Deneyimsiz olduklarindan
Diplomanın içi boş olusundan
İş olmadigindan
Diğer
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Deneyimsiz oldukları halde bir de yanına uçuk maaş istemelerinden dolayı işsiz kalıyorlar. Hele bir asgari ücretle başla 1-2 sene deneyim kazan sonra yüksek maaş iste.
1 ay kadar önce şantiyeye tekniker alacaktık. Tamam genç arkadaş ama yeni mezun bir şey bilmiyor. Asgari ücret veriyoruz ilk 6 ay için sonra iş durumu ve arkadaşın performansına göre maaş artışı yapacağız dedik. Ama arkadaş 30K dan aşağı çalışmazmış...
Ofis içine bilgisayar mühendisi alacaktım arkadaşın istediği maaş 50K daha yeni mezun...
Bu maaşlara 10 yıl tecrübeli insanla çalışıyor. Sizin hiç bir tecrübeniz yok. Tamam hayat şartları zor bunu kabul ediyorum. Bu paralar da çok yüksek değil ama sonuçta piyasa şartları bu.
Ben bile üni 1. sınıfta bırakıp işe başladım. Şu an bile neredeyse 2-3 asgari ücretli bir maaşım var eğer bilseydim boş yere 3 sene üniversiteye gitmez erkenden işe başlardım. Şimdiye bir evim ve arabam bile olurdu. Devir öyle bir devir ki diploması olana bile iş vermiyorlar deneyimsiz diye. Ne kadar iş başvuru formu dolduran varsa hepsi benim elimden geçiyor ve emin olun işe alınanların coğu o üniversite diplolması olmayanlar çünkü üniversite diplomalılar her işi yapmam dedikleri için böyle işte bulamıyorlar.
Çünkü diplomaya herkes sahip artık. Tüm ülkede bulunan firmaların yıllık mühendis ihtiyacı sallıyorum 1000 ise, sen 100.000 bin mühendis mezun ediyorsun. Sizce bu insanlar iş bulabilir mi? Her yere üniversite açtılar. İstanbul'da E-5 yolu boyunca bir ton üniversite var...
Geliştirmiyor çünkü hiçbiri kendini. Mezun olayım iş, para para diyip durmaktan başka bişi yaptıkları yok ki. Okula gidiyorsan öğrenmeye çalışacaksın. Öyle boş boş gidip gelerek iş bulamazsın hiçbir yerden. Kendini yetiştirip kendine bişiler katmadıktan sonra kim seni ne yapsın?
Cevap
15Cevap
Diplomanın içi boş olusundan
Şu an ki sebepleri bilemem ama 5 yıl içinde dünya üzerindeki mesleklerin %80'i yok olacak bunu hepinize garanti edebilirim ve ben kendimi bu konuda çok fazla geliştirdim yazılım mühendisleride dahil neredeyse her iş kolu insan elinden çıkacak. Kendi işini kuranlar bir şekilde paçalarını kurtaracak ama rekabet edemeyecekler çünkü hazırlıklı değiller. Ben şimdiden hazırlanıyorum telegramda kendi ekibimi kuruyorum 6 7 yıldır bu iş için gelecekte hangi meslekler öne çıkabilir diye araştırma yapıyoruz. Çünkü bir meslek ölse bile yerine alternatif başkaları doğabilir bu nedenle her türlü ön görüye ihtiyacımız var eğer gelecekte işsiz kalmak istemeyen varsa benimle iletişime geçebilir ufakta olsa tavsiye verebilirim yol gösterebilirim para falan istemem.
Ne bekliyorduk ki? Ticaret anlayışı temel ihtiyaç maddeleri ev araba üzerinden üretmeden para kazanmaya çalışan, adam kayırmacılığın yetkinlikten daha çok değer gördüğü, ahbap-dost ilişkilerinin nitelikleri örselediği, bilgili, ahlaklı birinden önce cüzdanındaki doluluğa göre beşeri ilişkilerini sevk eden, eşitliği, özgürlüğü bana dokunmayan yılan bin yaşasın mottosuyla güden, okumayan, sorgulamayan bir ülkeden polyanna gibi ütopik bir dünya beklemekten vaz geçtiğinde...
Herkes üniversiteye gidiyor artık. Her ilin bir üniversitesi var. Bizdeki üniversite kavramı lise gibi bir şey oldu. Gerçekten iyi diyebileceğimiz bir üniversite şu an ülkemizde yok odtü, hacettepe, galatasaray buna dahil.
Grişim yok ülkenin güvenilirliği yok... Daha dün taksici öldürmedi mi bu ülke? Ha o çocuk öldürmüş ha tüm türkiye öldürmüş yabancılar için... Çok kötü bir ünü var her geçen yıl daha da kötü bir şekilde ünleniyor yabancı ülkelerde... Tehlikeli çok tehlikeli oldu türkiye. Bireysel silahlanma olmadığından masumlar savunasız. Turizim için hiç bir çaba yok. Vergiden vazgeçmediği için hükümnet her şey pahalı suç yüksek gelir düşük.
Bu ülke Hindistan gibi bir ülkenin yazılımda gerisinde kalıyorsa, Paran değersiz ise, Seçim yatırımı olarak cahil biri (bilim insanı, doktor, v. b dururken) gidiyorsa iş bulmamanın kaynağını sen düşün derim.
Çünkü nereye kafanı çevirsen hep üni mezunu dolu. Ama çoğunun içi de boş yani
Bir şirkette muhasebe müdür yardimcisiyim ve insan kaynaklarından sorumluyum çevrem baya geniş ve kimse deneyimsiz almak istemiyor maalesef
Deneyim kazanmamıza fırsat verilmediğinden ve en ufak hatamızda dahi başka işle meşgul olmamız gerektiği söylendiğinden ötürü bir baltaya sap olamadık kamuya girmeye çalışıyorsun orası bile senden tecrübe istiyor benim işim yok ki tecrübeyi nasıl kazanayım? Özele girsen üç kuruş maaş verirler anandan emdiğin süt burnundan gelir Allah sonumuzu iyi yapsın 🤲😔😭🤔
Her bölümden yüzlerce mezun olduğu için yığılma oluyor
Çok şey var yazarım da gerçekten çok uzun olur
Çok mezun oldugu için herkes önünü kapatıyor
Deneyimsizlikten kimse sans vermiyor
Deneyimsiz eleman istemiyor kimse artık
nüfus çok.
Mezun çok o yüzden
Okulda devri kapanali çok oldu
Her konuda adaletsizlikzeb
İşmiş lazım
Diplaması olduğundan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?