Bir çok evcil hayvan türünün ciftleşme döneminde yorucu olduğunun farkındayım. Ancak sahiplendiğinizi idda ederek beraber yaşadığınız bu canlılar birer oyuncak değil. Kendi zevkleriniz ya da düşünceleriniz dahilinde bu canlıların bedenleriyle ya da yaşam koşulları ile oynama hakkınız yok. Sokak hayvanları zaten belediyeye bağlı hekimler tarafından kısırlaştırılıyor bu hayvanların sahiplerini hamile bırakma ihtimalinde yok. Bi zahmet bakımını üstlendiğiniz bu hayvanların doğal yaşam ve davranışlarına karşı anlayışlı olun ve ona uygun ortam sağlayın. Az önce bir ilana denk geldim “kısırlaştırıldı masrafsız” yazılmış, araba satıyor sanki p.
3 kedim var , ve 2’si kısır bir tanesinin de yaşını bekliyorum. Kısır olan bir kedim daha önce doğum yaptı ve bebeklerinden sadece 2 si hayatta kaldı. Ama kısırlaştırmak sandıgınız kadar kötü değil , öncelikle yavruyu cinsel hastalıklardan koruyorsunuz sonra yaşam kalitesini artırıyorsunuz. Üzgünüm fakat bu nesli tükenme olayında da katılmıyorum kedilerimden 2’si chincilla burunları içe çökük bu sebeple hayatları boyunca solunum sıkıntısı çekiyorlar evde her yere halı serdik uzakıp soğuk almasınlar diye. Diğer kedim Scottish smoke , birgün durduk yere topallamaya başladı veterinere götürüp MR çektirdim fakat hiçbir problemi çıkmadı veteriner Scottishlerin kas problemleri olduğunu bu sebepten kaynaklanabilecegini söyledi. Yani kısırlaştırdıgınız hayvanlar sizin sandığınız gibi sağlıklı hayatlar sürmüyor. Sokakta bir sürü kedi harab oluyor sokakta doğum yapan bir kedinin 4 yavrusundan sadece 1 tanesi hayatta kalabiliyor. Sokaktaki kediler sürekli çiftleşebilecekleri için birbirlerine cinsel yolla hastalık bulaştırabiliyor , her sene doğum yapan bir kediyi düşünün , ne kadar uzun bir hayat sürebilir
Saygı duyuyorum ancak söylediğiniz 2 tür de doğal tür değil bu nedenle genetik sorunlar yaşıyorlar. Bunun için açılacak çok farklı bu tür kedileri kimsenin satın almaması gerekiyor o lanet çiftlik adı altında olan bok dolu üretim haneler kapatılsın. Bu hayvvanları biz yaratmadık binlerce belki milyonlarca yıldır doğada yaşıyorlar bu şekilde bu zamana kadar geldiler. Biz onların doğasını işgal edip beslenme alanlarına şehirler kurduk ve boyunlarına tasma bağladık. Doğal hayata uyumlu olan bu hayvanların genetikleri ile oynayıp bağışıklık sistemlerini yetersiz hale getirdik. Olay şu “masrafsız” bu kelime iğrenç kadınlarda adet dönemi geçiriyor, erkekler abazalıkta. Kırılıyor ama kimse kendi evlatlarını kısırlaştırmıyor hastalık kapar düşüncesiyle ya da daha rahat Yaşar diye. Birçok hayvan evlere mahkum olduğu için cinsel hayat yaşamıyor zaten ama sahipleri onlarıda kısırlaştırıyor sadece sakin olsunlar diye.
Kedimi satın almadım sahiplendim hatta başkasına sahiplendirmediğim için şu an 3 taneler. Masrafsız kısmı benimde hoşuma gitmiyor bir canın hayatı söz konuşurken para muhabbeti yapılması vicdana aykırı kesinlikle. Eve hapsetmiyoru aslında (en azından kendim için söyleyebilirim bunu ) benimle pikniğe bile geliyorlar , ama dışarı da salamam, herkes hayvan sevmiyor başkalarının vicdanına bırakamam yani evlatlarımı. Veterinerim bir hayvan bir kere cinsellik yaşarsa ilk fırsatta tekrar isteyecektir demişti. Kedilerimizi sakin olsunlar diye kısırlaştırmıyoruz , kedim bu sene 2 kez doğum yaptı bir senede 2 kez doğum yapan kedi 3 yıl boyunda 6 kez doğum yapar böyle bir hayvan ne halde olur hiç düşündünüz mü? Evde kendi kendine kızgınlığının dinmesini beklersem kansere tümöre kadar gidiyor. Kısırlaştırmak yerine ne önerirsiniz
Ben bu soruya burada birçok kez cevap verdim. Şayet hayati bir problemle ilgili değilse ben doğanın hayvanlara verdiği doğurma ve duygusal yönden coşma dönemlerine karışılmasını doğru bulmuyorum.
Ayrıca bu tür müdahalelerin o canlının sağlığına ve mutluluk hormonlarına hatta ömrüne olan etkilerini de tam olarak bilmiyoruz. Dolayısıyla sağlıkla ilgili müdahaleleri doğru bulmuyorum. Bu onların bir tercihi değil insanların onlara biçtiği hayat tarzı gibi değil midir?
Ben hiçbir canlının yaşamına müdahale etmeyi doğru bulmuyorum.
Kısırlaştırmak mantıklı olan. Eğer yılda 2 kez çiftleltitip doğan 4 (ortalama tek doğumda 4, yılda 8) yavruya bakımını yapamazsanız kısırlaştırmak mantıklı olan. Kızgınlığı sürekli boş geçtiği zaman hastalanıyorlar. Mümkün olan her kesi sahibi kısırlaştırmalı. Bende kısırlaştıracagım yakında zaten
british shorthair silver shaded, satın almadım safkan tür satın almaya zaten bütçem yetmez. Kediler korana yayıyor söylentisinden sonra bazı canım kedilerini sokağa salmıştı bu kedide işyerime sığınınca sahiplendim 1 yıldır bende.
YouTube da bunun örnekleri var dünyaca ünlü kedi eğitmeni var. Kısırlaştırılmış bir kedinin çiftleşme dönemi saldığı kokuya gelen erkek kedilere geri dönüş yapmadığı için hircinlasip sahiplerine saldırıyor. Kanıtlı bir olay araştırmanızı tavsiye ederim
Benim biri kısır. Bı tanede dişi yavru kedi koymuşlar bahçeye şimdi bir yaşına girecek. Mecbur kısırlaştırmak zorundayım. Yavruları olur onlarında yavruları olur. Ne yapacam ben bu kadar kediyi