Evimdeki Huzur Kaynağım: Akvaryum Hobisi Hakkında Temel Bilgiler


Selamlar dostlar!

Yılların akvaristi olarak, akvaryum hobisine adım atmak isteyen ve çekinceleri olan ya da nasıl yapacağını bilmeyenler için rehber niteliğinde bir yazı hazırlamak istedim. Umarım faydalı olur.

Keyifli okumalar dilerim!

1. Akvaryum İçin Yer Seçimi ve Uygun Akvaryumu Edinmek

Sehpa Altı Bir Akvaryum Örneği
Sehpa Altı Bir Akvaryum Örneği


Evinizin hangi köşesine akvaryum yerleştireceğinize karar vermek zor olabilir. Tercihen güneş görmeyen ve ilgilenmek gerektiğinde sizi yormayacak bir köşe seçmelisiniz. Duruma ve tecrübeye göre TV altı akvaryumlar da tercih edilebilir, ama başlangıç seviyesi için önermem. Başlangıç seviyesi için 35x40x60 cm boyutlarındaki bir akvaryum ideal olacaktır.

2. Sahiplenilecek Tür Seçimi

2 Farklı Lepistes Türü
2 Farklı Lepistes Türü


Akvaristliğin sonu yoktur. Tecrübelendikçe farklı türler deneyimlemek isteyebilirsiniz. 35x40x60 cm başlangıç seviyesi için Lepistes, Moly, Kılıç kuyruğu, Plati, tetra, cichlid ya da Japon balıkları tercih edilebilir. Japon balıkları tercih edilecekse, sayının maksimum 3-4 adet olarak tutulması gerekmektedir.

3. Akvaryum Türü Seçimi

Bir Paludaryum Örneği
Bir Paludaryum Örneği


Çeşit çeşit tür olduğu gibi hobinin de türleri vardır. Cichlid akvaryumları genelde sadece kum ve küp gibi aksesuarlar eklenen ve balıkların ön planda olduğu türlerdir. Lepistes, Moly, Plati ve bazı tetra türlerinin akvaryumları daha çok bitki yoğunluklu olur ve hatta bitkili akvaryum olarak tanımlanabilir. Japon balığı akvaryumları da genelde basit aksesuarlar barındıran akvaryumlardır. Black Sea, White Sea, teraryum, paludarium, vivaryum gibi üst düzey çeşitleri bulunsa da, deniz akvaryumu akvaristliğin zirvesi olarak bilinir.

4. Filtreleme Seçimi

Yandan Sumplu Bir Akvaryum
Yandan Sumplu Bir Akvaryum


Her alan için her filtreleme sistemi uygun olmayabilir. 35x40x60 cm bir akvaryum için iç filtre yeterli olacaktır. Ancak daha iyi bir filtreleme için iç sump, üst sump veya dış filtre tercih edilebilir. Eğer basit ve bitkisiz bir akvaryum kurulumu yapacaksanız, pipo filtre de yeterli olacaktır. Japon balıkları için filtreleme sistemine çok ihtiyaç yoktur; su değişimi yeterli olur ama yine de faydalıdır.

5. Isıtıcı Seçimi

Evimdeki Huzur Kaynağım: Akvaryum Hobisi Hakkında Temel Bilgiler


Yaz mevsiminde ısıtıcıya çok ihtiyaç olmayabilir, ancak sabit bir su sıcaklığı, balıklarınızın sağlığı açısından olmazsa olmazdır. Isıtıcı konusu biraz yanlış anlaşılan bir konudur. Her canlı türünün ihtiyaç duyduğu sıcaklık aralığı farklıdır. Örneğin, vatoz türleri ortalama 22 derece su severken, axolotlar için 18 derece idealdir. Canlı doğuran türleri için ortalama sıcaklık 25 derece olmalıdır. Isıtıcıda önemli olan, suyu ısıtması değil dengede tutmasıdır. Canlılara asıl zarar veren şey ani ısı değişimleridir. Akvaryum hobisinde her şeyden tasarruf edin, ama ısıtıcı mutlaka kaliteli bir ısıtıcı olmalı.

6. Işıklandırma Seçimi

Bitkili Akvaryum Armatür Örneği
Bitkili Akvaryum Armatür Örneği


Bitkisiz ya da basit bitkili akvaryumlar için güçlü ışıklandırma yapmaya gerek yoktur. Akvaryumda temizlik düzenli olmuyorsa ve güneş ışığına maruz kalıyorsa, gereksiz güçlü ışık akvaryumu yosun yumağına çevirebilir ve hobiye kısa sürede küsmenize neden olabilir. Anubias, Java Fern, Tilki Kuyruğu, Amazon hançeri gibi bitkiler için düşük ışık gerekir. Rotala, Myrophyllum, Sessia Flora gibi türler için ise güçlü akvaryum armatürleri gereklidir. Eğer bitkili bir akvaryum kurmayı düşünmüyorsanız, basit bir LED oda ampulü bile sizin için yeterli olacaktır.

Dikkat Edilmesi Gereken Ek Hususlar

Bir Deniz Akvaryumu Örneği
Bir Deniz Akvaryumu Örneği


Akvaryumdaki canlılar, esirimiz değil dostlarımızdır. Onlar için en uygun ortamı oluşturmak ve olabildiğince doğal bir ortam sunmak, akvarist olarak bizim asli görevimizdir. Akvaryumumuza renkli taşlar, salınım yapan kumlar koymamaya özen göstermeliyiz. Su değişimlerimizi en az haftada bir kez %25 oranında yapmalıyız ki odamız kokmasın. İki günlük heves uğruna akvaryum kurulmamalıdır. Bitkili akvaryumda yosunla mücadele için Karides ve vatoz türleri de olmazsa olmazlar arasındadır.

Umarım bu yazı faydalı olmuştur.

Okuduğunuz için teşekkürler!

#Yeterhayeterhayat

Evimdeki Huzur Kaynağım: Akvaryum Hobisi Hakkında Temel Bilgiler
Cevapla