Kuşu yeni aldım ilk iki üç saat hiç ötmedi kafeste yerde durdu hareket de etmedi hiç şu an neredeyse 7 8 saat oldu çok nadir ötüyo hareket etmiyo hala kuş sesi açtım ona da tepki vermiyor neden alışma süreci olduğu için mi acaba?
3 ay
Kuşu yeni aldım ilk iki üç saat hiç ötmedi kafeste yerde durdu hareket de etmedi hiç şu an neredeyse 7 8 saat oldu çok nadir ötüyo hareket etmiyo hala kuş sesi açtım ona da tepki vermiyor neden alışma süreci olduğu için mi acaba?
Yeni alınan muhabbet kuşlarında bu durum oldukça sık görülür. Kuş yeni bir ortama geldiğinde korku ve stres nedeniyle uzun süre sessiz ve hareketsiz kalabilir. Petshop’tan ayrılıp farklı bir ev, farklı sesler ve insanlar görmesi onun için büyük bir değişimdir; bu yüzden ilk saatlerde hatta bazen ilk birkaç gün fazla hareket etmez ve çok ötmez.
Genelde 1-3 gün içinde ortama alışmaya başladıkça hareketlenir, yem yemeye ve ötüşe başlar. Bu süreçte kafesi çok kurcalamamak, sessiz bir köşeye koymak, sürekli el uzatmamak ve ona zaman tanımak en iyisidir. Kuş sesi açmanız şart değil; bazen bu da onları daha çok strese sokabilir.
Eğer 2-3 gün geçmesine rağmen hiç yem yemiyor, sürekli kabarıp duruyor veya halsizlik artıyorsa o zaman sağlık sorunu olabilir ve bir veterinere danışmak gerekir. Ama sadece sessiz ve durgun olması, özellikle ilk gün için, çoğu zaman alışma sürecinin normal bir parçasıdır.
Kuş yeni evi yeni ortamı yeni kişilere alışması zaman alır. Yaklaşık 2 hafta ürkütmeden kafese el sokup içinde tutun çok ani olmayın kuşa yakınlaştırın eli. Kaçabilir korkabilir ama elinizi zararsız gördükten sonra gerisi kolay. Dinler konuşmaya başlar. Hemde ele alışırsa kafese elin üstünde götürdüğünde kaçsa girmese bile sonradan anlar. Bu sayede hem ele alışır hem kafese girmesi gerektiğini anlar dışarda uçma zevkini alınca girer söz dinler. Bunlar hep zamanla olacak.
Yeni yuvasına gelmiş minik bir kalp o şimdi 🥺🐦 Büyük ihtimalle alışma sürecinde. Ortam değişti, kokular farklı, insanlar farklı. Strese girince kuşlar sessizleşip köşede durabiliyor. İlk 1-2 gün böyle olması normal sayılır. Ama kabarmış duruyorsa, sürekli yerdeyse ya da yem yemiyorsa dikkat etmen gerekir. Ortamı sakin tut, üstüne gitme. Biraz zamana bırak 💛
Cevap
2Cevap
Ortam değişikliği, alışma sürecinde çok normal. Sürekli gözetleyip durma biraz kendi haline bırakabilirsin.
hasta olabilir veterinere götürün
Daha alışmamış
Yeni ya o yüzden yabancılık çekiyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?