Şimdi şöyle scottish fold kedisi eklem rahatsızlığı yapan aynı zamanda kulaklarının kırık olması sağlayan baskın Fd genine sahip. Homozigotları üretmek zaten yasak. Kediniz heterozigotsa Fd ve bir tanere fd ye sahiptir. (Fd= osteochondrodysplasia ya neden olan gen, baskın kırık kulak geni fd= düz kulak geni) Scottish straightde fd fd dir yani düz kulaklı bu iki çiftkeşince; Fd fd %50 kırık kulaklı ve hasta fd fd %50 dik kulaklı sağlıklı doğar. Gördüğün gibi scottish fold straight lede olsa başka bir dik kulaklı ile de olsa yavrular %50 olasılıkla Fd geni taşıcak ve Fd genine sahip olan kediler OCD den dolayı kırık kulaklı doğucak. Scottish Fold çiftleştirmek doğru değil.
Olur mu olmaz mı? Bu açıklamaları geç. Kaç kişi Scottish hangi cinslerle çiftleştiriyor biliıyor musun? Sosyal medya gruplarında görüyorum. Benim amacım kedime eş almak. Üzülüyor yalnız kalmaktan. Straight british cinsiyle aynıysa zaten alacağım.
Bunu gidip gruplara söyleyin. Neyse ben cevaplarımı aldım. Kedim en kötü britishlerle çiftleşir. Ayrıca veterinerlerin çoğu bu konu da yapmayın demezler.
Bu sitede bile biraz gezinseniz Veterinerlerin scottish foldlarla ilgili verdiği cevapları görürsünüz. Mesela burada veteriner hekim kızın sorusuna güzelce cevap vermiş; Scottish foldlar sağlıklı mı, değil mi? ↗
şu an olmaması gelecekte olmıcapı anlamına gelmez. Yavruların da ne zaman etkilenceği üzerine fide fikir vermez. Bu gen var mı? Kedi kıvrık kulaklı mı? Evet yani OCD den etkilenmiş gelecekte uzullarına nasıl etki ediceği muamma ama biz araştırmalar sayesinde her kedinin farkllı hızda ve düzeyde etkilendiğini biliyoruz.
Sen hastasın diyelim. Çocukların hastalıklı doğacak. 99 ihtimal hastalıklı olacak. 1 ihtimal var sağlıklı olmasında? Doğum yapar mısın? Yapmaz mısın? Bu kediyi de bana bir veteriner sattı. Ticaretine sizin gibi karşıyım. Bu kedilerin çoğalmasını da sağlayan ve bu hale getirenler veterinerlerdir. Kedi çiftleşmelerinde hepsi babasına çekmiyor. Neden derseniz. Bunun familyasını gördüm. Bunun annesine benzeyen yavruları vardı. Bizim ki babasına benzemiş. Hayvanı sömürecek yanlış bir şey yapmıyorum. Yanına eş alıyorum. Üzülmesini istemediğim için yapıyorum.
Doğum yapmam. O veterinerlerin yapmasınada karşıyım. Siz şu an başkasının yaptıpı kötülükle kendinizi aklamaya çalışıyorsunuz ama kediniz çiftleşirse onlar kadar kötü olacaksınız.
O kedi annelik ya da babalık duygusu hissetmicek, getirdiğiniz kediyi kocası ya da karısı olarak algılamıcak. Maksimum 3 ay bakıp belki 4 ay iç güdüsel olarak bakım yapıp sonra yavruda kızgınlığa girince kendi yavrusu ile çiftleşmeye çalışıcak. Yılda 2-4 kez çiftleşmek isticek. Her seferinde çiftleşmesi ne izin vercekmisiniz? Her yıl iyi ihtimal 2 kere çiftkeşse 8-12 yavru garanti. Her yıl bu yavrulara ne yapıcalsınız? Ticarete karşıymışsınız.
Kısırlaştırmayarak kedinize kötülük yapıp onu sömürüyorsunuz zaten. Kısırlaştırmanın faydalarından bir haber misiniz? Üzülmesini istemiyor demek saçma o kedi, köpek ya da kurt değil sürüye ihtiyacı yok. İyi kalpli bir olsanız ve sadece kedinizi düşünseniz kedinizi kısırlaştırırım bunca sokaka hayvanı varken barınakları ağzına kadar dolu iken gider birini sahiplenip kedinicw bu şekilde de arkadaş bulursunuz.
Evde tek yaşıyorum. Odaları ayrırırız. Bunları düşündüm ben. Her kızgınlıkta çiftleşmeye izin verecek birisi mi zannettiniz? Kedilerin aile bağı yoktur biliyorum.
Kızgınlık boyunca kediyi bir odacığa kapatacaksın. Kedinin gerçekten iyiliğini düşünüyor musun? Erkek kedi zaten kısırlaştırmadığın sürece kızgınlıktadır. Erkek kediyi hep kapatman lazım o zaman.
Yukarda da demiştim; kedinizi düşünseniz kedinizi kısırlaştırırsınız ve bunca sokaka hayvanı varken, barınakları ağzına kadar dolu iken gider birini sahiplenip kedinize bu şekilde de arkadaş bulursunuz. Ya da british shorthair, scottish straight artık ne istiyorsanız onu alır kedinize arkadaş yaparsınız.
Çiftleştirmenin kedinizin yalnızlığını giderme ile alakası yok. Bir kedi daha sahiplenebilirsiniz. İkisinide kısırlaştırıp uzun ömürlü olanlarınıda sağlarsınız.
Pitbull besleyenler için acaba bu kadar dil döktünüz mü? Ayrıca bu kadar duyarlıyım diyorsanız. Sokak kedilerini kısırlaştırın. Her yıl ortalama 2 kere hamile kalan ve sağlıksız şekilde doğum yapan dişi kediler var.
Pitbull besleyenler için acaba bu kadar dil döktünüz mü? Evet Diğer soru içinde evet bu ayın 4 ünde 2 tane dişi sokak kedisini kısırlaştırdım. Bu kadar duyarlı bir vatandaşım işte.🙃 2 sinin bakımını hala yapıyorum inşallah haftaya geri bırakıcak kadar sağlıklarını kavuşucaklar.
Çiftkeşemez eğer ki düzgün bir ülkede olsak bu cins yasak olur ve çiftleşemezdi. Ne ironiktirki bu kediler ana vatanlarında bile hastalıklarından dolayı yasaklı. Japonyada olsaydınız bu kediye scottish fold olduğu için evcil hayvan sigortası yapmazlardı. Eğer Almanya da olsaydınız Almanyanın en büyük ve ünlü ilan verme sitesinde scottish foldlarla ilgili ilan vermenize hayvanlara eziyet gerekçesi ile izin vermezlardi. ...
İnstagramda görüyorum Japonların evde beslenen kedilerini. Bakın dünyada pitbull ırkını ve onun gibi ırkların soyunu bitirmeyenler. Bu kedilere laf etmesinler. Benim kedim saf kan değil. Van kedisi kırması gibidir. Sağlık sorunu yok. Bu ara hafif kilo aldı hatta hayta.
Sağlık sorunu var kulaklarımda bunun kanıtı. Heterozigot olması baskın genin etkilerini değiştirmiyor. Japonya da sigorta yaptıramazsın dedim zaten.
Peki siz Japonyanın en ünlü scottish fold kedilerinin kırma olmalarına rağmen OCD den muzdarip olduğunu bşkiyormuydunuz? İkitanesini gösteriyim size; www.instagram.com/.../?utm_medium=copy_link
Veteriner değim ama veterinerlerle iç içeyim ve veteriner olmak istiyordum. Tehşisi tabi ki veterinerler yaptı. İki kedinin sahibide bazı belirtiler görüp veterinere götürmüş. İkiside bir postlarında bahsediyolardı. Zaten hashtag larinde de bazen osteochondrodysplasia diye yazıyorlar bu yüzden.
Özellikle genler ilgi alanım. Bu yüzden scottish fold gibi gene sahip bir kedi ilgimi çektiğinden bu konuda bilgiliyim. Sizde10larca bu kedilerin melez olmasına rağmen gene Osteokondrodisplazi den muzdarip olduklarınınkanıtlayan kaynak göndere bilirim. Türkiyeden yapılan çalışmalarda var. Onlarda heterozigot olmasına rağmen scottish foldlaırn hasta olduğunu destekleyen örnekler ortaya koyuyor.
Koyuyorlar zaten Brüksel'de yasaklı, İngiltere'de yasaklı, avustralya victoria'da yasaklı, kendi ana vatanlarında yasak bile yasaklı... Bu sene (2021) ocağın 1'nde Flanders'te de yasaklandı. Kedi federasyonlarında bazıları yasakladı gccf, FIFe... Hatta FIFe ile bu ırkın sağlıklı olcağını savunan yetitiriceler arasında olaylar geçti.
Kırık kulaklı ile düz kulaklı çiftleştirmesinin sağlıklı olacağını savunan diğer yetiştiricilerede bir idda sunulmuş. 300'den fazla yetiştiriciye, bu teoriyi kanıtlamak için kedilerini ücretsiz olarak sağlıklı olduklarını kanıtlama (röntgen filan) fırsatı sunuluyor. Reddediyorlar, 1 tanesi bile çıkıp benim kedilerim sağlıklı diyemiyor. Açıkça sağlığı konusunda yalan söylüyorlar, başka bir deyişle, kedilerinin hasta ve acı çektiğini biliyorlar ve buna devam ediyorlar. Ya da kendilerinde emrin değiler ne olduğundan.
Benzer anlaşma World Cat Federation (WCF) ve araştırmacı Leslie Lyons sunulmuş onlar bile geri yanıt gelmemiş. Hala da kanıtlayamıyorlar FIFe de bu yetiştiriciler anlaşmayı kabul edip kanıylayana kadar scottish foldları yasak cins olarak kabul ediceğine vurguluyor. Hala da FIFe scottish foldları cins olarak tanımıyor.
Hım sen baya araştırıyorsun. Tebrik ettim. Bugün bana attığın konuyu da sen sanki sen açmışsın gibi geldi bana 😅 ayrıca fold çiftleşmelerinde doğan her yavru fold olmuyor bunu biliyor musunuz
Evet senden onayı aldım. Kediyi alıyorum. Fold yavruları iç dış parazitlerini yapana veriyorum. Veteriner teslim. Straight bristh kafalılar bende kalıyor. Anlaştık mı? Daha da çiftleştirmem. Zaten 10 sene yaşıyorlar. Yavru straight ise 15-20 sene bir daha almama gerek yok 😅
Böyle genetik atlama bir hastalık dna dizilerinde olamaz. Fmf insanlarda düşünün. Bunun gibi. Genetik hastalık cinsiyetinden türünden geçmez o tür şu genetiği bozuk diyemeyiz. arastirin. veteriner de aynı söylüyor. Para işleri olan yerde var derler.
Hayır sorun olmaz, fold&fold eşleşmesinden doğan yavrular sorunlu oluyorlar genelde. Aynı zamanda dünya çapında yasaktır bu. Fold&Fold eşleştirme konusu, aslında sıfır kulaklar için geçerli yasak olması, fakat bizim insanımız üretici adı altında maalesef bunu yapabiliyorlar ve anne baba zaten sorunlu iken doğan yavrular ya sakat oluyor ya da ölü doğuyorlar. Straight ile eşleme olabilir sorun olmaz.
Hocam şöyle bir durum var her kedi kendi ırkı ile çiftleşse daha iyi olur. Bazen yavrularda sıkıntılar olabiliyor çünkü. Bacakları ya da kulakları kısa olabiliyor ırkların karıştırılması pek uygun değil.