Bu soru çok kafama takılıyor. Devlet üniversitelerine para ödeniyor mu? Eskiden harç öderdik, artık ödemiyor muyuz? Ödeniyorsa ne kadar ödeniyor? Ayrıntılı açıklar mısınız?üniversiteye para ödenir mi?
Selamlar. Üniversiteye kayıt yaptırma sırasında bazı durumlarda ücret ödenir bazı durumlarda ise ödenmez. Bu durum yerleştirildiğiniz okulun devlet veya özel olmasına ya da burs kazanıp kazanmamanıza göre değişebilir. Aynı zamanda eğitim biçimi durumuna göre de değişir. Örneğin örgün eğitim, ikinci öğretim, uzaktan eğitim gibi eğitim biçimlerine yerleştirilen her öğrenci için durum farklıdır. Kimi harç ödemek zorunda kalırken kimi tamamen ücretsiz eğitim görürler.
Hangi Şartlarda Ödeniyor?
üniversite harçları
Biliyorsunuz ki devlet üniversiteleri ücretsiz eğitim verir. Ancak eskiden devlet üniversitelerinde de tüm eğitim biçimlerine kayıt yaptıran öğrenciler harç ödemek ile yükümlüydü. Daha sonra örgün eğitim sisteminde okuyanlar için harç ücreti kaldırıldı. Örgün eğitimden kastım birinci öğretim oluyor. Ancak ikinci öğretim ile akşam derslerine giren öğrenciler hala harç ücreti ödemeye devam etmektedirler. Harç ücretleri her yıl değişmektedir ve fakülteye göre değişiklik göstermektedir. İkinci öğretimde olduğu gibi uzaktan eğitim gören öğrencilerin de harç ücreti ödemeleri gerekmektedir.
Gördüğünüz gibi üniversiteye para ödenir mi? sorusunun cevabı duruma göre değişmektedir. Harç ücretleri yıllık değil dönemlik yatırılır. Her dönem kayıt yenilerken harç ücreti de ödenir. Harç ücretini ödemeyen öğrencilerin kayıt işlemi tamamlanmaz ve dönem kaybederler. Birçok öğrenci harç ücreti yatırmakta geciktikleri için okullar her sene kayıt tarihlerini uzatmak zorunda kalıyorlar. Siz siz olun kayıt işlemlerinizi ve ücretlerinizi zamanında halledin.
Özel Üniversitelere Para Ödeniyor mu?
üniversite ücretleri
Yukarıda üniversitelere para veriliyor mu? sorusuna devlet üniversiteleri özelinde cevap verdim. Özel üniversiteler için durum değişiyor. Eğer özel üniversiteyi burslu kazanmadıysanız para ödemek durumundasınız. Her özel üniversite her fakültesi için yıllık ücretler belirler. Bu ücretler her yıl değişmektedir. Öğrenciler okulların sunduğu farklı ödeme seçenekleri ile ücretleri ödeyebilirler.
Eğer özel üniversiteyi burslu kazandıysanız hiç bir ücret ödemeden kaydınızı yaptırabilirsiniz. Özel üniversiteler genelde vakıflar tarafından desteklendikleri için burslu öğrencilerin ücretleri vakıflar tarafından karşılanır. %25 burs kazandıysanız ücretin %75'ini, %50 burs kazandıysanız ücretin yarısını, %75 burs kazandıysanız ise ücretin sadece %25'ini ödersiniz.
Okul aile birliği 50 tl aidat alır yoksa okula gelme müdür sıra adayagi çeker dikkat et arkadaş sen yurtdışından gelsen yine iyi bu dünyada da mi yasamiyorsun hiç tv izlemiyorsun gazete okumuyorsun
örgün öğretim gündüz eğitimi demek. İkinci öğretim akşam gidilen okul demek. Devlet üniversitesinden bahsediyorum. Sadece harç ödeniyor ikinci öğretim için; o da okula değil bankaya ödeyip dekont gösteriyorsun.
Malatya mı ben ilçedeyim yani ilçede yaşıyorum. Malatya da öyle çok olaylar falanlar filanlar pek olmuyor aslınabakarsan tabii düzgün olursan. nerede olursan ol doğru ol her yer güzel. ama ben malatyayı pek sevmiyorum sabah trabzondan geldim, trabzonun, rizenin yanında malatya toz tanesi bile etmiyor :)
aklın varsa karadeniz e git. kafan bozuldukça çık denizi izle geçrekten malatya evet temiz havalı ama anca bina, dağ taş dışlarında piknik yerleri var oda pahalıya patlar. samsuna uğraş, bende karadeniz istiyorum hele ki hafta sonu gittim gezdim trabzon rizeyi çok güzel havası yeter ama çok soğuktu