Merhaba. Tercih dönemlerinde öğrencilerin kafasında birçok soru oluyor. Bunlardan biri de tercih kitapçığındaki yazan terimlerin ne anlamana geldiği. Birçok öğrenci kitapçıktaki bu terimlerin anlamlarını bilmedikleri için tercih yaparken zorlanıyorlar. Bu sebeple okullarından rehberlik bölümlerinin ve dershanelerin öğrencileri daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Tercih kitapçıklarında geçen %25, %50 ve %75 indirimli burs gibi terimler kafa karışıklığına sebep oluyor. Sizler için bu terimlerin ne anlama geldiğini anlatmak istiyorum. 50 burslu ne demek? gibi sorulara başlıklar altında cevap vereceğim.
Yüzde 25 Burslu (İndirimli) Üniversite Ne Demek?
25 indirimli üniversite ne demek?
Biliyorsunuz ki %100 burs, özel veya vakıf üniversitelerinde, kısacası ücretli eğitim veren üniversitelerde ücretsiz eğitim almak anlamına geliyor. Her okulun %100 burs için ayırdıkları belli bir kontenjan oluyor. Bazı öğrenciler için de tam burslu olmasa da indirimli fırsatlar sunuyorlar. Yani okulun dönemlik ücreti yüzerinden indirim uyguluyorlar. Bu indirimin oranı öğrencinin puanına göre belirleniyor. 25 indirimli üniversite ne demek? sorusuna cevap vererek başlayalım.
Bir öğrencinin puanı %25 burslu bölüm için yetiyorsa öğrenciye kazandığı bölümün dönemlik ücreti üzerinden %25 oranla indirim uyguluyorlar. Mesela %25 burslu kazandığın bölümün dönemlik ücreti 10.000 TL ise bu ücretin %25'ini (2.500 TL) ödemiyorsun. Ödeyeceğin ücret 7.500 olmuş oluyor.
Yüzde 50 Burslu (İndirimli) Üniversite Ne Demek?
50 indirimli üniversite ne demek?
Üniversite 50 indirim ne demek? fazlasıyla kafa karıştırıcı bir soru bazı öğrenciler için. %50 burs ise bölümün dönemlik ücretinde yarı yarıya indirim yapılacağı anlamına geliyor. Bu yüzden %50 burslu bölüm %25 burslu bölüme göre daha yüksek puana sahip olmanızı bekleyecektir. Yukarıda yaptığımız hesabı burada da yapalım. Dönemlik ücreti 10.000 TL olan bir okula veya bölümü %50 burs ile kazandığınızda size yarı yarıya indirim uygulanır. Yani dönemlik 5.000 TL ödersiniz. 50 indirimli üniversite ne demek? sorusu kafasını kurcalayanlar için umarım aydınlatıcı olmuştur.
Yüzde 75 Burslu (İndirimli) Üniversite Ne Demek?
75 burslu ne demek?
Yukarıda detaylıca anlattığım için 75 burslu ne demek? sorusunun cevabı kafanızda oturmuştur ancak yine de cevap vereyim. Burada ise sizden daha yüksek bir puan yapmanız beklenir. Eğer yüksek bir puan aldıysanız özel okulların %75 burslu bölümlerine girebilirsiniz. Eğer dönemi 10.000 TL olan bir okulu %75 burs ile kazandıysanız size yapılacak indirim 7.500 TL'dir. Yani sadece 2.500 TL ödersiniz.
Kısacası bu yüzdeler sizin alacağınız indirimi ifade ediyor. Bu indirimler de sizin aldığınız puana göre değişiyor. Ne kadar yüksek puana sahipseniz özel bir okuldan alacağınız indirimin miktarı da o oranda artıyor. Bunlar özel üniversitede okumak isteyen ancak %100 burs kazanamayanlar için harika fırsatlar. Tercih yapmadan önce tüm okulları gözden geçirin ve okulların verdiği indirim oranlarını detaylıca inceleyin.
Tercih yaparken yanlış tercihlerde bulunmamak için okulunuzun veya dershanenizin rehber bölümündeki hocalarınıza danışmalısınız. Çünkü eğer puanınız çok fazla okul ve bölüm için yeterli olursa tercihlerinizi doğru bir sıralama ile yapmak büyük önem kazanıyor. Umarım herkes istediği okulları ve istediği bölümleri kazanır.
14
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Yani %50 burslu bir bölümün %50 parası senden diğer gerisi senden alınmıyor demek
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
% bilmem kaç burs kazandım diyorlar, mesela ben 240 tabanı geçsem %50 burs mu kazanıyorum