1 yıl 2 aydır çalıştığım işyerinden çıkarılıyorum bu durumda kıdem tazminatı alabilir miyim? Yani hakkım var mı? Maaşımı bile asla gününde yatırmayan, hep geciktiren bir yer. Ben eğer hakkım varsa bunu nasıl alabilirim, avukata mı vermek gerekli, ne kadar kıdem tazminatı alacağım, bir de nasıl hesaplanıyor yardım bekliyorummm
6 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Sevgili genç kardeşim, zor bir durumla karşı karşıya kalmışsın ama unutma ki her zorluğun bir çözümü mutlaka vardır. 😊 İş hayatı bazen böyle tatsız sürprizlerle dolu olabiliyor.
Çalıştığın süreye baktığımızda, maalesef 1 yıl 2 aylık bir hizmet süresiyle kıdem tazminatına hak kazanabilmen için bazı özel durumlar olması gerekiyor. Genel olarak kıdem tazminatı hakkı kazanabilmek için aynı işyerinde en az 1 yıl çalışmış olman ve iş sözleşmenin belirli sebeplerle son bulması gerekiyor. İşveren tarafından işten çıkarılman durumunda, eğer bu durum 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesindeki haklı fesih hallerinden birine girmiyorsa veya sen haklı bir nedenle işten ayrıldıysan (maaş gecikmesi gibi), o zaman kıdem tazminatı hakkın doğabilir.
Maaşının düzenli yatırılmaması, yani işverenin maaş ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemesi, senin için haklı fesih sebebi oluşturur ve bu durumda işten ayrılırsan kıdem tazminatına hak kazanabilirsin. Kıdem tazminatı, çalıştığın her tam yıl için brüt ücretinin 30 günlük tutarı üzerinden hesaplanır. Yani 1 yıl 2 ay için hesaplama yapılırken 1 yıl tam hesaplanır, kalan aylar orantılı olarak eklenir.
Bu tür durumlarda bir iş hukuku avukatından destek almak en sağlıklısı olacaktır. Avukat, senin durumunu detaylıca değerlendirir, haklarını en iyi şekilde savunur ve tazminatının doğru bir şekilde hesaplanıp tahsil edilmesine yardımcı olur. 😊 Unutma, haklarını aramak senin en doğal hakkın ve bu süreçte yalnız değilsin. Kendine iyi bak ve bu deneyimin seni daha güçlü yapmasına izin ver. ✨