Üzerinden çok zaman geçmiş ama biz yorum yapalım illa ki işine yarayan birileri olacaktır. Temizlemek hiç bir şekilde çözüm sağlamaz. Çünkü silikon özelliğini kaybettiğinde kararır ve küflenme yapar. Bunu çözmenin en güzel yolu nalburlar ve ya yapı marketlerden silikon sökücü almaktır. Silikon sökücüyü bu bölüme uyguladıktan sonra silikonlar rahat bir şekilde sökülecektir. Daha sonrasında o bölge çamaşır suyu ile temizlenmeli. Ve 12 saat hiç su görmeden kurutulmalı. Daha sonra gene nalbur ve ya yapı marketlerden antibakteriyel özellikli bir silikon almanız gerekiyor. Uygulama öncesi yüzeyin kuru ve temiz olduğundan emin olduktan sonra kuru ve temiz bez ile silikon çekilecek bölgenin güzelce temizlenmesi gerekiyor. Daha sonra silikon boşluğa güzelce sıkıldıktan ve doldurulduktan sonra silikonun kendini çekmesini bekleyin 30 dakika sonra ister silikon düzeltici ile isterseniz çay kaşığı ile baskı yapmadan silikonun üstte kalan kısmını düzeltin.24 saat su görmeden kurumasına izin verin. 24 saat sonra istediğiz gibi kullanabilirsiniz. Dilerseniz antibakteriyel silikon yerine dış cepheye uyumlu inşaat mastiği de uygulayabilirsiniz. Fakat bu mastiklerde renk seçenekleri vardır. Siyah kahverengi beyaz gri gibi. Beyaz rengini alırsanız sorun yaşamazsınız mastiklerde şeffaf yoktur. Mastik daha elastiki ve sağlam bir malzemedir. Dış cephede kullanılan türleri genelde dış cephe kaplamalarının birleşim yerlerinde kullandıkları için her türlü şarta dayananıklıdır ve uzun ömürlüdür. Bu tür yerlerde kararmaların en büyük etkeni bol çamaşır suyu kullanımıdır. Çamaşır suyu zamanla silikonun özelliğini bozarak kararmasına sebep olur.
Banyo ve lavabo kenarlarındaki silikonun temizlemesi oldukça kolaydır. Kararan silikonların temizliği kolay olsa da yıpranma payı da düşünülmelidir. Fakat çekilen silikonun veya derz dolgusunun yıpranıp yıpranmadığı da önemlidir. Her iki durum için de temizleme önerileri vereceğim tabi ;)
Silikondaki Siyah Lekeler Nasıl Çıkar, Temizlenir?
Banyo küvetindeki veya duşakabin dibindeki silikondaki siyah lekeler nasıl çıkar diye ben de çok araştırdım, çünkü herkeste olduğu gibi banyomdaki başlıca problemler arasında silikon kararması yer alıyor. Bunun için bulduğum çözümlerden bahsederek yardımcı olmak isterim. Ben banyodaki kararan silikonların temizliğini sadece üç malzeme ile yapıyorum:
Beyaz kalıp sabun
Elma sirkesi
Karbonat
Bu iki malzemeyi birleştiriyorum; eğer sabunu ince rendelersem sprey şişesine, kalın rendelersem sadece hazırladığım kabın içinden alarak kullanıyorum. Silikon temizleme karışımının nasıl yapıldığını görmek istersen şu video işine yarayacaktır:
Hazırladığım karışımı sadece kararmış bölgelere sıkıyorum, en az 5-10 dakika bekletiyorum ve daha sonra çok bastırmamak şartıyla bir bez ile temizliyorum. Fazla bastırırsak bu sefer silikonu yıpratırız ve yerinden oynayan silikon su almaya başlar. Eğer ilk seferde tamamen temizlenmediyse birkaç sefer aynı işlemi silikon kuruduktan sonra uygulayabilirsin. Banyodaki silikon kararması nasıl temizlenir diye merak edenler için gerçekten etkili ve çok kolay uygulanabilir bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Yine de diğer önerilerime de kulak ver derim ;)
Banyoda kararan silikonlar nasıl temizlenir?
Eğer banyodaki kararan silikonların nasıl temizleneceğini öğrendiğin halde temizlenmiyorsa, silikonlar yığranmış, yırtılmış veya yapısı tamamen değişmişse o zaman silikonları sökmek ve tekrar yeniden silikon çekmek gerekecektir.
Duşakabin silikonları nasıl temizlenir bilmiyorsan öncelikle silikonu bir maket bıçağı yardımı ile şu şekilde sökmen gerektiğini hatırlatmak isterim.
Daha sonra yapı marketlerde kolayca bulabileceğim bir paket silikon ve silikon tabancası ile silikon çekme işlemini gerçekleştireceksin.
Banyoya silikon çekerken derz silikonu adı verilen bir aparat kullanman gerekiyor. Bu derz silikonu ile etrafa bulaştırmadan kolayca silikon çekme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Fakat şunu da belirtmeliyim ki; banyoya yeniden silikon çekmek son çare olmalıdır. Eğer silikonlar aşırı yıpranmış ve hatta kopma derecesine gelmişse, silikonları dikkatli bir şekilde ve artık kalmayacak şekilde temizlemelisin. Artık kararan silikon nasıl temizlenir biliyorsun, yine de aklına takılan bir nokta olursa yorumlara beklerim ;)
Tecrübemle sabit bir fikir vereyim... Bir tuvalet kağıdını uzun ve 1 cm kadar dar hale getirip kararan bölgelerin üzerine sererken üstünü de çamaşır suyu ile ıslat.. Zaten ıslatmazsan yapışmaz oralara. 24 saat sonra kaldır ve bak. Bembeyaz göreceksin. Yoğun çamaşır suyu orada daha iyi iş görebilir. Bu kıyağımı da unutma.
Çamaşır suyu üstünü temizliyor ama sorun slikonun içi. Maalesef hiçbir şey fayda etmiyor ona slikon içten kararıyor sanırım tek çare slikonu yenilemek.