Arkadaşlar ben MF öğrencisiyim ama TM'den tercih yapmak istiyorum, yapabilir miyim? Sayısal okuyup eşit ağırlıktan tercih yapmak mümkün mü?sayısaldan eşit ağırlık tercih yapabilir mi?
YKS'de sayısal olup da eşit ağırlıktan tercih yapmak mümkün mü?
Selamlar. Birçok öğrencinin hayalleri çok kısa sürede değişebiliyor. MF bölümünde okuduğu halde bir anda TM bölümden tercih edebileceği mesleklere yönelebiliyorlar. Bu da akıllara tek bir soruyu getiriyor: Sayısaldan eşit ağırlık tercih yapabilir mi?
Sayısal (MF) Okuyup Eşit Ağırlıktan (TM) Tercih Yapmak Mümkün mü?
YKS'de sayısal olup eşit ağırlık tercih etmek
Lisede hangi bölümleri okuduğunuz üniversite tercihlerinizi etkiler tabi ki. Ancak farklı bir bölümden tercih yapmanızı etkilemez. Önemli olan hangi AYT sınavına gireceğiniz. Eğer MF okuduysanız ancak TM bölümlerini tercih yapmak istiyorsanız TM puanına ihtiyacınız var. TM puanını elde edebilmek için de YKS sınavında Türkçe-Matematik sınavına girmelisiniz. Ancak YKS'de Türkçe-Matematik sınavına girmezseniz elinizde puanınız olmaz bu yüzden TM bölümlerini tercih yapma imkanınız kalmaz.
Daha detaylı anlatmak istiyorum. Örneğin Hukuk ve Psikoloji gibi bölümler TM puanı ile alım yapar. Bu yüzden sizin bu bölümleri tercih edebilmeniz için elinizde TM puanınızın olması gerekir. TM puanı için de Türkçe-Matematik sınavına girmeniz gerekir. Lise de MF okumanız durumu değiştirmez ve TM'den tercih yapmanızı engellemez.
MF Olup TM'den Nasıl Tercih Yapılır?
MF olup TM den tercih yapmak için öncelikle sınava girmeden hangi sınavlara gireceğinize karar vermelisiniz. TM'den tercih yapmak istiyorsanız AYT'den Türkçe-Matematik sınavı için başvuru yapmalısınız.
Başvuru yaptıktan sonra sınav günü sınava girin.
Sınav sonucu açıklandıktan sonra TM puanınızın yettiği bölümleri tercih kılavuzundan tespit edin.
Tercih tarihleri arasında tercihinizi yapın. Sayısal okuyup eşit ağırlıktan tercih yapmak için bu sıralamayı izlemelisiniz.
Eşit ağırlıktan sözel tercih yapılır mi?
eşit ağırlık olup sözel tercih etmek
Bu sorunun cevabı da yukarıdaki ile aynı. Hangi bölümü okuduğunuz önemli değil. Sözel bölümleri tercih etmek için sözel sınavına girmelisiniz. Eğer sosyal bilimler sınavına girmezseniz tercih de yapamazsınız. Bu yüzden sınava girmeden tercih etmek istediğiniz bölümleri iyice düşünmelisiniz ve ona göre hazırlanmalısınız.
Eşit ağırlık seçip sayısaldan tercih yapabilir mi?
eşit ağırlık olup sayısal tercih etmek
Tahmin edersiniz ki bu sorusunun cevabı da aynı. Tercih etmek istediğiniz bölüme hangi puan türüyle girebileceğinizi bilmeli ve ona göre sınava girmelisiniz. Lisede eşit ağırlık da okusanız sayısal sınavına girerek sayısal bölümleri seçebilirsiniz. Ancak kazanabilmek için gireceğiniz sınavda sorumlu olacağınız konulara göre hazırlanmalısınız. Eğer soruları cevaplayacak bilgi birikiminiz yoksa sayısal sınavına girmenin bir mantığı da olmaz. Sayısal sınavına girecekseniz sayısal derslere çalışmalısınız.
Konuyu toplamak istiyorum. Üniversite tercihi yaparken lisede okuduğunuz bölümler farklı bir puan türüyle tercih yapmanıza engel olmuyor. Üniversite sınavına başvuru yaparken gireceğiniz sınavları istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz. Hangi puan türü ile tercih yapmak istiyorsanız o puan türünü elde edebileceğiniz sınava girmelisiniz. Ve sınavdan önce o konulara hazırlanmalısınız.
Simdu tyt ve yks diye iki bolum var ya tyt den j Hepsinden sorumlusun ama yks de sayisalsan matematik fen esit agirliksan tarih edebiyat cozuyolar
0
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
ben sayısalım. ama psikoloji düşünüyorum yks de tarih edebiyat çözsem yani eşit ağırlık derslerini çözsem tercih yapabilir miyim? ama aynı zamanda da sayısalda da mesela fen mat çözücem nasılsa oradan da tutan bölümler olursa tercih yapabilir miyim aynı anda. mesela atıyorum 1. tercihe iktisat yazmış olsun bir öğrenci 2. tercihe matematik öğretmenliği yazabilir mi mesela? bu son yazdığımı örnek verdim
hı aynen anladım şimdi lys den farkı yok o halde boşuna stres yaptım. ben şimdi sözel konulara ağırlık verdim ablam dedi ki boşuna çalışmıyorsundur umarım sen sayısalsın tm den nasıl tercih yapacaksın iyice araştır boşuna çalışmış olma dedi ben de korkmuştum...
Tek puan olmuyo senin sonuclarinfa uc farkli pyan turu var ve bunlar ders agirliklarina gire deisiyo ve bir bolummu yazdin piskoloji yazdin mesela senin tm puanina bakacaklar sayisala bakmazlar
Eşit ağırlıktan da sınava girersen tercih yapabilirsin
0
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
ayrıca girilmiyor diye biliyorum? lys de mesela ayrı ayrı sınavlar yapılıyordu başvuru yapıp sınava giriliyordu. girilen sınavlardan da ona göre puan türü belirleniyordu. mesela sayısal bir öğrenci edebiyat sınavlarına girip tm puanlarını yükseltip tercih yapabiliyordu. ama şimdi yks de de böyle mi olcak? yani tek 3 sınav olcak toplamda zaten temel yeterlilik (mat-türkçe-fen-sosyal) yks olcak onda bütün dersler var. 3. sınavda dil sınavı.. o yüzden senin dediğini anlayamadım eşit ağırlaktan girmek derken neyi kastettin?
Şimdi herkesin tytye girmesi gerekiyor zaten tyt=ygs Ayt (alan yeterlilik) alanlardan girilen sınav yani sen yine lys de ki gibi eşit ağırlık puanı için gerekli sınava girersen eşit ağırlık puanında hesaplanır ve tercih yapabilirsin
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
0
Cevap
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Merhaba sevgili öğrencim 😇
Öncelikle fen lisesinde veya sosyal bilimler lisesinde okuman herhangi bir şeyi değiştirmez.
Fen lisesinde okurken eşit ağırlık bölümü tercih edebildiğin gibi sosyal bilimler lisesinde okurken de sayısal bölüm tercih edebilirsin. Tabii ki burada eksik kalan dersleri senin tamamlaman gerekiyor. Sayısal olduğun için veya eşit ağırlık olduğun için farklı puan türünde tercih yapman ile de puanın düşmez. Tercih yapabilirsin fakat tarih, coğrafya, felsefe ve edebiyat derslerini çalışman gerekiyor. Okulda görmediğin için bu eksikleri senin kapatman lazım. Normalde bir eşit ağırlık öğrencisi ne çalışıyor, nasıl çalışıyorsa senin de öyle çalışman lazım.
Diğer bir nokta ise senin eşit ağırlık seçmiş diğer öğrencilere göre avantajın olması. Fen bilimleri bilmen sana burada fark attırabilir. Yani bunu avantaja çevirebilirsin.
Merhaba arkadaşlar benim aklıma takılan bölümüne ilgili birkaç sorum olacaktı size; ben naklimi özele aldım okula gitmiyorum sadece dershaneye gidip geliyorum eşit ağırlıkçıyım ama naklimi aldığım okul beni sayısalcı olarak sisteme girmiş okul müdürü ile konuştuk dedi ki hangi bölümde olup olmadığını önemli değil YKS başvuruları zamanında puan türü hesaplamak için bölümümü seçeceksmisim benim kafam karıştı ne yapmam gerek ileride sayısalcı diye ortada kalmaktan korkuyorum çünkü PDR istiyorum