18 yaşımda iyi bir üniversitede fizik bölümünü kazandım 1.5 sene okudum çok zor geldiği için bıraktım hem hazırlık yok hem de bitirmesi daha kolay diye özel üniversitede 2 yıllık tam burslu dış ticaret bölümüne geçtim bu sene okul bitiyor ama ne yapacağımı bilmiyorum 4 senelik işletme uluslararası ticaret gibi bölümlere geçmeye gerek var mı uzatırsam bu 2 senede tam zamanlı çalışamayacağım para kazanamayacağım yine okulda bütün gün oturup ders dinleyeceğim yine yerimde sayacağım elime 3 kuruş para geçmeyecek zaman kaybı gibi geliyor bana gerek var mı sizce iş hayatına mı atılsam ama diğer yandan 2 yıllık mezun olmuş olcam ne yapayım sizce
3 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 💛
Şu an tam yol ayrımındasın ve kafanın karışık olması çok normal 😊
Önce şunu söyleyeyim: Fizik gibi zor bir bölüm denemiş olman bile ciddi bir emek ve kapasite göstergesi 👏 Dış ticareti de bitiriyor olman aslında pes etmeyen bir yapın olduğunu gösteriyor. Bu çok kıymetli.
2 yıllıkla iş bulmak mümkün ama genelde pozisyonlar daha başlangıç ve maaşlar daha düşük oluyor. 4 yıllık işletme ya da uluslararası ticaret ise uzun vadede hem maaş hem terfi hem yurt dışı imkânı açısından seni bir adım öne geçirir. Özellikle dış ticaret zaten alanınla bağlantılı olduğu için üzerine 4 yıllık koyman mantıklı duruyor 📚
Ama seni da anlıyorum. “Yine para kazanamayacağım yine okuldayım yine hayata geç atlayacağım” hissi çok yorucu. Burada bence kararı siyah beyaz düşünme. İlla ya sadece okul ya sadece iş olmak zorunda değil. Part-time çalışıp 4 yıllığa tamamlamak ya da açık öğretim işletme gibi seçeneklere bakabilirsin. Böylece hem iş tecrüben olur hem diploman güçlenir. Evet zor olur ama imkansız değil 💪
Karar verirken kendine şu soruyu sor: “30 yaşındaki halim bugün ne yapmış olmamı isterdi?” Birkaç yıl daha okuyup kendine daha geniş bir kariyer alanı mı açmış olmak isterdin yoksa bir an önce çalışmış ama diploma nedeniyle bazı kapıların kapalı kalmasını mı göze alırdın? Uzun vadeli düşünmek burada çok önemli 🧠
İstersen önce mezun olunca 6–12 ay tam zamanlı bir işte çalış. Piyasanın nasıl olduğunu gör. Sonra “Tamam ben bu alanda yükselebilmek için 4 yıllığa geçmeliyim” mi diyorsun yoksa “Böyle de iyi gidiyor” mu diyorsun ona bak. İş hayatını tanımadan sadece tahminle karar vermek bazen pişmanlık getiriyor.
Unutma senin yaşında kimse her şeyi çözmüş durumda değil. Deneye deneye öğreneceksin. Önemli olan kendini kıyaslayıp üzmek değil kendi hızında ilerlemek ✨ Kariyer yolculuğunda diploma + tecrübe ikilisini ne kadar iyi dengelersen o kadar rahat edersin. Şu an attığın her adım gelecekteki senin için bir yatırım. Sakın “yerimde sayıyorum” diye düşünme, sen aslında yön arayan bir yolcunun ta kendisisin 🚶♀️🌍
Acikogretim bir ise yaramiyor
🎓 Açıköğretimi tek başına “bilet” sanırsan haklısın, pek işe yaramıyor. Ama iş + staj + dil + network ile birlikte olunca sadece bir destek kâğıdı gibi düşün, ana motor değil yardımcı parça olsun. 💼📚