Bahsettiğim şey sadece özel üniversiteler falan değil. Temel eğitim alınırken bile kimisi özel okullara gidiyor, kimisi devlet. Ee parası olan gönderir bize ne diye bakmayın olaya. Şöyle düşünün özelde alınan eğitim, devlette alınan eğitimle eşit değil maalesef. Basit örnekler vermek gerekirse, bir kimya dersinde ya da bilgisayar dersinde özel okula gidenler tüm imkanlardan yararlanırken, devlet okullarında bu imkanlar oldukça kısıtlı.Bunu iki öğrenci üzerinde düşünün. Biri özel diğeri devlette eğitim alıyor. Şartlar hiç bir zaman için aynı değil yani. Belki sırf maddi durumu iyi diye özel dersler falanda alacak diğer çocuk. Şimdi bunların aynı sınavlara girmesini bekliyoruz ve başarılı olmasını da. Belki maddi durumundan dolayı yeterli eğitim alamayan çocuk diğeri ile aynı imkanlara sahip olsa çok daha başarılı olacaktı. Böyle bir eğitim sisteminin içinde başarılı olamayan çocuğun suçu sadece ailesinin zengin olamaması mı yani? Eşit imkanlar sunulmayan kişiler, neden aynı şartlarda değerlendiriliyor anlamış değilim ben.
Parayı veren düdüğü çalar.
Başarılı olacak insan her türlü imkansızlık içinde de iyi yerlere gelir.
Devlet okullarında iyileştirmeler yapılmalı, gerekirse özel okullar kapatılmalı.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Paralı eğitim sistemine bakış açınız nedir? Eşitliği sizce bozuyor mu?
Babamların zamanından önce dahi robert kolejleri ülkenin varlıklı ailelerinin amerikaya çocuklarını okutmaya göndermeleri hep vardı ve savaş zamanlarında dahi onların kuşaklarıda bu ülkeden kaçıp yurt dışında çocuklarının eğitimine devam ettiren savaş bitininde ülkeye dönen insanlar da vardı şimdi torunları var onların torunları sonra öyle öyle gidecek özel eğitim alcaklar bu sürekli gelelim bunun iyi ve kötü yanlarına ben siyaset mezunuyum bir devlet okulundan il dışı bir okulda benim yıllık en az harcamam yeme içme şu bu ve geçimden bahsediyorum bakım giyim hariç bir özrl okulun yarı burslu parası her yıl bana harcandı ailem tarafından ve ben sonra bir güzrl sanatlar fakültesini yarım burslu olarak kazandım aynı ücreti aynı şekilde buraya verdim akpil ile de evime ailemin yanınan gidip geldim keşke herkez eşit olsa fakat gel gelelim sen üniversiteden mezun olduğunda ya da bir başkası olduğunda iş bulma sürecinde aynı ayrıcalığın ve torpilin olduğunu görecksin hiç çabalamamış bir insan üstün olacak ya da patronun asistan kapatmasını senin başına müdür yapıcaklar benim çocuğum da aynı şeyi yaşıyacak özel eğitime ve özel muameleye karşıyım diyenlerdenim bende amerikada doktoramı yapmayı çok isterdim çnki her yıl 80 milyar verip ülkeye geri dönen kro ama para babası babaların çocukları gibi
Özel okullarda alınan eğitimi devlet okulları karşılayamıyor olabilir ama bu imkansızlıklara kafa tutup iyi yerlere gelen çok insan tanıdım ben. İnsanın içinde olduktan sonra özel de okumuş devlette okumuş farketmiyor aslında. Ama dediğin gibi eşitlik kavramı yok bu konuda hemfikiriz...
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Evet başarılı olanlar da var da çok az yani sonuçta. Eşitlik şart kesinlikle.
Neden boş bir nesil yetişiyor zannediyorsunuz? Teorik farklı uygulama farklı bir şeydir. Bunu bir de sınava dayalı sisteme göre yaparlarsa mutsuz sevmediği işi yapan binlerce insan çıkartırsınız piyasaya.. Ben bir dersi sevmeyebilirim fakat bana o dersi anlatan kişiyi seversem o derse karşı ilgimde artar. Bakın Branş öğretmenlerinin girdikleri kendi alanındaki sınavlarına.. Bunlar ne verebilir çocuklara? Türkiye de Üniversite okunmaz okunacaksa en iyi Devlet Üniversiteleri olmalı onun için de ya psikolojinizi ya ruhunuzu vermeniz şart. Okulda eğitimde onların olsun heves bırakmıyorlar insanın içinde birader. Lise mezunuyum mutluyum, insanları okul değil hayat olgunlaştırır yaşadıkları... Bugün Eczacılık fakültesi 5. sınıf stajyerine 18 yaşındaki kardeşim program ve diğer şeyler öğretebiliyorsa bir sıkıntı vardır. Okumayın hepsi para tuzağı kazanabiliyorsanız gidin devlet okuluna.. Ya da Amerika da eğitiminizi tamamlayın uluslar arası geçerli bir diplomanız olsun...
Sosyal devlet ilkesini benimsemiş bir ülkede dört temel ihtiyaç parasız ve herkesin ulaşabileceği nitelikte olmalı: 1. Eğitim 2. Adalet 3. Sağlık 4. Güvenlik
Özel okullara sinir oluyorum. Evet biliyorum parası olan gider, ama hakeder mi burası önemli. Ki bir algı var orada hep kaliteli eğitim varmış, zorluk yokmuş. Yahu bunlar hep tuzak, sen uğraşsan yapamayacağın şey nedir. Bence bunlar haksızlık, biri uğraş vermeden iyi yerlere gelebilir. Üzgünüm ama böyle keşke olmasa. Birisi de stres içinde yok param yeter mi masraf çıkmasın diye kendini siper eden genç, o da kazanır aynı yeri. Ama sor nasıl kazanmış. Keşke bunlar hiç olmasa. Devlet okullarına önem verilse, eşit olsak. Eşit değiliz, özel okuldakilerin bazıları da övünür ya bunlarla. Siz Allahın size verdiği nimetlere şükredin. Benim kalbimde özel okulla iyi yerlere gelen başarı değil, devlet okulundan çıkıp iyi yere giren başarıdır.
Gecen gün ablamla konusuyorduk bu konuyu. Özel okula yazdırayim oglumu falan dedi. En basiti bir anasınıfi bile 18 bin tl su an yasadigim sehirde. Zaten bu parayı cocuk icin biriktirsen 20 yasına geldiginde istedigi sekilde hayatıni kurar bu cocuk. Ablam köy okulunda okudu 1-2-3 üncu sıniflar bir sinifta 4 bve 5 ler bir sinifta okuyordu o zaman. Şimdi doktor. Okumak isteyen her türlü okur.
3
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
orası öyle de genede eşit imkan sunulmali ☺ savunduğum o yani
özel okul kapatmak anlamsız yani isteyen istediği yere gider devlet okuluna gelince düzenlemeler yapılıyor eskisi kadarda kötü değil. Devlet bir çok yardımı gönderiyor geriside müdürle öğretmenlere kalıyor. Burs imkanlarıda arttı elbette bu devam etmeli ama özel okulu kapatmak çözüm değildir
2
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
O madde de zaten bahsettiğim şey herkesin eşit imkanlarla yararlanacağı eğitimin ücretsiz olması. Yani özel okulun bir farkı olmamalı. Böyle bir eşitlik sağlandığında zaten kimse göndermez çocuğunu o yüzden kapatılmasa bile kendileri kapatır.
yinede yanlış buluyorum devletin şartlarını artırırsın özelde devam eder. Bir insanın parası fazlaysa çocuğunu istediği yerde okutma hakkı var sen bir yerden eşitlik diyorsun ama diğer yerden seçim hakkını engelliyorsun
Ama bu her insana sunulması gereken temel bir hak. Zorunlu eğitimde dahil bu bahsettiğim şeye. Başka bir mesele olsa seçim hakkını elinden almış gibi olurum haklısın. Ama ben gidip onu giyme, bunu satın alma demiyorum. Savunduğum sadece devlet okulları da en az özeller kadar imkana sahip olsun. Yani özel okullar bunu yapıyorsa , devlet neden yapamasın. Sonra her şey eşit olsun emin ol kimse yollamaz zaten özele falan. Yollarım diyen yalan söyler.
Giderek iyileşiyor eğitim en azından okuluna saatlerce yürüyerek gidenleri sayısı azaldı, bir defteri, kalemi kimse 2,3 sene idareli kullanmak zorunda falan değil kimse. Umarım daha iyiye de gideriz. Teşekkürler yorum için. :)
özele yollamak sadece imkanlardan dolayı değil ki. Özelde belli öğrencilerin arasında yetişsin istiyor aile bir sorun olursa daha iyi müdahale edilsin istiyor. Devlete atanan öğretmenler yeri geliyor sorun çıkartıyor ama özelde öyle değil. Neyse uzatmayalım sen gerekli buluyorsun bende gereksiz buluyorum
Ülke menfaatine olan bir şey nasıl olurda paralı olur aklım almıyor. Ailemin maddi gücü sayesinde bu güne kadar rahat bir öğrencilik geçirdim ama tanıdığım öyle insanlar varki bana harcanan paranın yarısı ona harcansa bilim insanı olurdu. Zaten doğuştan eşit gelmiyoruz şu dünyaya. Bu şekilde de aradaki uçurum giderek artıyor. Aksi örnekler evet var ama bir elin parmağını geçmiyor ne yazık ki. En temel ihtiyaçlarımızdan mahrum bırakılıyoruz. Devlet saçma sapan yerlere para harcayacağına keşke eğitime yatırım yapsa.
Eğitim ve sağlık sektöründe özelleşme olduğu sürece ülkede eşitliğe inanmam. Parası olanın iyi eğitim gördüğü, daha iyi tedavi gördüğü bir düzen bana uymaz.
5
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Katılıyorum görüşüne. Bunlar insani haklar sonuçta eşit olmalı.
Eğitimde fırsat eşitliği önemlidir. Buradaki suçlu özel okulların seviyesine erişemeyen devlettir. Bu onun eğitimi umursamadığını gösterir. Devlet okullarının yetersizliklerinden dolayı özel okullar açılmak zorunda kalıyor çünkü talep var. Devlet okulları kendisini ne zaman özel okul seviyesine taşırsa o zaman özel okul diye bir sey varlığını kaybeder, devlet okulu daha cok talep edilen konumuna gecer ve fırsat eşitliği sağlanır. Ancak gene de başarabilen her yerde başarabilir.
C dedim hani özel de kapatılamaz belki ama devlet iyileşsin ve bütün anlattıklarına %100 katılıyorum. Odtüdeyim ve arkadaşlarımı gözlemliyorum da devlet üni olmasına rağmen gelir seviyesi ülke geneli üstü çünkü özel okullara gitmişler özel dersler almışlar 2.-3. Yabancı dili olanlar onca ülke gezenler onca kursa gitmişler çok donanımlılar var cidden ve bu paraya dayanıyor gayet net.
Dershane yerine temel lise var ayrıca sınavla burslu olarak alınabiliyor. Ne yazık ki herkes eşit şartlarda değil bu dünyada. Belki imkan olacak ama aileleri yollamayacak toplumu bilinclendirirsek eğitim için ek bir ücret ödemeye gerek kalmaz çünkü dersi dinleyen öğrenci her şekilde başarır.
Açıkçası şartlar iyi diye iyi egitim aliyor degiller. Öğretmen önemlidir. Ben yillarca ders verdim. Koleje gidenle de devlet okulunda okuyanla da calistim. Inan ogretmen adami rezil de eder vezir de...
Öğrenciler tabiri uygunsa yarış atı olarak görülüyor ve rekabet halinde olmalarına neden olunuyor hep. Bu, öğrencilerin başarıları için gereken etmen olarak düşünülse de bazıları tarafından, yanılmaktadırlar. Bunun yanısıra belirttiğiniz konu da başlı başına sorundur. Eğitimde yapılan düzeltmeler derinlenmesine, köklü olmalıdır.
Anaokulundan üniversite eğitimine kadar özel okudum. Farklılık olarak yabancı dilin iyi oluyor ama çalışmadığın sürece kafan basmadığın sürece olmuyor. Yani kişide değişiyor herşey. Eğitim sistemine gelince devler okulları gerçekten yetersiz buda eğitime verilen değerden kaynaklanıyor
İmkanı olmayanın da hakkı, böyle çocukların da bulunup desteklenmesi gerekiyor fakat yetersiz ve adaletsiz bir sistemimiz var. Eşit şartlara sahip olunulmasını ben de isterdim :)
Bu sadace eğitim için geçerli değil artık öyle bir türkiyede yaşıyoruz ki maalesef herşey para olmuş paran yoksa bu ülkede iğrenç bir şekilde yaşarsın ve bizde bu sisteme karşı çıkmayız çıksakta bişey değişmicek çünkü halka değer veren yok bu yüzden HAYIRLI geceler
Eşitliği bozuyor tabiki de, coğunun imkanları olmadığı için potansiyeli olduğu halde istediği yerlere gelemiyorlar. Yurtdışında özel okulda okuyorsan 1-0 öndesin her zaman notları aynı bile olsa.
Normal parali egitim. Tek yapilmasi gereken sacma sapan bir butce ile ekonomi ve topluma hic bir katki saglamayan malum kurumun kapatilip tum butcesinin egitime harcanmasi.
1. Eşitsizlik 2. Sınavlarda adaletsizlik.. nasıl diyeceksin şişirilmiş bir orta öğretim başarı puanı 3. Eğitim kalitesi... birinde 50 kişi birinde 20 kiii sınıflar ve vs. Daha sayıyım mı
Bence özel okullarda ki eğitim kötü imkanları iyi olsa da kötü bir eğitim alıyolar parayı verip mezun oluyolar. Devlet okulları daha iyi eğitim veriyor ayrıca imkanlarıda eskisi gibi değil.
bu soru biz bu dünyaya niye gönderildige kadar gidecek gibi :) kardeşim herşey eşit olsaydı azim ve fedakarlıkların bir manası kalmazdı. ve yarınlar bugünlerde rahatlarından vazgecenlerin olucak
En İyi Cevaplar