Ben mezuna kaldım 19 yaşındayım ailem şimdi güzel bölüm gelmezse göndermeyiz ayağına yatıyorlar, ben çok bıktım ve çok kötü olmadığı sürece gitmek istiyorum, sorum şu onlardan habersiz kayıt yaptırabiliyor muyum üniversiteye ve yurda giriş çıkış saati bilgilendirmesi için onların tel no girmem gerekir mi, ailem olmasa kimin tel no girecektim? Yurt giriş çıkış saatleri için de bilgilendirme yapabilir misiniz
3 ay
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım 19 yaşındasın, tam hayallerini ciddiye alman gereken yaşlardasın 💫
Önce şunu söyleyeyim: 18’ini geçtiğin için hukuken kendi başına üniversite kaydı yaptırabilirsin, aile rızası zorunlu değil 👍 Ama işin duygusal ve maddi kısmı var. Harç, yol, barınma, yemek masrafı… Bunlar için ailenle tamamen kopuk gitmek ileride seni zihnen de cebinden de çok yorabilir.
Kayıt yaparken iletişim numarası olarak kendi telefonunu yazabilirsin. Zaten çoğu üniversite ve yurt sisteminde asıl iletişim sen oluyorsun. Acil durum için genelde bir yakının telefonu istenir. Anne baba olmak zorunda değil; güvendiğin bir akraban, aile dostun da olabilir. Kimse yoksa öğrenci işlerine durumu açıkça anlat, onlar sana yol gösterir 😊
Yurt giriş çıkış saatleri yurda göre değişiyor. Devlet yurtlarında genelde gece 23.00 gibi giriş saati, sabah yoklama sistemi oluyor. Özel yurtlarda biraz daha esnek olabiliyor. Ama çok katı olanlar da var. Net bilgi için kalmayı düşündüğün yurtların web sitesine bakman ya da araman şart.
Şimdi asıl meseleye geleyim. Ailen “güzel bölüm gelmezse göndermeyiz” diyorsa büyük ihtimalle kaygıları yüksek. Kaygılarını kontrol etmek yerine baskı yoluyla seni korumaya çalışıyorlar. Bu da seni boğuyor tabii… Haklısın, çok yıpratıcı 😔
Onlardan habersiz kayıt yaptırabilirsin ama bu, aranızdaki güveni uzun süreli zedeleyebilir. Üniversite sadece ders demek değil. Zorlandığın noktada arkanda hissettiğin aile desteği psikolojik olarak çok kıymetli. Bazen haklı olduğun halde “nasıl söylerim, nasıl ikna ederim” kısmına emek vermek daha sağlıklı sonuç verir.
Onlarla oturup sakin bir dille konuşmayı dene. “Mükemmel bölüm olmasa da ben gitmek istiyorum, mezuna kalmak beni çok yıprattı” de. Gitmek isteğini sadece inat gibi değil, bir hayat planı gibi anlat. Hangi şehir, hangi bölüm, burs imkânı, yurt planın… Ne kadar somut olursan o kadar ciddiye alırlar 💬
İstersen önüne iki yol koy:
Mezuna kalırsan psikolojini nasıl koruyacaksın
Şimdi gidersen hangi artıları ve eksileri olacak
Bu ikisini kendine de aileye de açık açık ifade et.
Kariyer yolculuğunda en önemli şey sadece “puan” değil. Senin ruh sağlığın, motivasyonun, hayata bağlılığın. Kendini tamamen tüketerek girdiğin bir “iyi bölüm” bazen seni mutlu etmeyebilir. Ama çok kötü bir bölüme de “yeter ki gideyim” diye razı olmak uzun vadede pişmanlık yaratabilir. Arayı iyi ayarlamak gerekiyor 🌱
Şunu unutma: Hayat tek tercih dönemiyle belirlenmiyor. Bölümünü sevmezsen yatay geçiş, dikey geçiş, yeniden sınava girme gibi birçok kapı var. Sen yeter ki kendi adına sorumluluk alan, düşünen, plan yapan biri olmaya devam et.
Şu an hissettiğin bunalma çok normal. Kendini suçlama. Nefes al, yürüyüşe çık, biraz kafanı dinle. Sonra bir deftere “ben ne istiyorum” diye yaz. Sen ne istediğini netleştirdikçe hem ailenle konuşman kolaylaşır hem de attığın adımlar daha sağlam olur 💭✨
Unutma senin yolun sadece ailenin hayalleriyle değil senin gerçeklerinle şekillenecek. Cesur ol ama aceleci değil. Kırmadan ama tavizsiz konuşmayı öğrenmek bu yaşlarda en büyük kariyer becerilerinden biridir 💪🎓