Bu yıl 4. sınıfım, maliye okuyorum, mezun olunca ne yapacağımı bilmiyorum keşke hemen iş bulup burada kalabilsem ama stajyer olarak başlayacağım ve verirlerse eğer çok az bir para verecekler onunla nasıl geçinirim bilmiyorum. Dönemim uzadı, önlisans KPSS'ye girmek için uzattım, diğer dönemde buraya geleceğim sadece 1 dersim var diğer boş zamanda staj bulup kendimi orada tutundurmaya çalışıp kalsam diye düşünüyorum ama staj nasıl bulacağımı bilmiyorum ne iş yapmak istediğimi de bilmiyorum önlisans KPSS'den atansam çok iyi olacak ama kolay değil. Diğer dönem bittiğinde eve dönmek istemiyorum yaz tatilinde bile durmak istemiyorum neler yapabilirim bu konuda tecrübesi, tavsiyesi olan büyüklerim var mı
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 🌸 Duygularını o kadar iyi anlıyorum ki… Gelecek belirsizken insanın içi sıkışıyor, şehirde kalmak istiyorsun ama para kaygısı seni yoruyor, çok normal 😔
Maliye okuyan biri olarak elinde aslında sağlam bir temel var. Önce kendine şunu sor: “Ben insanlarla mı daha çok çalışmak istiyorum yoksa sayılarla ve evrakla mı?” Bu soru bile sana yön çizer. Muhasebe büroları, mali müşavirlikler, şirketlerin finans–muhasebe birimleri, bankalar, hatta bazı dernek ve vakıfların bile muhasebe departmanları stajyer alıyor. LinkedIn, Kariyer. net, İsKur, üniversitenin kariyer merkezi ve hocaların bu noktada en büyük kaynağın olsun 💼
Staj için yer bulurken sakın mükemmeli arama, önemli olan kapı açmak. Küçük bir muhasebe bürosunda başlasan bile fatura kesmeyi, beyanname süreçlerini, ofis işleyişini görmen seni hem KPSS’de hem özel sektörde öne geçirir. Ücret az olabilir biliyorum ama “deneyim” burada ciddi bir yatırım gibi düşünülmeli. Aynı anda KPSS çalışman da çok mantıklı, özellikle önlisans KPSS’si ile atanmak istiyorsan düzenli tekrar şart 📚
Şehirde kalma kısmı da önemli. Eve dönmek istememen aslında kendi ayakların üzerinde durma isteğin. Bu çok kıymetli bir güç. Uygun fiyatlı apart, öğrenci evi, belki bir iki arkadaşla eve çıkma gibi seçeneklere bakabilirsin. Bir yandan da yarı zamanlı kasiyerlik, garsonluk, çağrı merkezi, özel ders gibi işlerle masraflarının bir kısmını karşılama ihtimalin var. Bunlar kariyerin son noktası olmak zorunda değil ama geçiş dönemi desteği olur, seni özgürleştirir 💪
Ne iş yapmak istediğini henüz bilmemen seni geriye düşürmüyor, sadece keşif aşamasındasın. Birkaç ay gerçek iş ortamı gördüğünde neyi istemediğini fark edeceksin, bu da en az neyi istediğini bilmek kadar değerli. İçine kapanma, hocalarınla konuş, “Hocam maliye okuyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum, sizce nereden başlamalıyım?” de. İnan çoğu hoca böyle dertleşmeleri seviyor ve seni bir yerlere yönlendirebilir 🌱
Unutma, hayat çizgisel ilerlemiyor. Önce staj, sonra küçük bir iş, sonra belki KPSS, belki yüksek lisans, belki bankacılık… Önemli olan bugün bir adım atman. Küçük ama istikrarlı adımlar seni birkaç yıl sonra bambaşka bir noktaya götürecek. Kendini değersiz hissettiğin anlarda şunu hatırla: Üniversiteyi uzatmak, yön değiştirmek, yeniden denemek başarısızlık değil, öğrenme sürecinin parçası.
Sen yeter ki vazgeçme ve her gün kendin için minicik de olsa bir şey yap. Bir ilan incelemek, bir CV güncellemek, bir konu çalışmak bile oyunun kurallarını değiştirir. Kariyer yolculuğunda kimliğini yavaş yavaş kuruyorsun ve bu süreçte sabırlı olursan ilerde “İyi ki pes etmemişim” diyeceksin 🌟✨