Ben bir imamhatip öğrencisiyim ve başarılıyım gayet aklım başında isteyerek gittim. Başka liselerde fazladan dikiş almanca dersleri görülüyor biz kuran fıkıh Arapça görüyoruz bu gayet normal değil mi? Bunun insanlığa zararı ne? Müslümanız ama İslam ile ilgili detayları bilmiyoruz çoğu müslüman namaz nasıl kılınır kuran nasıl okunur bilmiyor. Ama herkes elhamdülillah müslümanım demesini biliyor. Ben hem okuyup hem de dinimi öğrenmek istiyorum bir müslüman olarak bunun neresi yanlış neresi kötü? İmamhatipe başladığım zamanla şimdi arasında kendimde çok büyük farklar var mesela başım kapalıyken dar kıyafetler giyinip makyaj yaparak dikkat çekmiyorum davranışlarım çok değişti ve olaylara bakış açım değişti. Herkes istediğini giyinir diyeceksiniz ama İslam bize nasıl giyinmemiz gerektiğini söylemiş ve biz de ona göre giyiniyoruz. İyi ki de imamhatipe gitmişim diyorum yoksa dinden bir haber yaşayıp gidecektim. Anadan babadan görme bir müslümanlık yaşayacaktım. Bir insan neden imamhatipte okuyan birine gerici der neden kötü gözle bakar? Asıl gerici hayata karşı bir bakış açısı olmayan bir fikri olmayıp boş konuşandır bence. Ha şunu da ekleyeyim imamhatip mezunu sadece imam olmaz hacı hoca olmaz gayet başarılı ve nitelikli öğrenciler de var her lisede nasılsa imamhatipler de öyle. Tıp kazanan öğretmen olan arkadaşlarım da var. İlahiyat okuyan da.
Cevabın nedir?
- Eğitim & Kariyer konusunda 699 cevap paylaştı.
+1 yılSene 2018, halen daha din eğitiminin toplumu gıdım öteye götürmeyeceğini anlamayan, bir de üstüne insanlar bu gerçeği bilip de kendilerini kabullenmeyince bozulup senin gibi çemkiren tipler var.
Gidiyorsanız gidin, ama orda aldığınız şey eğitim değil, orası da ayrı bir gerçek. 'Kalan okullar çok mu iyi' dersen de, onu da sizin bu imamhatipleştirme çabalarınız bozdu zaten.
Bunun insanlığa zararı ne diyor yav, fıkıh göreceğine Almanca görmen lazım zaten.
O okuldan sonra gidip hafızlık mı yapacaksın, yoksa mühendis falan mı olmak isteyeceksin?
Cevap ikincisiyse, hayır efendim fıkıh falan okuman zarar ziyandan başka birşey değil.
En uyuz yalan da şu bak, 'İmam hatip okuyan illa hacı hoca olmaz', kaçta kaç lan o?
Ayrıca imam hatip öğrencilerinin ciddi bir kısmının dinle de alakaları yok, hiç boşuna konuşma, ben ne imam hatip mezunu esrarkeşler biliyorum.372 Yorumla
Soran+1 yılBak sorun imamhatip değil tamam mı her lisede bozuk tipler vardır ve her lise iyi değildir. Benim gittiğim okul başarılı öğrencilerin geldiği bir yer. Ama bazı imamhatipler var oralara da başka liseye puanı yetmemiş açıkta kalmamak için gelmiş olanlar var. Ve imamhatipe aile zoruyla bilinçsizce gelenler de var. İkinci de ben fıkıh bilmezsem Müslüman diyemem kendime nasıl ki tıp bilmeyen birisi kendine doktor diyemiyorsa. Orada aldığınız şey eğitim değil diyorsun ya okulumda çok iyi öğretmenlerim var hepsi birbirinden başarılı üniversite sınavı için kursa gidiyorum okula alanında en iyi öğretmenler geliyor. Başarılı olmak gittiğin okula göre değil kendi azmine ve isteğine bağlıdır. Müslüman mısın bilmiyorum ama eğer müslümansan biz müslüman bir ülke olarak çok kötü bir durumdayız senin gibi dini ilimlere önemsiz zarar ziyan diyenler çoksa durum çok kötü.
Soran+1 yılHa şunu da bil ki dine önem verenler bilimden ve başka ilimlerden yoksun diye bir şey söyleyemezsin sen. Şu an bozuk bir toplum olabiliriz ama müslüman bilim adamları da vardı herkes batı özentisi olduğu için yabancı bilim adamlarını dillendiriyor. Biz kendi değerlerimize dinimize sahip çıkamıyoruz sürekli batının geleneklerine onların dinlerine özeniyoruz. Batılılaşmaya çalıştıkça kendi özümüzü kaybediyoruz.
- +1 yıl
Nere gittiğin okul, öğrencilerinin ne başarısı var, ne öğreniyorsunuz orda.
Kendine müslman diyip diyememen benim şahsen umrumda değil eğitimin ve eğitimli insanın niteliği dinle ölçülmüyor.
Okula alanında en iyi öğretmenler geliyormuş, utanmasa İTÜ'den transit mühendislik hocalarımız var diyecek.
Biz müslüman ülke değiliz, dini şeyler ilim değil, ve zarar ziyan hakkaten.
İmam hatiplerin vasat ve vasat altı olduğunu hepimiz biliyoruz, ısrarla insanlar aksini kabul etsin die bekliyorsunuz.
Müslüman bilim adamları 10. yüzyılda vardı.
İslam da nerden bizim dinimiz orası da tartışmalı, biz arap değiliz, teknik olarak illa kendi değerlerimize sahip çıkacaksak şamanist-panteist falan olmamız lazım.
Soran+1 yılYahu bunu anlamak bu kadar zor mu, imamhatipin iyisi de var kötüsü de var. İyi öğrenci de var çalışmayan da. Tıpkı her okulda olduğu gibi. Ben fen lisesine gidebileceğim bir puan aldım ve fen lisesi düzeyinde bir imamhatipe gittim. Iyi ki de gitmişim. Ne fenden eksik kaldım ne tarihten ne de Kurandan. Hocanın iyi olup olmaması da önemli değil içinde azim olan bir insan başarır zaten ki o yönden çok şanslıydım çok ilgili bir idaresi vardı okulumun. Ayrıca bu sene çok iyi bir imamhatip lisesinden birkaç öğrenci yurt dışına gittiler dünyada çapında bir münazara yarışması için. Bu yarışmada anadili Arapça olan bir sürü ülke vardı ve yarışmada Arapça konuşulacaktı. Birinci Türkiye oldu. Peki bir şey söyleyeceğim orda burda bozulmuş imamhatiplileri kötülüyorsunuz tamam bir şey demiyorum, haklısınız ama imamhatiplerde böyle şeyler de oluyor ve kimsenin haberi olmuyor. Ben nerden duydum peki? Bir hocamızın yeğeniydi yarışmacılardan biri. Öyle olmasa onların bu başarısını duymayacaktık.
Soran+1 yılImamhatiplerin çoğusu başarısız öğrenciyle dolu çünkü hiçbiri kendi isteğiyle gelmiyor ya aile zoruyla ya da boşta kalmamak için. Kimse bilinçsizce ve isteği dışında gitmemeli imamhatipe yoksa sonuç bu oluyor işte. İmamhatipler kötü damgasını yiyor.
- +1 yıl
Yav okulun komple formatı yanlış, o formatta eğitim kurumları, en azından insanlara zorla dayatılmamalı.
Hayır yani, ne bileyim şmidi Texas'da bir hristiyan okuluna gitsen, alacağın eğitim laik olur.
Türkiye'de hala evrime inanmıyorum diye moronca konuşan biyologlar falan var. - +1 yıl
Arapça konuşmuşlar, aman ne mühim bir başarı, kimsenin zikine takmadığı kıçıkırık başarılarla mı övünecez?
Soran+1 yılEvrime inanıyorsun anladığım kadarıyla, tamam bir şey demiyorum demeye de hakkım yok tıpkı senin evrime inanmayanlara laf etmeye hakkın olmadığı gibi.
İkinci olarak insanlara zorla dayatılan ne peki? İmamhatiplere isteyen gider isteyen gitmez zorla insanları oraya mı gönderiyorlar o kişinin ailesi ve kendisinin arasında bir sorun. Ve küçümsediğin başarıyı başkaları yapmış olsaydı ve konuştukları dil almanca fransızca gibi diller olsaydı eminim küçümsemezdin ve bu haberlere çıkardı. Ama arada bir fark yok işte hatta ben Arapça görmüş biri olarak söylüyorum ki çok zor bir dil.
Soran+1 yılSon olarak da Türkiye'de laik eğitim veren çok okul var isteyen istediğine gitsin istediği eğitimi alsın herkes inandığı şeye göre özgürce yaşasın kimsenin fikri kimseyi ilgilendirmesin. Özgürlüğü savunan din düşmanları konu imamhatip olunca kapatılsın başörtü olunca yasaklansın demesin. Ben başımı kapattığımda gerici olurken o örtüyü kaldırdığımda kıyafetim değiştiğinde gerici olmuyor muyum? Asıl gerici bu düşünceyi mantıklı bulandır.
- +1 yıl
Evrim inanılacak bir mesele değil, bilimsel gerçek. O yüzden her türlü lafı etmeye de hakkım var.
İşte bu kafada insanlar yetiştirdiği için kesinkes karşıyım ben İmam Hatip okullarına.
Bu fikir özgürlüğü falan da değil tamamen ideolojik sebeplerde bildiğin tıbbın, biyolojinin, eczacılığın, zoolojinin ve birçok bilim dalının bayağı bildiğin temel taşlarından biri olmuş ve Dünya'da hiç tartışılmayan bir gerçeği bile inkar edip, sonra da eğitimden, nitelikli insan yetiştirmekten bahsedebilecek kadar olaydan kopuksunuz. - +1 yıl
Ayrıca devlet ısrarla milleti imam hatiplere mecbur etmeye çalışıyor, bu kadar tepki alma sebeplerinizden biri de bu gibi gerçekleri yok sayıp insanlar imam hatip okullarına haybeye tepkili imiş gibi davranmanız aslında.
Soran+1 yılEvrim teorisi tamamen inanç meselesidir. Allahın varlığına inanan birisi gidip maymunlardan geldiğine her şeyin küçük akılsız ilimsiz iradesiz bir enerjiden oluştuğuna inanmaz.
Evrim kesin olarak kanıtlanmış değil kanıtlanamaz da her bilim adamı farkli şeyler diyor felsefeciler aynı şekilde. Tanrının varlığına inanan bunu mantıklı bir şekilde ispatlayan bir sürü felsefeci var. Ki kuranı kerim indiği zaman 600lü yıllardı ve o zaman hiçbir bir bilimsel bulgu yoktu olsa bile şimdi bilim adamlarının yeni yeni ispatladığı şeyler kuranda indiği zamandan beri yazıyordu. Adamın teki dağlar aslında hareket ediyormuş diyor ispatlıyor ama yüzyıllar önceden bu zaten kuranda yazıyordu 'dağlar yürür' diye. Ve daha bir sürü bilimsel gerçek.
Soran+1 yılİslam araştırıp öğrenmeyi emreder. Ilk inen ayet 'oku' diye başlar. İslam sizin sandığımız gibi uydurma olsaydı kuran insanlara araştırmayı ve doğru yolu bulmayı söylemezdi aksine körü körüne inanmayın der. Ama din düşmanları müslümanları pasif gördüğü için Islamı kötüler. Kötü olan Islam değil bozulmuş sözde müslümanlar.
- +1 yıl
Evrim kanıtlanmış bilimsel gerçektir, inançla hiçbir alakası yoktur, ve müslümanların itikadıyla bağdaşmaz.
Bugün müslümanların inanç tabanlı evrim karşıtlığı tamamen hristiyan zihniyetli din adamlarının pompaladığı bir zırvalamadan ibarettir.
Felsefecilerin evrim hakkında konuştuğu hiçbir meselenin zaten hükmü yok.
Hangi bilim adamı farklı şeyler diyor? Kim diyor sana kanıtlanamaz diye evrim falan?
Sonra 'İmam Hatiplerdeki eğitim yerlerde sürünüyor' diyince 'Ama benim okulum öyle değil'
Madem okuduğun okulda eğitim iyi, senin bu halin ne? Kendi kendini yanlışlıyorsun şu an söylediklerinle.
İslam uydurma olsaymış, araştırmayı emretmezmiş. Araştırma İslam'ı yanlışlayan bir sonuç veriyorsa da bahane buluyorlar nasılsa.
Mantığa bak yav, İslam oku dediği için gerçekmiş.
İşte bu zeka seviyesinde insanlar yetiştiği için imam hatipler komple kapatılmalı.
Din eğitimini devlet değil, hususi kurumlar vermeli. Devlet toplum mühendisliğinde kullanmamalı bunları.
- +1 yıl
Kuran indiğinde hiçbir bilimsel bulgu yokmuş. Sizi yetiştiren ana babanın, ders veren hocanın kalıbına tüküreyim ben allahın kör cahilleri.
Eski Yunan'ı hiç duydun mu? Duysan bile kulaktan dolmadır, Kuran'dan 1000 sene önce Dünya'nın çevresini hesapladı lan adamlar.
Öklid, Arşimet, Pisagor bir yığın adını aklımda tutamayacağım bilim adamı ne ayak lan o zaman?
Ne bilimsel bilgi yoktusu? Delirecem yav bir kitle bu kadar cahil olamaz. Amerikanlardan bile betersiniz onlar en azından bilmedikleri konularda bu kadar sallamıyorlar.
Soran+1 yılŞu an yaptığın şey ne biliyor musun? Hani aslında gayet masum bir haberin bir iki cümlesini alarak manşete koyan haberciler vardır ya ve o haberi şok edici bir şeymiş gibi gösterirler aynen bunu yapıyorsun. Söylediklerimin hepsini indirgeyerek cevaplamışsın ve yaptığın tek şey küçümsemek. Kitaplarda internette youtubeda evrimi çökerten ya da kanıtlayan onlarca video onlarca yazı bulursun. Darwin ve onun gibiler evrimi savunur çünkü ateistlerdir ama Aziz Sancar Farabi, Sokrates gibiler tanrının varlığını savunur çünkü kimi Müslümandır kimi de İslamiyet öncesi yaşadığı için tek tanrıya inanır.
Soran+1 yılAslında bunun müslüman olmakla da alakası yok biraz düşününce. Çünkü insan kendi iradesi kendi aklıyla düşünür ve ona mantıklı gelen ne ise ona yönelir. Mantıklı gelen eğer bir yaratıcının varlığıysa evrime inanmaz çünkü her şeyi yoktan var eden bir yaratıcı olduğunu bilir. Ama ona mantıklı gelen her şey bir tesadüf eseri oluştu düşüncesi ise evrime inanır ve tanrı tanımaz olur. Ya da deist ya da agnostik vs.
Soran+1 yılHangi araştıma Islam'ı yanlışlayan bir sonuç verdi peki tabi evrim dışında bunu bilmeyen yoktur zaten.
Benim inancım ve inancıma göre yaşadığım hayatım ne seni ne de başka kimseyi ilgilendirmiyor tıpkı senin neye inandığın neyi savunduğun beni ilgilendirmediği gibi.
At gözlüğü takmışsınız kendi fikirlerinizden başka hiçbir şeye saygı duymuyor her şeyi saçma buluyorsunuz. Az bilgi insanı boşlukta bırakır ya da yanlışa iter ama çok bilgi doğruya iletir. Senin inanç konusunda cahil dediğin kesim İslam hakkında zerre bilgisi olmayan bir kere bile Allahın emrettiğini yapmayıp araştırmadan sorgulamadan yaşayan sonra da birinden evrimi ateizmi duyup mantıklı bulan kişidir.
Yine indirgemeye çalıştığın laflardan biri islam oku dediği için gerçekmiş. Bunu anlamayacak kadar dar beyinli misin yoksa anladığın zaman cevap veremeyip anlamamazlıktan mı geliyorsun?
Soran+1 yılHa bir de senden farklı düşünen kişilerin zekasının düşük olduğunu söylüyorsun bana komik geldi de genelde düşünce özgürlüğünü savunanlar daha çok ateistler değil midir? Bir de Allah'ın kör cahilleri lafına çok güldüm inanmadığın Allah'a korktuğunda da sığınır mısın? Bir de sanırım 2015 2016 yılında 7 japon bilim adamı müslüman olmuştu sebebini merak ediyorsan araştırabilirsin uzun bir konu. Ben inanıyorum ki o bilim adamları gibi daha niceleri var.
- +1 yıl
Kusra bakma da fikir adı altında saçma sapan şeyler iddia edemezsiniz ve bunu yapıp saygı beklemeye hakkınız yok.
İslam'ı yanlışlamaktan ne anladığınıza göre değişir, ki kendi içinde miras bölüşümü sırasında aritmetik hata içeren bir kitabı zaten bilim insanlarının kaale aldığını da düşünmeyiniz.
Bu düşünce özgürlüğüne falan girmiyor, resmen toplumu zehirleyen bir cehalet batağını savunuyorsunuz, 'Ay evrim bana mantıklı gelmedi' demek 'Dünya düzdür' demek kadar büyük bir zırva.
Gerçi bu tür düşünceleri olan birini anlama kabiliyeti varmış gibi muhattap almak da hata ya neyse.
Mesela Kuran İsa'ya indirilenler türevi laflar eder.
İncil'in de aynı Kuran gibi İsa'ya inmiş bir kitap olduğunu iddia ederler, hatta Tevrat konusunda falan bile tavırları budur.
Halbu ki İncil belli bir kitap olmadığı gibi, İsa din min de kurmamıştır.
7 japon bilim adamı müslüman olmuş, vay amuğagoyim yavv, şimdi aydınlandım valla. Kalbim imanla doldu.
Çok boş şeylere inanıyorsunuz. - +1 yıl
Ayrıca dünya çapında bilim çevrelerinin ezici çoğunluğu ya ateist, ya da agnostik.
Yani öyle sayılara gideceksek, hiç konuşmaya hakkınız yok.
Ayrıca kim lan o japonlar?
Soran+1 yılIslamı kötülemek için ileri sürülen klişe konulardan biri artık miras konusu da hz Muhammedin birçok kadınla evlenmesi de ve İslamın 4 kadınla birden evlenmesi de. Her yerde bunlar ileri sürülüyor ve her yerde de açıklanıyor hepsinin bir mantığı var ve hepsini de sana burda açıklayabilirim. Şeriat kuralları çok incedir ve duruma tepeden bakarak çözemezsin.
Soran+1 yılAy evrim bana mantıklı gelmedi, evet. Koskoca saçma sapan altı doldurulamayan ve hiçbir zaman bütün bilim adamlarının doğru bulduğu bir şey olmayacak. Bir yaratıcı var, olmalı koskoca bir kainat tesadüf eseri oluşmuş olamaz cansız akılsız atomlar kendi kendine aklederek bir canlıyı oluşturamaz. Aklı olmayan iradesi olmayan ilim sahibi olmayan nükleotitler tesadüf eseri yan yana gelerek dna'yı oluşturamaz. Bütün nükleotitler atomlar canlı hayatı için gerekli olan noktadan küçük şeyle tesadüfen yerli yerine geçip bir canlıyı meydana mı getirdi? Sana burda ateizm saçmalıklarını sıralamayacağım neyi doğru görmek istiyorsan gör, benim doğrularıma laf etme.
Soran+1 yılİncil Hz Isa'ya indirilmiştir ve indirildiği zaman Kuran gibi doğru bilgilerin bulduğu bir kitaptı ama hıristiyanlar onu kendi kafalarına göre değiştirip hükümleri bozdular. Aynı şekilde tevrat zebur da öyle. Kuranı Kerim son kitap ve hak dinin kitabı Allah kuranda onu koruduğunu ve İslamdan sonra başka hiçbir dinin gelmeyeceğini söylüyor.
Islam'ın kanıtı Allah'ın kanıtı çok fazla yeter ki insan olaylara at gözlüğüyle bakmasın.
7 müslüman bilim adamı ateist olsaydı lafını ederdin ona şüphem yok. Ama ben gerçek anlamda bilen bir müslumanın ateist olduğuna tanıklık etmedim. Kalbinin imanla dolmasına çok sevindim daha nice imanla dolu kalplere...- +1 yıl
'Ay evrim bana mantıklı gelmedi, evet. Koskoca saçma sapan altı doldurulamayan ve hiçbir zaman bütün bilim adamlarının doğru bulduğu bir şey olmayacak'
Şu söylediğin bildiğin dümdüz karacahil olduğunun net kanıtı zaten.
Bir kere evrim günümüzde tartışılmıyor, hiçbir bilim çevresi evrim var mıdır diye söz konusu bile etmiyor bunu.
Öte yandan yaratılışla falan alakalı bile değil, Evrim'i niye yaratılış ile karşıt görüyorsunuz o da muamma, Kuran'la direkt çelişen bir olay da değil yani.
İncil konusunda da, kusra bakma da İncil, Markos denen bir papaz tarafından İsa öldükten bir 100 sene sonra falan yazılmıştır ilkin, ondan sonra da Yuhanna, Matta ve Luka incilleri gelmiştir.
İsa değil kitap indirmek falan, bir din bile kurmadı Hrisiyanlığı Paul isimli bir havari kurdu.
Tabii o çok über Kuran'ınız dışında hiçbir şeyi okumadığınızdan hristiyanlık nedir, ondan bile bihabersiniz - +1 yıl
Ayrıca hangi kanıtlar, ki bana diyorsun ki 7 japon müslüman oldu
Bir kere bunun bir önemi yok, ikincisi soruyorum kim onlar, cevabın 'Ateist olsalar umursardın'
Ve tekrar ediyorum, bilim çevrelerinin çoğu zaten ateist. Yani nicelikle sayacaksak hiç girme o toplara
İnandığı dini adam akıllı temellendirmeyi bile başaramayacak kadar boş adamları yetiştiren eğitim kurumları kapatılmalı işte, imam hatip karşıtı propaganda malzemesisiniz resmen.
Soran+1 yılBen sana göre kara cahilim tamam. SANA GÖRE. Sen de bana göre ateist olacak kadar mantıksız bir insansın. Cahillik aşılır yeter ki insan bilmek istesin ama mantık devre dışı olunca insan gerçek saçmalığı kendinin yaptığını anlayamıyor ve bir şey bildiğini bildiklerinin doğru olduğunu sanıyor.
Incilin bozulmuş değiştirilmiş olduğunu söyledim zaten hala içinden bir şeyler çıkarma çabasındasın. Sık biraz daha suyunun çıkmasına çok az kalmıştır belki he?
Ben dinimin neresini temellendirememişim onu söyle, söyle de temellendireyim.
Ha bir de siz şu özgürlük eylemleri yapan kesim değil misiniz? Neden özgür olan dindar insan olunca batıyor? Kusura bakma da siz kendiniz çok çağdaş çok ilerici çok özgürlükçüymüş gibi ülkeye akıl öğretiyorsunuz. Ya yemin ederim çok komiksiniz ya...
Soran+1 yıl7 japonun müslüman olmasının bir önemi olur olmaz o sana kalmış ama burda önemli olan neden müslüman oldular? Ne gördüler ne buldular ne düşündüler de bu kararı aldılar? Onlara mantıklı gelen şey ne? Nasıl kanıtladılar İslamın doğruluğunu da müslüman oldular. Eminim onların müslümanlığı şu ülkede müslümanım diyenlerden daha değerlidir çünkü kendi akıllarıyla buldular araştırdılar ama bizim müslümanlar anadan babadan doğma Islam'ın i sini bilmezler tabi bir kesim böyle herkes böyle diyemem.
- +1 yıl
Hayır efenim bana göre falan değil.
Bir insan halen daha evrim yoktur diye zırvalıyorsa, objektif olarak kara cahildir.
İncil bozulmuş, değiştirilmiş. Bunu söyleme sebebin ne? Size böyle öğretilmesi.
İncil bir kere gayet tarihi falan bilinen bir zırva, nasıl yazıldığı, ne şekilde ortaya çıktığı biliniyor.
İncil tek bir kitap bile değil 39 tane kitabın toplanmasından oluşuyor.
Çoğu Eski Ahit hatta.
Ben sana o 7 japonun on katı islamdan ateizme geçen adam bulurum, bu neyi kanıtlar ki? Hiçbir şeyi.
Ve ben sana şunu soruyorum, kim onlar?
Soran+1 yılOlay bilim adamlarının protein maddesini araştırmasıyla başlamış aradıkları madde insan vücudunda olan ama 15 yaşından sonra artan 60 yaşından sonra azalan bir protein ve elde edememişler. Sonra bu maddeyi incir ve zeytinde bulmuşlar. Daha sonra ikisinin tek başına yeterli olmadığını 1 incirle 7 tane zeytinin beraber yenilmesi gerektiğini de bulmuşlar. Ve kuranda 7 defa zeytin 1 defa incir zikredilir. Ettinü vezzeytin diye tin süresinde geçer ikisi beraber ve üzerine yemin edilir. Zeytin ondan başka 6 surede daha geçer. Bilim adamlarına bunu söyleyen müslüman bir doktor galiba onlar da bunu iyice araştırdıktan sonra müslüman olmuşlar kısaca böyle yani.
Soran+1 yıl7 japon müslüman oldu mu yalan mı doğru mu bilemeyiz ama kuranda zaten yüzyıllar önce geçtiği aşikâr.
Ve dediğin gibi ben sana müslüman olan birini söylediğimde ve sen bana ateist olan birini söylediğinde bu hiçbir şey kanıtlamaz ama neden böyle bir şey yapmış ne düşünmüş önemli olan bu. Ateist olan adam islamda neyi mantıksız bulmuş ve ben onun mantıksız bulduğu şeyin cevabını biliyor muyum bilmiyorsam araştırırım insan bir dine inanıyorsa onu sorgulamadan inanmamalı.
Soran+1 yılVe bir insan halen daha evrim yoktur diyorsa subjektif olarak kara cahildir. Bunu daha fazla tartışmayacağım bu tartışmanın sonunda aa ben cahillik ediyorum gidip evrime inanayım demeyeceğim çünkü zaten neyin ne olduğunu biliyorum. Sen de müslüman olayım demeyeceksin. İnsanın fıtratında var ya bir yaratıcıya inanmak. Her bebek o fıtratla doğar onu değiştiren ailesi ve çevresidir. Neyse islamı temellendiremediğimi iddia etmişsin ya nedenini sormuştum neyi temellediremediğimi söyler misin?
- +1 yıl
Ateist adamın komple tanrı fikriyle sorunu vardır en baştan. Spesifik olarak bir dinle değil.
Ben sana İslam'da saçma bulduğum yüz tane şey sayarım burda yüz sene çekişiriz.
Evrim yoktur diyen kişi objektif olarak 'Kara cahil' olur, mesela dağ köyünde yaşayıp, elektriği reddeden ve 'yoktur öyle birşey' diyen adam gibi bir kafa yapısına sahip olur.
Fıtrat diye birşey yoktur, yaratıcıya inanma kısmıdır asıl insana ailesi ve çevresi tarafından verilen şey.
Sen yabanda tek başına yaşamış olsan ve hiçbir insanla temasın olmasa hayatın boyunca, müslüman olmayı falan geçtim bir tanrıya inanacağını falan mı sanıyorsun?
Sakın etrafındakiler olmasınlar sana bu 'tanrı' inancı fıtratını verenler?
Soran+1 yılFıtratın olmaması imkansız zaten eskiden beri insanlar tanrı arayışı içinde olmuşlardır hep. Geçmişten günümüze kadar toplumlar hep tanrıya ihtiyaç duymuş ve inanmıştır. Ateistler tanrıya inanan toplumların içinden çıkan kişilerdir. Ve insan kendini kötü hissettiğinde, tehlikede olduğunda ister kabul et ister etme içten içe yaratıcıya sığınır.
Soran+1 yılKöyde yaşayıp elektrik reddeden örneğine gelince de; verdiğin örnek bambaşka bir şey köyde yaşayan adamın elektrikten haberi bile yoktur ama ben ya da biz evrimden ateizmden bir haber değiliz. Ateizm var deizm var budistler yahudiler var da var bunların hepsinin neye inandığını biliyorum neyi öne sürerek inandıklarını da biliyorum ve hepsinin arasından Islam'ı seçiyorum.
Soran+1 yılAyrıca ben belki kimsenin bilmedigi bir adada yaşayan ve her şeyden bir haber olan bir insan değilim ama hz. Ibrahim'i örnek verebilirim. Onun babası putlara tapan biriydi ve hz ibrahim asla inanmıyordu putlara. O zaman islam olmadığı için kendi kendine bulmak zorundaydı tanrıyı. Günlerce düşündü önce yıldızlar mı dedi sonra güneş mi dedi bir sürü şey düşündü ama en sonunda yaratıcı varsa eğer kainattaki her şey onun eseridir tanrı sandığı yıldızlar ay ve gezegenler de onun eseridir diye düşündü ve tanrının şu koskoca kainattaki her şeyden daha üstün olduğunu düşündü onu görmesine gerek yoktu bir insanı yaratan tanrıysa eğer insandan üstün olmalıydı çünkü eğer insana duyma kabiliyeti veriyorsa onda bunun daha fazlası olmalıydı.
Soran+1 yılBir zeka bir güç veriyorsa yaratanda bu zekanın gücün daha fazlası olmalıydı dünyada hiçbir şey kendi kendine oluşmadığı gibi kainatta kendi kendine oluşmuş olamazdı her eserin bir sanatçısı vardır. Bir heykel bir resim kendi kendine oluştu deseler inanmazsın illa onun yapan kabiliyetli akıl ilim yetenekli biri vardır dersin ama ondan milyatlarca kat daha üstün olan kainatın kendi kendine oluştuğuna inanabiliyorsun.
Ve dünya kötü insanlarla dolu bu insanlar kötülüklerini yapıp iyi insanlara zarar verip cezasını hakkıyla çekmeden ölüyorlar. Saçma değil mi? Ölümden sonra bir yaşam olmalı ki iyiler sefasını kötüler cefasını çeksin.
Soran+1 yılZira Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerinde de perde vardır ve büyük azap onlar içindir."(Bakara, 2/7)
"Öğüt alacak olanın, öğüt alacağı kadar bir süre sizi yaşatmadık mı?"
Bunun için sizin gibilerle tartışmaya girmek gereksiz bir şey. Sen ister cahil de ister ne dersen de. Dediklerinin Hiçbiri doğru değil ben bunu biliyorum ve asla ve asla aşağılayıcı tavırlarının bir hükmü yok üzerimde. Kendinizi zirvede sanıyorsunuz ve acı olan da bu. Daha fazla tartışmak istemiyorum söyleyeceğin her şeyin bir cevabı var bende emin ol yeter ki aşağılamak için sorular sorma.
Soran+1 yılBen ülkedeki herkes müslüman olsun herkes dindar olsun imamhatipler her yere açılsın demiyorum. Imamhatipte olsun fen lisesi de kim nereye gitmek isterse gitsin eğitimini ne şekilde almak istiyorsa alsın bu bir insan hakkıdır. Özgürlüktür. Bana daha fazla cahilliktir diyip durma başından beri aynı şeyi söyleyip duruyorsun. Özgürlük olan bir meseleyi cahilliğe gericiliğe vurman senin cahil olduğunu gösteriyor. Adamakıllı yaşayıp gidelim kimse kimseye karışmasın inan böyle olunca ülke daha iyi yerlere gelecek. Eğer cevap verirsen ve cevabında küçümseyici üslup kullanırsan cevap vermeye tenezzül etmeyeceğim 'işte bunlar böyle' damgasını cuk otutturacağım.
- +1 yıl
Eski insanların tanrı anlayışı tamamen tabiatı anlamlandırmak ile alakalıydı. Bir iç sorundan ötürü falan değil. Adam yıldırımı görüyor, nasıl olduğunu bilmiyor, nasıl anlamlandıracak?
İstediğin eski çağ mitolojisine bak, tamamının tek amacı insanın içinde yaşadığı tabiatı açıklama çabasından ibarettir.
Bunu ters anlayıp 'Aaa bak insanın fıtratında var' demek kadar sığ bir bakış açısı olamaz yani şimdi.
Sanki Antik Yunanlar, vikingler falan sizdeki gibi bir tanrı inancına sahipmiş gibi davranmayın, mesela eski türklerin mitolojisinde konvansiyonel anlamda bir tanrı bile yoktu, tanrıları tapılması gereken varlıklar olark bile düşünmüyorlar, tabiat güçlerine inanıyorlardı direkt.
İnsanlar tanrıya da sığınmıyor. Şu uyuz peşin hükümlere de kılım. Kim diyor size tehlikede iken Allah'a sığınıldığını? Yok öyle birşey. - +1 yıl
Evrimden bihabersiniz maalesef. Ne söylediğini bile bilmeyip Kuran ile falan yanlışlamaya çalışmak en basit alamet.
Hz. İbrahim diye birinin yaşadığı bile tartışma konusuyken bence fazla gaza gelmeyiniz. İbrahim yahudilerin mitolojik bir kahramanıdır daha çok, kendi inançlarını ve kültürlerini dayandırdıkları bir baba figürüdür ki ismi bile Baba anlamına gelir.
Oğuz Kağan, Romus ve Romulus gibi birşey o adam.
Ki gerçi Tanrı'nın bir gece gelip 'Oğlunu öldür' diyip, sonra tam öldürecekken bir koç gönderdiğine falan inandığınızdan ve bunlardan hiç şüphelenmeyip 'Evrim gerçek edeeeeel, çok saçmaaaa' dediğinizden pek mantıklı olmadığınız anlaşılıyor ya neyse. - +1 yıl
Rica ediyorum şu 'Bir heykel sanatçısız olamazsa evrenin de vardır' kafasından kurtulun. Bir kere bu çok saçma ve sığ bir bakış açısı. İkincisi, bu tamamen skolastik dönem hristiyanlarının bir argümanı, kaynağı İslam bile değil.
Ayrıca, heykel ile evreni kıyaslamak aşırı derecede indirgemecilik oluyor. Bir heykelin oluşumunu bildiğimiz için heykeltraş vardır diyoruz. Aynısını koca kainat için söyleyemeyiz.
Ayrıca herşeyin bir yaratıcısı olmak zorundaysa, bu argümanla Allah nerden peydah oldu diye sorarım.
'Aaa ama o sonsuzdur' dersen, kendi argümanını yanlışlamış olursun.
'dünya kötü insanlarla dolu bu insanlar kötülüklerini yapıp iyi insanlara zarar verip cezasını hakkıyla çekmeden ölüyorlar. Saçma değil mi? Ölümden sonra bir yaşam olmalı ki iyiler sefasını kötüler cefasını çeksin.'
Asıl saçma olan bu düşünce. Bu resmen dinlerin, daha doğrusu ibrahimi dinlerin insanları keklemek için uydurduğu bir düşünce. - +1 yıl
Size kim adalet olacak dedi? Bir kere suç ve suçlu kavramları bile insan uydurması, yaşadığımız doğada normalde böyle birşey zaten yok. Kime neye göre birileri ebediyen ceza çekip birileri ödüllendirecek.
Bu tamamen insanları hizaya getirmek ve kontrol etmek için uydurulmuş bir yalandan ibaret. Hintlerin reenkarnasyon palavralarıyla aynı şey resmen.
'Zira Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerinde de perde vardır ve büyük azap onlar içindir'
Bu söylediğinin ne kadar aptalca olduğunun farkında mısın acaba? İşbu durumda Allah benim kalbimi mühürlediyse, benim inanmamamın müsebbibi de kendisi oluyor zaten.
- +1 yıl
'Imamhatipte olsun fen lisesi de kim nereye gitmek isterse gitsin eğitimini ne şekilde almak istiyorsa alsın bu bir insan hakkıdır. Özgürlüktür'
Hayır değildir, nasıl meslek liselerinde akademik eğitime odaklanmamış bir eğitim alan insanların üniversite eğitimi için dört dönmesi hak değilse, bu da değil.
İstediğin gibi bir akademik eğitim alacaksan, temeli imam yetiştirmek olan bir kurumda tedrisat görmeyeceksin heeç gusra kalma.
Bu kurumların eğitimi de berbat zaten. Bir de işin o yanı var.
Soran+1 yılAllah'ı kim mi yarattı? Hayır, o zaten sonsuzdur diye geçiştirmeyeceğim merak etme her şeyin olduğu gibi bunun da açıklaması var. Ben bir dolap yaptım ve benim dolabı yapabilmem için ondan daha üstün olmam gerekir. Sonra masa yaptım ve masadan da üstünüm. Bir resim yaptım resimden de üstünüm çünkü ona o özellikleri veren de benim, onu ortaya çıkaran da. Yani kainatta yaratılmış her şey tanrıdan daha basit olmalı. Tanrı şu evrendeki var olan her şeyden daha üstündür. Zaman kavramını, mekan kavramını bu tarz şeyler de tanrının yarattığı şeyler olduğundan tanrı zamandan, mekandan daha üstün olmalıdır. .
Soran+1 yılVe Allah'ın sıfatları arasında Zati sıfatı vardır 'kendinden olan' demek. Bir iki örnekle açıklayacak olursam suyu düşün; su döküldü ve masa ıslandı daha sonra masadaki kağıtlar ıslandı. Kağıtlar ıslaksa, onu kim ıslattı? Masadaki su. Masa ıslaksa masayı kim ıslattı? Su ıslattı. Su ıslaksa suyu kim ıslattı? Işte burda tanrıya yani Allaha ulaşıyoruz. Allah seni yarattıysa Allah'ı kim yarattı sorusu saçmadır çünkü o su gibi kendinden olandır zatidir. Ya da güneşi örnek vereyim. Güneş, aya ışık verdi; ay dünyaya ışık verdi, dünyaya ulaşan ışık bize geldi peki güneş nerden aldığı ışığı? Kimseden, çünkü güneşin ışığı kendindendir. Bu durumda ay, dünya, masa, defter bunlar arizidir yani dışardan müdahale almış olanlar. Ama su ve güneş zatidir dışardan hiçbir müdahale almamış olan. Allahta zatidir ve eğer onu oluşturan bir şey olsaydı zaten zati olmaz arızi olurdu.
Aynı zamanda ebedi ve ezelidir. Sonsuzlukla kaçı toplarsan topla sonuç yine sonsuzluktur.
Soran+1 yıl"Hayır değildir, nasıl meslek liselerinde akademik eğitime odaklanmamış bir eğitim alan insanların üniversite eğitimi için dört dönmesi hak değilse, bu da değil."
Bak burda bile haktan hukuktan bahsediyorsun. Suçsuz ya da suçlu olanın olmadığını sen söylememiş miydin? Herkesin içinde adalet kavramı vardır kimse hakkının çiğnenmesini istemez ama dünyada böyle bir şey mümkün değil. Hükümet hep kendinden olanlara torpil yapar illa bir yere gelmek istiyorsan dayın olması lazım yüksek mertebede. Orda burda haksız yere kazanç sağlayıp zenginlik içinde yüzen onca insan varken milyonlarcası açlıktan ölüyor. Islam zekatı emreder. Zengin müslümanın her sene malı oranında fakirlere yapması gereken bir yardım. Ama bunu müslümanlar bile yapmıyor artık. Dünya böyle saçma sapan bir yer.
Soran+1 yılAyriyetten o ayete verdiğin cevaba gelince altına bir ayet daha koydum bu şekilde anlayacağını bildiğim için çünkü hepiniz fabrikasyon malı gibisiniz şimdiye kadar tartıştığim kimse birbirinden farklı bir bakış açısı sunmadı bana. Hepiniz birbirinizin gazına gelerek aynı şeylerle savunuyorsunuz kendinizi, yeni olan hiçbir şey yok kendinizi tekrarlıyorsunuz.
Soran+1 yılBen gittiğim okulda çok güzel eğitimimi aldım sen hiç tasalanma. Diğer liseler ne öğretiyorsa aynı şekilde bize de öğretiyorlar artı dinimizi de öğretiyorlar bize gelen öğretmenler de devletin memuru, atanarak gelmiş ve başka bir okulda da olabilirdi. Ve lise giriş sınavında birinci olan kişi imamhatipe giden bir öğrenci. Tabi okul mu iyi öğrenci mi? Anlayamazsın. Onun için imamhatipe gidenler şöyle böyle diye karalamaya lüzum yok. Nitelikli eğitim verilmiyor diye karalamaya da lüzum yok.
- +1 yıl
'Ben bir dolap yaptım ve benim dolabı yapabilmem için ondan daha üstün olmam gerekir. Sonra masa yaptım ve masadan da üstünüm. Bir resim yaptım resimden de üstünüm çünkü ona o özellikleri veren de benim, onu ortaya çıkaran da. Yani kainatta yaratılmış her şey tanrıdan daha basit olmalı'
Bir diğer skolastik hristiyan mızmızlanması. Canterburry psikoposu olan Anselm'in lafı idi bu sanırım 14. yüzyılda.
Yani bu sunduğun argümanı ilk o katolik psikopos attı ortaya.
Lakin burda gene o devirde şöyle bir eleştiri geldi,
'Ben de mesela olabilecek en mükemmel ve üstün adanın kayak yapabildiğim bir dağ ile, her türlü iklimde yetişen her türlü meyveyi barındıran, soğuk veya sıcak olmayan, üstüne bir de plajının ve her çeşit balığının olduğu bir ada olduğunu iddia edebilirim. Ama bu, böyle bir adanın varlığını kanıtlamaz' - +1 yıl
O kadar okuduğun iddiasındasın, to beg the question kavramını incele çünkü orda yaptığın şey tam olarak bu.
Tanrı'yı zaruri, lüzumlu bir varlık olarak görüyorsun.
Hiçbir şey kendi kendini doğrulayamaz, Spider-Man romanları nasıl Spider-Man'in doğruluğuna delalet değilse, 'Tanrı herşeyden üstündür, çünkü biz öyle bir Tanrı'ya inanıyoruz' diyerek de böyle bir kanıtlama sunamazsın. - +1 yıl
'su döküldü ve masa ıslandı daha sonra masadaki kağıtlar ıslandı. Kağıtlar ıslaksa, onu kim ıslattı? Masadaki su. Masa ıslaksa masayı kim ıslattı? Su ıslattı. Su ıslaksa suyu kim ıslattı? Işte burda tanrıya yani Allaha ulaşıyoruz.'
Şimdi saygısızlık falan diyeceksin ama söylemek zorundayım, şu laf resmen moronca. Yani aslında şunu laf diye konuşan birini kaale almamam lazım ama neyse, gene de manyak olduğum için cevap vereyim.
Islaklık, bir haldir. Suyu kim ıslattı gibi bir laf zaten saçmadır.
'Herşeyin bir yaratıcısı olmalı' diyip, sürekli herşeyi kendisinden önceki bir olguya dayandırıp, sonra işinize geldiğiniz yerde 'Ama o sonsuzdur, çünkü mutlaka herşeyden daha üstün olmalıdır' gibi komedi bir cambazlıkla sıyrılmaya çalışmaktan başka birşey yapmamaktasınız.
Argüman dediğiniz şey, istediğiniz yerde terkedebildiğiniz bir araç değildir. Sizi istemediğiniz bir yere götürdüğünde etrafından dolanamazsınız.
Tanrı'yı da yaratan bir varlık varsa o da tanrıdan üstün oluyor zaten. - +1 yıl
Güneş'in ışığı füzyon reaksiyonlarındandır bu arada. Dışarıdan müdahale almamış olanmış, halen daha 15. yüzyıldaki laflara takılı kalmışsınız
Allah zatiymiş, hmm, peki bunun doğruluğu ne? Hiçbir şey. Kuran'da öyle yazıyor.
'Bak burda bile haktan hukuktan bahsediyorsun. Suçsuz ya da suçlu olanın olmadığını sen söylememiş miydi'
Kavramları karıştırıyorsun birbirlerine, Kuran mutlak bir yasa olma iddiasında ve 'Böylesi doğru' diye genel geçer bir kural ortaya atıyor. Öyle birşey yok.
Ama cemiyet içindeki yasalar ve kurallar ayrı şeyler. Suç ve suçlu kavramları insan uydurması dedim, normalde yaşadığımız doğada böyle birşey yok, evrende böyle birşey yok bizim kendi iç işlerimizde yürüttüğümüz kurallar olmadığı anlamına gelmiyor işinize geldiği gibi anlamayınız lafı.
İslam zekatı emredermiş, cihat adı altında oraya buraya savaş ilan edip kadınlarını köle olarak almayı da emrediyor ona bakarsan. - +1 yıl
Okulda da bir bok öğrenmediğin gayet belli oluyor.
Böyle bir mantık var mı lan, ben din eğitimi alayım, doğru düzgün biyoloji dersi bile vermeyen bir okuldan mezun olayım ama sonra doktor olmak isteyeyim.
Bal gibi de biliyorsunuz o okulların müfredatının günlük hayatta ve üniversitede hiçbir işinize yaramayacak, boş beleş din eğitimlerinin ağırlığıyla eğitim verdiğini
Derdiniz din soslu tedrisatınızın herşeye yeterli olduğunun kabul edilmesi.
Devletin zikindirik, öğrencileri yarış atı haline getiren sınavlarından kimin kaç aldığı umrumda değil ayrıca.
Sen hiç üniversitede falan çok büyük bir iş yapabilen ÖSS birincisi duydun mu? Robot gibi soru çözmelerini bekliyorlar onlardan.
Soran+1 yılVerdiğim örnekleri 'saçma' yorumunu yaparak geçiştiriyorsun ama senden neden saçma olduğuna dair ufak bir şey okumadım. Ben de senin dediklerini 'onlar zaten saçma', 'şunun bunun dediği şeyler' diyerek geçiştireyim. Ama herhangi birisi söylemiş olsun hırstiyanlar dahil bu onun yanlış olduğunu kanıtlamaz.
Allah'ın bütün özelliklerini mantığınla çözebilirsin eski cağlarda insanlar tanrının varlığını çok tartıştılar kimisi yoktur dedi öne sürdü bazı şeyleri kimisi vardır dedi. Kimse kimseyi geri kalmışlıkla suçlayamaz Türkiye'nin en zeki başarılı adamlarından biri müslümanken ve hatta konuşmalarının birinde evrimin olmadığını söylerken o da geri kalmış oluyor evet. Sen ve sizin gibilerin zekası herkesinkinden daha üstün evet. Böyle gelmiş böyle gideceksiniz.
Soran+1 yılYahu bir de şunu anlamak bu kadar zor olamaz. 'Düzgün biyoloji dersi vermeyen bir okul' bizim okula hususi ders anlatamayan hocalar mı atanıyor? Hayır bizim okuldaki bir hoca daha önce başka bir okuldaydı ve bizden sonra da başka bir okula gidecek. Belki fen lisesine belki başka bir imamhatipe. Ve biz biyolojiyi ya da herhangi bir dersi diğer liselerden daha az görmüyoruz ders sayılarımız eşit. Artı din eğitimi görüyoruz.
Soran+1 yılBen belki de o okula gitmeseydim önüme çıkan ateistin dedikleri bana mantıklı gelebilirdi ama ben önce sizin mantıklı bulduğunuzu değil dinimin mantığını bakış açısını kavradım ve aklıma çok soru takıldı hepsini de sordum cevaplandı halen de takılabilir ben yıllarca din üzerine gereken tüm ilimleri hakkıyla almış birisi değilim o işi girdin mi sadece onunla uğraşman ve hafız olman gerekir hiçbir zaman ben Islam'ı tam ve kesin olarak bilemem zamanla sorarak öğrenebilirim. Ben aklıma takılanları sormayıp gecistirseydim ateist olmam çok da zor değildi çünkü islam çok ince bir din. Onu anlamak ayriyeten ince.
Soran+1 yılAyrıca ben imamhatipten mezun oldum çok şükür sınavım da iyi geçti vatana millete imamhatip kafasında bir öğretmen olup her lisede eğitim verebilirim. Yüksek lisans yaparım doktora yaparım. Imamhatip mezunu olmak buna engel olamaz. Yeter ki inanın içinde istek olsun.
Din eğitimleri sana boş beleş ama bana göre değil. Sen fikir özgürlüğü nedir bilmiyorsun. Kendinize gelince özgürlük olan şey bize gelince cahillik öyle mi? Asıl cahillik bu mantık işte. Anlayamıyorsun. Anlamak mı istemiyorsun, kapasite yetmezliği mi?- +1 yıl
Oha!! Artık bu kadarı da olmaz, koca koca paragraflar yazıyorum, 'Saçma diye geçiştiriyorsun' diyor. Okumuyor heralde ne yazdığını
Hrıstiyanlar söylemişse yanlışlığı tabii kanıtlanmaz, ki zaten adamlar kendi içinde bunları yanlışladılar da. Siyasal islamcı ve yeni nesil 'ılımlı islam' ekolünün müslümanlarının misyoner hristiyan zihniyetiyle düşündüğünü vurgulamak için anlattım onları. Papağan gibi her yerde tekrarladığınız lafın kaynağını bilin bari.
Düzgün biyoloji dersiniz olsa biyolojinin temel kavramlarından biri olan evrimi yoktur diye inkar etmezdiniz. Yok işte biyoloji falan. Fizik okuyup Newton bilmemek gibi birşey.
Bir din düşün ki, apaçık olma iddiasında olsun, kitabında sürekli apaçık indiği yazsın, ama müritleri bütün tartışmalarda İslam'ı karmaşıklaştırma çabasında olsunlar. Çok ince bir dinmiş, öyle hee. - +1 yıl
Fikir özgürlüğü herkesin her türlü fikrinin geçerli olması demek değildir.
Dinden dönenin idam edilmesini, gayrimüslimlerin islam ülkesinde yaşam hakkı için cizye adı altında haraç vermesini, kadınların erkek olmadan sokağa çıkmamasını falan savunan bir dine inanıp sonra bir de fikir özgürlüğünden falan bahsetmeyiniz.
Komik oluyor.
Soran+1 yılDin dogmatiktir. Eğer müslümansan sana emredilenleri yerine getirirsin ve zorunlusun. Müslüman degilsen zorunlu olduğun bir şey yoktur. Ayrıca kadınlar yanında mahremi olmadan uzak bir şehire ya da ülkeye gidemezler. Bu da onların iyiliği için emin ol kadına en çok değeri islam verir. Şimdi Sen ama şöyle ama böyle diye itiraz edeceksin merak etme hiçbirisi nedensiz değil. Ayrıca insanlar şortuma karışma cinsel yönelimimime karışma diye eylemler yapıyor.
Soran+1 yılSöz konusu başörtüsü olunca da aynı kişiler yasaklansın diyor. Asıl komik olan da bu işte. Anlamıyorsunuz. Madem ülke şeriatla yönetilmiyor, özgür, çağdaş bir ülke siz de bu ülkenin fertlerisiniz, öyle davranın. Size gelince özgürlük olan bize gelince de özgürlüktür ötesi olamaz daha fazla da bu konuyla ilgili tartışmak istemiyorum saçma sapan şeyler öne sürüyorsun.
Evrimin ne olduğunu bilmesem biyoloji görmemiş olurdum ama biliyorum dert etmene hiç gerek yok. Daha fazla uzatmanın lüzumu da yok ne bana göre sen haklısın ne sana göre ben haklıyım. Aynı şeyleri tartışıp duruyoruz. Benim dinim bana fayda sağlar sağlamaz bu da seni ilgilendirmez. Bak, ilgilendirmez diyorum. Hadi iyi akşamlar...- +1 yıl
Değer meğer vermediğini kendi ağzınla beyan ediyorsun. Bencepatolojik bir durum var burda
Kimse başörtüsü yasaklansın demiyor genelde.
Haa, diyen kişi de sizin buhastalikli zihniyetiniz yok olsun diye diyor.
bir bitmediniz mk diyorlar işte sizin gibilere
Soran+1 yılNeye değer vermiyormuşum? Ve istedikleri kadar desinler bitmeyeceğiz.
Ayrıca başörtüsünün sorun haline geldiği zamanlar şükür ki geride kaldı. Kız başında örtü var diye kazandığı üniversiteden tıp 6. Sınıfta atılmıştı ya böyle vicdansızlık böyle aptallık olabilir mi?
Neyse bu verdiğim son cevaptı öncesinde belirttiğim sebeplerden dolayı.- +1 yıl
Başörtüsü halen bir sorun. İstediğin kadar mağdur edebiyatı yap, sırf kadın olduğu için birinin kendini kötücül ve saklanması gereken bir şey gibi görmesi bir sürü açıdan zararlı, hastalıklı bir kafa yapısının ürünüdür.
6. Sınıfta atıldi demek, az daha abartıp doktor iken başörtü var diye ihraç ettiler diyeydin.
Soran+1 yılYa yazmayacağım yazmayacağım diyorum da bir önceki yazında 'kimse yasaklansın demiyor genelde' diyip sonra 'halen bir sorun' demişsin bir şey demiyorum kendine kendine çeliştiğin bariz.
6. Sınıfta atılan kızdan daha kötü durumlara düşen var hiçbirinden haberiniz yok. Bunları yaşayan bizzat bizim büyüklerimizdi. Ve hatta Nuray Canan Bezirgan'ı illa ki birçok kişi bilir. Kadın öğrenim gördüğü sınıftan yaka paça çıkarıldı ve bir başkası daha; gördüğü muameleler çocuğunun düşmesine sebep oldu. Ben sana burda daha çok kişi sayarım da sen bence gidip bir 28 şubatta başörtülülerin neler yaşadığı ile ilgili bir şeyler öğren görüntüleri izle vicdanında zerre kadar bir sızlama yoksa empatiden yoksun merhametsizsin demektir.
Soran+1 yılSenin karakterini, zekanı başındaki örtü belirlemez. Ben onlar dedi diye başörtümü çıkardığımda daha mı fazla zeki oluyorum daha mı akıllı oluyorum? Hukuk okuyorsam daha mı adaletli oluyorum? Polis olacaksam daha mı güçlü? Öğretmen olacaksam daha mı merhametli, sabırlı oluyorum? Ben kadınım ve kötücül, saklanması gereken biri değilim. Sadece örtünmem gerek. Örtüm bende ne özgüven düşüklüğü ne de mutsuzluk yapıyor. Ben kendimi bu şekilde iyi hissediyorum ve gayet rahatım çünkü erkeklerin, sapık zihniyetlilerin bakışları beni bulmuyor. Kimse beni fiziğim için istemesin. Ve gayet sağlıklıyım örtünmek bana bir zarar vermiyor kafa yapıma da fiziki olarak da.
Soran+1 yılAtılan kıza gelince de; onun yaşadığı yurda bir bakan gelmiş ve çekim filan yapılıyormuş o sırada başörtülü kızı görmüş bakan yanına çağırmış ardından kıza ne bu halin demiş bunu sana kim taktırdı zorla takmana gerek yok kimden korkuyorsan söyle halledelim demiş. Kız sesini çıkarmayınca bakan ısrar etmiş söyle kimden korkuyorsun cezasını keselim diyince kız 'Allah'tan korkuyorum cezasını kesebilecek misiniz?' Demiş. Bakan bunun üzerine sinirlenmiş ve kızı hem yurttan hem de okulundan attırmış. Tabi yıllar sonra bu şekilde okuyamayan öğrenciler tekrar okula başladı şu an o kız doktorluk yapıyor.
Soran+1 yılBu olay babamın bir arkadaşının kızının yaşadığı olay. Yalan dolan diyebilirsin ben doğru olduğunu bilerek konuşuyorum inanmadığım bir şeyi millete satmam. Bana mağdur edebiyatı yapma diyorsun sana bunu yapmadığıma emin olabilirsin. Mağdur olan ben değilim ve gerçek mağdurlar inan cok güçlü durdular hükümete karşı. Psikolojileri alt üst olan yıllarca tedavi görenler oldu ama hiçbir zaman kimse kendine acındırmak diye bir amaç gütmediler
Soran+1 yılBu arada bakanın o kıza yaptığını şu an ki hükümet zamanında bir bakan sizlerden birine yapsa yüzde yüz eminim yıllar önce zorla baş açtırmaya çalışan insanlar özgürlük diye eylem yaparlar. Sizin zihniyetiniz özgürlük istiyoruz diye sadece kendinize özgürlük istemek.
Soran+1 yılYine her şeye bahaneler üreterek önüme süreceksin daha fazla gerek duymuyorum cevaplamaya ne dersen de ben kendi görüşümü fikriyatımı yazdım da yazdım sen de yazdın. Bu böyle uzar da uzar zaten. Sana hayatta başarılar doğru yolda olduğuna inanıyorsun ben de doğru yolda olduğuma kalpten inanıyorum. Kimse kimseyi bir şeye ikna etmeye çalışmasın herkes aynı ülkede yaşadığı insanı kabullenip kin tutmasın rahatça yaşayalım tek isteğim bu.
- +1 yıl
Türkiye sizin bu iğrenç zihniyetinizi işgali altında.
Yakasını bırakana kadar da hiçbir şekilde iyiye gitmeyeceğiz.
Bilmiş ol
En İyi Cevaplar
Getici diyenler, ger kafali diyenler, yobaz diyenler acaba kendilerine hic bakiyorlarmi. Bu ulkede ki bir kesim imam hatipleri ve dini sevmiyo maalesef. Ama unutmasinlarki bu ulke musluman bir ülke ve rabbimin izniyle. hep. oyle kalcak
21 Yorumla
Soran+1 yılİnşallah
+1 yılimam hatipe kötü gözle bakmıyorum ama tanıdğım imam hatip okuyanlar hep küfürbaz oluyor gram müslümanlıkla çıkmıyor edit kuzenim imamhatip 3. sınıf twittirine yazmış ben milli olmak istiyorum evlenmeyi bekleyemem diye bunu yazan imamhatipli
17 Yorumla
Soran+1 yılEvet doğru söylüyorsun ama bozuk insanlar her yerde var. O insanın içinde olan bir şey çocuk puani düşük diye imamhatipe gidiyor ya da ailesi zorla gönderiyor bundan bir şey olmaz zaten bari gitsin de dinini öğrensin diye ama olmaz işte bir insan imamhatipe bilinçli ve isteyerek gelmeli
- +1 yıl
kesinlikle zorla ailesi tarafından gönderilenler var bayağı
- +1 yıl
sadece merak ediyorum imamhatip liselerindeki hocalar çokmu katı ve sertler
- +1 yıl
internette öyle yorumlar görüyorum bide imamhatipde sevgili yapmak falan yasak yazıyor doğrumu bilmiyorum
- +1 yıl
ya da el ele tutuşmak
Soran+1 yılHayır oradaki hocalarda devletin hocası yani atanmış gelmişler gayet iyi hocalarımız var hatta çok güzel ilgileniyorlar sürekli soru götürüyoruz çok güzel anlatıyorlar. Sevgili yapmak konusu da şöyle artık imamhatipler kız erkek ayrılmaya başladı zaten geneli böyle ama karışık okullar da var. Mesela bir arkadaşımın gittiği okul çok rahatmış yani idaresi ilgilenmiyormuş herkes istediği davranıyor sevgili yapanlar filan var. Okuldan okula değişiyor yani biraz da. Dini derslerimize giren ilahiyat mezunu hocalar bu konu hakkında bizimle konuşur mesela ama asla kimse katı bir dille konuşmadı şu ana kadar. Konuşur güleriz espiriler yaparız. Öyle katı dinci hocalarımız yok sıkmadan anlatırlar sohbet ederiz e tabi bu da hocaya bağlı dersinden sıkıldığımız hoca da var çok dersi güzel geçen hocalar da bir matematik bir tarih hocasından ne farkı olabilir ki?
- +1 yıl
demekki senin okulun güzelmiş baya
- Eğitim & Kariyer konusunda 338 cevap paylaştı.
+1 yılDindarları sevmiyorum, her yere imamhatip açılmasını sevmiyorum, ortaokul düzeyinde tertemiz beyinlere bunların asilanmasini sevmiyorum. Kişi bazında kimseyle sorunum yok.
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
13Cevap
İnsanlar her meseleyi eleştirir. İnsanların algısı iyi ya da kötü olsun, bu neyi değiştirir? Bu tenkit taaruzu altında huzursuz mu oluyorsun? Toplumun belli kesimi seküler ve din eğitimini gereksiz ya da anlamsız buluyor, bu sebeple de bir kısım insanlar kapatılmasını bir kısmı artmaması/azaltılması yönünde fikir beyan ediyor. Tamamen kapatılsın demek din ve vicdan özgürlüğüne aykırı, fakat artırmayın/azaltın diyenlere kapayın çenenizi din düşmanları minvalinde söylemleri doğru bulmuyorum.
00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 2b cevap paylaştı.
+1 yılya boş versene ülkeyi imamhatipli adam yönetiyor başka gözle bakanları boşversen hoş gözle bakanlara takıl... saygısızlık yapmadıktan sonra nasıl bakarsa baksınlar
30 Yorumla
+1 yılBu yazıyı gorince cok sukur bu ulke imamhatipli bir cumhur baskanıda gordu lafı geldi evet kptu gözle bakıyorum cevabı son 16 senede bulabilirsin
21 Yorumla- +1 yıl
Çok şükür
Kötü gözle bakmıyorum ancak eğitim olarak zayıf ayrıca çocuklara farklı algılar yükleniyor. Cemaat yuvası aslında imamhatip liseleri.
01 Yorumla
Soran+1 yılEğitim olarak zayıf diye genelleme yapamazsın. Imamhatiplerin de iyisi kötüsü var örneğin İstanbul Kartaldaki imamhatip fen liselerine bin basar tam puanla alıyor ayrıca. Ve mehmet akif imamhatip. Oradaki öğrenciler başka bir ülkeye gidip arapça münanzara yarışmasına girdiler ve rakiplerinin ana dilleri arapcaydı. Ama bu onların birinci olmasına engel olma dünya çapında bir sürü anadili arapça olan ülkeler arasında 1. Oldular ama bunu kimse bilmez. Neden? Çünkü imamahatip. Neden? Çünkü önemsiz... eminim bir anadolu lisesi türkçe münazara da bile dünya birinci olsalar herkes bilirdi ama onlar arapça yaptıkları halde bir şey başarmış olmadılar. Sonra herkes bozuk imamhatip neslini görerek imamhatipliler böyle işte diyor
- Eğitim & Kariyer konusunda 844 cevap paylaştı.
+1 yılBanane isteyen istediği yerde okusun benim yaşantıma karışmasın yeter
02 Yorumla
Soran+1 yılKeşke herkes senin gibi olsa kimse kimsenin ne giydiğine nerede okuduğuna karışmasa. Sözde özgür bir ülkeyiz işte.
- +1 yıl
Ülkemiz de yobaz insan çok malesef insanları giyimine göre yargılıyorlar
+1 yılimam hatip vizyonunda olan bir insanın dünyayı okuyabileceğine inanmıyorum.
09 Yorumla
Soran+1 yılVizyonsuzluk değil sen ona bak
- +1 yıl
imam hatiplerin müfredatının ve dünya görüşünün kalifiye insan yetiştirmesi zor. Fen ve matematik bilmeyen birinin, analitik düşünce yapısı olmadan Allah'a inanması mümkündür. Ama Allah ne diyor "bilenle bilmeyen bir olur mu?"
Soran+1 yılBen burda bilgisizliği savunmuyorum. Hem dindar olup hem bilgili olabilir bir insan bunu sağlayan imamhatip değil kişinin kendisi. Nitelikli bir imamhatip de kişinin bu isteğini karışalayabilir fen lisesi puanıyla öğrenci alan ve yurt dışına gezilere götüren dünya çapında yarışmalara katılan imamhatipler var üstelik dünya birincisi olmuş imamhatipli öğrenciler var bunu kimse görmüyor herkes bozulmuş ipe sapa gelmez kesimleri görüyor sonra da imamhatipliler böyle işte deniliyor.
- +1 yıl
hayatımın hiçbir döneminde başarılı, fark yaratan, kendini iyi yetiştirmiş bir imam hatip mezunu görmedim. kim ki doğru düzgün bir okulu kazanamaz, imam hatipe yönelir.
Soran+1 yılEvet gerçekten bu böyle ailesinin zoruyla gelenler ve boşta kalmamak için gelenler çok fazla geneli böyle hatta imamhatiplerin bozuk damgasını almasında da onların payı var. Aileler istemeyen çocuğu göndermesin neden insan çocuğunu istemediği bir şeye zorla yönlendirir? Özellikle din konusunda insanın içinden gelmesi lazım.
- +1 yıl
benim şahsi görüşüm: din kültürü ve ahlak bilgisi dersi tamamen kaldırılsın.
bunun yerine kuran meali dersi konsun. ve 5-6-7-8. sınıflarda ve lisede tüm Kuran Türkçesiyle anlayarak öğretilsin. ayrıca bir enternasyonel dil dışında komşularımızla konuşmak için rusça veya arapça derslerinden biri de tüm öğrencilere öğretilsin. bunun için 5-6-7-8. senelerde haftada 4 saat kuran ve 3 saat seçmeli arapça yeterli olacaktır.
Soran+1 yılEvet meal dersi çok iyi olur çünkü insanlar kuran okuyor ama ne okuduklarını bilmiyor. Namaz kılıyor ama ben namazda ne diyorum diye sorgulamıyor. Aslında din kültüründe de her şeyi basit bir şekil de öğreniyorsun ama Kur-an ı anlamak daha önemli.
- +1 yıl
ama Kuran'ı anlamak için Diyanet işlerini kurup, 85 sene geçtiği halde hala en sevilen Kuran mealini yazdıran, yetinmeyip Kuran şiirselliği için Mehmet Akife bir meal daha yazdırmaya çalışan Atatürk ve İnönü'yü aynı imam hatipler yerden yere vuruyor. "okuyup anlayasınız diye" başlayan o kadar ayete rağmen anlamadan ibadet edenler hala Atatürk ve İnönüyü eleştirebiliyor.
Soran+1 yılBana göre Atatürkün iyi ve kötü yanları var her insanda olduğu gibi. Onu kutsallaştırmıyorum. Kimse de dört dörtlük olamaz zaten. Herkesin düşüncesi kendine bir şey diyemem kimse de bana bir şey diyemez. Ama şunu da söyleyeyim ülkede müslüman olduğunu söyleyip ateist gibi yaşayan insan çok ve bunun yanısıra annesinden babasından nasıl gördüyse öyle müslüman olan da çok. Araştırıp bilgi edinmiyor kimse ve bence sonradan müslüman olan birisi anadan doğma müslümanlardan daha değerli çünkü o araştırıyor İslamı öğreniyor akli delillerini okuyor mantığına yatıyor ve doğruyu olanı buluyor ama anadan müslüman doğma birisi bunların hiçbirini bilmeden müslümanım diyor kendine.
Gizli Üye(25-29)+1 yılBende imamhatopte okudum bence ateist olma sebebi hiç kimse düzgün değil feraceli olan 1-2 kisi var herkes kufur ediyor hepsi azmis
15 Yorumla
Soran+1 yılBizim okulda öyle tipler tek tüktür ve teogdan alınam puanlarla istesek fen lisesine gidebilirdik ama açıkta kalmamak için imamhatipe gidenler aile zoruyla gidenler var işte imamhatipleri bozan kesim onlar bence
Cevap sahibi+1 yılEvet onlar ışte ama ne bileyim ben mesela lisede kolayca ezberliyebiliyordum sure falan ama liseden sonra uzaklastim
Soran+1 yılİşte dini eğitim erken yaşta olması gerek bir şey küçüklükten olmayınca insan uzaklaşıyor mesela ben normal bir liseye gitseydim din hakkında bir şey bilmeyecektim gerçekten çok incelikleri olan bir şey İslam 4 sene farklı farklı dersler görüyoruz ama yine de tam anlamıyla ben Islam'ı biliyorum diyemiyoruz
Cevap sahibi+1 yılEvet öyle şu an üniversite okuyomusun
Soran+1 yılHayır sınava girdim bu sene
Eğitim & Kariyer konusunda 12,2b cevap paylaştı. İmam hatipleri her yere açmaya karşı çoğu kişi imam hatipe değil anadolu lisesini dönüştürüp imam hatipe gitmeyi zorunlu hale getirildi
00 Yorumlaİmamhatip değil geyhatip denir ona. SenKonya'ya gel görürsün imamhatipleri. Millet birbiriyle cinsel ihtiyacını gideriyor senin haberin yok.
00 YorumlaKendini bilmezler yapiyor onu sen hiç takma gayet iyi bence
00 Yorumla
+1 yılÖyle bir düşüncem yok sadece sevmiyorum
00 YorumlaEğitim & Kariyer konusunda 496 cevap paylaştı. Alakası yok
iyi gözle bakıyorum00 Yorumla
+1 yılBen de öyleyim dindarları sevmem
11 Yorumla
Soran+1 yılSevmeyebilirsin bir şey diyemem ama bazı kesim var ki sözde özgürlükçüler şortuma karışma diye eylem yaparlar ama bizim başörtümüze laf atarlar
+1 yılkötü gözle bakmıyorum
00 YorumlaFesatlık seytanlık dolu bir çogün da
00 YorumlaSakıncası yoktur güzel
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSonuna kadar haklisin kardeşim
00 Yorumla
Devamını Gör(2)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > İmamhatip lisesinde okuyanlara birçok kişi kötü gözle bakıyor. Siz de öyle misiniz, neden?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler