çevremde de sürekli görüyorum üniversite okumuş ama okuduğu bölümlere ilgili bir iş bulamıyor.
iş varda iş mi beğenmiyorlar yoksa bulamıyorlar mı?
iş varda iş mi beğenmiyorlar yoksa bulamıyorlar mı?
İş sadece üniversite bitirmekle olmuyor ki yaratıcı olmak lazım , geniş bir düşünme kabiliyetine sahip olmak lazım kendini ispat edip kabul ettirmek lazım. Hiç bir şirket gel hadi işe başla çalış demez alabileceği en iyi çalışanı seçmeye çalışır buda sizin kendinizi şirketlere ispat etmenizle doğru orantılıdır. Siz sadece bitirdiğiniz üniversiteye ve bölümüne güvenip yola çıkarsanız tabiki başarısız olacaksınızdır. Çünkü yanında ek bir özelliğiniz yoktur mesela bir yabancı dil , ekstra yetenek kurs belgesi gördüğünüz bir seminer katılım belgesi yani kısaca üniversite bittikten sonra kendinizi çok iyi derecede geliştirmeniz gerekiyor..
Çok teşekkür ederim Eig için prenses...:)
rica ederim :)
:):)
torpilciliğin yandaşlığın hüküm sürdüğü bir ülkede adil bir yarış ile hakkı ile başarılı olan iyi kazanan kaç kişi gördün? siyaset denen pislik başı çekiyor. tüm vasıfsızları beş para etmezleri memuriyet olsun özel sektörde tanıdıklar aracılığıyla kebap bölümler olsun istihdam ettiler, devam ediyorlar ve devam edecekler. ecnebiye hizmet etmek zorunda bırakan ülkelere lanet olsun, yazıklar olsun !!! sonra da milliyetçilik demeyecekler. önce vatandaşına sahip çıkacaksın, sonra seni savunmasını bekleyeceksin. aç ayı bile oynamıyor arkadaş !!!
ay üniversiteden soğudum :(
eksileyen torpilci kralcı yalaka dalkavuk gibi görünüyor. eee, faydalanıyor tabii dokunmuştur bir tarafına
çoğu beğenmiyor, yeni mezun mühendisler özel sektörde en az 2500 hayali kurup gerçek hayatta 1250 lirayla başlayacağını öğrenince iş yok diye dolanıyor. Geriye kalanlar için gerçekten iş yok, düşünsene adam fen-edebiyat çıkışlı bir matematikçi ne okul ne dershanede iş bulamıyor. bankacılık yine torpil işi. belki sağlık sektöründe bu sorun yok dicem ama o sektörde de yığılmalar oluşmaya başladı.
evet sağlık bölümlerinin de bir çoğu iş bulunmaz hale geldi. ne kadar iyi iş yaparsan yap torpil yoksa güzel yerlerde işin yok bence böyle görünüyo
evet bende buna şahit oluyorum ara ara bence artık iş verenler diplomaya değilde tecrubeye bakıyolar ben liseden sonra üniv okumadım çalıştım herşeyi öğrendim şimdi çok rahat istdiğim gibi iş bulabiliyorum tecrubem var diyorum referans istiyolar güvenilirlik açısından
bende bazen üniversite okumayıp mesleğimi mi geliştirsem diyorum işsizleri gördükçe
rica ederim :)
Aşçılık gibi bir meslekte diploma önemli mi sizce
Cevap
23Cevap
Üniversite mezunları değil, donanımsız ya da daha insafsız konuşcak olursak akılsız insanlar iş bulamıyor. Bunda da tuhaf bir durum yok aslında. Orta öğretim hayatı boyunca Türkçe'den, yani "ana dilinden" sınıfta kalan bir öğrenci üniv. giriş sınavlarına abanıp, puanları denkleştirip, ittire-kaktıra okulu bitirip işverenin karşısına oturunca kazın ayağının öyle olmadığını görüyor sadece. Bu arada "Türkçe" sadece bir örnekti. Fazlasıyla çeşitlendirilebilir. Kastım insanı kendisi ve çevresi için faydalı hale getiren temel niteliklerden yoksun olmak.
Sen hiç bir , İTÜ, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Hacettepe Üniv'den mezun birinin iş bulamadığını gördün mü?
Göremezsin , çünkü piyasa nitelikli adamın peşinde.
Sen 81 ie 172 tane üniversite açarsan , tabiki işsiz kalır.
Hele ki meslek lisesinden mezun 2 senelik bitirmiş adam , sınava bile ihtiyaç duymuyor üniv için. Melek lisesi diyorum bak.
peki ileri yıllarda daha da artar mı üniversite mezunu işsizler?
O zaman da Yüksek Lisans mezunu işsizler çoğalacak,
80li yıllarda üniversite mezunu dedin mi iki kere dururdu insanlar.
Şimdi herkes üniv mezunu.
Piyasa doyuma ulaşacak birkaç sene sonra , 2 senelik mezunlar iş bulamayacak , 4 senelikler zorlanacak.
Yüksek lisans mezunları ancak iş bulacak , işe başlama yaşı 20 den 25e yükselecek , bundan ötürü sigorta kapsamı değişecek , insanların evlenme yaşı uzayacak , ki şimdi bile 27-28 (üniv bitir iş bul yoluna koy).
Konudan saptım sanırım ama konuşulacak çok şey var.
konuş konuş ben dinlerim
Evlenme yaşı yükselince ne olacak? Çocuk doğurma yaşı uzayacak , 30 undan sonra bir kadın kaç tane çocuk doğurabilir? maksimum 2 tane o da kariyerini hiçe sayarsa eğer.
2 akıllı insandan 1 ya da 2 çocuk yaparsan , Okumamış insan 14 yaşından itibaren çocuk yaparsa, en az 4-5 çocuk yapsa ,
1 akıllı genli çocuğa , 4-5 cahil genli çocuk olur.
Demokrasi olduğundan dolayı , onun da oyu eşit sayılacağı için.
Bu toplumu cahil kesim yönetir. (Sanki şu anki durumdan birşey yakaladın değil mi?)
Böyle böyle gider..
saçma, sadece bu üni. ler mi nitelikli eleman çıkartıyor. sadece etiketleri sağlam. etiketine aldanıp buradan mezun elemanı alıp iki ay sonra bir işe yaramıyor diye çıkartılan çok insan tanıyorum. başarı kişiseldir. ayrıca meslek lisesi elektirk bölümünden mezun adam bir elektrik mühendisinden çok daha işiyle haşır neşirdir. tek sorun sistemdedir. meslek lisesindeyken adama mühendislik disiplini anlatılmamış ya da mühendislik alt yapısı kazandırılmamışsa suçlu meslek lisesi öğrencisi değildir.
@claireu Yıldız mezunu bir elektrik müh olarak cevaplayayım.
Etiket bu ülkede işe girmenin %70'i dir. Mülakatlarda bile ona göre insanı zorluyorlar.
Ayrıca , evet elektrikle haşır neşir olabilir. Fakat mühendislik deme Creatif olmak demektir.
Yaratacaksın , proje çizeceksin , sorumluluk alacaksın vs.
Yoksa tabiki şantiyede adam benden daha güzel kablo bağlar.
Ama ben ofiste çalışırım o çamur içinde. Neden?
Çünkü herkes kablo bağlar , ama herkes proje çizemez.
ENKA'dan selamlar.
@claireu bende katılıyorum size cidden saçma bugun farklı üniversitelerden mezun olupta köklü holdinglerde başarılı bir sürü yetişmiş insan gücü var bu üniversitenin adı veya etiketi sorunu değilki tamamen o kişinin kendi başarısı ile alakalı üniversite sadece yetiştirri bir noktaya getirir gerisi size aittir..
@OzgurGüneş bana yüzde 1 sen bahsetme , yüzde 99 dan bahset.
kimse sizi yargılamadı, siz kendinizi yetiştirmiş olabilirsiniz. evet işe etiketiniz sayesinde girersiniz ama gerisi sizin kişisel becerinize kalır. işe girdikten sonraki aşamadan bahsediyorum. ben de sıradan bir üni. nin mühendislik fakültesinden mezun oldum, çalıştığım departmanda benden önceki itülü mühendisi nasıl 2 ayda kovduklarını anlatıp dururlar. aramızdaki fark ben ondan daha çok kendimi geliştirmeye açığım. hepsi bu. kablo bağlayan adamlara gelirsek, onlar sizin aldığınız eğitimi alsalardı belki "bazıları" sizin ofis arkadaşınızdı.
Peki sen ne yaptın nerelerdesin şimdi yüzde 1 misin sen?
@ExtraSymphony sonuna kadar haklısın özellikle ülkeyi cahil kesimin yöneteceği konusunda şu an da bile öyleyken daha ilerisini düşünemiyorum..
Ben o saydığın üniversiteleri bitiripte bir işe girememiş insanlarıda tanıyorum şirket almış sonra işten çıkarmış nedeni yetersiz eleman şirketin işine yaramıyor benim anlatmak istediğim iş sadece bitirdiğin üniversienin etiketi değil kişinin yaratıcılığı ve işine bakış açısı gerisi zaten gelir yükselebileceği departmanlara kadar çıkar...
@claireu , dediğim gibi yüzde 70 etikettir , bazı insanlar sadece okumaya programlanmıştır. Bazı insanlar ise sadece çalışmaya , okul hayatı bazılarının kötü olabilir , bazılarının çokta iyi olabilir.
İşe tutunmak ayrı bir sanattır elbette , ama şöyle düşün , İTü'lü bir mühendisi nasıl kovduklarını anlatırlar , peki şunu düşündün mü? İnsan kendini kovdurmaya da çalışır bazen , mühim olan o İTÜ'lü çocuğun şu an nerede olduğu. Bunu bilmeden yorum yapmak zor :)
Kablo bağlayan arkadaşlar ise , türkiyede eğitim standartı var , kazanıp İTÜ'de okuyabilirdi.
Herkes kaderini kendi çizer sonuçta. Bende yoklukta büyüdüm. Bende zorluk çektim.
@OzgurGüneş Ben o yüzde 99 dayım kardeşim .
Neyin var kaç para kazandın yazlığın araban ne yaptın onu bir söyle bana?
@claireu , o kardeşin vizyonunu elbette bilemem , belki içinden çalışmak gelmiyor olabilir.
@OzgurGüneş elbette burada "Mal Beyanı" yapmayacağım.
@claireu boş insanı mezun etmiyorlar kardeşim , öyle bir ihtimal yok.
@claireu nitelikli eleman zaten var ki piyasada , örnek olarak bizim ofisimiz.
19 kişiyiz , en düşüğümüz yıldız teknik , itü var , iki yöneticimiz boğaziçili.
19 kişilik grup , yurtdışında enerji santralleri yapıyor , a dan z ye tüm işlerini , proje planlama satın alma lojistik tedarik vs.
Anlaşılan siz kendinizi etiketliyim ben diye fazla yüksekte görüyorsunuz sizin etiketli mevzunuza takılırsak Boğaziçi mezunu sizden daha etiketli o zaman :)
@ÇokTatlıÇok siz konuyu pek anlayamamışsınız efendim , bu ülkede eğer iyi bir üniversite mezunu isen , daha kolay ve iyi bir iş bulabilirsin demek istiyorum. Ben kendi adıma tabiki konuşmuyorum , ben en iyisim diyemem , öyle birşey de demedim yukarıdaki konuşmaya bakıarak.
Ama bir Harran Üniv. mezunu bir arkadaştan çok daha rahat iş bulabileceğimi söyleyebilirim.
Zira Boğaziçi mezunu bir arkadaşta benden daha rahat iş bulur.
@claireu etiket insanı değil , yaptığım için insanı oldum , iyi günler.
Tamam işte geldik mi şimdi sizin dediğinize kendiniz itiraf etmişssiniz zaten iki yöneticiniz Boğaziçi mezunu bende Boğaziçinde okuyorum ve size bir şey söyliyim eğer etiket görüşünüz halen devam ediyorsa bu her yerde böyledir Boğaziçi mezunu başka alt üniversite mezunlarını her zaman yönetir nasıl siz bir örnek vermişsiniz ben ofiste çalışıyorum onlar çamurda diye bu sizin içinde her ne kadar ofiste çalışıyor olsanda bir Boğaziçi linin emri altında çalışıyorsun yani senin o şirkette bir yönetici olma olasılığın Boğaziçi etiketli olmadığın için %1 dir :)
İyide etiket olayını çıkaran sensin bu ne alaka şimdi?
@ÇokTatlıÇok arkadaşım , etiket insanı tabiki değilim , ben işe girişteki süreci anlattım , seçim kriterlerini , işte tutunma kriterlerini. Evet benim yöneticilerim boğaziçili , fakat 30 yıl tecrübeleri var , benimde o kadar tecrübeli olduğumda yine şansım var. Z
@ExtraSymphony , o zaman ben sana bu yaşımda hiç mal beyanı yapmıyım sadece şunu söyliyim ailemin farklı sektörlerde yatırımları var.
@OzgurGüneş arkadaşım , ben burada sidik yarıştırmıyorum. Varsın herkesin daha çok yatırımı olsun.
Her üniversite bitiren gerekli niteliklere sahip olamıyor ki. Ülke üniversite mezunu cahil dolu.
:( :(
çünkü Türkiye'de haddinden fazla üniversite var ve birçok bölüm için ihtiyacın 5-10 katı mezun veriyorlar. Hal böyle olunca da üniversite mezunları diplomalı işsiz sınıfına giriyorlar. Yani iş yok...
ya da buldukları işi beğenmiyorlar
Bos yerden bos mezunlar direk eleniyor ayrica 2. olarak millet daha tecrubeli cekirdekten yetismis kimseleri daha cok tercih ediyor tabi bunlarin yani sira verilen isi begenmemekte cok
peki ileri yıllarda daha da artar mı üniversite mezunu işsizler?
Tabikide artacaklardir ceo larin twit ve facelerde bunlara yonelik yorumlari var genclere is ogrenin bosyere bos bolum okuyup mezun olup mutacat etmeyin is bilen is yapan istiyoruz diyor dunya devi Google elamanlarini ise alirken uni. diplomasi olup olmadigina bakmiyor face de twitda kimleri takip ediyor kimler onu takip esiyor neler paylasmis neler bulmus tasarlamis ozellikle web anlaminda bunlara bakarak ise aliyor istersen arastirabilirsin
iş beğnmemek denilen sacmalık suanda okuyup bitirmis adamı askeri ücretle 10 saat calıstırmak istiyorlar buda adam kullanmaktır bildiğin evet issizlik var
Ünıversite mezunu olduģu calismayi sevdigi veya işten anladigi amlamina gelmiyor.
İş bulamıyorlar. İş var ama alımlar az bu yüzden en iyilerimi alıyor o yerlerde.
Aynen öyle en iyi derken bir kaç yabancı dil bilen , mesleği üzerine ekstra eğitim almış ve sertifikalı olanlar tercih ediliyor. En azından bizim şirkete alımlar öyle yapılıyor üniv harici şirkette olduğumdan bliyorum konuları az çok..:)
Üniversite okudum ben yillarimi verdim sonucu bin lira mi olacak ! Kafasinda olmazlarsa aç kalmazlar
Cogu sirf okumak icin okuyorlar cunku is begenmemek de var tabi
İşte asıl gerçekte bu sadece üniversiteye gideyim üniversite diplomam olsunda diye düşünen bireyler ve aileleri olduğu sürece bu değişmez başarısız olucaklar çünkü sevdikleri bölümü okumuyor ki nasıl başarılı olacak?
@OzgurGüneş Kesinlikle oylesine okumak hem maddi hem manevi anlamda insana zarar verir
Katılıyorum size...)
Ben de lisans mezunuyum, hâlâ işsizim. Lisans mezunu olup izel sektörde saatlerce çalışıp onun bunun ağız kokusunu çekmek düşüncesi bile beni kahrediyor.
Beğenmiyorlar ilk safhada gözlerini yükseklere dikiyorlar analarının karınlarından patron dogulmuyor ne kadar okusanda bir müddet sürünmen gerekir
Mesele iyi yerlerden mezun olmak. Kötü yerden mezun san da devlete gir.
begenmeme degıl bir fırmaya girmek için bile dayıya ihtiyacın var
Genelde begenmiyolar ben bu maasla mi calisicam diye.. tecrubesiz adama 5bin vercdk halleri yok
çünkü eften püften bölüm okumuşlar. veya uyduruk üniversiteden mezunlar vs.
Hacettepe edebiyat okuyan tanıdığım hala işsiz daha doğrusu başka bölüm okuyor. Yani üniversite ile alakası pek yok
iş sadece üniversite bitirmekle olmuyor ki yaratıcı olmak lazım ,
üniversitenin amacı iş bulmak değilki eğitim almak sen sınavları bile sınırda geçiyorsan yata yata olmaz yani.
buluyor valla bizimkiler bize itü odtüye giremezseniz iş yok dediler orta üst seviyede bir üni bizimkisi iş bulanların hepsi 3bin üstü ile başladı
Çok seciciler ve tembeller gerçekten çalışmak istemiyorlar k yuzden
iş var ama yeni mezunlar geldikleri gün masa vericek misiniz diyorlar.
çünkü iş begenmiyo cogu
Hep vasıfsız işçi arıolar
Çok para istiyorlar ondan
Yaptıgı işi en iyi yapan işsiz kalmaz.
katılmıyorum. dayısı olan işsiz kalmaz. not: dayı mecaz anlamda
iş beğenmiyor çoğu
İş beğenmiyorlar.
Begenmiyo cogu
Torpil yok ondan
cunku unv mezunu cok
bilmem neden
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?