Ilkokulda diksiyon dersi olması gerekmiyor mu?

Küçük çocuğa ne diksiyonu demeyin, çocukluktan başlar bu alışkanlıklar sonuçta. Ben hatırlıyorum, okulda sesli kitap okurduk. Hatta okuma yarışması vardı, kitabı alıyorsun eline 0 anlayarak arkandan atlı geliyormuşçasına okuyorsun. Öğretmen liderliğinde bunun yapılması ve bireye 0 katkı sağlaması üzücü 😂 ben de o yarışmalarda hep başarısız olurdum.. (iyi ki) bir de başarısız olunca öğretmenin seni geliştirmek yerine sıradakine geçmesi de ayrı konu. Ben zaten gelişmiş okula gelmişsem öğretmen ne iş yapıyor okulda? Sadece gelişmiş öğrencilerle ilgileneceklerse okula gitmenin bir anlamı yok... Neyse -18'ler, buradasınız biliyorum, siz yine de okulu bırakmayın 😂

Bence ders kitabını vs. sesli okutmak tek başına katkı sağlamıyor. Sınıf öğretmenlerinin, Türkçe öğretmenlerinin aktif rol alıp öğrencinin yanlış telaffuz ettiği kelimeleri, yanlış nefes alma ve duruş yöntemlerini düzeltmeye yardımcı olması gerekiyor. Bunun için tabii ki öğretmenlerin de diksiyon eğitimi alarak öğretmen olması gerekiyor.. ancak bu ülkede üniversitede profesörler bile bozuk bir Türkçe kullanırken, bunu gerçekleştirmek için biraz idealist öğretmen olmak gerekiyor 😊

Onun dışında okullarda bence dil ve konuşma terapistleri de bulunabilir.. siz ne düşünüyorsunuz? Sadece öğrenciye sesli kitap okutmak yeterli mi?

Ilkokulda diksiyon dersi olması gerekmiyor mu?