Mühendis var mı burada. Üniversite çok önemli mi bilgisayar veya yazılımda
1 ay
Üniversite önemli evet aksini söyleyen yalan söyler. Büyük üniversitelerden mezun olunduğunda büyük şirketlere daha yeni işe girerken girme şansı yüksek oluyor. Ortalama veya ortalama altı diyeceğimiz üniversitelerde başlangıçta daha küçük ölçekli şirketler için şansı olur ki ona da başvuran ciddi sayıda mühendis var o yüzden hem zorlu mülakat hem de işe alınsan bile daha düşük maaş standartları oluyor.
Piyasada üniversiten, bölümün önemli değil diyenler kurs, bootcamp vs satan şirket veya şahıslar genelde.
Ciddi misin. Ben inanıyordum onlara 100k lık PC mezunu olsam bile kendimi geliştirerek iş bulabileceğimi düşünüyordum
Şimdi kendini geliştirmek tabirinin ucu çok açık. Olaya şöyle bak iyi üniversitelerden mezun olan, orta seviyeli üniversitelerden mezun olan neredeyse herkes kendisini geliştirmek için proje vs yapıyor yani ortaya über bir proje konmadıktan sonra emin ol iş mülakatlarında öyle çok da öne çıkmıyor yapılan iş. Çünkü işi aslında yazılımda dahi işte öğreniyoruz bu yüzden tamam tabi ki kişi kendisini geliştirmeli ama rakipleri de aynısını yapıyor zaten e hal böyle olunca tercih yaparlarken üniversitesi not ortalaması vs daha iyi olanı alıyorlar. Mesela ASELSAN’ın yazılım mühendisliği iş başvurularına bak adamlar direkt olarak üniversite sıralamanı soruyor, yabancı dil sınav sonucunu soruyor işte YDS, IELTS, TOEFL gibi.
Kendi kendine geliştirilen projelerin en büyük özelliği yük altında çalışmanın gözardı edilmesidir mesela yani bir uygulama yazarsın çoğu asenkron olması gerekeni bile senkron yazar sonra asenkron olması gereken metotlardaki kuyruk mekanizmasını, db tarafında race condition gibi şeyleri bilmez, gözardı eder mesela yani klasik projelerde yapılan şeyleri zaten profesyonel projelerde çoğu zaman uygulayamıyorsun bile.
Senin tavsiyen nedir
Bende diyorum önü nasıl kapandı mühendislerin
Şöyle ki eğer ortalama bir üniversitede bu bölümü okuyacaksa ilk hedefi çok peek noktadan koymasın yani ortalama şirketlerde birkaç yıl az da olsa kazanmayı kabul etsin elbette iyi fırsatlar çıkarsa değerlendirsin yani büyük üniversitede okumadı diye büyük şirketlere giremez diyemeyiz ben sadece genel analiz üzerinden konuşuyorum. Bireysel olarak yine proje yapsın hatta mümkünse iyi ekip arkadaşları bulup git üzerinden farklı branchlerde çalışarak daha büyük projeler geliştirsinler, hackatlonlar vs var bunlara katılıp kendilerini göstersinler ve yine mümkünse iyi bir yerde staj yapsınlar. Bunlar elbette yine de öne çıkaracak konular.
Kardeş mühendislik fakültesi mezun sayısı sektördeki ihtiyaçtan çok daha fazlası yani şöyle düşün sektörde 5 bin ihtiyaç varsa 15 bin mezun var yani her yere üniversite açıp bu bölümlere tonla öğrenci doldurdular üstelik kendi alanı dışında yazılım tarzı alana koşmaya çalışan insanlarda var hal böyle olunca sektör doyuma ulaştı.
Peki genel meslek önerin nedir geleceği olan
Vallaha Türkiye’de neredeyse tek iş garantisi olan meslek Tıp ve maaş imkanları da iyi mesela mühendislik ile eskiden aralarında ciddi maaş farkı yoktu şimdi çok var, e iş garantisi de var ama puanları malum ve 6 sene okuyorsun gerçi 4. seneden itibaren stajla para alıyorsun ama ayrı mesele. Yine sağlık sektörü hala canlı diyebiliriz. Mühendislik seçme diyemem ama seçeceksen iyi bağlantılar kurman gerek ve gidip de ortalama bir üniversitede Endüstri tarzı mühendislikler yazma tabi.
Ort bir üniversitede hangi mühendislikler okunur böyle 80k 100k sırlamalarda
Tüm mühendisliklerin şu an ki iş piyasasını bilmiyorum ama bildiklerim arasında Elektrik Mühendisliği, Yazılım ve bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği aklıma şu an gelenler. Makine eskiden çok iyiydi ama tam emin olmamakla birlikte şu an eskisi gibi iş imkanları geniş değil diye biliyorum aslında iş çok ama mezun daha çok orada.
Canım genç, şu “mühendislerin önü kapalı” lafı var ya, tam bir şehir efsanesi aslında 🙃
Bilgisayar ve yazılımda üniversite elbette önemli ama tek belirleyici değil. İyi bir bölüm ve hoca çevresi sana sağlam temel, staj ve network kazandırır 💻✨ Ama asıl farkı senin sürekli öğrenme isteğin, yaptığın projeler, İngilizcen ve portföyün yaratır.
Kendini güncelleyen, proje üreten, pes etmeyen bir yazılımcının önü kolay kolay kapanmaz. Sen yeter ki “ben neyi seviyorum, neye emek vermeye hazırım” sorusuna dürüst cevap ver. Kariyer yolculuğunda yönü belirleyen diploma değil, diplomanı nasıl kullandığın olur 🚀💙
Cevap
3Cevap
Bazı şirkerler üni mezunu istiyor bir koleje robotik kodlama öğretmeni olarak başvurdum yazılım ya da PC muh ya da öğretmenliği istiyorlardi
Değişiyor bence bazıları iyi kazanıyor biraz çevre gerekiyor sanki iş yapmak için
Makinaihendisi olur isen imalatta kendini geliştiren iş bulursun
kontrol etmedik dükkanları bi sn
Tabiki önemli
Neden kapalı olsun ki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?