Arkadaşım sokaktan bulduğu kediyi sahiplendi ve 2 yıllık bölümü bitirdikten sonra veterinerlik okuyacağım dedi hayvanları çok seven biri veterinerlik okumalı mı?
Veteriner hekimlik bölümünü okuyan herkesin hayvansever olması gerek. Çünkü hayvanlar üzerinden empati kurma yeteneği yapamayan birinin veteriner hekim olması sadece kağıt üzerinde olur. Ancak şunu unutmamak lazım ki veteriner fakülteleri eğitim olarak çok çok zor bir eğitim sistemine sahip olup, orada sadece hayvanları sevmek hekim olmaya yetmeyecektir.
Bazen duygunuzu ikinci plana atmanız gereken durumlar ile karşılaşacaksınızdır.
Bu ne zaman olabilir çok ciddi kırıklarda yapılan müdahalelerde, kesim ve dikim durumlarında masadakinin bir canlı olduğunun farkına olarak ama çok duygu beslemeyerek işlemleri yapmalısınız. Yoksa bu iş tamamiyle hayvan severim ve duygularımı bastıramam diyenler için uygun bir meslek değildir. Bazı arkadaşlar bu mesleği yapmak hayalimdi diye başlayıp okulu bitiremeden ayrıldılar. Madalyonun on tarafı beyaz temiz bir önlük ama arkada tarafı tamamiyle kan ve pislik lekeleri olan bir taraftır.
Bu mesleği cidden yapmak istiyorsanız birkaç operasyon videolarını izlemeniz ve sadece bir hayvan için değil. Büyükbaş (inek gibi) ve küçükbaş (koyun gibi) hayvanların operasyonlarını da izlemenizi tavsiye ediyorum. Hayvanlar ile ilgilenmek güzel ama ortada bir canlının hayatı söz konusu olduğunu unutmayın.
Veterinerler=hayvansever değildir. Hayvanlarda sgk yok. Çoğu büyükbaş hayvanla ilgilenmez ve seçicidir. En basit işlere astronomik ücret alırlar. Hayvanı kurtaramasa da hesap vermez. Hepsi sokakta başıboş hayvan sürüsünün artışından nemalanır. Mama satar. Ayrıca sokakta çarptığınız hayvanı götürürseniz imza alırlar ve hayvanı bilerek uyutsa da 10bine kadar hesabı kitlerler. Şimdilerde sokakta kaza yapan hayvanların tedavisini devlete kitlemek istiyorlar. Sen o zaman gör veteriner artışını. İşi olmayan veteriner köpeğe kediye çarpacak sonra tedavi ettim diye devletten para alacak. Ne zaman 5199 meclise girecek olsa bir köpek yavrusunun ayakları kesilir. Tesadüfe bak. Bunu bir psikopat yapsa iz bırakırdı. Hepsi planlı. Başıboş hayvan dilendiriciliğinden ciddi rant var. Sokakta başıboş hayvan olmazsa aç kalırlar. İnsanlara sahiplenin gelin bize aşıya bakıma para verin diyorlar. Başıboş hayvan sayısı 60 milyonu aştı. Tüm ülkenin hayvan sahiplenmesini mi bekleyeceğiz ya da insanların hayvan sahiplenme ya da besleme zorunluluğu var mı? Şimdi fil beslemeyen insana fil düşmanı, hayvan düşamanı denilebilir mi?
Herkes Veteriner Hekim olamaz ve de olmamalı ki aslında bu bütün meslek grupları için böyle. Gerçekten yoğun bir eğitim programı var, sabahlara kadar ders çalıştığımı bilirim haftalarca ki henüz 1. sınıfım. Ciddi bir iş. Sadece sevmekle veya sadece bölüme yetecek puanı kazanmakla yapılabilecek bir iş değil. Öte yandan düşününce hayvanlarla ilgilenip onlarla iletişim kurmak, onlara dokunmak, onları öğrenmek, onları tedavi etmeyi öğrenmek şahsen beni oldukça mutlu ediyor. Bu bölümü gerçekten isteyip sorumluluğu üstlenebilecek kişiler elbette bölümü yazabilir. Fakat lütfen şunu unutmayın ki hekimlik mesleği sadece unvan olarak bile insanın üzerine ciddi bir sorumluluk yükler. O beyaz önlüğü ilk giydiğiniz andan itibaren onun ağırlığıyla ezilirsiniz. İşte bu yüzden fakülteden mezun olan herkes Veteriner Hekim olamıyor. Dolayısıyla bunu iyi düşünüp öyle karar vermek bence en doğrusu.
Her veterinerlik okuyan hayvanları sevmeli, çünkü birinin hayatına fayda sağlayacaksanız o şeyi iyileştirmekten mutluluk duymalı ve sevmelisiniz. Ama bence her hayvanı seven kişinin veteriner olması doğru olmaz çünkü meslekler sevgi, ilgi dışında yetenek de gerektirir
Ben okumayı düşünüyorum, sayısal derslerin iyi olmalı çünkü bu da hayvan tıbbı. 5 sene sayısal alanda eğitim görerek stajlara gidersin ve başarılı olursan atanırsın. Not: Çok saçma seçmeli dersleri var, bayağı saçma örneğin; Kadın hastalıkları
Veterinerlik işini yapabileceginden emin ol ameliyat işi falan var bağırsaklarını falan kanlı kanlı görmeye dayanabilecek misin önce onu düşün sonra karar ver
Merhabalar,
Veteriner hekimlik bölümünü okuyan herkesin hayvansever olması gerek. Çünkü hayvanlar üzerinden empati kurma yeteneği yapamayan birinin veteriner hekim olması sadece kağıt üzerinde olur. Ancak şunu unutmamak lazım ki veteriner fakülteleri eğitim olarak çok çok zor bir eğitim sistemine sahip olup, orada sadece hayvanları sevmek hekim olmaya yetmeyecektir.
Bazen duygunuzu ikinci plana atmanız gereken durumlar ile karşılaşacaksınızdır.
Bu ne zaman olabilir çok ciddi kırıklarda yapılan müdahalelerde, kesim ve dikim durumlarında masadakinin bir canlı olduğunun farkına olarak ama çok duygu beslemeyerek işlemleri yapmalısınız. Yoksa bu iş tamamiyle hayvan severim ve duygularımı bastıramam diyenler için uygun bir meslek değildir. Bazı arkadaşlar bu mesleği yapmak hayalimdi diye başlayıp okulu bitiremeden ayrıldılar. Madalyonun on tarafı beyaz temiz bir önlük ama arkada tarafı tamamiyle kan ve pislik lekeleri olan bir taraftır.
Bu mesleği cidden yapmak istiyorsanız birkaç operasyon videolarını izlemeniz ve sadece bir hayvan için değil. Büyükbaş (inek gibi) ve küçükbaş (koyun gibi) hayvanların operasyonlarını da izlemenizi tavsiye ediyorum. Hayvanlar ile ilgilenmek güzel ama ortada bir canlının hayatı söz konusu olduğunu unutmayın.