Özel fen lisesinde okuyorum ve fen lisesi olduğu için sadece sayısal seçebiliyorum. Sayısal bölüm okuyup; üniversite de TM bölümü seçebilir miyim? Sayısal okuyup eşit ağırlıktan tercih yapmak mümkün mü?sayısal bölüm okuyup eşit ağırlıktan tercih yapmak
Sayısal okuyup, eşit ağırlık bölümü seçebilir miyim?
Selamlar. Üniversitede, lisede okuduğu bölümden farklı bir bölüm okumak isteyenler çok oluyor. Lisede bölümlerin ağırlık verildiği konular farklı. Örneğin sözel bölümde daha çok Türkçe ve sosyal dersler ağırlıklıyken, eşit ağırlık bölümünde Türkçe ve matematik eşit derecede önemli oluyor. Sayısal bölümde ise fen bilimleri ve matematik derslerine ağırlık veriliyor. Bu yüzden üniversitede lise bölümünde farklı bir bölüm seçmek isteyen öğrenciler tereddüt yaşıyor. Sayısaldan eşit ağırlık mesleği seçmek hakkında detaylı bilgi verip bu öğrencilerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermek isterim.
Sayısal Okuyup Eşit Ağırlıktan Tercih Yapılır mı?
eşit ağılıktan tercih yapma
Sayısal okuyup eşit ağırlıktan tercih yapmak mümkün. Bunu örnek vererek açıklamak istiyorum. Diyelim ki lisede sayısal okudunuz ama eşit ağırlık bölümü olan hukuk fakültesine girmek istiyorsunuz. Hukuk bölümü eşit ağırlık puanıyla alım yapar. Yani üniversite tercihlerinizde hukuk yazabilmek için eşit ağırlık puanınız olması gerekir. Bunun içinde üniversite sınavında (YKS) sadece sayısal değil eşit ağırlık sınavını da çözmelisiniz.
Eşit ağırlık sınavı bazı sözel ve matematik derslerinden oluşur. Sayısalcı olduğunuz için zaten matematik sorularını zaten çözeceksiniz. Geriye Türk dili ve edebiyatı, coğrafya ve tarih kalıyor. Türkçe TYY'de sorulduğu için AYT'de sorumlu olduğunuz dersler arasında olmadığını hatırlatalım. Özetleyecek olursam, sayısal olup tmden girmek mümkün. Ama tmden tercih yapabilmek için tm sınavını da girmelisiniz ki elinizde eşit ağırlık puanınız olsun.
Sayısal Okuyup Eşit Ağırlık Meslekleri Tercih Edilebilir mi?
sayısaldan eşit ağırlık
Yukarıda da detaylı bir şekilde anlattığım gibi lisede sayısal bölüm okuyup eşit ağırlıktan tercih yapmak ve eşit ağırlık mesleklerinden birini tercih etmek mümkün. Sadece sayısal değiş eşit ağırlık sınavına da girmeniz gerekiyor. Bu yüzden iş yükünüz biraz artacaktır. Lise hayatınız boyunca sayısal derslere ağrılık verdiğiniz için bu alanda iyisiniz. Ancak üniversite sınavında sosyal bilimler derslerinin (Türk dili ve edebiyatı, coğrafya ve tarih) sorularını da çözmeniz gerekecek. Bunun için üniversiteye hazırlanırken daha fazla çalışmalısınız. Bu sizi zorlayabilir. Bunu göze almanız gerekmekte.
Sayısal Okuyup Eşit Ağırlıktan Tercih Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
eşit ağırlık tercih etmenin avantajları
Sayısal okuduğunuz halde eşit ağırlıktan da tercih yapabilmenin en büyük avantajı mutlu olmadığınız bir bölümü seçmek zorunda kalmamak. Birçok öğrenci lisede yanlış bölümü tercih ederek hata yapıyor. Üniversiteye başlamadan bu hatadan dönme imkanınızın olması büyük şans.
Sayısalcı olan öğrencilerin matematikte zaten usta olması onlara avantaj sağlıyor. Eşit ağırlık sınavını da çözerek birçok öğrencinin önüne geçebilirsiniz.
Eşit ağırlık mesleklerini seçmek istemeyen öğrencilerin bile avantajı var. Eşit ağırlık derslerinin sorularını da çözerek eşit ağırlık puanı da alırsanız birçok öğrencinin önüne geçersiniz. Böylece istediğiniz sayısal bölümlere giremediğiniz taktirde eşit ağırlık mesleklerini de seçme imkanınız bulunur. Kısacası eşit ağırlık puanını cebinize koymak avantaj sağalar.
En büyük dezavantajı ise fazladan ders çalışmak zorunda olmak. Lisede 4 yıl boyunca sadece sayısal derslere önem vermişken üniversiteye hazırlanırken bazı sözel derslerden de sorumlu oluyorsunuz. Bu da fazladan ders çalışmanız anlamına geliyor.
Öncelikle sayisal tabanli bir eşit agirlikcinin sinav sonucunun (hem de fen liseli bir sayisalci) kotu olmayacagini düşünüyorum matematik ve geometri derslerine fen lisesinde girip edebiyat ve cografyayi kendin halledebilirsin ben de sayisal tabanli bir eşit agirlikciydim 11. sinifin ortasinda TM ye geçtim
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Extra yıl harcamam gerekir mi? Bir arkadaşım var. Benim gibi sayısal okuyup TM istedi. Ama istediği gibi olmadığı için; bu yıl üniye gitmiyor. Tekrar hazırlanmaya başladı. O yüzden korkularım var, bir yıl ortada kalıp sonra ikinciye sınava girmek istemiyorum :(
Ben de kendimi övmek gibi olmasin gayet iyi bir sayisalciydim ama TM bana daha mantikli geldi 11. sinifimi sayisal sinifda geçirdim yine kimya fizik biyoloji yazilapilarini oldum. TM sinifina 12. Sinifta geçtim birde bizim TM sinifi biraz ortalamanin altindaydi kendim calistim bol bol deneme cozdum su an hukuktayim isteyince olmayacak bir şey yok ama çok iyi düşünüp karar ver sonra pişman olma
seçim yapılır yalnız başarılı olman zorlar seni çünkü coğrafya yok, edebiyat yüzeysel gösterilecek. bende sayısal okuyup tmden hzırlanıyorum çünkü istediğim meslek tm'de ama bu zor oluyor bunu bilerek oku. Yalnız şunuda söyliyim ben zorlandım çünkü göstermedikleri için kendim çalıştım, dershanede vs diğer öğrenciler biliyor ben en baştan alıyorum. Ama ilerde fikrin değişir sayısal bölüm istersin vs yapılmayacak bir şey değil
3
18 Yorumla
Soran
+1 yıl
Peki mesela dershaneden falan ek takviye aldın mı? Kursa falan gittin mi? Yoksa kendin tek başına mı çalıştım? Ben okulumu seviyorum ve bırakmak istemiyorum ama mesleğimide seçebilmiş değilim. TM seçmek bana daha yakın geliyor. Hukuk, iç mimarlık vs.
edebiyat zaten ezber yani ne kadar iyi dinlersen dinle oturup kendin çalışmak zorundasın bir yerde. Benim avantajım hocalaırm iyiydi sayelerinde edeb. sevdim hani çok ezber var deyip nefret etmedim. Coğrafya zorladı ben kursa gitmiştim ve orda diğer öğrenciler hoca anlatınca hemen hatırlıyolardı bense görmediğim için hatırlayacak bişeyimde olmuyodu. Buda biraz sıkıntıya yol açtı. Üstüne düşersen yapıyosun. Ben okuldayken hep keşke tm de olsam dedim ama kursa gidincede iyiki sayısalda kalmışım dedim. Çünkü bu işin gerçekten hem avantajı hemde dezavantajı var ama tm sınıfında mat-geo sonra sürekli sözel. bazen dayanamıyodum anlamıyım ama araya bir fizik-kimya girsin demeye başlamıştım. Mesleğini tam seçmediysen kaçıncı sınıfsın eğer son değilsen dene oku ağır gelirse ve emin olursan mesleğinden öyle geç başka okula.
11'im bu sene. Şimdi ygs-lys'e hazırlanıyoruz. Zaten beni kararsız bırakan da mesleğimi seçememiş olmam. Matematiğim çok iyi ama sayısal meslekler pek ilgimi çekmiyor. Daha çk hukuk istiyorum ama sanki mimarlıkta bir yandan göz kırpıyor. Dediğim gibi çok kararsız kaldım. Meslek seçemediğim için bari bölüm seçeyim dedim ama meslek seçemeyince bölümde pek bir işe yaramıyor. Fikrini almak isterim.. Tıp, mimarlık, hukuk? Sence hangisi? Allah'a şükür kafam basıyor ama birde karar verebilsem..
ben psikoloji istiyorum açıkçası bir kaç hafta önce çok kötü tereddüt yaşadım. Tıp için uğraşıp psikiyatrist mi olmalıyım dedim. Bende sayısal yapabiliyorum ama tamamen sayısalla uğraşmak istemedim yani hayatın tamamen ona odaklanıyor. Tm çalışmak bana daha kolay geldi. tıp-hukuk bunlar zor ama detaya inince bir sürü durum ortaya çıkıyor. Detaylı araştırırsan tam olarak hangisi uygun açığa çıkar yani biri daha baskın olur. Mesela artık hukukta çok mezun var mecburen iyi bir yerden mezun olman gerek ya da kendini çok iyi geliştirmen şart... Tıp kazanması değil aslında okuması sıkıntılı. Bunu göze alabilicek misin... parası iyi ama ben daha az parayla daha rahat yaşamayı kendime daha uygun buldum sende bu şekilde karar vermelisin ayrıca mimarlık okuyan arkadaşım var. Bazen maket yapıcam diye sabahlıyordu yani öyle biraz çizim yapıyım okulu geçiyim türünden değil bunları detaylıca hesaba katman gerek
İllaki.. Hiçbir şey kafadan atmakla olmaz.. Bu mesleklekleri küçümsemiyorum ve fazlasıyla araştırma yapıyorum zaten. Ama dediğim gibi Allah'a şükür kapasitem var. Mesela şimdi kendimi geliştirmek için profesyonel İngilizce ve ek dil olarak İtalyanca dersleri alıyorum. Ailemde zaten eğitimin konusunda herşeyin fazlasını yapıyor. Bu konularda bir problemim yok. Benim problemim bölüm seçememekte. Eminim ki kendimi biraz zorlandığı sürece hepsini yaparım. Ayrıca sabahlara kadar çalışmak ta beni bıktıracak birşey değil. Özgüvenim ve azmim tam ama bir de kararsızlığım olmasa. Dediğim gibi tek problem tercih yapabilmek. Seneye sınava giricem ama hala bölüm seçebilmiş değilim. Beni kasan konu o. Kafamda bir bölüm seçebilsem herşey daha kolay olacak..
benim ders çalışabilme kapasitem baya yüksekti ama b, r ara öyle bir dönemdne geçtimki 15 dk derse bakmak istemedim. Hayatın bize ne getireceği maalesef belli olmuyor... Birşeyleri çok iyi yapabilirsen ama burada mesela zevk alacak mısın... mutlu olucak mısın... mesela psikoloji deyince insanlar bana şimdiden delirmişim gözüyle bakıyor, kafayı mı yiyeceksin diyorlar. Bazılarına göre çok sıkıcı bazılarına göre uzak durulmalı ama ben insanların sorunlarını çözmeye çalıştıkça mutlu oluyorum. Aşırı üşengeç biriyim ama karşıma birinin sorunu çıkınca bir anda beynim aktifleşiyor bu beni harekete geçiriyor. Burdaki yorulmam beni mutsuz etmeyecek en azından şu an öyle düşünüyorum. Mimarlık güzel benimde aklımdan geçmişti ama sürekli çizim yap, sürekli bir dağınıklık hep hazır halde bulun bu beni her zaman iyi hissetirmez. Çizim yapmak her zaman istediğim bir şey değil. Seni anliyorum ama biraz daha büyüyünce işler değişebiliyor. yoğun işleri yapabilirsin ama bu senin hayatın olucak
hem yorulup hemde mutlu olucak mısın? bu önemli... eğer psikiyatri ayrı bir bölüm olmasaydı nerdeyse 10 yıl okumam gerekmeseydi gider tıp kazanırdım ama o kadar uğraşmayı istemediğimi farkettim. Bu meslekler lisede derslere çalışır gibi değil çok daha ağır çok daha yoğun. Üstesinden gelirsin ama mutlu olabilcek misin? Bana şu an psikolog olucan deyip sorunlarını anlatan arkadaşlarım var bazen iyi değilsemde iyi numarası yapıyorum çünkü karşıdaki yardım istiyor. Başkası olsa bende kötüyüm der işin içinden çıkar ama öyle değil. İyi bir yere gelebilmek için o meslekle bütünleşiyosun. Yani tıp oku doktor ol bir başarıdır. Ama adı duyulmuş doktor olmak üst seviye başarıdır. Benim o mimarlık okuyan arkadaşım bütün gün uyumayıp, gece lambasının ışığında maket yapıp, sabah kahvaltı bile yapamadan makyajıyla kıyafetiyle uyumlu bir şekilde okula gidip, jüri karşısında sunum yapıyordu üstüne eleştiriliyordu. Bu sık sık olmaz ama arada olucak bunun sonunda mutlu olucak mısın iyi düşün
Beni mutlu eden şey okumak değil uğraşmak. Üniversite yılları boyunca büyük ihtimal mutsuz olucam ama mesleğim ne kadar zor olursa olsun, gerekirse hep çalışıyım ve canım çıksın mutlu olacağ8ma ve zevk alacağıma adım gibi eminim. O yüzden tıpı şıklarım arasından eledim.. Ama yapacağım şey okumak değil de elle tutulur birşeyse (sunum, maket vb.) üni yıllarında da mutlu olacğıma eminim. Belki ileride fikrim değişir bilemem ama çalışmak ve yorulmak beni üzen şeyler değil aksine bir uğraş içinde olduğum için zevk alırım.
Bilakis.. Ne sosyal ve relax olduğumu tahmin bile edemezsin. Konserinden, kafesine.. Arkadaş gruplarım... Gayet sosyal bir çevrem var. Zaten lider vasıflı bir insanım. Saat konusunda da bir problemim yoktur. Eğlenebiliceğim birşey olduğunda gecenin ikisinde bile dışarı çıkarım. Sadece hedefleri olan biriyim. Ve benim için sorumluluk demek herşey demek. Sorumluluklarının bilincinde olan biri olarak iyi üni kazanmak istiyorum. Hepsi bu..
ama önceki yazında üni hayatında mutsuz olabiliceni söylemiştin yanlış mı okudum bilmiyorum. Senin bu yazdıkların sorumluluk sahibi olmanın bir tık ötesinde geldi bana. Senden farklı düşünen biride iyi bir yer kazanabiliyor. neyse biraz daha bekle kendini iyice bir dinle, bahsettiğin meslekleri yapan insanlarla görüş etkili olabiliyor. Ona göre hakkında hayırlısı neyse seçersin başarılıda olursun inş.
Ben 10. sınıfa geçeceğim. Yazdıklarından anladığım kadarıyla seninle aynı şeyi yaşıyorum. Geçen sene hiç düşünmeden fen lisesine gelmiştim ancak psikoloji okumak istiyorum. Herkes burada kalıp da TM bölümünü kazanabilirsin diyor. Nakile iki gün var ve kafam çok karışık. Sorum:Değer mi? Lİse değiştirmememe değer mi? Kazancım ne olur? Geri dönüp yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
@myshdw bu yorumu ne zaman yaptım hatırlamıyorum galiba epey önceydi. Fen lisesi iyi ama okulda eğitimden memnunsan bence değiştirme. Eğer derslerin iyiyse belki kursa falan gidersen tm den gidersin, açığı kapatırsın. Belki tıp okuyup psikiyatrist veya başka bir şeyde olmak isteyebilirsin. derslerine güzelce çalış ve yavaş yavaş tm için soru çözümü yapabilirsin ve sayısalda olmanın avantajını kullan. Sayısal derslerini iyi yap çünkü ilk sınavda bütün dersler oluyor ikinci sınavda mat-geometri var. tabi seni yanlış yönlendirmekte istemem
ya bende sayısal seçtim çünkü bende kararsızım meslek olarak 11. sınıfım yani edebiyat dersim fizik veya kimyaya göre daha iyi mimarlık da güzel meslek ama hakkında pek bir fikrim yok ve ona puanım yeticeğini sanmıyorum yani gerçekten iyi sayısalcılar varken ben biraz sönük kalıyorum mf den sınava girdiğimde psikolojiye puanım yeterse gidebilir miyim mesela
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
1
Cevap
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Merhaba sevgili öğrencim 😇
Öncelikle fen lisesinde veya sosyal bilimler lisesinde okuman herhangi bir şeyi değiştirmez.
Fen lisesinde okurken eşit ağırlık bölümü tercih edebildiğin gibi sosyal bilimler lisesinde okurken de sayısal bölüm tercih edebilirsin. Tabii ki burada eksik kalan dersleri senin tamamlaman gerekiyor.
Sayısal olduğun için veya eşit ağırlık olduğun için farklı puan türünde tercih yapman ile de puanın düşmez. 😊Tercih yapabilirsin fakat tarih, coğrafya, felsefe ve edebiyat derslerini çalışman gerekiyor. Okulda görmediğin için bu eksikleri senin kapatman lazım. Normalde bir eşit ağırlık öğrencisi ne çalışıyor, nasıl çalışıyorsa senin de öyle çalışman lazım. Diğer bir nokta ise senin eşit ağırlık seçmiş diğer öğrencilere göre avantajın olması. Fen bilimleri bilmen sana burada fark attırabilir. Yani bunu avantaja çevirebilirsin. 😉
Seçebilirsin ben tm okuyup sözelden sınava girdim. Ayt de sözel 2yi de çözdüm o şekilde yani. Ne okursan oku istediğin soruyu çözer istediğin yere tercih yaparsın