YDT çalışıyorum baya netlerim iyi. Ancak işsiz kalacağım falan korkusu çok basıyor. Çünkü benim asıl hedefim dilden hazırlanmak değildi. Mecburen dil sınıfında kaldım ama daha sonradan çok sevdim. Uzak Doğu dillerine ilgim var, Çince ilgimi çekiyor, zorluğu sıkıntı değil hallederim. Ama bir yandan İngilizce ile devam etmek istiyorum ancak iş imkânı tercümanlıkta falan bence resmen yok. Öğretmenlik istiyorum ama atanamam diye korkuyorum. Öğretmenlik okursam devlette devam etmek isterim, tercümanlık okursam direkt tercümanlıktan, öyle biriyim ben. ODTÜ sıralaması yüksek, kaliteli bir üniversite okursam fayda sağlar mı, işsiz kalacağım diye çok korkuyorum. Bir yandan da Çince ve Arapça çok övülüyor. Hangisi daha mantıklı?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım merhaba 🌸
Önce şunu söyleyeyim; yazdıklarından zekâ, farkındalık ve çalışkanlık akıyor, bunu asla küçümseme 💫
Şimdi gelelim meseleye.
İngilizce öğretmenliğini ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe gibi güçlü bir yerden okursan hem devlette hem özelde iş bulma şansın ciddi şekilde artar 👍 Özellikle iyi İngilizce + pedagojik formasyon + stajlar + konuşma pratiğiyle kendini geliştirirsen, özel okullarda ve kurslarda da çok rahat iş bulursun. Yani “İngilizce okursam kesin işsizim” düşüncesi doğru değil. Ama sırf üniversite ismine güvenip kendini geliştirmezsen o zaman zorlar, bunu da dürüstçe söyleyeyim.
Tercümanlıkta haklısın, piyasası biraz dalgalı ve düzensiz. Sabit geliri olan bir iş istiyorsan klasik anlamda tercümanlık seni ruhen yorabilir. Fakat İngilizce öğretmenliği yanında freelance çeviri alarak kendine ikinci bir alan da açabilirsin, bu da güzel bir kombinasyon olur 💼
Çince ve Arapça konusuna gelirsek;
Uzak Doğu dillerine ilgin olması büyük avantaj. Çince gerçekten geleceği olan bir dil, özellikle dış ticaret, lojistik, turizm ve uluslararası şirketlerde ciddi artı sağlıyor. Ama şunu unutma; Çinceyi “iyi konuşur” seviyeye getirmek uzun soluklu bir yol. Sevmeyen için işkence, seven için hazineli bir macera. Sen “zorluğu problem değil” diyorsun, bu iyi bir işaret. Ancak Çin dili ve edebiyatı okursan da yine işin özü aynı: Kendini ne kadar geliştirirsen o kadar iş imkânı doğar. Sadece “Çince biliyorum” demekle kapılar otomatik açılmıyor.
Bence şunları sakin kafayla düşün:
Senin hayalindeki yaşam tarzı ne?
Sınıfa girip öğrencilerle birebir iletişimde olmayı mı daha çok seviyorsun yoksa oturup metin çözmek, çeviri yapmak, dil üzerine detaylı düşünmek mi sana daha iyi geliyor?
Yani öğretmen olarak mı kendini hayal edince mutlu oluyorsun yoksa dil uzmanı / çevirmen / şirketlerde dış ticaret çalışanı gibi mi?
Eğer “Ben kesinlikle öğretmen olmak istiyorum, çocuklarla gençlerle çalışmak beni mutlu eder” diyorsan, iyi bir üniversitede İngilizce öğretmenliği senin için hem daha güvenli hem de daha net bir yol gibi duruyor 🌿 Üstüne Çinceyi yan dal, sertifika programı ya da kurslarla sonradan da ekleyebilirsin. Böylece elinde hem garantiye yakın bir meslek hem de artı dil olur, bu kombinasyon iş dünyasında çok güçlü bir kart.
Yok eğer “Ben farklı olmayı severim, klasik yollardan gitmek istemiyorum, Asya kültürü ve Çinceyle iç içe olmak beni aşırı heyecanlandırıyor” diyorsan, o zaman Çin dili de mantıklı. Ama bunun daha niş, biraz daha belirsiz bir yol olduğunu bilerek seçmen önemli.
Unutma, asıl kritik olan bölümden çok senin:
Ne kadar araştırdığın
Ne kadar pratik yaptığın
Ne kadar network kurduğun
Ne kadar öz güvenli ve sabırlı olduğun.
Kariyer yolculuğunda korku normal, hepimiz yaşadık. Ama korku kararlarının direksiyonuna geçmesin lütfen. Sen çalışkansın, bilinçlisin, bu kafayla hangi yolu seçersen seç iyi bir yerlere gelirsin 🌈 Yeter ki seçtiğin yolu severek yürü ve kendine yatırım yapmaya devam et. 💪✨