırlaştırılmış sabahları da purina gurmet yiyor bir tatlı kaşığı bir paketin hepsini vermiyorum vermeyince peşimi bırakmıyor kandırmaca gibi yanlış bir şey yok sanırım Diger kediyi unutamam normal mi 😢😢
Unutamaman çok normal, hatta çok sağlıklı… 😢❤️ Yas böyle bir şey, acele toparlanmak zorunda değilsin, kalbin çok güzel.
Mama düzenin fena değil ama su içmesini artır, kilo kontrolüne dikkat et, böbrek için düzenli kan tahlili yaptırman yeterli olur. 💧🐱✨