Her yıl üniversite sınavında başarısız olan genç çocukların intihar haberini duymuş oluyorum. Anne/babaları suçlamak istemiyorum, ama sanırım sınava girmeden önce çocuklarına "üniversiteyi kazanamamak dünyanın sonu değil, önemlisi istediğin, sevdiğin bir işi yapmak" gibi sözlerle psikolojik destek olmalılar. 17-18 yaşda herkes başarısızlığı kaldıramaz.
Siz başarısız insanlara nasıl destek olursunuz?
Ben sanırım başarısızlıkla başlayan başarı hikayelerini anlatırdım
Üniversite sınavında başarılı olamayan arkadaşlarınıza/çocuğunuza destek olur musunuz, yoksa başarısızlıkta mı suçlarsınız?
Steve jobs üniyi kazandı da ne oldu bildiğim üzere Steve Jobs, Reed Üniversitesi’ne yalnızca bir dönem devam etti ve bıraktı. Ayrıca gençlik döneminde Madde de kullanmıştır LSD Apple’ın sloganı yıllardır. ''Farklı Düşün''. Filmini de izlemeni tavsiye ederim eğer izlemediysen. Soruna gelince intihar etmeye hiç bir şey için değmez önemli olan içinde ki yeteneği keşfetmek ve o yolda devam etmek lise mezunu olup bilgi yine kazanılır alırsın bir kıtap okursun hem gider çalışırsın askeri ücretle başlasan ilerde maaşın da artar ne iş yaptığına bağlı değişir de sigortan da başlar tecrübe kazanmış olursun, üniye gideceksen de illaki kendini nasıl daha çok geliştirebilirim kafasıyla gidersen kafan rahat eder yoksa öyle üni ye gidiliyor yani sadece okuyup gelirsen bir şey olmaz o 4 yıl dan gerekirse orada bile iş bulucaksın ki çalıştığın yerde patronun güvenini kazanasın öyle bu hayat kolay değil maalesef çaba olmadan hiç bir yere varamıyorsun, ne ekersen onu biçersin çok doğru bir söz.
Öncelikle anlatmanız için çok teşekkür ederim. Aslında dikkati çekmek istediğim farklı bir konu. 17-18 yaşlar bir insan hayatının en tehlikeli devri bence. Ve istesek de, istemesek de her çocuk okul hayayına başladığı andan itibaren üniversite'yi hayal ediyor. Kazanamayınca da hem kendi hayalleri yıkılmış oluyor (kendisi böyle düşünüyor), hem anne/babası beceriksiz olduğunu düşünüyor. Güzel bir dille aslında insanın kendisini geliştirmesinin önemli olduğunu anlatmalıyız
İnsan her zaman öğrenir o yaşlar da öyle düşünmesi normal ama herkesin tanıdığı Ünlü komedyen Cem yılmaz bile üniyi geç bitirdi yani bu işler biraz da kişiye bağlı bir şey. Ki zaten Avrupa şartlarını da düşünecek olursan ya da olursak 17-18 yaşındaki ki çocuklarına anne babaları bakmıyor artık kendi hayatını kurmuş oluyorlar ya da bir yerden başlıyor bizim eğitim sisteminde bir takım sorunlar olduğu için zaten bu haldeyiz ama işte hiç bir insan yeteneksiz değildir Her insanın bir yeteneği vardır ressam çizer eli yatkındır yeteneği vardır avukat detayları kaçırmaz çok kapsamlı düşünür zekasını kullanır davaları çözer polis cesaretli ve zekidir yani diyeceğim o ki çöpçü bile olsan ki zaten çöpçülük de hiç kolay değil her insan kendine gelen işi yapmalı anne babalar da yönlendirmeli doğrudur ama ilk önce kararlarını verecek yaşta olduklarını belirtmek isterim o yaştaki insanların akıl -ı selim olmuş oluyor çoğu. Gerekirse anne babasını karşısına alıcak konuşacak ciddi ciddi hayali vardır.
Türkiyede ciddi anlamda eğitim eksikliği var, bu ailelerin de neden bu şekilde davrandığını açıklar. Ama yapamadığı için kızmak yerine yapacağı ortamı ayarlamak teşvik etmek asıl ailenin görevidir. Aile dediğin yere düştüğünde düştüğün için seni dövmez. Elinden tutar kaldırır. Hem bir çok aile gördüm, sene boyunca hiç sallamadılar, sınavdan düşük alınca kötü gidince de laf ettiler. Sonuç olarak da çocuğun başarısızlığına ek olarak bir de psikolojik bunalım aldılar. Eğitim önemli..
Dün sınavda iki gözetmen vardı. Biri dedi ki herkes okuyacak diye bir şey yok. Öbür gözetmen üniversite de eğitim veren diksiyonu inanılmaz düzgün bir kadındı. O dedi ki okuduğunuz zaman insanlar size daha farklı yaklaşır. Daha önemli bilgili kültürlü bir insan olursunuz onların gözünde. Konuya gelecek olursam da 22 yaşındayım liseyi açıktan okudum 3. Kez sınava giriyorum. Geçen sene istediğim bölüm geldi ama il tutmadı. 😂 Bazıları geç kaldın diyor ama ben ölene kadar sınava girmeyi düşünüyyorum. Ber gün çocuğum olursa başarması için ondan çok çabalarım kızmadan. Annem de bana öyle yapmıştı. 😇
Annem üniversite'yi 4'üncü yılında kazandı. Hayali ingilizce öğretmen olmaktı, ailesi 2-3'üncü yıllarda başka bölümü seçmesini tavsiye etmişler ama vazgeçmemiş
Sanırım hiçbir şey için geç değildir, önemlisi hayallerin peşinden gitmek. Başarılar🙏🙏
Motive edici bir detay olmuş.😊 Her ne olursa olsun karamsarlığa kapilmayip hayallerinin peşinden gidenler kazanıyor hep bu hayatta. İyi veya kötü. Yolların dikenine aldanmayip canının acimasina göz yumarak yolun sonundaki güzelliğe ulaşmak için o yola girmek gerek. İşte o yola yılmadan girenler yolun sonuna ulaşıyor ve çektiği acılari unutup hayaline ulaşmış oluyor. Pes etmek yok yola devam.💪😂
Aslında biraz bu arkadaşımın/çocuğumun tutumuna bağlı. Eğer disiplinli ve azimli bir şekilde çalışmışsa desteğimi esirgemem. Arkasında olurum. Motive ederim. Pes etmenin başarıya ulaştırmayacağını hatırlatırım. Nasıl başaracağını bilmiyorsa da onu bilinmezliğe itmem. Yol gösteririm.
Çocuğum olsa kötü bir sınav ve eğitim sisteminde başarız oldu diye onu suçlayacak değilim... bazı devlet büyükleri her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kanun yok diyor... her sınava giren başarılı olacak diye bir kural da yok...
Başarısızlık ve çabalama mücadele konusunda okunması gereken tek şey AliExpress kurucusu Jack Ma'nın hikayesi...
Başarılı olmak için öncelikle adaletli bir sınava tabi tutulması gerekir öğrencilerin. Zaten oda olmayacak hiçbir zaman o nedenle çok duyarız daha bu tür haberleri...
Eyvallah :-D Sende gelmek ister misin yolun yarısında seni canadaya bırakabilirim ordan ben devam ederim tek başıma 🙈 bu değildi 😂😂 ha şimdi doğru emoji oldu
hadi yaa :-D desene konserveye talibiz yine 😅 olsun canın sağolsun ne diyelim yolda giderken paris de mola veririiz mekiğe gaz attırırken yemek yeriz o zaman 😂
Ne yaparsın hayal dünyası :) Umutları küçük olanlar her zaman büyük hayal kurmayı değil emin adımlarla o hayali gerçekleştirmeyi sevenlerdir :) Sen bana laf mı koydun ben anlamadım 🤔🤔
Üniversiteyi 10 senede bitirdim ve mühendis oldum şimdi cv dolduruyorum ve kurslara yazıldım ilk isim ofis programları ve sunum teknikleri kursu oldu ve iş hayatımı etkileyen kurslara yöneldim
Hiçbir şeyin ondan daha değerli olmadığını ve iyi bir yaşam sürmek için elinden geldiği kadar çalışmasının yeterli olduğunu söylerim. Allah diplomaya göre rızık vermiyor.
Destek olurum hayat bundan ibaret değil olamaz da Zaten sistem yanlış ve yanlış bir sistemde harika bişeyler çıkarmak da olmaz Ben her zaman sevdiklerimin yanında olurum onlarla bir olurum
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Üniversite sınavında başarılı olamayan arkadaşlarınıza/çocuğunuza destek olur musunuz, yoksa başarısızlıkta mı suçlarsınız?
En İyi Cevaplar