Resmi görmeden Amerika'nın kültürü mü var dedim. :D :D Ama gerçekten ya Amerika'nın kültürü yok bence çünkü kültür olabilmesi için bir ortaklık olması lazım sömürgelerden oluşmuş bir devlet değil mi? İngiltere'den, Fransa'dan, Portekiz'den devletler kolonicilikle sömürerek oluşturmadılar mı Amerika'yı ortak bir millet ve ırkları yok ki kültürleri olsun?
Ooo sen çok yanlış geldin bu sefer. Çünkü Amerika tarihi hakkında bildiğin bilgiler tamamen yanlış.
Bir sömürü kolonisi hiç olmadı Amerika. İngiltere'ye bağlı bir koloni belki diyebiliriz ama Afrika ya da Hİndistan'ın sömürülmesi gibi bir durum hiç olmadı. Amerikalı'lar 1750lerde İngilizlerdne bağımsızlıklarını aldılar zaten.
Fransa - Porketiz Amerikan tarihinde güçlü bir rol oynamaz. İngiltere'nin önemi vardır ama diğerleri fazla değil.
Ayrıca Amerika'nın ortak bir milleti yok dersek yanlış olur. Bir ırkları yok ama Amerikan milleti yok demek yanlış olur. Çünkü Amerikan milletinin ilk adımları Crevecoeurs'un makalelerinde görebiliriz. Millet olma çabalarını hemen başlatmıştır oraya göçen insanlar. Amerika için göçmenler milleti demek en doğrusu olabilir.
Ayrıca kültür tanımına göre değişir. İnsanların bir arada yaşayarak oluşturdukları yaşama biçimide ayrıca kültürün bir tanımıdır. Bu tanıma göre Amerikan Kültürü zaten oluyor :D
Benim kültürden anladığım şey bu değil. Bir ırk olması lazım. Amerika'nın kendine has ırkı kızıl derililer değil mi oraya sonradan yerleşenler oranın kendi halkı/öz halkı değil. Ve yine birçok yerden göçmenlerin karma bir şekilde oluşturduğu bir toplum. Evet, koloni de diyebilirsin göçmen de diyebilirsin en çok koloni/göçmen İngiltere'den geldi. Fransa'da Protekiz'de vardı gelenlerin içinde. Sömürü bir ülkeydi sömürdükleri oranın gerçek sahibi olan kızılderililerdi. Eğer bir Amerikan kültürü olacaksa bu kültür kızılderililerin olmalı çünkü oranın gerçek sahipleri onlar. İngilizler falan değil yani. Bir de eğer sömürü değillerse nasıl İngiltere'den nasıl bağımsızlıklarını isteyebiliyorlar? Afrika gibi bir sömürgedir tek farkı daha modern sömürülmüş ve orayı talan etmeyip daha da geliştirmişler. Bugün Afrikayı ya da Hindistan'ı da Amerika gibi sömürmüş olsalardı. Hindistan ve Afrika içinde sömürüdür demezdik diyemezdik. Çünkü insanın aklına sömürge deyince hiçbir kaynağı kalmamış
Neden kültür için bir ırk olması lazım? Bunun koşulu nedir?
Ayrıca Amerika'ya ilk giden insanlar Pilgrim'lar ve Puritan'lardır. Bu insanların göç etme sebebi ise şu; Avrupa'da hem baskıya maruz kalıyorlar ve aynı zamanda Avrupa'da tüm topraklar krallar ve derebeylikler tarafından sahiplenmiş. Kendi arazin olması gibi bir şey hayatta mümkün değil. Böyle güçlü göçe iten sebepler varken, denizin karşı tarafından bomboş ama devasa bir toprak parçası olduğunu duymakta göç etmek için güzel bir sebep.
Unutmayalım, O insanlar oraya ilk göç ettiklerinde dolu olduğunu bilmiyordu. Koloni dönemi ise 175 yıl sürmüştür. Sonrasında İngiltere parlementosunda temsil edilmedikleri için bağımsızklarını istediler zaten.
Ayrıca Amerika'yı kızılderili toprağı yapan nedir ki? Onlarda sonuçta oraya bilmem kaç yüz yıl önce geldiler. Önce gelen kapan, mantığı ile mi yürüyor bu işler :D O toprakların hepsini Amerika zorla almadı.
Kendi aralarında ki savaşlardan dolayı kızılderilerililer çok fazla toprak satmıştır beyaz insanlara. Diğer kabilelere saldırmak için, beyazlarla yine müttefik olmuştur.
Bunun en güzel örneğini Aztek gibi medeniyetinin yok oluşunda görebiliriz. Cortez Meksiya'ı fethederken, sadece beyazlardan oluşan ordu ile yenmedi. Aslında yanında 120 mi ya da 200 mü ne askeri vardı. Ama Aztek'lere düşman olan ve bölgeyi çok iyi bilen "Tlaxcalan"lerin yardımı ile yendi diyebiliriz.
Yani Amerika kıtasının sahibi yok aslında. Orada yaşayanlar insanlar var sadece.
Ayrıca bir toprağın sahibi olmak nedir ki? Nedir bizi o toprağın sahibi yapan?
Aa ama senin niyetin varmış ki masum elmacıkları erik ve çilek olarak algılıyorsun 😂 ya bende bazen gece yiyorum bir şey olmaz bence 🙊 ( bunu söylerken gizli olmam iyi oldu ilerde yüzüme falan vururlar sen böyle demişsin diye 😱) Teşekkürler sizede 😀
Sanırım bu gece beni uyku tutmayacak 😫 bu kadar korkutulur mu küçücük bir kızcağız 😔 😂😂 şaka bir yana tüm olaylara uygun resime ve giflere sahip olman hayran olunası
Bay S. ben bir garip öğrenci olarak baya erken kalktım ve yarında benden aynı performans bekleniyor 😣 o yüzden artık uyuyacağım, ara ara sorularınıza cevap atmaya çalışırım 😉 Güzel sohbetiniz için teşekkürler, kendinize çok iyi bakın 😀 Zengin kalkışı gibi oldu, artık kusura bakmayınız 🤗
Anladım, lisedeyken ingilizcem baya iyiydi 😅😅 ama sonra fizik, kimya, biyoloji ve matematik beni farklı bir kişiliğe büründürdü 😂 hatırladıklarım ilkokul seviyesindeki şeyler 🙈🙈
Simdi gerci bu "kültür" kısmının ne içerdiğine bağlı. Benim anladığım, duyunca kafamda kurduğum gereksiz geldi. Amerikanın kültürünü ne yapalım yani 😂 dilini öğrenmek yeterli. Ha ama şu yönden önemli olabilir, dili oluşturan unsurlardan biri kültür. Mesela deyimler vs.
Kesinlikle haklısın son dediğin cümlede. Dil yaşayan bir şeydir ve insanlar bu dili yaşatır ve kültürleriyle beslerler.
Ama aslında öğrenmenin şöyle bir faydası var.
AKE okurken ben iki şeyi çok iyi öğrendim sayısız şeyin yanında.
-Kadınların hakları için ne kadar savaştığı -İlk Amerikan insanlarının eğitime ne kadar önem verdikleri. İlk kilisenin yanına hemen üniversite dikmişlerdir. Çok hoşuma gitmişti bu. Harvard, Yale gibi üniversiteler koloni dönemlerine gider mesela tarihi. Harvard 1636'da kurulmuştur, örneğin
En İyi Cevaplar