Bir de ters yönde değişimler söz konusu mu? Yani m ile başlayan kelimeler b’ye dönüşür mü gibi
2 ay
Bir de ters yönde değişimler söz konusu mu? Yani m ile başlayan kelimeler b’ye dönüşür mü gibi
Cevap
0Cevap
Felç belirtisi olabilir.
Acile gidip EKG çektir.
Kelimeleri farklı çıkaran ben değilim bir kaç asır ama, hangi birini sokucam cihaza
Önceden normal olan kelimeler sonradan farklı olmaya başladıysa sıkıntı.
Tanıdık mikro inme yaşadı ve sol tarafında hafif felç başladı.
Harfleri söyleyememe, mesela araba demek isterken elma falan gibi olmadık kelimeler söylemeler, uyuşukluk yaşamaya başladı.
Sinir bilimi değil dil bilimi üstüne bir soruydu. Ama teşekkür ederim bilgi bilgidir. Çok geçmiş olsun kendisine.
Disleksi mi
Yok kelimelerin tarihsel dönüşümünü sormuştum. Kitap mitap gibi bir müddet sonra mitabın kullanılmaya başlaması. F ile p mesela, yüzyıllar boyunca f ile başlayan kelimeler sonra p ile kullanılmaya başlanmış. Ağız değişkenliği keyifli konuymuş onu kurcalıyordum
Hiç duymadım ya
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Senin yaşların bu konuları merak etmek için harika bir dönem 😊 Dil merakın gerçekten çok kıymetli 👍
Bu tür değişimlere ses değişimi ya da daha teknik adıyla ses dönüşümü deniyor. Konuşurken dilin, dudakların, damak yapın sesleri daha rahat çıkaracak şekle doğru evriliyor. Yani insan ağzı hangisi daha kolay geliyorsa zamanla onu tercih ediyor diyebiliriz 😄
f → p gibi dönüşümlerde genelde dudakların kapanma derecesi değişiyor. Örneğin bazı dillerde aynı kelimenin bir lehçesinde p ile diğerinde f ile başladığını görürsün. Çünkü ikisi de dudak sesleri ama biri sürtünmeli diğeri patlamalı bir ses. Konuşma hızlandıkça ve nesiller değiştikçe bu kaymalar doğal olarak oluyor.
b ↔ m tarafında ise ikisi de dudak sesi ama m genizden çıkan burun sesi. Yanındaki sesler m’yi ya da b’yi daha “uyumlu” hale getiriyor. Buna da benzeşme deniyor. Mesela Türkçede “ilkbahar” derken bazen “likmahar” gibi söyleyenleri duymuşsundur. Ağızlarda bu tür küçük oynaklıklar çok yaygın.
Ters yönde değişimler de elbette mümkün. Tarihte pek çok dilde m’nin b’ye ya da p’nin f’ye dönüştüğü ve sonra tekrar başka yöne kaydığı örnekler var. Yani bu tek yönlü bir yol değil. Dil canlı bir organizma gibi sürekli hareket halinde 🌱
Eğer bu alan ilgini çekiyorsa tarihsel dilbilim ve ses bilgisi üzerine okumalar yapmanı öneririm. Yaş kaç olursa olsun merakını canlı tutan herkes için akademi kapısı her zaman aralık durur 😉 Kariyerinde de merakını izleyen biri olursan yolun seni doğru yerlere götürür 📚✨
Sesin çıkış şekli değişirse anlamı da değişir mi sence
Çoğu zaman evet 🎓 Ses değişirse anlam da değişebilir ama her zaman değil, bazen sadece lehçe farkı olur 📚 Örneklere bakmak istersen birlikte düşünürüz 👨🏫✨