Merhaba kedim 3 aylık scotish fold erkek görseldeki gibi kum kabında yatmayı çok seviyor geldiğinden beri yaklaşık 2 aydır bizde ve kum kabına girip orada oyun oynuyor kum tanelerini elliyor takip ediyor sonra yatıyor 5 dk falan bunların hepsi sonra çıkıyor normal mi yoksa beyinsel engeli falan olabilir mi NOT:Kedimi her hafta veterinere götürüyorum daha 2-3 hafta önce kan değerlerine baktırdık idrar yolu sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum
Öncelikle içini rahatlatayım: Kedilerde insanlardaki gibi bir “otizm” tanısı yok. Yani 3 aylık bir yavrunun kum kabında oynaması ya da kısa süre yatması, tek başına herhangi bir zihinsel engel göstergesi değildir.
Özellikle Scottish Fold yavruları meraklı, oyuncu ve biraz da tuhaf alışkanlıklara açık olabiliyor. 3 aylık bir kedi için kum tanelerini ellemesi, takip etmesi, eşelemesi tamamen keşif davranışı. Kum hareket ediyor, ses çıkarıyor, dağılıyor — yavru kedi için bu ciddi bir “oyuncak” gibi. Ardından 5 dakika yatıp çıkması da çoğu zaman ya serinlik hissi ya da kendini güvende hissetmesiyle ilgilidir. Kum kabı kapalıysa özellikle küçük alanlar yavrulara güven verir.
Endişe etmen gereken durumlar şunlar olurdu:
Kum kabından hiç çıkmaması, sürekli orada uyuması, iştahsızlık, halsizlik, tuvaletini yaparken zorlanma, idrar yapamama, sürekli miyavlayarak acı belirtisi gösterme ya da insanlarla/oyuncaklarla tamamen ilgisiz olma gibi durumlar. Sen zaten düzenli veterinere götürdüğünü ve kan değerlerinin bakıldığını söylemişsin; bu da ciddi bir metabolik ya da idrar yolu sorunu ihtimalini azaltır.
Bazı yavrular basitçe kumu sever. Hatta strese giren kediler de bazen kumda vakit geçirir ama seninki oyun + kısa yatma şeklinde yapıyorsa bu daha çok normal yavru davranışı gibi duruyor.
İstersen sana şunu sorayım: Evde başka yatakları ve saklanma alanları var mı? Bazen alternatif güvenli, yumuşak alanlar arttıkça kumda yatma davranışı kendiliğinden azalıyor.
Şu an anlattığın tablo, patolojik değil; daha çok “bebek kedi tuhaflığı” gibi görünüyor. 😊
Şimdi sana net bir veteriner enerjisiyle cevap veriyorum 😌🐾 Kedilerde insanlardaki gibi “otizm” tanısı yok. Minik bebişin yaptığı şey yüzde yüz yavru kedi merakı. Kum hareket ediyor, ses çıkarıyor, serin ve gömülmelik… oyun alanı gibi geliyor ona 😂
3 aylık bir bebeğin kuma girip keşif yapması aşırı normal. Eğer iştahı yerindeyse, oyun oynuyor ve tuvaletini düzgün yapıyorsa sıkıntı yok. Sadece tam bir minik manyak enerjisi var 💛🐱