Merhaba mini mini birler, çalışkan ikiler :) Ben saç bakımı ve güzellik hizmetleri okuyorum, son sınıftayım ama bölümümü sevemedim, açıkçası neden yazdım onu da bilmiyorum :/ Bu sene 2019 YKS'ye yeniden gireyim diyorum ama sistem değişmiş. YKS nedir? TYT nedir? AYT nedir?2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı kılavuzu açıklanmış ama bir özete ihtiyacım var :( YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2018-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunluymuş, benim de girmem gerekiyor.
Yeni sistemde sınavlar nasıl yapılıyor? Sınavlar zormuş bu sene öyle duydum, gerçekten öyle miydi :/
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçmek isteyen kişilerin girmesi gereken sınavdır. 3 oturumu bulunur. TYT, AYT ve YDT olarak adlandırılan oturumlar sonucu alınan puana ve sıralamaya göre yerleştirme yapılır.
TYT Nedir?
TYT yani Temel Yeterlilik Testi olarak geçen TYT, ÖSYM yani Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından her yıl Haziran ayında okullar kapandıktan sonra yapılan YKS sınavının bir bölümüdür. YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı demektir. TYT sınavını barajı 16 Şubat 2022 tarihinde kaldırıldı bu sayede herkes tercih yapma hakkına sahip olacak.
TYT'nin Özellikleri
Başvurular Şubat ayında başlar en geç Mart ayının ortasında olur. Takvim her sene açıklanır, sınav ücreti de ilgili bankalara ödenir yani sınavda güvenlik görevlisine vermiyoruz arkadalar lütfen unutmayın.
TYT sınavı, 40 soru Türkçe, 40 soru matematik, 20 soru fen bilgisi ve 20 soru sosyal bilimler olmak üzere 120 sorudan oluşur.
Fen Bilgisi bölümünde, fizik, kimya ve biyolojiye dair sorular gelir. Sosyal bilgilerde, tarih, coğrafya, felsefe ve din bulunur. Bu sorular ortaöğretim (lise) düzeyinde 9 ve 10. sınıfa denk düşer. Sınav konuları lise müfredatı temel olarak hazırlansa da ÖSYM yine de çıkarılan konuları belirtiyor.
Sınav süresi 135 dakikadır.
Sadece TYT sınavına girenler 2 yıllık yani Ön Lisans adını verdikleri bölümlerini tercih edebilir. Bu bölümlere örnek vermemiz gerekirse en çok tercih edilen bölümler listesi şu şekilde: İlk ve Acil Yardım (Paramedik), Adalet (Örgün eğitim), Anestezi, Ağız ve Diş Sağlığı, Çocuk Gelişimi (2 yıllık) ve son olarak Grafik Tasarım. Elbette bu saydığım bölümlerin dışında bir çok 2 yıllık bölümler var ama bunlar en çok tercih edilenler.
TYT sınavı, kişilerin temel bilgilerini test eder. Alan da yeterlilik beklemez.
AYT Nedir?
Aynı TYT gibi olan ama TYT'den daha çok alan bilgisi beklenen sınavdır. Kendisinde alan ayrımları vardır bunlar: sözel, eşit ağırlık, sayısaldır. Ayrıca YDT sınavı vardır bu da bir nevi dil bölümü okuyacak olanların AYT sınavıdır. YKS sınavının ikinci bölümü lan bu sınava girmek zorunlu değildir, 4 yıllık okumak isteyenler tercih eder.
AYT Özellikleri
AYT, Alan Yeterlilik Testi anlamına gelir. 40 Türkçe, 40 Matematik, 40 Fen Bilgisi ve 40 Sosyal Bilgiler olmak üzere 160 sorudan oluşur.
Sınav süresi 180 dakikadır.
En çok yüzdesi alınan AYT'dir (4 yıllık tercihler için) %60 AYT ve %40 TYT puanına bakılır.
Baraj burada da bulunmamaktadır 16 Şubat 2022 tarihinde kaldırılmıştır.
Fen Bilgisi bölümünde, fizik, kimya ve biyolojiye dair sorular gelir. Sosyal bilgilerde, tarih, coğrafya, felsefe ve din bulunur. Bu sorular ortaöğretim (lise) düzeyinde 11 ve 12. sınıfa denk düşer. Sınav konuları lise müfredatı temel olarak hazırlansa da ÖSYM yine de çıkarılan konuları belirtiyor.
AYT, üniversite sınavlarında en çok tercih yapılan sınavdır.
Bu sınavın en iyi yanı alan dağılımı olduğu için sürenin kişilere yeterli ve fazla gelmesi oluyor.
En çok tercih edilen 4 yıllık bölümler şu şekilde: Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Psikoloji, Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen), Mimarlık ve Özel Eğitim Öğretmenliği. Türkiye de toplam 400 tane 4 yıllık üniversite bölümü var (2019) bunlar sadece bir kaç örnek belirteyim.
YDT Nedir?
YDT, Yabancı Diller Testi anlamına gelen dil bölümlerine yerleşmek isteyen kişilerin girdiği sınavdır. Sonucunda 4 yıllık bölümlere yerleşilir.
YDT Özellikleri
80 sorudan oluşulur.
120 dakika süresi vardır.
Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden birisi ile sınava girilir.
YDT puanı genel puanın %60'lık kısmına eş değerdir.
Bu sınava girmek için TYT sınavına girmek gerekir, AYT sınavının etkisi yoktur.
Ayrıca baraj bu sınavda da bulunmamaktadır.
YKS Evde Çalışılır Mı?
Bir üniversite sınavı geçmişi olan birisi olarak evde çalışanların da çalışma prensiplerini kurdukları sürece başarılı olduğunu gördüm. Planlı ve programlı olduğu sürece kişi her zaman kazanır aynı bu sınavda olduğu gibi. Günümüzde bir çok kaynak mevcut yani açık öğretim de olsanız örgün eğitim de olsanız internet çok büyük bir mecra ve her türlü video kanalları, her türlü esere ulaşabiliyoruz bu yüzden evden de başarılı olunacağından eminim. Programlama konusunda eksiğiniz varsa internette bir çok ücretsiz ders çalışma programı mevcut önemli olan sizin istemeniz.
Biri temel yeterlilik, biri alan yeterlilk. Şöyle düşün biri martta yapılan ygs diğeri haziranda yapılan lys. Tyt'den 150 barajını geçtiğinde önlisans programlarını tercih edebiliyorsun +olarak tyt 150 barajını tutturup ayt'den de 180 ve üzeri puan alırsan ilgili bölümlerin lisans programlarını tercih edebiliyorsun
Yks sınavın adı tyt ygnin yerine gelen ayt de lys nin yerine gelen tytde puan türü 1 tane var ayt de sözel sayısal tm ve dil olarak var öyle tm-2 ygs-3 falan yok ve ikiside aynı haftasonu cumartesi pazar yapılıyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Yks genel adı 1. Oturum tyt temel yeterlilik testi ygs gibi ama soru sayısı azaltıldı 1. Oturum alan yeterlilik yine aynı şekilde soru sayısı azaltıldı içerik olarakta sorular her iki sınavda da eski sitemden çok farklıydı daha dolaylı anlatımla sorulmuştu sorular matematikte sözel tarzda bir anlatım vardı sadece bilginin yeterli olmadığı bir sınavdı bu seneki öğrenciler biraz mağdur oldu bu konuda ama dershaneler öğretmenler artık bu sisteme göre çalıştırcaklardır herhalde
Yks iki sınavın ismi. Tyt (temel yeterlilik sınavı) yani ygs yerine geçiyor bu sınavdan 150 ve üstü alırsan 2 yıllık bölümler tercih edebiliyorsun. Ayt ( alan yeterlilik sınavı) bu da lys yerine gelen sınav sistemi bundan da 180 ve üstü alırsan 4 yıllık bölümler tercih edebiliyorsun.
Yüksek öğretime geçiş sınavı. İki aşamada yapılıyor. Temel yeterlilik ve alan yeterlilik testleri. Önceden başörtüsü ile sınava girilmiyordu. Yeni dönemde kulağında küpe , burnunda sargı , sınava saniyelerle geç gelindiği için ve ehliyetle. Saçmalık olur da ancak bu kadar olur.
Tyt: temel türkçe ve mat içerir 40 soru. 20 şer soruda fen ve Sosyal bilimi var bu konular 9 ve 10. Sinif konulari ama türkçe ve mat 1. Siniftam beri öğrettikleri şeyler işte.
Ayt: alan yeterlilik sinavidir. Mesela eşit ağırlıktan gireceksen sınava edebiyat, mat, sosyal bilimler çözerek puanini hesaplarlar
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Tek bildiğim çok kötü bir sistem olduğu, itirazda dilekçesinde bile 20 tl ödeniyor. Herşey zaten kağıtta var ama yok illede tc kimlik doğru yazdığı halde yanlışlık yaptı kodlamada diye hemen puan hesaplanmıyor. Haksızlık var bence, bu konuda daha toleranslı olup öğrencilere yardım etmeleri lazım. Düzeltilecek bişey varsa düzeltmeleri gerekli. Sonuçta o kadar para ödüyoruz.
Yks =. Tyt+ayt 1. Oturum tyt yani temel yeterlilik sınavı oluyor. Baraj puanı 150 dir. Eğer bu sınavdan barajı geçersen ayt sınavını (alan yeterllik) geçemezsen 2 yıllık üniversite tercihi verebiliyorsun Şayet ayt sınavını da gecebilirsen 4 yıllık üniversite tercihi verebilirsin. Ve bu seneki yks çok zordu.
Tyt olarak, Türkce uzun paragraflar, Sosyal ve Fen yorum ve az bilgi, Matematik zor ama konulara hakimsen mantık sorularını yapabilirsin. Tek soeun tyt için zaman :) Ayt ise, Aynı önceki lys gibi fakat bu yıl biraz zordu özellikle Matematik.. 🙄
Sinav adi ve Soru tipleri değişti tyt=ygs ayt=lys tyt de 120 soru ayt de 160 soru var tyt kolay fakat süre kesinlikle yetişmiyor ayt de süre bol ama sorular zor. Eğer gireceksen Allah yardımcın olsun
tyt 2 yıllık (bu sınavda 4 yıllık okuyacagın bölümlerde varmış diye duydum) ayt 4 yillik icin yapiliyor %10 diploma notun %40 tyt %60 ayt etki ediyor ben iki yıllık için sadece tytye girdim
Tyt eskinin ygs sistemi oluyor temel yeterlilik testi ayt ise lys kısmına deniyor her sene sistemi değiştiriyorsun aslında tek değiştirdikleri şey soru sayısı ve süresi