Sizce geçen sene 20.000 le alan bir üniversite sıralamayı 25-30 bine alır mı? Nasıl olur puanlar? Üniversite taban puanları düşer mi?üniversite puanları düşer mi
2021'de Üniversite Taban Puanları, Sıralamaları Düşer mi? Sizce Düşecek mi?
12
6
Görüşünü yaz
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş
ÖğrenciKafası | Eğitim & Kariyer konusunda 73 görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Selamlar. Üniversite sınavlarından önce öğrenciler tarafından en çok merak edilen sorulardan biri Üniversite taban puanları düşer mi? gibi sorular. Bu konuya açıklık getirelim.
Üniversite Taban Puanları, Sıralamaları Neden Düşer?
üniversite puanları düşer mi?Üniversite taban puanları ve sıralamaları her yıl değişmektedir. Her sene artabilir veya azalabilir. Ama en fazla 5-10 puan civarında bir fark olabilir. Ayrıca taban puanları ve sıralaması bölüme ve puan türüne göre değişebilmektedir. Bir yılda sınav taban puanları sözel bölümde artarken sayısal bölümlerde düşebilir. Üniversite puanları düşer mi? sorusuna net bir cevap vermek şimdiden öngörmek çok zordur. Hocalar bu tarz sorulara cevap vermekten çekinirler. Cevap verebilmek için o günlerin gelmesini ve o şartlara göre yorum yapılmasını doğru bulurlar. Peki bu puanlar neden düşer bunun cevabına bakalım. Üniversitelerin taban puanlarının ve sıralamalarının değişmesine geçen seneki sınavda Yüksek Öğretim Kurumuna yerleşen öğrencilerin yerleşme puan ve sıralamaları etki eder. Puan ve sıralamaların düşmesine etki eden sebeplerinden birincisi budur. Bir diğeri ise sınav sorularının zorluklarıdır. Sınav çok zor ya da kolay olduğunda ve geçen seneye nazaran sınavda başarılı olan öğrenci sayısı düştüğünde ya da arttığında üniversite taban puanları ve sıralamaları bu durumdan etkilenir. Kimi zaman ülkede yaşanan bazı durumlar (örneğin korona) okulların taban puanlarında düşmeye gitmesine sebep olabilir. Sınav tarihlerin sürekli değişmesi öğrencileri etkileyeceği için okullar bu durumu göz önünde bulundurur. 2021 YKS puanları düşer mi sorusuna gelecek olursak. Uzmanlar tarafından henüz bir yorum yok. Sanırım yorum yapmak için henüz birkaç ay beklememiz gerekiyor.
Üniversite Puanlarının, Sıralamalarının Düşeceği Nasıl Anlaşılır?
üniversite puanları düşer miYukarıda da dediğim gibi bunu öngörmek için tek bir kriter yoktur. Örneğin TYT sınavı 30 dakika arttırıldığı için öğrencilerin daha yüksek puan yapmaları beklenmektedir. Bu durum taban puanların yükselmesine sebep olabilir. Sınavın zorluğu da önemlidir. Sınavın zorluk derecesi taban puanlarının ve sıralamanın nasıl olacağına etki eder ve yorumlanır. Bu yorum ancak sınav zamanı gelince ve sorular açıklanınca uzmanlar tarafından yapılabilir. Üniversite sıralamaları düşer mi? sorularını cevaplamak için bir süre daha bekleyeceğiz. Daha önce özel üniversite ücretleri ile ilgili yazdığım içeriği de buradan inceleyebilirsiniz: Özel Üniversite Ücretli Yıllık mı? Her Yıl Artar mı?
2007 ve 2008in üstünden çok zaman geçmiş. Matematik hocamın dediğine göre tarihin en zor mat sınavı 2015te. yök atlastan baksan görürsün 2015-2016 arasında aynı sıralamada 15 puan fark var. Demek ki genelleme yapılmaması gerekiliyor.
Ne demek istediğini anlamadım. Benim istediğim yer 2015te 22 binken 2016da 21 bin olmuş mesela. Sıralamalar tercih eden kişilerle ilgili zorlukla ilgili değil
Soran
+1 yıl
@pembegözlük_ aa anladım. Demek istediğim benim istediğim üniversite geçen sene 20 bin ile almış. Bir önceki sene 25 bin. Demek istediğim bu sene de 25 binlerde olabilir miydi.
olabilir 15 binle de alabilir 25 binle de :) umarım istediğimiz yerlere girebiliriz
Soran
+1 yıl
@pembegözlük_ teşekkür ederim, inşallah 😊
En İyi Kız Görüşleri
sananeeeeeeeeee | Eğitim & Kariyer konusunda 981 görüş paylaştı.
Master
+1 yıl
Gecen yıla göre 10 bin yükselir bence gecen sıralamaması karsılastırdım
2016'da 292 ile 340 bindeydim 2017'de 314 ile 150 bindeyim aynı sekilde başka alanda 2016da 269 ile 500k 2017de 268 ile 334k kısaca bu yılın sıralaması gecen yıldan daha iyi olacak her halukarda benim tahminime göre en az 10 bin oynar bu lys elenende coktu gecen yıl lys basvurusu daha fazla olmasına rağmen arkadaşım 500 binden 130 bine çekti
1|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
Soran
+1 yıl
Sıralamaya göre hesapladım puanı. 2016 da aynı puanla 33.000 deyim. 2015 de ise 22.000. Bana gereken 20.000 arada baya fark var
Farklı hesaplıyoruz tatlım 2015e ben girmedim 2016 ve 2017den bahsediyorum yani yine 2015 gibi düşük 2016 gibide yüksek gelmez sıralaman tam ortasında olur
Yok 2. Yılım. 1 sene çalışmak için kaldım. Tahmini puanlarımı kat sayılarına göre baktım yıl yıl. Yani 25 bin lerdeyim ortalama olursa. 20.000 okul alıyo yetmiyo o zaman
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş