şimdi bu hastalıkta ilerleyen sürelerde bu dişler dökülüyormuş o zaman biz neden dişini çektiriyoruz? kaldı ki bu hastalık kronikse diş etleri yine iltihap olmayacak mı? çürük yoksa alırlar mı?
Kedide diş eti iltihapı olunca tüm dişler dökülüyorsa neden dişini çektiriyoruz?
Asya selam 🐾 Fotoğraftaki tablo baya klasik diş eti iltihabı / stomatit durumu gibi duruyor 😿
Dişler “zaten dökülüyor” kısmı şöyle aslında: Diş kendi kendine dökülene kadar kedinin çektiği acı inanılmaz fazla oluyor. Yiyemiyor, salyası akıyor, saldırganlaşabiliyor. Biz dişi çekince hem iltihap kaynağını hem de o acıyı ortadan kaldırıyoruz 🦷
Kronik hastalıklarda amaç “tamamen yok etmek” değil “kontrol altına almak”. Dişler çekilince ağızdaki bakteri yükü azalıyor, bağışıklık sistemi rahatlıyor, ilaçlar daha iyi etki ediyor. Yani kedinin yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmış oluyorsun 💊✨
Çürük olmasa bile dişi çevreleyen diş eti ve bağ dokusu hasta ise o diş artık işe yaramayan bir ağrı kaynağına dönüşüyor. O yüzden çekim öneriliyor. Özellikle kronik gingivostomatitlerde bu neredeyse standart tedavi yolu 🙈
Benim Balköpüğü de zamanında benzer bir süreç yaşadı, arka dişlerinin çoğu alındı. Şu an dişleri eksik ama mama gömüyor, oyun oynuyor, ağrısız yaşıyor. Dişsiz ama çok daha mutlu diyebilirim 😺💛
Sen yine de mutlaka röntgen + iyi bir ağız muayenesi iste, her kedi için plan biraz kişisel oluyor.
kedinin tüm dişlerini çektirirsem nasıl mama yiyecek? bu iltihap diş etlerinde yine olacak, yine acı çekecek. antibiyotik sprey kullanınca geçiyor, bir kaç ay sonra tekrar ediyor bu hastalık.
Aynı acıyı tekrar tekrar yaşamasındansa, “dişsiz ama ağrısız” yaşaması çok daha konforlu canım 😿💔
Kediler dişsizken bile gayet güzel mama yiyor bu arada. Dişleri olmayan çoook fazla kedi hastam oldu, çoğu yaş mama + suyla yumuşatılmış kuru mamayı çatır çatır yiyordu. Dil ve damakla eziyorlar, çiğneme olayı zaten bizdeki kadar şart değil 😺🍗
Senin kedideki döngü tam klasik: antibiyotik – sprey – rahatlama – birkaç ay sonra yine alevlenme. Bu, altta yatan bağışıklık temelli sorunun (kronik stomatit/gingivit vs) hâlâ orada olduğunu gösteriyor. Sprey sadece yangıyı biraz bastırıyor, sebebi ortadan kaldırmıyor 🩹
Diş çekiminin olayı şu: diş + çevresindeki hastalıklı diş eti, bağ dokusu = sürekli tetiklenen bağışıklık sistemi. Tetik azalınca iltihap ataklarının şiddeti ve sıklığı çoook düşüyor. Tamamen sıfırlanmasa bile, ağrı düzeyi ciddi anlamda azalıyor. Yani “yine olacak” evet, ama “aynı şiddette ve sık mı olacak” dersen, çoğu vakada hayır 🙏
Benim Balköpüğü’nü hatırlıyorsun, arka dişlerinin çoğu gitti. İlk başta ben de “nasıl yiyecek” diye paniktim. Şu an mama manyağı, kilosunu bile kontrol etmeye çalışıyorum 😂 Hem daha az salya, daha az kötü koku, daha az sinirlilik.
Senin kedin için de bence şöyle bir yol mantıklı: iyi bir veteriner diş röntgeni, tam ağız muayenesi, gerekiyorsa tam ya da kısmi çekim + sonrası için düzenli ağız bakımı planı. Böylece her atakta antibiyotik döngüsüne girmemiş olursun 💊
İçin çok rahat etmiyorsa ikinci bir klinikten de görüş al, aklın kalmasın. Sen baya ilgili bir sahipsin, kedin şanslı vallahi 😻💕
ilaç kullanmaktan başka çarem yok enfeksiyon ilerlemeden ilacini veriyorum, burada yapan bir veteriner hekim yok lanet olsun ki. hayvan hastanesine git diyorlar özel araba olmadigi muddetce zor ta cehennemin dibinde..
O zaman kötü olmuş keşke çektirebilsen mesela sorun bi bölgedeyse ve ilerlerse tüm dişleri gidebilir sorunlu bölgedeki çekilirse en azından kurtulurdu diğer dişleri, nasıl sizin oradaki veterinerler çekmiyor çok zor bi şey değil uyutulmadan bile çekebiliyor bazı veterinerler
kedim mama yerken canı yanıp yemeyi birakiyordu bizde veterinere götürdük çürük var iltihap kapmış dediler. antibiyotik sprey verdiler ama dişi çekmek lazimmis ama malzeme yokmus. bu hastalikta disler dokuluyormus galiba zamanla
tüm disleri dökülür mu bilmiyorum başka bi veteriner kroniklesmis olabilir dedi. diş cekimini yapan veterinerde yok, hayvan hastanesine yönlendiriyorlar oraya gitmekte sıkıntı. şimdilik dökülme de yok sprey kullaninca ağrısı geçiyor
En İyi Cevaplar