İş mahkemesi beni serbest eğitmen saydı, tazminatları ve sigortayı kaybettim, vergi ve avukat ücreti için şimdi ne yapmalıyım?

Merhaba arkadaşlar,

yaklaşık 3 yıl önce bir müzik okulunda öğrenci başına %40 ücret alıyordum, part-time eğitmen olarak çalışıyordum. toplamda yaklaşık 4 yıl süren iş ilişkisinin son dönemlerinde bazı özel sebeplerim nedeniyle derslerime eskisi kadar özen gösteremedim. zaman zaman ders iptalleri yapmak zorunda kaldım ve bunun sonucunda müzik okulu benimle çalışmayı sonlandırdı.

işten çıkarıldıktan sonra kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer işçilik alacaklarımı talep ettim. kurum herhangi bir ödeme yapmayınca ben de dava açtım. bu arada çalıştığım süre boyunca sigortam da yapılmamıştı.

ancak mahkeme beklediğim gibi karar vermedi. yaklaşık 3 yıl süren yargılama sonunda beni işverene bağlı çalışan bir işçi olarak değil, “serbest eğitmen” olarak değerlendirdi. bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere hiçbir talebim kabul edilmedi. üstelik karşı tarafın yargılama giderleri ve vekâlet ücretlerini de ödemek zorunda kaldım.

sorun bununla da bitmedi. mahkeme kararında “serbest eğitmen” olarak nitelendirildiğim için vergi dairesi bana “izaha davet” yazısı gönderdi. araştırdığıma göre şirket kurmadan gelir elde eden kişiler için geçmişe dönük inceleme yapılabiliyor ve gelirler tespit edilirse vergi, vergi ziyaı cezası ve faizlerle birlikte çok yüksek tutarlarda borç çıkabiliyormuş. açıkçası bu konu beni çok endişelendiriyor.

bir diğer sıkıntı ise kendi avukatımla ilgili. davayı açmadan önce bana büyük ölçüde kazanacağımız yönünde güven verdi. ücret konusunda da %20 oranında anlaşmıştık. ancak davayı kaybetmemize rağmen şimdi benden kendi avukatlık ücretini de talep ediyor.

şu an hem karşı tarafın vekâlet ücreti ve mahkeme masrafları, hem olası vergi incelemesi, hem de kendi avukatımın talebi nedeniyle gerçekten çok zor durumdayım. psikolojik olarak da ciddi anlamda yıprandım.

benzer bir süreç yaşayan veya hukuki ya da mali açıdan bilgisi olan varsa yol gösterebilir mi?

* vergi dairesinin gönderdiği “izaha davet” sürecinde nasıl bir yol izlemeliyim?
* bu aşamada bir vergi avukatı veya mali müşavirle mi görüşmem daha doğru olur?
* kendi avukatımın davayı kaybetmemize rağmen sözleşmedeki ücreti talep etmesi normal mi?
* bu süreçte yapmam gereken en doğru adımlar neler olur?

tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız gerçekten çok sevinirim

İş mahkemesi beni serbest eğitmen saydı, tazminatları ve sigortayı kaybettim, vergi ve avukat ücreti için şimdi ne yapmalıyım?