Kardeşim Anadolu lisesine gidiyor 10. Sınıf Osmanlı Türkçesi görüyor cidden bunu zorunlu mu tutuyorlar insanlara? Bu nedir boş boş haftada 2 saat bunlarla uğraşacak
Cevabın nedir?
+1 yılYorumları okudum bu yüzden belirtmek istiyorum Osmanlıca diye bir dil yok. Türkçenin Arap harfleriyle yazılmasıdır. Latin alfabesinde kelimedeki her harf yazılır ama Osmanlı Türkçesinde ünlüler genelde yazılmaz. Bu yüzden okuması zordur. Ayrıca harflerin başta, ortada ve sonda şekli değişir birleştirerek yazarsın. Bu dönemde Arapça ve Farsça kelime ağırlıklı olarak kullanıldığından okumak ve anlamak işi daha da zorlaştırır. Kısaca Osmanlı Türkçesini öğrenmek eğer üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sanat Tarihi, Türkçe öğretmenliği, Edebiyat öğretmenliği vb. bölümlerde okumayacaksa gereksiz.
29 Yorumla
Soran+1 yıldiğer insanlara ise sadece boş bir bilgi olarak kalacak malesef
- +1 yıl
İngilizceyi adam akıllı öğretirlerse bir artısı olur ama bu bölümleri okumayacak birinin Osmanlı Türkçesini bilmesine gerek yok. Seçmeli ders olması lazım.
Soran+1 yılKatılıyorum teşekkürler yorum için
- +1 yıl
Az önce bir yorum gördüm ona istinaden yazıyorum. Osmanlı Türkçesi öğrenince herkes her şeyi okuyacak sanıyorlar. Tarihe meraklı adam gider Tarih bölümünde okur. Ayrıca tarihimiz zaten Latin harfleriyle her yerde. Bunlar Osmanlı Türkçesini öğrenince hangi kaynağı okuyacaklar? Kaynağı okumaya meraklı araştırmacı kimse zaten bu bölümleri okur onlar da bölümde öğretiliyor. Araştırmak istiyor meraklı diyelim direkt kaynaktan okumak istedi Halk Eğitimde dersler veriliyor. Seçmeli olsun ama zorunlu olması gereksiz olmuş. Sırf yorum yapmak için yapıyorlar başka bir şey değil.
Soran+1 yılBilmediği halde konuşma moda burada
- +1 yıl
Aynen konuşmayayım diyorum ama cahilliği görünce tutamıyorum kendimi.
Soran+1 yılDaha bunlardan sürüyle var hangi biriyle uğraşacaksın? Yazdığın tek harfe değmiyor. Gözü kulağı kapalı bir çok kişinin.
- +1 yıl
Haklısın ama anlamayana laf anlatmaya çalışmakta saçma. Anlatıyorsun yine anlamıyor boşa kürek çekmek gibi.
Soran+1 yılTabiki
En İyi Cevaplar
Ögrensin ne var bunda çocuk gerçek dilini öğreniyor
00 Yorumla
+1 yıldil öğrenmeye alışın biraz aptal kalırsınız yoksa millet ( bunu genel yazdım) osmanlıcayı dersi veriliyorsa düşünülmesi gereken öğrenmeye çalışmaktır ve sonra kullanmaktır. ingilizce zorunlu fransızca, çince, rusça, arapça, almanca hobi çalışın arada sırada bunları yapmayan htmlden başlasın bunu da yapmayan fotoğraf felan çeksin resim yapsın ya da müzikle uğraşsın bedava ders
02 Yorumla
Soran+1 yılBedava ders değil zorunlu işe yaramaz bir ders ve bu dil öğrenmek bile değil
- +1 yıl
böyle düşünüyorsan sen bilirsin bende araştırıyorum hiç ihtiyacım yok merak ediyorum. Osmanlıca okumak yazmak demek arap alfabesine aşina olmak demek ama tabi ikisi tamamen farklı okunuş olarak gerek yazılış olarak bir işe yaramiyacağını biliyorsan ya da başka bir şeyle uğraşıyorsan kendine göre haklısın.
Matematikte gündelik yaşamda gereksiz olduğu düşünüldüğü için logaritmayı müfredattan kaldırıyor, kaldıki bütün Mühendisliklerde olmazsa olmaz bir konu.
Yerine gündelik yaşamda hiç kullanmıyacağımız Osmanlıca gibi dersler geliyor. Gelecek nesillerin hali ne olur bilemiyorum.
Çocuğumda yok, olsada ben öğretirim ona herşeyi zaten, kafam rahat.
Halk düşünsün.41 Yorumla
Soran+1 yılGerçekten öyle saçma sapan şeyler varki ve dediğinizide bilmiyordum acınacak haldeyiz derslerde 8 saat olmuş beceremediğimiz şeylerin dozunu arttırmakta bir numarayız
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
9Cevap
Bilmiyorum ancak saçmalık olmuş muhtemelen okul müdürü yalakadır. 😂
13 Yorumla
Soran+1 yılOkuldan okula değişir mi ya
Soran+1 yılSaçmalık
+1 yılNeden boş olsun? Öğrenirse geçmişinide öğrenir..
Atalarını öğrenir fena mı?
Bizim tarihimiz 1000 yıldan fazla diye övünüyoruz ama 90 yıl önceki tarihimizi okuyamıyoruz.. Böyle saçma şey olur mu?
Ben Fatih'in Yavuz'un Kanuni'nin torunuyum diyorum ama dedelerimizin ne yazdığını okuyamıyorum..
Bu sadece bizim ülkemize özgü bir durum.. Çünkü amaç geçmişle bağlantıyı kesmek..
Ben zorunlu olmasından yanayım..
#Vesselam320 Yorumla
Soran+1 yılO zaman gidin eski yazınıza dönün Türkçeden uzak durun. Ah siz nasıl olurda ta dedelerinizin yazısını okuyamazsınız ne kadar gerekli bir durum ataların seninle gurur duyuyor
- +1 yıl
Dönüyoruz zaten.. Öz Türkçeye hemde..
Türkçe dediğiniz harfler bile "latince"
Nasıl bir akıl tutulması yaşıyorsunuz anlamak zor..
Soran+1 yılNasıl bir cahilliğin içindesiniz anlamak zor
- +1 yıl
Cahillik, 1000 yıllık tarihi çöpe atıp buna "devrim" diyenlerin ta kendisidir!
Soran+1 yılYazık ataların bile şu boş işlerle uğraştığımıza şu cahillerle uğraştığımıza ağlar
- +1 yıl
Arapça bizim alfabemiz değil. Ayrıca Arap alfabesi Türkçeye uygun değil. Bu kadar çok biliyorsun madem seyyah Latin alfabesine Atatürk değil de Abdülhamit'in geçmek istediğini biliyor musun? Geçme sebepleri açık Arapçada ünlü harfler gösterilmez ama şu an kelimedeki tüm harfleri göstererek yazıyoruz. Tam bin yıl Arap alfabesi kullandığımız halde ülkede okuma oranı yüzde üçtü. Latin alfabesine geçildikten kısa bir süre sonra bu oran yüzde ona çıktı. Ben Edebiyat öğrencisiyim bunun içindeyim ve Osmanlı Türkçesini görüyorum biliyorum o yüzden bilmeden yorum yapmayın.
www.turktarihim.com/...%C5%9Febb%C3%BCs%C3%BC.html - +1 yıl
Bana "Harf devriminin" yapılmasını gerektiren bir tane makul ve mantıklı bir sebep söyler misin? Ne gereği vardı?
- +1 yıl
@MysteryLady peki bayan çok bilmiş..
Başka hangi millet var harfini "bir gecede" değiştiren? - +1 yıl
Bir gecede değişen mi? Seyyah attığım linki oku. Anlayamıyorsan bu senin problemin çünkü soruların cevabı var. Latin alfabesini değiştirme kararı çok önce alınmış bir karar ama dönem şartlarından uygulamaya geçirilememiştir.
Soran+1 yıl@MysteryLady kendinizi yormayın derim
- +1 yıl
@MysteryLady Okudum..
Mantıklı değil! 1000 yıldır okunan, dünyaya ilim yayan bir medeniyet dili nasıl olur da "okuması zor" bahanesiyle değiştirilir?
Ayrıca Abdulhamit'in böyle bir şey söylemesi Kur'ana saygısızlık olacaktır ki buna müsade etmez..
Latin alfabesinin asıl dönüş sebebi ise şudur:
"İngiliz Meclis-i Meb'usanında Müstemlekât Nâzırı ve Başbakanı W. E. Gladstone’un elinde Kur'an-ı Kerim'i göstererek söylediği bir nutukta:
Bu Kur'an, İslâmların elinde bulundukça biz onlara hâkim olamayız. Ne yapıp yapmalıyız, bu Kur'anı onların elinden kaldırmalıyız; yahut Müslümanları Kur'andan soğutmalıyız, diye hitabede bulunmuş.
Bunun akabinde Harf devrimi gerçekleşmiştir!
Kuran yasaklanmış, toplatılmıştır..
Bu durum "harf inkılabının" neden yapıldığını gözler önüne seriyor.. Kulp takmaya, minareye kılıf uydurmaya gerek yok.. - +1 yıl
Atatürk Kuranı Türkçeye çevirince niye kafir diyorsunuz öyleyse. Az mantıklı konuşun. Osmanlı Türkçesi Türkçenin Arap alfabesiyle yazılması. O zaman Arapça konuşmuyorduk yani. Arap harfinin de dilinin de kutsallığı yok. Kısaca o zaman Kuranı yine okuyup anlayamıyorduk. Asıl söylediğinin hiç mantıklı yanı yok.
- +1 yıl
Bin yıl Arap harflerini kullanmışız ve sadece yüzde üç okuma yazma biliyor. Çünkü Arapçada ünlü harfleri tek harf karşılar ve sen çözersin hangi manaya geldiğini. Kısaca yazması ve okuması oldukça zordur. Bilmeden konuşma ben içindeyim biliyorum. Sen neye dayanarak konuşuyorsun onu bir söyle Madem bu kadar meraklısın ne diye Halk Eğitimde dersler veriliyor git öğren bakalım kaç tane kaynak okuyacaksın. Birileri gündem değişsin diye veriyor mehterle yeni gündemi takılıyorsunuz peşine. Aynı laflar. Sen eğer Türksen Türkçe konuş nickin bile Arapça.
- +1 yıl
@MysteryLady sen okuduğundan ne anladın bilmiyorum..
Ben diyorum ki ben Müslümanım neden kendi kitabımı okuyabilmek için "elifba" öğreniyorum?
Harf inkılabı ne kattı bize? Frenklerin kitabını okuyabilmeyi mi? Hani şu bizi işgal eden ingilizler, latinler..
Hani şu Türk düşmanlarının dili..
Ben Türklükten önce Müslüman ım ve elbette dinimin gerektirdiği gibi yaşamak konuşmak okumak zorundayım!
Ayrıca Osmanlıcaya yabancı değilim.. Latince de olsa Osmanlıca lügatıma güvenirim.. En azından Kuran okunurken neyi kastediyor anlayabiliyorum.. Ama bu türkçeden dolayı değil Osmanlıcadan kaynaklı..
Beni ahirette Türklüğüm değil Müslüman lığım kurtaracak. Irklara orda torpil geçilmiyor..
Hem Türkler İslam dinini seçmememişler benimsemişler.. Tüm edebiyatına sanatına yansıtmışlar.. Gez eski mezarlıkları buna şahit olursun.. Oku eski yazıtları yüzüne şamar vurur.. Türkün aslı budur diye! - +1 yıl
www.serenti.org/latin-alfabesine-neden-gectik/ Neden geçtik al sana cevap.
- +1 yıl
@MysteryLady bunu okumayı bıraktım!
Hala benim dinime Arab kültürü diyene itimat etmem! Tekrar söylüyorum! Ben "elifba" öğrebmek zorunda değildim! - +1 yıl
Müslüman olduğun için Arap olmak gerekmiyor. Biz Türküz sen Arapsan o senin sorunun.
- +1 yıl
@MysteryLady her Türkçe konuşan Türk mü oluyor? Bu ne saçma bir düşünce? Konuşarak ırk değişmesini de senden duydum
- +1 yıl
@MysteryLady bir daha engelini kaldırma!
- +1 yıl
Abi gerçekten anlamak istemeyen bir toplumun içindeyiz ne kadar anlatsan nafile geçmiş cahiliyeti yüzünden bu durumdayız ya zaten neyse bildiğimizden şaşmayalım yeter...
+1 yılİngilizce eğitimine razı olan türk toplumu osmanlı türkçesini aşağılıyor kardeşinin akıl yaşının seninkinden büyük olduğu kanısındayım.
18 Yorumla
Soran+1 yılMerak etme kardeşim senin gibi biri değil aman Allah korusun. Yazdığının absürtlüğü olayı açıklıyor teşekkürler
- +1 yıl
Bayan ingilizce ne yani kültür testi de mi yapıyorsun?
would you say something ridiculous lady english... - +1 yıl
Kaba dil kullanarak insanlara ders verebileceğini zanneden fikir fukarası kardeşim türkçeyi ortak dil yapmak gibi bir iddiada bulunmadım doğru gördüğün görüşü farklı noktalara sürükleyerek haklı çıkamazsın ingilizce öğrenmenize de bir itirazım yok sadece why does the turkish people who accept English reject the ottoman Turkish?
- +1 yıl
İnsanlar artık kullanılmayan bir dili neden öğrenmeli? Kullanılan binlerce dil varken neden kullanılmayan bir dil? Ne yapacak çocuk, arkeolojik bir kazı yapıp osmanlıca çeviriler de mi bulunacak. Osmanlıca öğreteceklerine gidip öz türkçemizi öğretsinler daha faydalı. Hangi ülkede osmanlıca konuşuluyor ki osmanlıca öğrenmek zorundayız? Bunları bir düşün istersen. Oldu olacak sümer dili falan da öğretsinler. Belki lazım olur. Antik bir tablet buluruz da çeviririz. Tövbe yaa...
- +1 yıl
Bilginin insan oğluna bir zarar verdiğini görmedim. Zamanında osmanlı türkçesi bilinmediği için osmanlı döneminden kalma onca devlet evrakı vs. Belgeler günümüz türkçesine çevrilemedi ve bir çoğu bulgaristan devletine mazeretsiz bir şekilde çök pahasına verildi...
Bundan ötürü geçmişimizde yaşanmış bir çok şeyi bilmiyoruz. - +1 yıl
Gereksiz bilgiye verilen zamana da yazık. Ayrıca 10. sınıfta ki çocuk çeviri yapmayacağına göre bu işi yapacak olanların öğrenmesi daha mantıklı değil mi? Mesela dil bilimciler, tarihçiler... 10. sınıf öğrencisinin büyük bir ihtimalle hayatının hiçbir alanında kullanmayacağı bir dili öğrenmesi çok saçma. O ders yerine daha mantıklı dersler koyulabilirdi. Gerçi eğitim sistemimizde çok mükemmel değil ya neyse.
- +1 yıl
Doğru olan ne ingilizce dersi görerek dostumuz olmadığı aşikar olan bir devletin ana dilini yüceltmek mi ne yani günlük hayatında gerekli olan dil ingilizcemi? Dünya dili imiş hangi öğretmen ingilizceyi gercekten işine yarayacağı için ögrendi ya da bir doktor , avukat vs. İngilizceyi öğrenipte kullanma gereği duymayan binlerce meslek var ülkemizde bunun yerine uluslar arası çalışan meslek türlerine üniversite aracılığıyla öğretilmesi daha doğru deilmi?
Özüm Osmanlı türkçesini öğrenmeyi sizin o dünya diliniz olan yüce ingilizceyi öğrenmeye yeğelerim bu türklüğümün gerekçesi.
+1 yıltarihimizi türkçe okumamız çok saçmaydı zaten. tarihimiz osmanlıca çünkü
05 Yorumla
Soran+1 yılDilimiz Türkçe bizim Osmanlıca değil. Burası lise üniversite değil isteyen gider tarih okur
- +1 yıl
dilimiz türkçe de tarihi kendi dilinden okumazsan anlayamazsın. başkasının aktardığının da doğru yalan olduğundan emin olamazsın.
Soran+1 yılSen beni anlıyabiliyor musun? Neyden emin olacağız devletin verdiği bilgileri mi kontrol edeceğiz tekrar söylüyorum bu üniversite değil lise bunu tarih okuyanlar yapmalı liseler değil
- +1 yıl
ingilizceyi de uluslararası ilişkiler okuyanlar öğrensin o zaman. te Allahım kafaya bak
Soran+1 yıl:D bu dediğine içtenlikle inandın mı? :D yazık cidden... İngilizce bir tek onlara yarıyor dimi.. Diğer bölümlerin ve insanların hiç işine yaramıyor... Kafaya bak?
+1 yılSosyal Bilimler de zorunlu ama diğer liselerde zorunlu mu bilmiyorum
10 Yorumla
+1 yılGüzel olmuş tarih bilmeyenler için tekerrür den ibaret
02 Yorumla
Soran+1 yılBunun yerine tarih dersi görsek boş şeylerle uğraşmasak diyorum ha?
- +1 yıl
Senin gibi ermeniler için boş haklisin ama geçmişi osmanlı olanın ecdadının yazdığını okuması gerek. Yoksa tarihini ingilterede tercüme ettirip okurusun.
Bence boş boş değil gayet gerekli bişey
110 Yorumla
Soran+1 yılNeye gerekli?
Soran+1 yılO ne demek ya :D farklılık diye her türlü gereksiz şeyi kafamıza mı dolduracağız? Yararı yok zararı çok
Soran+1 yılTabiki ders verilmesine karşı olamam ama zorunlu olması kadar saçma bir şey yok öğrenmek isteyen öğrenmeli
Soran+1 yılAnadolu
Soran+1 yılAynen öyle sonra herkes yurtdışına kaçıyor okumaya
- Eğitim & Kariyer konusunda 685 cevap paylaştı.
+1 yılMillet ileri gider biz anca geriye :D
10 Yorumla Öyle deme Osmanlıyı diriltmeyi planlıyor reis ;)
10 YorumlaZorunlu değil diye biliyorum.
11 Yorumla
Soran+1 yılZorunlu değilse ne? Baksana Anadolu lisesi direk herkese iki saat vermişler
Bilmem zordur herhalde
42 Yorumla
Soran+1 yılMillet daha Türkçe bilmiyor :D
+1 yılZor değil iki üç kuralı var onu bilirsen yaparsın
10 Yorumla
+1 yılİngiliZce olsa boş demezsin Osmaneli Türkçesi olunca burun kıvırıyorsun
04 Yorumla
Soran+1 yılUlan doğru düzgün İngilizce öğretemiyorlar ölmüş işe yaramaz bir dili öğrenecek zavallıcıklar. Asıl İngilizceye öğrenmeleri lazım
- +1 yıl
@kafeinsiz ingilizce bilimsel kodlarımı çeviriyor
- +1 yıl
Düşmanını yenmek istiyorsan önce onu anlaman gerekiyor. Latin alfabesi bilimsel alfabedir. Bilim öğrenmek için şu an Türkçe yetiyor zaten. İngilizceni geliştirirsen yurtdışında kaliteli eğitim alabilirsin. Saçma sapan siyasi kararlar ile değiştirilmemiş gerçekten bilimsel bir eğitimden söz ediyorum. 😂
Zorunlu evet
10 YorumlaBoş degil
01 Yorumla
Soran+1 yılHaklısın zararı var
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri