Maalesef ülkemizde EĞİTİM ve ÖĞRETİM kavramları birbirine fena halde karışmış durumda. Müzik dinlemek, ritm duygusu, dans ve diğer tüm "estetik" anlayışları bir eğitim konusuyken, sağlıklı beslenmekten, uyku düzenine, toplumsal hayata uyumdan, doğru iletişim yöntemlerine kadar bir çok konu "EĞİTİM" in konusudur. Ve temel eğitim AİLE içinde başlar. Anne ve baba çocuğa "nasihat ederek ya da öğreterek" değil, bizzat uygulayarak ve rol model olarak yani bizzat uygulayarak bunu sağlar. Sigara içen bir baba "Sakın sigara içme. sigara zararlıdır" diyerek bir yere varamaz.
Öte yandan bilgiler, matematik fizik kimya gibi temel bilimler ile tarih, coğrafya gibi beşeri bilimler öğrenimin konularıdır. İşte burada da müfredatın nasıl düzenleneceği konusu devreye girer.
Benim fikrime göre müfredat Bilim Tarihi ve Felsefe Tarihi üzerine kurulmalıdır. Tüm ders konularının başlıkları bu tarihsel sıralama üzerinden oluşturulmalıdır.
anaokul ve özel kreşe yazilmistim çocukluğumun verdiği utanç, adaptasyon müzik eğitimimden önce geliyodu. ben gördüm ancak hiperaktif çocuklarin enerjilerini atmak için birebir denilecek aktivite.
çocuğu sakinleştirici özellige sahip, dinginlestirip belki özgüven sahibide edebilir ama.. "ama" si var işte. bana göre çocuk kişisel gelişimini, kendini tanima evresini başarabiliyosa bu tür faaliyetlere sunulmali. pedagojik eğitim-seans görmeside benim nazarimda önemli.
Kızıma bir tabla yapmıştım. Satranç tahtasu gibi, a1, b2, c3 gibi. A 8 nerede diye sorular sorardım, oda bulurdu. Okula başlamadan önce, kafadan toplama, çıkarma öğrenmişti. Matematiği farklı açılardan gösterirdim, mesela sekiz sekiz sayma 6, 4, 2, 0 ekle on yirmi otuz koy diye basit yöntemler göstermiştim. İlk okulda Sınıfın matematikte en iyisiydi, şimdi fene sadı, matematik sanki biraz daha arka planda. Yani anlatmak istediğim, önce matematik olmalı ama oyun oynayarak, sıkmadan ve arka kapıları kullanarak.
Platon, müziği etiğin bir parçası olarak görmekle kalmayıp içinde matematiği de barındırdığını söyler. Çoğu filozofta etik kavramını geometrik olarak tanımlama çalışır, lakin etik sadece fizyolojik bir durumdur ve varlığı yokluğu tartışması ne kadar gereksiz ise, bunun mistik bir şey olduğunu savunmak da gereksizdir.
Hangisine yatkınsa. Benim beynim matematik almıyor ama zorla sokmaya çalışıyorlar, ben müzik istiyorum ama toplum istemiyor. Parayı veren toplum.. o zaman ben napacam? Mutsuz ve paralı biri mi yoksa mutlu ve parasız biri mi olacam?
Ben zorla matematikçi veya müzisyen olmalı demek istemiyorum. Sadece bu ikisinden anlayışı olmalı. Düşünün matematikden anlayışı olmayan birisi en basiti alışverişde bile zorlanacaktır.
Ayrıca toplumun ne düşünmesine dikkat etmemek gerek. İnsan severek yaptığı işte mutlaka başarı elde edecektir
Size onu demek istediniz demiyorum. Elbette ikisinden de azar azar lazım ama alışverişte bilinen matematik te matematik bilmekten sayılmamalı. En fazla şuna benzer, sadece müzik dinleyen insanın müzik bilgisi kadar.
Buna bakarsak hayatta herşeyden azar azar bilmek gerek. Fizikte biyolojide edebiyatta sporda genel kültürde. Bazılarına idi benim yorumum.
Ben 5 yasindaki yeğenimi denemistim bundan 2-3 yil once mesela... resim yapiyordu evde anaokulu ogretmeni ders vermisti... ona dedim ki ;Tanrıyı çiz bakalim bakicam... daha sonra bos bir kagitla geldi.. tam ortasina bir nokta yapmis... bu ne? dedim.
O nokta bizmisiz... kagidin beyaz tarafida Tanri...
Matematik ve müzik en önemlileri doğru söylemiş. Matematik her kapıyı açar, müzik ise ruhu okşar. Bu ikisi de birbirini tamamlıyor. Müzik eğitimi alan kişilerin, kişisel gelişim düzeyi daha yüksek. Oranları baz alırsak, doğru söylüyor.
Kesinlikle 3-6 yaş öğrenme çağıdır İstiklal marşı ve gençliğe hitabeyi ezberletcem ve babası Türkçe konuşursa ben ingilizce konuşcam mesela kalemi gösterince babası kalem derse ben pencil derim öğrenmesi daha kolay oluyor o dönemlerde
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Müzik eğitimi dediği noktanın ulaşacağı sonuç kibarlık ve zariflik değildir. Güzel öğrenin şu bilgileri, yarım yamalak bilgiler ile yaptığınız yıkımları kestirin.
Olaya sadece neden-sonuc icerisinde neden bakiyorsun ki gizli...
Muzik bir bilim dili oldugu gibi bir aracta olabilir hayatta... Muzisyenlerin diger insanlara gore sesleri ayirt etme yetenekleri gerek cocukluktan baslayan egitimleri gerekse dogustan birtakim yeteneklerle farkli oluyor... duyu organlarinin hassas olmasi sebebiyle empati duygulari gelisebiliyor. Bu da naif ve anlayisli biri yapabiliyor...
Senin muzik taniminin sinirlari var... oysa muzik evrenseldir insanin gelisimine senin anlam veremedigin katkilarda yapabilir.
Piyano ile başlarsa küçük yaşta iki elini kullanma becerisi ve müziği aynı anda öğrenir. Küçük yaşça açılan zeka ilerde diğer bilimleri kavramada kolaylık sağlar.
Cocuklarin zihnen algilari daha acik oldugu icin verilen herseyi daha cabuk kaparlar o yuzden ogrenmesi gerekwn hersey dozajina uygun cocuga asilanmali
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Platon "çocuğunuza mutlaka müzik ve matematik öğretiniz" demiş. Sizce çocuğa öncelikle hangi bilim öğretilmelidir?
En İyi Cevaplar