Evin tamamını temizleyebilmek için ne kadar zamana ihtiyacımız olur acaba? Genel ev temizliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir sizce? Ben temizliğe bir başladım mı sabahtan akşama sürüyor, ertesi gün bir bakıyorum yine unuttuğum yerler kalmış, bunu önlemem lazım.genel ev temizliği nasıl yapılır?
Genel ev temizliği nasıl yapılır, temizlik kaç güne sığdırılır?
Bir şeyin başına genel ifadesi gelince yüz ekşitiyor. Ben bahar temizliği için yavaş yavaş her boş zamanımda belli bir işi yapıyorum. Ve evet gerçekten çok can sıkıcı 1+0 olmasına rağmen ben yoruluyorum.
- Öncelikle evin dağınık alanlarını düzene sokmalısın; bulaşıklar varsa yıkamalı, çamaşır sepetinde kirliler varsa makineye at yıkansın, ortalıkta temiz kıyafetler varsa yerine katlayıp-asıp kaldır, oyuncak veya başka eşyalar etraftaysa onları topla. Böylece nereleri temizlemen gerektiğini daha net görürsün.
- Daha sonra, yukarıdan başlayarak aşağıya doğru temizlik rotası çizmeni öneririm. Yukarıda kalan camları silmek, duvarları silmek, perdeleri asmak veya çıkarıp yıkamak, dolap üstleri, mutfak dolabı gibi yukarıda kalan alanları öncelikle yaparsan, temizlik işlerin de daha kolay hale gelir.
- Üstler temizlendikten sonra sıra gözünün gördüğü yerleri silmeye gelir. Tozları almak, koltuk-sandalye gibi alanları süpürmek-silmek, mutfak tezgahı ve masa gibi yüzeyleri temizlemek, biblo veya mutfak eşyaları gibi objeleri temizlemek ve lavaboları ovalamak gibi orta hatta kalan işler yapılır.
- En sonunda, yerler tamamen süpürülüp silinir. Çünkü önceki temizlik işlemlerinden ötürü yere dökülen toz veya kir kalıntıları, yapacağın son hamlede tamamen temizlenmiş olur. Tabi evi süpürme işlemini Dyson V11 gibi dışarıya temiz hava verebilen elektrik süpürgelerini seçmeni öneriyorum. Çünkü süpürge çalıştırırken dışarı toz veren modeller, yeni sildiğin camları kirletebilir örneğin.
Nasıl temizlik yapacağına göre değişir. Ayrıntılı uzun sürer. Kısa ise hemen olur ama ayrıntılı silme yaparsan 3 gün ama baştan sona. Kısa dersen 1 gün.
Kullanmadığım odaları temizlemem ama bazen öyle bir hava geliyor ki temizlerken orayı da şurayı da temizliyorum. Tıpkı bir peçeteyi 10 işte kullandığımız Türk kültürü gibi...