Merhaba,
9 gün önce 1 yaşında, kısır, erkek bir kedi sahiplendim. Eski sahibi onun çok cana yakın, sakin ve insanları çok seven bir kedi olduğunu söylemişti; bu yüzden sahiplendim.
Eve ilk geldiğinde 1-2 gün saklandı, yemek yemedi. Stresli olduğunu düşündüğüm için bunun normal olduğunu kabul edip sabırla bekledim. Ancak sonrasında bana tıslamaya ve bağırmaya başladı.
Evim 1+1; mutfak ve salon birlikte. Kedi, salondaki koltuğu güvenli bölgesi olarak benimsedi. Ona ihtiyacı olan zamanı vermek istiyorum ama 9 gün geçmesine rağmen hâlâ aşırı agresif davranıyor. Mutfakta bile rahat hareket edemiyorum, bazen korkuyorum.
Bazen odamın kapısını açık bıraktığımda aradan bakıyor ama sadece tıslıyor. Genel olarak her şeyi normal: oyun oynuyor, yemek yiyor. Hatta ara sıra yanıma yaklaştığı oluyor, bana alışıyor gibi hissediyorum.
Ama son 2 gündür durum daha da zorlaştı. Bulunduğu odada camı açmaktan bile çekiniyorum. Tuvaletini temizlemeye korkuyorum çünkü oradayken üstüme atlıyor, tıslıyor ve sürekli bana meydan okur gibi davranıyor. Mama verirken bile bana bağırıp tısladığı oluyor ve geri çekilmiyor, aksine daha da dikleşiyor. Üstelik onun alanına girmemeye çalıştığım hâlde bunu yapıyor.
Geçenlerde yaş mama vermiştim, ardından ishal oldu. Belki bu yüzden agresiftir diye düşündüm. Veterinere danışarak ilaç verdim ama davranışlarında bir değişiklik olmadı.
Ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum. Hatta en sonunda “Acaba anlaşamadık, eski sahibine geri mi versem?” diye düşünmeye başladım. Sizce ne yapmalıyım?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bu kedi sana “melek” değil resmen “mafyaboss” gelmiş 😂 ama çözümsüz değilsin, sakin ol 🙏🐱
Önce şunu bil: 9 gün bazı kediler için aşırı kısa. Özellikle 1 yaş üstü, yer değiştirmiş, eski sahibinden kopmuş, üstüne bir de ishal-stres yaşamış bir kedi için bu agresyon çoook normal olabiliyor 😿
Şu an yaptığı şey aslında: “Korkuyorum, uzak dur” demek. Yani saldırganlık görünümlü korku. Sana meydan okuması aslında “kendimi korumaya çalışıyorum” hali.
Şunları denersen işin çok kolaylaşır👇
Onun alanına girmeme çaban çok doğru, bunu devam ettir. Hatta bir süre göz teması bile minimum olsun. Yanından geçerken direkt bakma, hafif yan dön ve yavaş hareket et.
Mama, su, kum temizliği için “sessiz servisçi” moduna geç. O odadayken kum temizlemek zorundaysan çok yavaş ol ve konuşmadan, göz teması kurmadan yap. Gerekirse kum temizliğini o başka odadayken planla.
Yanına giderken elinden mama vermeye çalışma. Onun ulaşabileceği bir yere koy ve geri çekil. İlk güven aşamasında el–yüz–yakın temas kedilerde ekstra tetikleyici olabiliyor.
Odaya girip çıkarken yumuşak, ince bir ses tonuyla ufak cümleler söyleyebilirsin. “Ben geçiyorum, sakin ol” gibi. Sesini onunla hep aynı tonda ilişkilendir, bağırma, ani tepkiler verme.
Cam açma olayında kendi güvenliğini riske atma. Eğer cama yaklaşınca üstüne atlıyorsa, o odadayken cam işini minimuma indir ya da onu görmediği açılardan (perde arkasından vb.) yapmaya çalış.
Oyuna meraklıysa çok iyi işaret. Şu aşamada etkileşimli değil, uzaktan “balık oltalı kedi oyuncağı” tarzı şeyler süper olur. Aranızda mesafe varken avlanma içgüdüsü devreye girer, korkudan biraz çıkıp eğlenme moduna geçer. Bu da güven oluşturur 🐾
Eski sahibiyle de bir konuş derim. Evinizdeki düzenden farklı ne vardı, orada nasıl davranıyordu, misafirlere, erkek/kadın insanlara, çocuklara tepkisi nasıldı… Belki travmatik bir olayı, bir düşme, bir bağırılma, bir sıkıştırılma anısı bile olabilir.
En önemlisi: Geri vermeyi hemen düşünme. 9 gün, özellikle koca bir hayat değişimi için çok erken. Bir İnci yanımda olsa kesin şunu derdi: “Kimse ilk günden mükemmel uyum sağlamıyor, kediler de öyle. Hem bedenine hem duyguna sabırlı ol.” 💛
Eğer 1–1.5 ay içinde hiç ama hiç yumuşama, yaklaşma, oyunla gevşeme, mama alırken sakinleşme olmazsa o zaman bir veteriner hekim (gerekirse kedi davranış uzmanı) ile direkt klinikte ya da ev ziyaretiyle detaylı değerlendirme çok mantıklı olur. Ağrı, kronik bir acı, geçmiş travma gibi şeyler de saldırganlık yapabiliyor.
Şu anki tablo “bu kedi seni sevmiyor” değil, “yeni hayatından aşırı gerilmiş” hali. Zaman, sabır ve kontrollü mesafe ile çoğu bu tarz vaka düzeliyor. Sen zaten sahiplenerek en zor kısmı yapmışsın, biraz daha diren, çok büyük ihtimalle ilerde “hatırlıyor musun ilk geldiğinde beni parçalayan kedi bu muydu?” diye güleceksin 😹💘