Selamlar. Üniversite sınavına girerken ve tercih yaparken yaşadığımız kararsızlıkların sebebi liseye başladığımızda yanlış bölüm tercih etmek ile başlıyor aslında. Birçok öğrenci gerçekten eşit ağırlık öğrencisi yeteneklerine sahip olduğu halde sayısal bölümü tercih ediyor. Kimi ise sözel seçmeliyken eşit ağırlık bölümünü tercih ediyor. Üniversite sınavına girerken de farklı bölümler tercih etmeye karar veriyorlar.
Ülkemizde hukuk fakültesine giren sayısal öğrencisi sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Birçok öğrenci ya lise sonda sayısaldan eşit ağılığa geçerek devam eder eğitim hayatına ya da liseden sayısal mezunu olduğu olduğu halde AYT'de sayısal sınavın yanında eşit ağırlık sınavına girer. Böylece sadece sayısal puan ile girebileceği bölümler değil, eşit ağılık puanı ile girebileceği bölümleri de cebinde bulundurur. Ülkemizde bu ikilemi en çok yaşayanlar hukuk okumak isteyen sayısal öğrencileridir. Bunun mümkün olup olmadığı ve nasıl olacağı ise merak konusu. Sayısaldan hukuk kazanmak mümkün tabi ki.
Sayısaldan Hukuk Kazanılır mı?
hukuk fakültesi kazanmak
Sayısaldan hukuk kazanmak tabi ki mümkündür. Ancak her bölümü tercih ederken bir tercih puanına ihtiyacınız olur. Örneğin tıp fakültesi tercih edebilmeniz için elinizde sayısal puanınızın olması gerekir. Sayısal puan da AYT'de sayısal derslerin testini çözmelisiniz. Hukuk'ta da durum aynı. Hukuk eşit ağırlık bölümüdür. Bu yüzden tercih yaparken hukuk yazabilmek için elinizde eşit ağırlık puanınız olmalıdır. Eşit ağırlık puanını da ancak eşit ağırlık testini çözerek yükseltebilirsiniz. Eşit ağırlık dersleri Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden oluşmaktadır. Hukuk isteyen bir sayısal öğrencisi zaten matematik testini çözmektedir. Eşit ağırlık puanını yükseltebilmek için yapması gereken şey Türk dili ve edebiyatı sorularını da çözmektir. Çözdüğünüz takdirde eşit ağırlık puanı elde edeceksiniz. Ve netiniz yüksek olursa iyi bir puan alabilirsiniz. Böylece hukuk fakültesine girebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey sınava hazırlanırken Türk dili ve edebiyatı dersine de çalışmaktır. Sayısaldan hukuk tericihi yapılr mı? sorusunun cevabı bu kadar net aslında.
Sayısal Bölüm Mezunu Biri Hukuk Tercih Edebilir mi?
hukuk tercih etmek
Sayısal mezunu bir öğrenci hukuk tercih edebilir. Nasıl tercih etmesi gerektiğini ve hukuk kazanmak için neler yapabilmesi gerektiğini yukarıda anlattım. Yapması gereken tek şey AYT sınavında matematik sorularının yanında Türk dili ve edebiyatı testini de çözmek olacak. Bu sayede hukuku yazabilmek için elinizde eşit ağırlık puanınız olacak. Sayısaldan hukuka gidilir mi? sorusunu soranlar için umarım aydınlatıcı olmuştur.
Benim sayısal olan tüm arkadaşlarım-ben de dahil- hukuk kazanmıştık. Zaten ygs sıralamamızdan sonra orta düzey bir edebiyat hukuk kapısını açar. Bu sene sadece farklı olmuş bildiğim kadarıyla matematik zor olduğu için edebiyatı iyi olanların sıralaması iyi olmuş. Ygsden sonra edebiyatım ve coğrafyan çok iyi olursa Ankara Hukuk bile kazanırsın.
Merhaba bu konu hakkında özleden sorular sorabilir miyim aklım çok karışık sayısal okuyorum ama hukuk istiyorum bunu nasıl başardınız nasıl çalışıyordunuz sayısal olup da hem sayısal hem tm derslerini nasıl idare ettiniz
hukuk sözel bir ders sayısalla pek alakalı değil yüksek puan almak için tabi özellikle matematik olmak üzere bütün derslere ağırlık vermelisin bir de hukuk için lys1 ve lys3 sınavlarına yani tm ye girmelisin
Biyolojim çok iyi ve fizik de orta seviyede olduğu için öğretmenlerim yaparsın sayısala gel dedi. Su an 11. sınıfım ama olmadı bölüm değiştirecegim artık.
fen matematiğini geliştirir matematik yapınca da zaten gerisi gelir (bence) çoğu kişi tm de matematiğe ağırlık vermediğini söylüyor yoksa bende tm ye geçecektim bu yüzden sayısaldan hazırlanacağım büyük ihtimalle
sınav esnasında 180 dk olduğu icin illa cözme şansımız olur bence ama hukuk okuyacaksam da düzgün bir yerde okumak isterim bide gerçekten EAda edebiyat tarih nasıl calısılır olay ne hiçbir fikrim yok (11oldm) tyt 80net vs yapıyorum ama tyt sosyal hic başlamadım derslerden aklımda ne kaldıysa cözüyorum genel olarak bu esit ağırlık dediğiniz bölüm ne ve nasıl çalışılır biri aydınlatsa?