Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin en çok merak ettiği soru: Harç ücreti nedir? Yüksek öğrenim öğrencilerinin okudukları programa göre, her yıl yeniden belirlenen eğitime katkı payına harç denir. Harç parası nedir sorunun cevabını aldıktan sonra ise bu ücretin miktarı merak edilmekte. Harç miktarları Bakanlar Kurulu tarafından her yıl eğitim maliyetlerine göre yeniden belirlenir. İkinci öğretimler dışındaki normal öğretim programlarında harç almıyorlar.
Devlet üniversitesinde de okuyanlar harç parası öder. Üniversiteye göre harç ücretleri değişkenlik gösterir.
Üniversite Harç Ücreti Hangi Banklara Yatırılır?
İş Bankası
Vakıfbank
Garanti Bankası
Ziraat Bankası
Halk Bankası
Ödediğin harcı geri alabilir misiniz?
Harç parasını geri almak çoğunlukla mümkün değil. Tamamen üniversiteye ve KYK'ya bağlı olan bu durumda yapabileceğiniz tek şey geri iade talebinde bulunmanız. Kayıt olup daha sonra dönem bitmeden kayıt sildirmek şeklinde gerçekleşen olaylarda da kesin olarak harcı geri alamazsın.
Devlet ve özel olmak üzere 2 ceşit secenek mevcut Devlette de 3 çeşit mevcut acıkögretim: uzaktan okursun ders kitapları vardır veya netten indirirsin. yıllık 410 lira veya okuluna göre degişir. 3 üniversitede var örgün ögretim: gündüz gider gelirsin ücretsizdir ikinci ögretim 5-6dan aksam 11 e kadar falan okursun ücretlidir. bölümüne göre ücret vardır
özel üniversite gündüzü de akşamı yani ikinci ögretimi de ücretlidir ücretleri okuluna ve bölümüne göre degişir.
ikinci öğretim yani akşam okulu okudugun bölüme göre para değişiyor ben mak. mühendisilgi okuyorm 720 ödüyorm dönem başı. tek güzel yani sabah erken kalkmak gibi bir zorunlulugun yok 12 1 gibi kalkip guzel hazırlanıp okuluna gideblirsin ama kalabalık ortamları severim diyosan 1. ögretimi yaz derim 2. ögretim pek fazla kişi olmuyor. ayrıca 2. ögretim olup 1. ögretim derslerinde girebilirsin simdiden başarılar
En harcı devlet okullarına ödersin. Eğitim gideri gibi bir şey. Özel okullara ödenen eğitim ücretidir. Sende öğrenci değil müşterisin.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Aynı bölümün 2. öğretimi daha az puan ister tabi bunun için de para ister Devlet senden daha aza girdiğin puan karşılığı girdiğin bölüme göre değişir ücret mesela mühendislik 750 TL alıyorlar :)
2. öğretim ilk okulda bildiğin öğlenciye benzeyen 1. öğretimden hiç bir farkı olmayan sadece ders saatlerinin akşam 2 ila 10 11 e kadar gidebilen saatler olması. örgün eğitimde 8le 5 arasında ders saatlerine sahip olan eğitim programı
Tercih klavuzlarına bakarsan okuyacağın bölümün 1. öğretim ve 2. öğretim puanlarının sıralamalarının ayrı ayrı oldugunu farkedeceksin sen ne olmak istersen o oluyorsun yani :)
İkinci öğretim akşam öğretimidir yani.. Sınavdan sonra yapacağın tercihlerde zaten yazar birinci öğrteim ya da ikinci öğretim olduğu ona göre tercih yaparsın