Şimdi yeni bir moda akımı oluştu; Evcil hayvanlarıücretlisahiplendirme...Bakın ''satma'' demiyorum, ücretli sahiplendirme...
Sosyal medyanın tüm mecralarında bu tarz ilanlara denk gelebiliyoruz. ''Canımızı, bebeğimizi, pamuğumuzu ücretli sahiplendiriyoruz, çok seviyoruz onu, ölüyoruz bitiyoruz ona, ona harika bakıyoruz. Ona bir ev arıyoruz, bak satmıyoruz ha, derdimiz para değil yani, derdimiz onu sahiplendirmek, fiyat için özele gelin...''Özele gidersen fiyat 2bin lira gardaş derler... YER Mİ ANADOLU ÇOCUĞU?
Siz bu evcil hayvanları satma, onların deyimiyle (kılıfıyla) ücretli sahiplendirme konusunda neler düşünüyorsunuz, bu olaya müdahale edilmesi sizce de şart değil midir?
...
Evcil hayvanları ''Ücretli Sahiplendirme'' konusunda fikirleriniz nedir, samimi geliyor mu?
Hayvanları sahiplenmek başlı başlına doğru değil. Keşke herkes bilinçli olsa da evlerde beslemek durumunda kalmasak. Evcil hayvan sahipleri diyecek ki ama ben ona çok güzel bakıyorum. Ama sen bir yönden de onun özgür yaşama durumunu elinden alıyorsun. Hep evde, senin belirlediğin saatlerde, belirlediğin vakitlerde.. Ama illa ki sahiplenmek gerekirse bir sınava tabii tutulmak gerekir. İsviçre'de köpek sahibi olabilmeniz için hem yazılı, hem de sözlü bir sınava tabi tutuluyorsunuz.
Şahsi olarak satın almanya karşı değilim tabi ki yetiştirici iyi bakıyorsa: gen testleri, kaliteli mama, veteriner ihtiyaçları, 2,5 aylıktan önce sahiplendirmeme, cinsin özelliğinin devamlılığının sağlanması... harcanan zaman ve emek bunların bir karşılığı olmalı. Hayvanlar böyle iyi bakılıyorsa bu para bana hayvana değilde yetiştiricinin emeğine veriliyormuş gibi geliyor. Cana biçilmiş para değil, emek karşılığı para.
Kişi cins hayvan istiyorsa kesinlikle profesyonel bir yetiştiriciden almalı. Kimse babasının hayrına hayvanlara bu kadar iyi bakmaz. Sonra bilinçsiz insanlar yüzünden genetik hastalıklı yavrular doğuyor, ticaretini yapmayan biri gen testleri için o kadar para vermez.
Araştırdım; petshoplarda yasakmış ama hayvan üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanların satışı yapılabilirmiş. Akvaryum balıkları ve kuş türleri bu yasağın dışındaymış.
Aslında onlar da yasak, onun da adı sahiplendirme oluyor. Ama bizim millet bi kılıf uyduruyor. Yasak olma nedeni de petshoplarda fazlaca olması, hayvan hakkı filan değil yani. Araştırdığın için ayrıca teşekkürler :)
Hayır sadece anlaşamıyoruz... Hayvanlari bariz şekilde satıp olaya da para ile alınca daha değerli olur diyerek ücretli sahiplendirme diyorlar. Bende bunun direkt satma olduğunu savunuyorum. Konu da zaten bu...
Ücretli sahiplendirme diye bir kavramın varlığını kabul etmiyorum ! "Satın alma, satma" kavramı insanlar üzerinde kullanıldığında ne kadar kötüyse hayvanlar üzerinde de o kadar kötüdür ve kesinlikle suç sayılmalıdır. Canlı bir varlık üzerinden kazanç sağlamak iğrenç.
Özellikle son dönemlerde hayvan hakları konusunda insanlarda biraz daha bilinç oluştu. Bunlar da direkt satıyoruz derlerse tepki çekeceklerini bildikleri için ufak bir kelime oyunuyla güya sevgi dolu insan oluyorlar.
Gerçekten hayvanları düşünen, iyi niyetli insanlar sahiplendirme işlemini ücretsiz ve denetimli yapıyorlar. En doğrusu bu.
Hiç hiç samimi gelmiyor. Bizim evdeki tekir kediyi görüp "biz de scotish alıcaz onlar 2 bin lira falan" diyenler var onları ciddiye bile almıyorum. Bu hayvan sevgisi değil ki bildiğin hayvan üzerinden gösteriş yapma çabası
Kedi köpek dediğin sokakta zaten, sahiplenme demek de bir içgüdüdür. Benim evcil hayvanım bir tek muhabbet kuşum var, onu da birisi gerçekten sahiplendirmek adına verdi. Ama bir kediye sahiplenecek durumum olsa, sokakta ayağıma dolanıp gözümün içine bakıp miyavlayan ne yavrular var, döner onu alır sahiplenirim... Bunların ki iyi niyet değil, bildiğin ticarete kılıf uydurmuşlar...
Maşallah maşallah, onlar da evin bireyi. Ben anca ayağıma dolananlara süt alıyorum, çok masum bakıyorlar yahu. O bakışı görünce attığın her adım insana vicdan yaptırıyor :)
Bazı sosyal mecralarda ucretlı veya ucretsız evcıl alım satımları haklı olarak yasaklanmıs durumda hatta bazı sıtelerde gorseldır veya degıldı dıye bır kavram olusturulmus gorsel degıldır olanlar alıcıya bır mesajdır..
Evcıl hayvan alım satımları malesef magdurıyetlerı de yanında getırıyor bu nedenle ınsanlar kıme guvenecegını sasırıyor hal boyle olunca art nıyetlı ınsanlarda ucretlı sahıplendırıyoruz baslıgı altında amaclarına ualsıyorlar.
sosyal medyadan hayvan almak, petshoptan almak, sahiplenmek, sahiplendirilmek yerine, sokak hayvanlarını besleyebilirsiniz, aslen kedi ve köpeklerin, kuş, güvercin v. b. hayvanların satışının yasaklanması lazım
Zaten cins de olsa tekirde olsa, türü ne olursa olsun. Kedi de olsa köpekte olsa ne olursa olsun, hayvanları para karşılığında vermek/satmak en berbat şey 😔
Kendi hayatıma döndüm zaten. Başkalarının hayatlarıyla ilgilenmiyorum. Evcilim sahiplendireceğim zaman da bu konuyu düşüneceğim. Demek istediğim bu aslında 🥰
Ama bir kaç tanıdığım var hayvan satan ama satıyoruz diyorlar kazandığı paradan masrafları çıkarıp karı sokak hayvanlarının bakımı için kullanan insanlar tanıyorum. Bu uygun bence ama parayı yiyorsa sıkıntı