teknisyen tekniker farkı Teknisyenlik ve teknikerlik birbirlerinden ayrı şeyler olsa da sık sık birbirleriyle karıştırılır. Farklarından bahsedeyim hemen.
Teknisyen tekniker farkı
Teknisyen tekniker farkı temelde şöyle; iki yıllık meslek yüksek okulu mezunlarının unvanı tekniker olurken, meslek lisesi mezunlarının unvanı teknisyen oluyor.
Teknisyen ve teknikerlerin yaptıkları iş hemen hemen aynı olsa da biri üniversite diğeri lise diploması sahibi olan teknik personeller olduğu için aralarında eğitim ve maaş farkı vardır. Üniversite okuyanı teknikerler için alanlarında daha fazla bilgi sahibidir diyebiliriz.Tekniker ve teknisyenler ne iş yapar?
Teknisyen ve teknikerlerin ne işi yaptıklarına değineyim kısaca; teknisyenler mühendis ile birlikte çalışma alanında, usta, işçi arasındaki koordinasyonu sağlamakla görevlidirler. İş birliğini yöneten ve bu bağlamda firmaların iş verimine direkt olarak etki eden personellerdir diyebilirim.
Teknisyenler için de kısaca şöyle bir açıklama yapabilirim; çalıştıkları kurumda teknikerler, teknisyenlerin amiri konumunda diyebilirim.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılŞahsen benim abim iyi bir diploma notu ile makine Mühendisliğinde mezun oldu. Güya Amerikada dil geliştirdi. Bosh sanayide staj yaptı. Ama gel gelelim işin özünü köydeki Ertuğrul açmadan öğrendi. Abimi yaptığı ne ki? Kitaba çalışıp, sınavları geçmek. Tabiki benim abim gibi milyonlarca öğrenci emek veriyor ve zorluk çekiyor. Fakat işi ezberleyeceğim ile işi öğrenmek arasında çok fark var. Benim abim şu an meslek liseli çocuk diye küçümsediğimiz (Ben değil, toplumun genelinden bahsediyorum.) insandan makina nedir, ne değildir diye bilgi toplamaya çalışıyor. Ertuğrul amcanın tek hatası üniversite okumayıp ingilizce öğrenmemesi. Maalesef kendini geliştirmedi. Bu yüzden ayda 20-30 milyar kazanacak iken 2-3 milyar kazanıyor. Her neyse.. Kimse üniversite okudum diye havalanmasın. Zaten üniversite okumakta çare değil. Zorluklar çekiyorsun ama ne için belli değil. Allah sonumuzu hayırlı etsin. 😊
93 Yorumla- +1 yıl
Aynen çok doğru
- +1 yıl
Teşekkür ederim. Bu benim düşüncelerim abi. Herkese saygı duyarım. 😊
- +1 yıl
Rica ederim ne demek. Doğru düşüncelere sahipsin.
- Eğitim & Kariyer konusunda 697 cevap paylaştı.
+1 yılHangisi pratikte daha çok tecrübeye sahipse, iş deneyimi çoğunlukta ve çalıştığı yerlerden edindiği pratik daha çoksa o daha çok bilir.
Çünkü teknikte bilgiden ziyade pratik ve el becerisi daha önemlidir.04 Yorumla- +1 yıl
teşekkür ederim :)
- +1 yıl
Rica ederim
- +1 yıl
;) :)
- +1 yıl
😁😁😁👍👍👍
+1 yılGüncellemeyle cevaplamışsın ama düşüncemi paylaşayım. Kişiden kişiye değişir kimisi vardır bu işin okuluna gitmemiştir ama beyni çalışıyordur bilinçli insandır yapar. Kimisi var okuluna gitmiştir deneyim sıfırdır hiçbir yere varamaz. Ancak bu işe kendisini adamış üni. okuyanlar vardır staj yapacağı yeri bile gerçekten ona bir şeyler katacak yeri bulur sadece yol yeme içme parasına gider. O staj süresinde öğrenebileceği her şeyi öğrenmeye çalışır ve kendini geliştirir. Ayrıca bu işin temelini öğrenmiş ve mantığı iyi olan insanlarda başarılı olabilir sorunları çözebilir. Neyse bir tanıdığım vardı adam ilkokul mezunu benden yaşça büyük Rusya'ya gidip fabrika kurulumu yapabilecek bilgiye sahip. Senin yaşadığın durumu o da yaşamış mühendis gelip böyle olacak demiş dediği şekilde yapılmış bir şeyler eksik olmuş sonra bahsettiğim arkadaşı çağırmışlar yapılan işlemde değişiklik yapmış sorun çözülmüş. Buradan şu sonucu çıkartabiliriz her okuyanı bilgi sahibi sanmamak gerek her okumamışı da küçümsememek gerek.
20 Yorumla
+1 yılBence teknisyen bu isi cozer ya :) tekniker ise bence isin pratigini bilmiyor kitap isini bilio gibi
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
87Cevap
+1 yılBak kardesim ben de elektrik-elektronik ögretmeniyim. Teknisyen bu isin egitimini sadece lisede görmüstür. Tekniker ise iki yillik meslek yüksek okulunda bu bilgilerine yenilerini ekler. Fakat ; Sektörlerde tekniker teknisyenin bir üst kademesi oldugundan dolayi ona biraz emir verir diyelim. Yönlendirir onu. Bu sebepten dolayi teknisyen calisa calisa isin uzmani olur. Tekniker ise o isi en az teknisyen kadar bilir fakat al yap dediginde teknisyen kadar saglikli yapamaz. Fakat bazi yerlerde denk geldigi icin söylüyorum. En az teknisyen kadar calisan teknikerler de mevcut ki bu durumda iki yillik önlisans egitiminin de verdigi bilgiyle teknisyeni 2 ye katlayabilir. Burada kisas hangisinin daha cok calistigi ve isletmeyi daha cok tanidigidir. Ikisinin de birbirini gecme ihtimali var. Fakat tekniker önde olmak icin 1 adim atsa yeter. Teknisyenin onu gecmek icin 3 adim atmasi gerek
52 Yorumla- +1 yıl
Sen öğretmensin evet bende elektrik teknisyeni arıza onarım bakım personeliyim. O şahısta 2 yıllık elektrik elekronik ve enerji bölümü mezunu yani diplomaya bakarsak benden yüksek. Peki hocam benim yağtığım işin eğitimini okulda alıyomu. Almıyor ben ünv 2 sınıf terkim dişimi sıkıp 3 ay daha okusaydım tekniker olacaktım iyiki olmamışım. Ve bu güncellemede anlatılan olay bizim mesleğimiz bir sigorta arızalı olursa sürekli tribe düşermi düşer sağlam malzeme düşmez tabi arıza yoksa. Şimdi bu şahıs bana trafonun gücü yetmiyor değişin dedi. Değiştik onun yükseğini taktık fakat arıza devam ediyordu. Ve bugün işletme şefimi dinlemeyip kendi emrimce gidip benim dediğim yeri değiştim ve o tekniker daha beni aramadı elektrik yok diye.
- +1 yıl
Gurur meselesi yapmis. Kardes sen isi bilen ve yetismis bir teknisyen olmussun. O ise diploma şanslisi. Sanirim senin yaptigin isi o yapamiyor bunu anladim. Sahaya inen kazanir diyelim
+1 yılSoruna şu şekilde cevap veriyim. Ben elektrik teknisyeniyim. Hem bu işte çalıştım hemde okudum yani ikisini aynı anda yaptım. 2 yıl üniversite giriş hakkım var seneye üniversiteye girip orayı bitirip tekniker olmayı planlıyorum. Yani ne olmuş oldu Teknisyen ve Tekniker de aynı bilgi ve beceride oldu.
Meslek lisesini Elektrik bölümünü bitirdin diyelim okuldaki öğrendiklerinle hiçbirşey yapamassın illaki bir elektrikçide çıraklık evreni geçirmen lazım. Şimdi ne oldu teknisyende bilgisiz çıktı.
Aynı şekilde düz lise bitirdin diyelim sınavlarda 2 yıllık teknikerliği ya da 4 yıllık mühendisliği bitirdin yine üniversitedeki öğrendiklerinle hiçbirşey yapamassın. Bu seferde mühendis bile bilgisiz çıktı. Sadece teorik olarak bilgi çok.
Yani uzun lafın kısası Teknisyende olsan Teknikerde olsan bu işde çekirdekten yetişmediysen boş.10 YorumlaTekniker mezun olduktan sonra 2 sene bir halt bilmez , ama okumuş adam olmanın avantajıyla okuduklarını pratiğe döktükçe teknisyenden daha pratik olur. Zaten bu tarz yerlerde hep böyledir. Örneğin ben elektrik mühendisi olacağım inş ama mesleğin ilk yıllarında normal bir elektrik tesisatçısı benden çok daha fazla bir donanıma sahip olacak. Ama işe akademik programlar girdiği zaman ben de ondan kat kat üstün olacağım durum bu aslında :) Fakat işte 10 yıl pişmiş bir teknikerin bir şey bilmemesi de soruyu kalıp olmaktan çıkarıp kişinin hatasıyla bağdaşıyor bence :)
10 Yorumla
+1 yılGenelleme yapmak doğru olmaz çünkü her kişi farklıdır sen de farklısın. Sen zaten cevap aramıyorsun kendin tekniker olduğun için kendi sıfatının üstünlüğünü ispatlamaya çalışıyorsun. 1 yıllık makina yaklaşık 5 aylık aynak mühendisiyim 20 yıllık ustanın attığı puntayı beğenmedim, düzeltmesini söyledim genç ve bir de müh. olduğum için ona göre full ezber 0 pratik tabi ama kaynağı kendim attım o günden beri sesi çıkmıo. Ana fikir : Kimse olduğu yere boş yere gelmio herkesi bir diğerinin yaptığı işe saygı göstermeli çünkü kimse hiç bir şeyi mükemmel yapamaz bunun için ego yapmaya gerek yok her meslek için ge. çerli
02 Yorumla- +1 yıl
Ben tekniker değilim öncelikle bunu baştan söylemek isterim
- +1 yıl
düzeltme= teknisyen
+1 yılbir genelleme yapamazsınız. işin içinde olanın fazla pratiği vardır. olay bundan ibaret.
fakat genelde üniversite okumamış elemanlarda öyle bir hava var. "bunlar hep ezberlemiş. biz pratiğini biliyoruz" diye. pratiği o da yapar. teorik bilgi eksikliğinin giderilmesi biraz güç. yapabilen onu da yapar da, genelde bu belli bir eğitim kurumunun altında olabilecek bir şey. yoksa 20 tane kitabı az biraz anlasan ortalama bir mühendisin teorik bilgisine sahip olabilirsin.
bizde meslek yüksek okulunu bitirmişlere de teknisyen diyorlar. daha doğrusu tekniker diye bir unvan yok. o yüzden kafalar rahat :D00 YorumlaKendini geliştirmeyle alakalı bakıyorsun adam ilkokul mezunu ama 1trilyonluk elektronik makine onun altında.
Öbürü 2yillık mezunu ayak işi yapıyor.
Hocamızda demişti zamanı gelcek sizden daha az okuyup gören adam size kıçında gülcek diye.
Bu ayrım zaten çoğu sanayi isinde var00 YorumlaEğitim & Kariyer konusunda 824 cevap paylaştı. İşi her ikisi de bilir. Tekniker-teknisyen ayrımı hiyerarşi içindir. 10 yıllık teknisyen ol istersen. Yanında bir yıllık hatta yeni mezun bir tekniker varsa onun sözü geçer. Çünkü yetki ondadır. Bu hiyerarşinin devamına mühendisi de katabilirsin (bazı bölümler hariç)
00 YorumlaEn çok; işten kaçmayan bunun yanında pek çok işe gönüllü olan, inisiyatif ve sorumluluk alabilen, astları ve üstleri ile iyi ilişkiler içerisinde olan, sektöründeki yenilikleri ve gelişmeleri yakında takip eden, hızlı düşünen ve bunu el beceresine yansıtabilen, masabaşı değil de saha adamı olan her zaman daha çok bilir ve işinin ehlidir. Bu hem mühendisler hem teknikerler hem de teknisyenler için geçerlidir.(Oturduğu yerden başarıya ulaşan tek varlık tavuktur.)
00 YorumlaOkumakla olmuyo hangisi isin icinde daha cok bulunmussa o daha iyi bilir
11 Yorumla- +1 yıl
Evet çok haklısın
+1 yıltekniker eger meslek lisesi mezunuysa tabi ki daha iyidir
tekniker düz lise mezunu ise duruma göre degişir
ancak meslek lisesindeki egitimde uygulama daha fazladır. yine de teorik dersi eksiktir.
teknikerin hem teorik dersi hem de uygulaması mevcut cogu unide de var00 Yorumla
+1 yılSadece bir kisiyi baz alarak bunu diyemezsin. Ben 2013 mezunu harita teknikeriyim. Ve su an sirketin iki santiyesin de birden Harita-Etüt Kisim sefligi yapiyorum. Elimin altinda 2 tane harita teknisyeni var ama bütün isleri ilk basta ben tarif etmek zorunda kaliyorum adamlara. Kii bunlar meslekte benden daha eski ve yas olarak da daha büyükler... demek istedigim bir insanin kendini yetistirmesi ile alakali bir olay bu
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBence oyle bir ayrim yapilmaz cünku kendini gelistirmeye bakiyor bu is. Okullar bu konuda pek yararli oldugu soylenemez bence, teorik bilgi verdikleri icin ve de ezber oluyor mecbur gecmek icin.. Yani uygulama konusunda pekde bir asama kaydedilemiyor.. En iyisi cekirdekden yetismedir benim gorusum.
00 Yorumlayanlışın var dostum kiş kendini ne kadar iyi geliştirirse o kadar iyi bir tekniker mühendis teknisyendir. daha eline tornivada almamış kumpas nedir bilmeyen bir çok teknik okul mezunu arkadaşlarımız. Kişiyle alakalı bu ünvanla değil. Alaylı nice üstadlar var mühendis ordiyanüs halt yer yanında okumak değildir önemli olan benimsemektir.
00 YorumlaBen de end meslek lisesi mezunuyum ayrica 2 yillik teknikerligide okudumm bilme konusunaa gelince sewerekk yaptin mi isini arzayida cozersin bencee teknisyen teknikerden daha cok maas ve statusu yuksek olmali sonucta 3 sene okuyo teknikersee 2 yil okuyo neymis uni okuyp daha statusu yuksek burada haksizlik oluyo 3 yil okuyanaa
00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılNe okuyan ne üreten. En çok bilgiyi yıllarca aynı makinede çalışan bilir. Neresinde sorun var ya da ne olduğunda ne yapılmalı diye eşinden çoğundan fazla o makinenin yüzüne bakana sormak gerek. Herşey okumayla değil bazı şeyler için tecrübe gerekir
10 Yorumla - Eğitim & Kariyer konusunda 699 cevap paylaştı.
+1 yılAralarında aman aman fark yoktur bunların. İki yıllık üniversite bir meslek lisesi öğrencisine fazla bişey katmaz. Türkiye'deki bir üniversite mezunu ortaokul terk, atölyede yetişmiş gençler kadar bilmiyor makina montajını.
00 Yorumla Eğitim & Kariyer konusunda 364 cevap paylaştı. Eğer lisede 2 ay daha dayansaydım teknisyen olarak mezun olacaktım sanırım. (Bilişim Teknolojileri - Veri Tabanı)
Bir b*k bilmiyorum :D
Okumadan küçükken işe başlamış biri teknisyenden de teknikerden de daha çok şey bilir.00 Yorumla
+1 yılTekniker 2 yillik universite okur teknisyen lisedr mezun olur. Her ikiside birsey bilir ama en erken calismaya basliyan daha iyi bilir yani teknisyen daha avantajli dostum okurken herseyo gostermiyorlar
00 YorumlaBu soruya cevap vermek zor. Eğitim + tecrübeye göre değişir. Mesela ben 2006 da Anadolu teknik lisesinden mezun oldum, 3 sene piyasada çalıştım, 2 sene myo okudum, 2 sene daha piyasa da çalıştım, dgs ile mühendisliğe geçtim. Şimdi hem çalışıp hem okuyorum. Yani hem teknisyen hem tekniker, kısmetse mühendis olacağım. Bu arada piyasadaki çoğu tekniker zaten meslek lisesi çıkışlı olduğu için tekniker teknisyen kıyaslamasını yapmak abes kaçar. Cevabım tekniker
00 Yorumla
+1 yılDaha iyi olan daha iyi bilir derimde değil işte adam (Tekniker) üniversite okumuş o daha iyi bilir. Teknisyen meslek lisesi çıkışlı yani pek bir şey bilmez heves edip ruhuna kazımadıysa
00 Yorumlaİşin içinde olmak her şeyi bilmek anlamına gelmez. işini iyi yaparsın eyvallahta niye yaptığınıda bilmen gerek. tekniker, neyi niçin yaptığını bilimsel olarak iyi bilir. bu yüzden yapacağın işin iyi bir eğitimini alman gerek.
00 Yorumlaendüstri lisesi okudum şu an teknisyenim 2 yıllık okuayacam tekniker olacam ben daha iyi bilirim asdsadsa. mühendis felan hikaye bu işlerde tecrübe konuşur eğer mekanik aksamsa.
00 Yorumlaben şu an teknikerim birader karsima oyle teknisyenler oyle muh geldiki adam surucuyu baglayamiyor o yuzden hepsi oyle degil biraz kendini yetistirmeli insan okul sana fazla bisey katamaz o yizden ben katilmiyorum
00 YorumlaÜniversite okumak konunun ilmi ile uğraşmak, teori bilmek demek. O yüzden bilmek diye sorarsan tartışmasız tekniker daha çok bilir.
00 Yorumla
+1 yılBana kalırsa bu ikisinin ayrımını kimse bilmiyor :)
10 Yorumla
+1 yılBu işte en önemli nokta tecrübe, çünkü eğitimden ziyade bunu satın alamazsınız.
10 YorumlaHem üniversite okumuş hemde işin içimde olan daha iyi bilir ona ne denirse artık
10 YorumlaAbicim o konu kendini geliştirmeye bakar iş sahasında mühendisin yapamadığını yapan teknisyen gördüm bu ülkede eğitim sisteminde puan yap yeter ama işe gelince sadece diploma birşeye yaramıyor.
10 YorumlaHangisi daha deneyimli ise o
şöyle bir bakarsan görürsün Mühendisten bile iyi iş çıkaran üniversite mezunu olmayan kişiler dolu teknikerliktede aynı şekilde00 Yorumla
+1 yılikisi de bilir, teknisyen uygulamada daha iyidir bence. beceri isteyen kısmında...
00 YorumlaTeknisyeni oylayacaktim teknikere tiklamisim pardon 😂 Bence de teknisyen 👍
00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 622 cevap paylaştı.
+1 yılOnu bilmemde teknikerler mühendislerden daha iyi bilgili o bir gerçek.
00 Yorumla Teknisyenlik eğitimi aldıktan sonra teknikerliğe devam edenler çok başarılıdır asıl.
00 Yorumlaben ikisi de oldum hiç bişey değişmedi. çnkü mesele tecrübe.
00 Yorumlakendini geliştirmiş olan daha iyi bilir yoksa ha teknisyen ha mühendis fark etmez
00 Yorumla
+1 yılTücrübeyle kıyaslana bilir. Bu yüzden teknisyenler 5 adım daha öndedir. Çünkü sen 14 yaşında o işe girmişken, tekniker olan adam o yaşlarda karı kız peşinde koşmaktan başka bir halt yapmamıştır :D
00 YorumlaEn çok tecrubeli olan bilir. Bilgi hayata geçirilmediği sürece yavan kalır.
00 Yorumla
+1 yılTeknikerim daha iyi bildiğime inanıyorum. İstisnalar illaki vardır.
00 YorumlaTekniker de olsan teknisyen de olsan mühendis de olsan işin en iyisini yapcan meraklı olcan araştırcan yanında ünvanın oldu mu iş bitmiyo
00 Yorumla
+1 yılTabiki teknisyen pratik bilir en azından atölye imalat montaj vs bunların içindedir diğeri ezbercidir
00 Yorumla- Eğitim & Kariyer konusunda 834 cevap paylaştı.
+1 yılTeknisyen daha çok sahada tecrübelidir. :):
13 Yorumla- +1 yıl
Biber sen varya çok yaşa emi
- +1 yıl
Cümlemiz. :): Teşekkürler.
- +1 yıl
Amin
İşi bilen Teknisyendir.. Teknikerin Ezbere Yaptığını hiç görmedim... Ne işle uğraştığına bağlı.
00 Yorumla
+1 yılSen lise dönemi nde eğitim almissin o Üniv den eğitim almış senin bildiğini o onun bildiğini sen bilmezsin ama kademe olarak tekniker üst düzeydedir ve onun bildikleri tamamen teorik o yüzden biraz acemi olabilir
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılİnşaatçı babanın oğlu bir mühendis olarak tabiki bu işin içinden gelerek alnının teriyle basamakları tırmanmış kişi daha iyi bilir. Hem işin inceliğini bilir hem de tekniğini.
00 Yorumla
+1 yılTekniker genelde. Ama teknisyenlerin de çok çalışıp el becerisiyle işini iyi yapanlar var tabi.
00 Yorumla
+1 yılTekniker 1-0 onde gozukuyor ama iyi bir calismayla edinfigi tecrube ile onune gecebilir.
10 Yorumlatekniker 2 yıllık okumuş teknisyen lise mezunu mühendis ise 4 yıllık okumuştur cevap veriyorum mühendis harici 2 side işi iyi bilir
00 Yorumla
+1 yılEn iyi bilen önce meslek lisesinde, sonrasında da yine aynı bölümün mühendisliğini okuyandır. Yani ben. Dağılabilirsiniz şimdi...
10 Yorumla
+1 yılTecrübeye göre degiskenlik gösterir. Yanlış bir kıyaslama bence.
Not: Teknikerim10 YorumlaHangisi daha çok işin içindeyse o bilir. deneyim önemli.
10 Yorumlateknikerle teknisyen zaten aynı meslek lisesinden çıkıyor. teknikerin tek farkı meslek lisesinden sonra iki yıl meslek yüksekokulu okuması.
00 YorumlaTekniker bilir çünkü mantıken o daha fazla eğitim almıştır. Basit ve Net.
01 Yorumla- +1 yıl
El becerisi var mı yok ama teknisyen el becerisi var mantığı ile neyin nasıl olacağını çok iyi bilir ezbere konuşmaz
+1 yılFabrikamda çalışan üniversite mezunu orman mühendisi bırakın lise mezununu, ilkokul mezunu ustadan iş öğreniyor ve hayat tecrübesi sıfır. Başka delile ya da kanıta ihtiyaç var mı?
00 Yorumla
+1 yılYanlış soru sormuşsun ben her ikisine okudum. tecrübeye de dayanır bu iş
00 Yorumla
+1 yılBende teknisyenim patronum tekniker yeğenim mühendis ama patronum benden yaşça büyük olmasına rağmen benden daha iyi değil mesleki anlamda
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılçok okuyan değiş çok gezen bilir mantığıyla bakarsan teknisyen ama ben yinede tekniker diyorum üni. oldyğu için değil +4 yıl teknik bilgi aldığından
00 Yorumla
+1 yılO zaman tekniker ezberde iyi, teknisyen de pratikte iyi olmalı.
00 Yorumla
+1 yılEğer tekniker liseden de aynı bölüm mevzunuysa daha becereklidir.
00 Yorumla
1 yılÇünkü tekniker teknisyene göre daha fazla eğitim almış ve daha fazla sınavlarda başarı göstermiş olduğundan tekniker daha bilgili olur.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılOnu bunu bilmemde tekniker atamasi cok az onu bilirim
00 Yorumla- Devamını Gör (57)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler