İlk defa restoran sektorunde calisiyorum. Kimse yoktu bugun mudur benden istedi bir musteri alakart menumuzu gonder dedi bir grup menumuz ve bir de normal alti sayfa seklin kapakli musteriye sunulan menu. Ben de icinde fiyatlari. yazan yani musteri gelince verdigimiz menu sayfalarini jpeg olarak yolladim alakart menu bu dehil mi yani fiyatli? Sordum grup menumu yok dedi alakarti yolla. Bende normal menuyu yolladim yanlis miAlakart menü nedir?
Bir restoranda satışa sunulan yiyecek ve içeceklerin listelesine, A la carte menü denir. Mutfak sanatlarında alakart ifadesi, bir yemeğin parçası olarak değil, tek tek fiyatlandırılan bir menü öğesini işaret eder. Fransızca kökenli olan deyim, “According to menu” Türkçesiyle menüye göre (binaen) ibaresinden gelir ve tüm dünyada menüden seçimli yemek olarak kullanılır.
Alakart ne demek?
A la carte menü sunan bir restoran, servise hazırladığı yiyecek ve içecekleri, yanlarında fiyatları (kanuni zorunluluk) olacak şekilde, misafirlerine sunar. İşletmenin müşterisi ise, tercihlerine göre seçimlerini yapar ve hesabı öder. A la carte menülerde sunulan yiyecek ve içeceklerin detayları belirtilebileceği gibi, genellikle vergi, kuver, servis ücreti gibi detaylar yazılı olur. Restoranlarda A la carte menü harici uygulamalar fix, combo ve tadım menüsü olarak görülür.
Standart bir restoran menüsü genellikle alakart fiyatlar sunar. Bu, menüdeki her bir öğenin kendisiyle ilişkilendirilmiş kendi fiyatına sahip olacağı anlamına gelir. Sipariş etmek istediğiniz menüden öğeleri seçip seçebilirsiniz. Seçtiğiniz her öğe için ücret ödersiniz.
Alakart menü, normal gittiğimiz restorantlar aslında. Bize çok fazla seçenek sunuluyor ve biz istediğimizi seçiyoruz menüden. Tek tip ürün satmıyorlar ya da belli bir fiyat karşılığında açık büfe seçeneği yok.
Daima iştahlı ve yemek yemeye aşık biri olmamın sonunda işe yarayacağını biliyordum. Tatmadığım yemek, bilmediğim restoran terimi neredeyse yoktur. Bu konuda oldukça iddialıyım.
Alakart menü nedir?
A la carte ne demek?
Bir restorandaki yiyecek ve içeçeklerin listesine alakart menü diyoruz. Alakart menülerin olmazsa olmazından bahsedeyim sana. Hani yiyecek ve içeceklerin yanında fiyat yazılma olayı vardır ya, hani fiyatı göremeyince kazıklanacağımızı hissederiz ve yemek boğazımıza dizilir; işte alakart menülerde yiyecek-içecek isimleri yanında fiyat olması zorunludur.
Alakart ne demek?
Alakart menü ne demek açıkladım da, alakart ne demek onu açıklamayı unuttum bak.
Aslı Fransızcadır bu kelimenin, İngilizcesi de “According to menu” olan alakart; (binaen) ibaresinden geliyor ve tüm dünyada menüden seçimli yemek anlamında kullanılıyor. Artık biri sana 'Alakart nedir?' diye sorarsa güzelce cevaplarsın.
Alakart (Fransızca: À la carte) gastronomi'de yemek-kartında bulunan her şeyi hürce seçebilme imkânınız olduğunu ifade eden kelimedir. Menü-sıralaması yoktur ve istediğiniz bir sıralama ile ısmarliyabilirsiniz anlamına gelir.
Böyle bir ısmarlama hürriyeti restoranın mutfağı için daha büyük bir zahmet yaratır. Çünkü böylece bir sürü birbirinden farklı ve küçük porsiyonlu yemeklerin aynı anda (À la minute) hazır olması gerekir.
Bunların yanında şöyle bir açıklama eklemek terimin doğasına daha yakındır;
1.Bir restoranda geniş bir seçeneği kapsayan, her tabağın ayrı olarak fiyatlandırıldığı menü. Genellikle tabldottan daha pahalı olur. 2.Tur operatörleri tarafından üst sınıf tatilleri, imkan dahilindeyse müşterilerin bireysel zevklerini karşılayacak nitelikte olan tatilleri tanımlamak üzere kullanılan bir terim.
2
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
tesekkür ederim :) inşallah bir sorunda çıkmadı yani derlerdi
Yemeğin bir kart ile sunulmasıdır. Menüdür yani, çoktan seçmeli biçimde 'Şunu şunu şunu istiyorum' dediğin ve sana yemeğin hazırlanıp servis edildiği restoran türüdür.
En İyi Cevaplar