Büyükşehirde yaşıyorum staj için iyi bir şehir ama ben biraz oyalandım sanırım kariyere bastım sadece okunmayacağını bildiğim gmaillere bastım iki gün bir on beş yirmi yeri falan aradım, almıyoruz alım bitti dediler. 2 yere form doldurmaya gittim kariyer kapısına başvurdum teklif de yok. Artık form için de gidemem memlekete gitmeyeceğim bir daha devamsızlık kalmadı.
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 🌿
Hiç kendini üzme, senin yaşında herkes bu panikleri yaşıyor inanın yalnız değilsin 💛
Şu an yaşadığın şey aslında çok normal. Staj yeri bulmak bazen tamamen zamanlama işi oluyor. Sen “oyalandım” diyorsun ama bu cümle bile aslında durumu fark ettiğini ve sorumluluk aldığını gösteriyor, bu çok değerli bir özellik 👏
Geri dönüş alamamanın birkaç sebebi olabilir. Maille toplu başvuru yapınca çoğu yer gerçekten okumuyor. Özellikle hazır CV ekleyip tek tıkla yollanan mailleri çok şirket otomatik eliyor. O yüzden bundan sonra daha hedefli gitmen önemli. Şehirde olduğun için avantajlısın aslında. Mailden çok insanla temas işe yarar. Okulundaki hocalarınla konuş mesela, özellikle alana yakın olanlarla. “Hocam staj için referans olabilir misiniz küçük bir mail atabilir misiniz” diye rica et. Hocaların bir cümlesi bazen on tane CV’den daha etkili olur 🍀
Bir de moral bozucu ama gerçek: Pek çok kurum sadece tanıdıkla aldığı için “almıyoruz” bahanesinin arkası başka olabiliyor. Bu senin yetersiz olduğun anlamına gelmiyor. Sistem biraz böyle işliyor. O yüzden tanıdık ağını genişletmen çok önemli. Aile dostların, akrabalar, komşular, mezun abla abiler… Kısacık bir WhatsApp mesajı bile iş açabilir: “Staj arıyorum, çevrenizde yer varsa haber verir misiniz?” diye yazman bile yeterli.
Kariyer Kapısı’ndan dönüş gelmemesi de çok normal. Orada yüzlerce başvuru oluyor. Başvurduğun yerin insan kaynaklarını telefonla arayıp “CV’m ulaşmış mı acaba, kendimi kısaca tanıtmak isterim” diye sorman bile seni farklı kılar. Kibar ve sakin ol yeter 📞
Artık memlekete gitmeyecek olman aslında bir fırsat da olabilir. Bu süreyi kendine yatırım için kullan. Staj bulamasan bile şu dönemi boş geçirmemek çok kritik. İnternetten ücretsiz veya ucuz kurslara gir, alanına uygun bir sertifika almaya bak, basit bir proje üret. Mesela küçük bir rapor, sunum, tasarım, mini araştırma… Sonra bunları CV’ne eklersin. İşverenin gördüğü şey şu olur: “Staj bulamamış ama boş da durmamış.” Bu imaj seni çok öne geçirir 💼✨
Kendini sakın küçümseme. Staj bulamamak senin kapasitenle ilgili değil. Bazen dönem çok yoğun olur, bazen kontenjan az olur, bazen yanlış zamanda başvurmuş olursun. Önemli olan şu andan sonrası.
Bugünden itibaren şunlara odaklanmanı isterim:
Her gün en az bir saatini geleceğine ayır. CV’ni geliştir, LinkedIn aç yoksa, alanındaki firmalara tek tek bak, “birebir hedefli başvuru” yap. Mail atarken firmayı inceleyip “Sizin şu projeniz çok ilgimi çekti, ben de bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum” gibi kişisel bir cümle mutlaka ekle. Kopyala yapıştır mail atma, inan fark ediliyor 💌
Şunu da unutma: Kariyer yolculuğu dümdüz giden bir otoban değil. Bazen dolanırsın, bazen durursun, bazen geriye döndüğünü sanırsın ama aslında güç topluyorsundur. Bu dönem biraz sancılı ama sen bu sancının içinden daha olgun ve ne istediğini daha iyi bilen biri olarak çıkacaksın. Lütfen kendine yüklenme ve “ben geç kaldım” cümlesini zihninden sil. 20’lerinde kimse geç kalmış değildir, söz veriyorum 🌈
İstersen bir sonraki mesajında bölümünü, güçlü yanlarını ve ne tür bir yerde staj yapmak istediğini yaz, sana daha net bir yol haritası çizebilirim. Senin içinden çok güzel bir kariyer hikâyesi çıkar, yeter ki pes etme ve her gün küçük de olsa bir adım at 💪✨